forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: Jack S. w 07 Grudzień 2022, 11:19:35
-
:bry:
Jestem w kropce.
Od razu przejdę do konkretu.
Mój aktualny zestaw do espresso (od 3 lat) to:
- Niche Zero
- Cafelat Robot
- Spieniacz Jura Hot&Cold, ktorego uzywam WYŁĄCZNIE do podgrzania mleka
- Subminimalist Nanofoamer jako urządzenie do teksturowania mleka.
Jestem osobą z niepełnosprawnością (Mózgowe Porażenie Dziecięce), więc ręce nie do końca słuchają mnie jak powinny, a co za tym idzie, paradoksalnie, dłuzszy czas spieniania mleka nanofoamerem jest dla mnie zaletą - łatwiej mi kontrolować cały proces, nauczyłem się go i jestem zadowolony z tekstury mleka jaką uzyskuję.
Sprawdza się to wszystko miarę OK, ale dusza zapragnęła kolby, a gdyby kolba oferowała jeszcze profilowanie przepływu/ciśnienia jak Robot, to już w ogóle byłoby pięknie. Zastanawiam się zatem nad ekspresem - i uwagę przyciągnęła ECM Puristika wraz z zestawem flow control do E61. No ale pojawił się tu dylemat: Czy jak kupie ekspres bez pary, to czy za chwile nie bedzie mi tej dyszy jednak brakować? W koncu z ekspresu na kapsułki przerzuciłem się na manuialnie niełatwego Robota - z którym sobie dobrze radzę.
Czy lepszą opcją nie byłoby poszukanie jakiegoś HX-a, który w ostateczności - jeśli zajdzie taka potrzeba - da mi możliwość spienienia mleka parą (jak Lelit Mara)? Czy też ewentualnie nie pomyśleć o tanim DB (jak Sage Dual Boiler, gdzie modyfikacja pod flow control jest banalnie prosta, wystarczy odpiąć zawór gorącej wody i podpiąć go pod grupę, co ogranicza się do przełożenia 2 wężyków)? Jak w HX wygląda używanie pary? A może zaszaleć i pójść w La Pavoni? Czy są jednak jakieś La Pavoni z manometrem na grupie?
Zwykle parzę maksymalnie 2 flat white rano do śniadania, rzadko bywa, że muszę przygotowywać więcej niż 3 mleczne kawy.
ECM Puristika kusi o tyle, że mam też mało miejsca na blacie. A to dość kompaktowa maszyna. Pytanie, czy jest sens do kawy z mlekiem uzywać 3 urządzeń, zamiast jednego.
A - budżet o jakim myslalem to do 6k zł. Mój kawowy blat aktualnie wygląda tak:
(https://i.imgur.com/MQ6vVIE.jpg)
Pomóżcie :D
-
To może zamiast Puristika dołożyć i z tej samej stajni classica II pid
-
A, za Puristiką przemawia jeszcze jedna sprawa - zewnętrzny zbiornik na wodę, który można sobie łatwo napełnić, bez ruszania ekspresu. Nie wiem czy dzbanek z wodą zmieści się pod szafkę na górze.
Jestem oczywiście otwarty na inne rozwiązania, innych producentów.
-
Może Profitec Pro 400, bardzo zgrabny HX, zmieścisz się w budżecie. Jak dał byś radę spieniać mleko oczywiście. Trening czyni mistrza. :)
-
Wydaje mi się że możesz pomyśleć też o Ascaso DUO PID. Zajmuje mało miejsca, zbiornik ma wysuwany z prawej strony, posiada PID + parę dodatkowych funkcji.
Plusem dla Ciebie może być para podawana z termobloku. Ma ona niższe ciśnienie niż ta z dużego bojlera przez co jest więcej czasu na dogrzanie i lepsza kontrola.
-
Wracam do tematu, bo myślę i myślę.
Nawet myślałem o tym, żeby kupić Biancę, przy aktualnym promo na Konesso. Ale doszło jedno wymaganie. Mój blat ma 45 cm głębokości, mniej niż standardowe blaty w nowoczesnych kuchniach.
Konkretne zatem pytania:
1. Czy HX spieni mi mleko do 2-3 kapu, czy jednak będę musiał brać DB dla pełnego komfortu - zamiast Bianki dumałem nad Marą.
2. Czy spieniacz zewnętrzny ala WPM to dobra opcja na potencjalny upgrade do Puristiki? (która jest malutka, ergo nie będzie problemu z upakowaniem jej na blat). Puristika bardzo mi się podoba właśnie ze względu na swoją kompaktowość. Mogę przeczekać jakiś czas i zanabyć ew. WPMa w późniejszym terminie.
3. W tym budżecie jest jeszcze Sage DB. Ale estetycznie kompletnie mi nie leży.
-
Z naszej oferty oprócz DUO PID Black & Wood V2 (głębokość 315 mm, po przełączeniu masz parę wytwarzaną w sposób ciągły)
https://ekspresdokawy.pl/pl/o/ascaso-duo-pid-10473.html (https://ekspresdokawy.pl/pl/o/ascaso-duo-pid-10473.html)
możesz jeszcze wziąć pod uwagę ekspres BELLEZZA Valentina. To HX z dużym 2 litrowym bojlerem z grupą E61 i możliwością zainstalowania Flow Control. Pary będziesz miał wystarczającą ilość. W budżecie się zmieścisz a głębokość ma 350 mm.
https://ekspresdokawy.pl/pl/o/ekspres-do-kawy-bellezza-valentina-leva-10431.html (https://ekspresdokawy.pl/pl/o/ekspres-do-kawy-bellezza-valentina-leva-10431.html)
-
Z naszej oferty oprócz DUO PID Black & Wood V2 (głębokość 315 mm, po przełączeniu masz parę wytwarzaną w sposób ciągły)
https://ekspresdokawy.pl/pl/o/ascaso-duo-pid-10473.html
Janusz, w opisie na stronie jest wspomniane, że zawór OPV można regulować nawet w trakcie parzenia - ale pewnie niezbędny jest do tego śrubokręt? :D Czy też robisz to pokrętłem pary?
-
Janusz, w opisie na stronie jest wspomniane, że zawór OPV można regulować nawet w trakcie parzenia - ale pewnie niezbędny jest do tego śrubokręt? Czy też robisz to pokrętłem pary?
Zgadza się, można go regulować w trakcie zaparzania śrubokrętem obok grupy.
Kiedyś dorobiłem sobie uchwyt do śruby regulacyjnej i dzięki temu w łatwy sposób w ekspresach z OPV zewnętrznym i manometrem pojawia się funkcja flow control :)
-
A co na to OPV? Nie zajeżdża się szybko przy używaniu do regulacji ciśnienia przy każdej kawie?
-
Nie zaobserwowałem póki co... szczególnie w tych nowych OPV.
-
Może Profitec Pro 400, bardzo zgrabny HX, zmieścisz się w budżecie. Jak dał byś radę spieniać mleko oczywiście. Trening czyni mistrza. :)
Chyba padnie na Profiteca Pro 400 przy przypływie gotówki najbliższym.
Mój tok rozumowania:
1. To HX z E61, jak Mara
2. Ma OPV regulowany zewnetrznie jak Puristika
3. Ma elektroniczną preinfuzję (nie mechaniczną jak Mara)
4. Ad. 3 - Elektroniczna PI oznacza, że bez problemu można założyć flow control, bez usuwania opcji PI (a założenie flow control w Marze oznacza pozbycie się PI - tu można zachować obie funkcjonalności)
5. Ma regulację temp. jak Mara, co prawda reguluje temp. boilera pary, a nie grupy, ale nadal, jest kontrola w jakimś stopniu.
To co mnie martwi to zbiornik wody z tyłu, ale myślę, że tejże wody nie będę uzupełniał codziennie i będą dni, gdy ekspres będzie stał. Czekam zatem na fundusze i dokonam pozyskania :)
-
O od razu planuj control flow, bo jako caleciarzowi może brakować kontroli przeplywu
-
Skończyło się Bianką :D
-
No i git. Gratuluję, miłego używania.
Pozdrawiam Andrzej
-
No to możesz śmiało zakładać kawowe konto na Instagramie. Co prawda lepszy by był biały Niche, ale to jest tak ikoniczna para, że spokojnie dasz radę :hihihi: