forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Młynki => Wątek zaczęty przez: EwaEwa w 21 Październik 2022, 17:09:45

Tytuł: Młynek do Gaggia Classic
Wiadomość wysłana przez: EwaEwa w 21 Październik 2022, 17:09:45
Dzień dobry wszystkim.

Mój zupełnie niewyrafinowany młynek wyzionął ducha i rozglądam się za młynkiem do Gaggia Classic (starszy model, ma pewnie z 15 lat), idealnie do 1000 zł. Przeglądałam Forum w poszukiwaniu młynka, ale dopasowanie młynka do ekspresu przekracza moje skromne możliwości.  Wiem na pewno, że nie będę bawić się w tuningowanie młynka : poszukuję raczej czegoś w miarę prostego, co bez szamańskich zabiegów da dobre espresso. Czasami chciałabym móc go też przestawić na grubość kawiarkową - i to w zasadzie wszystko.

Czy moglibyście coś polecić?

Dziękuję bardzo!
Ewa
Tytuł: Odp: Młynek do Gaggia Classic
Wiadomość wysłana przez: skansen w 22 Październik 2022, 22:22:37
W podobnym wątku padła ostatnio propozycja młynka Eureka Mignon Crono:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=12696.msg262409#msg262409
Nie znam tego modelu Eureki ale wyglada sensownie...
Tytuł: Odp: Młynek do Gaggia Classic
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 23 Październik 2022, 13:03:15
Możesz też rozważyć młynek ASCASO i-2 mini.
Tytuł: Odp: Młynek do Gaggia Classic
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 23 Październik 2022, 14:37:51
Wiem na pewno, że nie będę bawić się w tuningowanie młynka : poszukuję raczej czegoś w miarę prostego, co bez szamańskich zabiegów da dobre espresso. Czasami chciałabym móc go też przestawić na grubość kawiarkową - i to w zasadzie wszystko.
1Zpresso K-plus
Tytuł: Odp: Młynek do Gaggia Classic
Wiadomość wysłana przez: MichałCz w 23 Październik 2022, 19:54:32
Albo Kinu 47 classic
Tytuł: Odp: Młynek do Gaggia Classic
Wiadomość wysłana przez: EwaEwa w 24 Październik 2022, 20:36:21
Dziękuję bardzo wszystkim! Zaraz zagłębię się w research na temat tych młynków.
Tytuł: Odp: Młynek do Gaggia Classic
Wiadomość wysłana przez: tom517 w 25 Październik 2022, 07:24:52
Warto może trochę dozbierać, tu masz wrażenia użytkownika: https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=12587.msg263663#msg263663
Tytuł: Odp: Młynek do Gaggia Classic
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 26 Październik 2022, 18:22:32
@EwaEwa   
Przemyśl tę ofertę:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=12829.msg263820;topicseen#new
Tytuł: Odp: Młynek do Gaggia Classic - espresso
Wiadomość wysłana przez: TURNMILLS w 26 Styczeń 2023, 08:46:22
Cześć,

Podepnę się pod temat, bo też poszukuję młynka do Gaggii Classic. Piję tylko espresso. Ile? Póki co jedną kolbę napełniam rano i jedną po obiedzie:).

Jeśli chodzi o budżet, to chciałbym się zamknąć w kwocie do 1000 pln. Z tego co się orientowałem, to bardzo dobrą opcją jest Eureka Mignon Classico, tylko, że to 1500. Jeśli trzeba tyle wydać i warto dołożyć to ok, ale może polecicie coś do tysiaka?

Dobry ręczny będzie lepszy niż tani elektryczny?



Dopóki nie mam młynka piję kawę zmieloną " pod espresso" w lokalnej palarni. Tak z ciekawości, czy taki przemiał jest ok? Bo wydaje mi się, że niekoniecznie. Załączam zdjęcia.

Przy okazji kilka pytań związanych z użytkowaniem: po przepuszczeniu gorącej wody przez kolbę, po odpięciu w połowie napełniona jest wodą? Czy to nie za dużo  i czy tak powinno być? Mam wrażenie, że świeżo po zakupie tej wody zostającej w kolbie było dużo mniej, stąd ciekawość, czy tak ma być?


Jak jest z tą wagą espresso i napełnieniem kolby. Z jednej strony na podwójne espresso ( rozumiem, że takie serwowane z podwójnej wylewki ?) trzeba wsypać ok 16-18 gr. zmielonej kawy, ok. Z kolei przy takiej ilości wydaje mi się, że w kolbie jest jej za mało i przy teście pieniążka nie ma śladu po po odciśniętej monecie. Jak to jest? Powinna być odpowiednia ilość kawy wyrażona w gr., czy odpowiednio wypełniona kolba? Może jest jeszcze inny klucz?

Trzecia rzecz- czas ekstrakcji. Nie mogę zbliżyć się nawet do 20 sek. Ubijam mocno, ale to może być te zmielenie ect. ?

Czwarta sprawa. Początkowo po robieniu kawy ciasteczko było ubite na maksa. Musiałem je podważyć drewnianą szpatułką, żeby w ogóle móc je wyrzucić do kosza. Teraz jak mocno bym kawy w kolbie nie ubił, wychodzi miękkie i jakieś inne. Kawa leje się ciurkiem i wypływa jasna bez tygryska. Przypuszczam, że to kwestia tej mielonej na zapas kawy, a może chodzi o coś innego?


Będę wdzięczny za odzew
Tytuł: Odp: Młynek do Gaggia Classic
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 26 Styczeń 2023, 17:29:54
Dobry ręczny będzie lepszy niż tani elektryczny
Za 1k na pewno, a że pijesz 2 espresso dziennie to najlepszy wybór.

Jak jest z tą wagą espresso i napełnieniem kolby. Z jednej strony na podwójne espresso ( rozumiem, że takie serwowane z podwójnej wylewki ?) trzeba wsypać ok 16-18 gr. zmielonej kawy, ok. Z kolei przy takiej ilości wydaje mi się, że w kolbie jest jej za mało i przy teście pieniążka nie ma śladu po po odciśniętej monecie. Jak to jest? Powinna być odpowiednia ilość kawy wyrażona w gr., czy odpowiednio wypełniona kolba? Może jest jeszcze inny klucz?

Tutaj masz trochę konkretnych informacji:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=12964.0

Zdjęcie przedstawia za gruby przemiał do espresso.
Tytuł: Odp: Młynek do Gaggia Classic
Wiadomość wysłana przez: k3lt w 26 Styczeń 2023, 19:32:44
Z elektrycznych masz Eurekę Mignon Crono, 50mm. płaskie żarna + mikrometryczna regulacja po usunięciu pojemniczka namiał bezpośrednio do kolby. https://www.przyjacielekawy.pl/p/mlynek-do-kawy-eureka-mignon-crono-white/

Edit: Dopiero teraz zauważyłem że Skansen już ją zaproponował.  :picardpalm:

https://www.youtube.com/watch?v=AiStVdGEp8I (zmodyfikowana pod SD)

https://www.youtube.com/watch?v=kvZqIE7LQKo