forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Młynki => Wątek zaczęty przez: EwaEwa w 21 Październik 2022, 17:09:45
-
Dzień dobry wszystkim.
Mój zupełnie niewyrafinowany młynek wyzionął ducha i rozglądam się za młynkiem do Gaggia Classic (starszy model, ma pewnie z 15 lat), idealnie do 1000 zł. Przeglądałam Forum w poszukiwaniu młynka, ale dopasowanie młynka do ekspresu przekracza moje skromne możliwości. Wiem na pewno, że nie będę bawić się w tuningowanie młynka : poszukuję raczej czegoś w miarę prostego, co bez szamańskich zabiegów da dobre espresso. Czasami chciałabym móc go też przestawić na grubość kawiarkową - i to w zasadzie wszystko.
Czy moglibyście coś polecić?
Dziękuję bardzo!
Ewa
-
W podobnym wątku padła ostatnio propozycja młynka Eureka Mignon Crono:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=12696.msg262409#msg262409
Nie znam tego modelu Eureki ale wyglada sensownie...
-
Możesz też rozważyć młynek ASCASO i-2 mini.
-
Wiem na pewno, że nie będę bawić się w tuningowanie młynka : poszukuję raczej czegoś w miarę prostego, co bez szamańskich zabiegów da dobre espresso. Czasami chciałabym móc go też przestawić na grubość kawiarkową - i to w zasadzie wszystko.
1Zpresso K-plus
-
Albo Kinu 47 classic
-
Dziękuję bardzo wszystkim! Zaraz zagłębię się w research na temat tych młynków.
-
Warto może trochę dozbierać, tu masz wrażenia użytkownika: https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=12587.msg263663#msg263663
-
@EwaEwa
Przemyśl tę ofertę:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=12829.msg263820;topicseen#new
-
Cześć,
Podepnę się pod temat, bo też poszukuję młynka do Gaggii Classic. Piję tylko espresso. Ile? Póki co jedną kolbę napełniam rano i jedną po obiedzie:).
Jeśli chodzi o budżet, to chciałbym się zamknąć w kwocie do 1000 pln. Z tego co się orientowałem, to bardzo dobrą opcją jest Eureka Mignon Classico, tylko, że to 1500. Jeśli trzeba tyle wydać i warto dołożyć to ok, ale może polecicie coś do tysiaka?
Dobry ręczny będzie lepszy niż tani elektryczny?
Dopóki nie mam młynka piję kawę zmieloną " pod espresso" w lokalnej palarni. Tak z ciekawości, czy taki przemiał jest ok? Bo wydaje mi się, że niekoniecznie. Załączam zdjęcia.
Przy okazji kilka pytań związanych z użytkowaniem: po przepuszczeniu gorącej wody przez kolbę, po odpięciu w połowie napełniona jest wodą? Czy to nie za dużo i czy tak powinno być? Mam wrażenie, że świeżo po zakupie tej wody zostającej w kolbie było dużo mniej, stąd ciekawość, czy tak ma być?
Jak jest z tą wagą espresso i napełnieniem kolby. Z jednej strony na podwójne espresso ( rozumiem, że takie serwowane z podwójnej wylewki ?) trzeba wsypać ok 16-18 gr. zmielonej kawy, ok. Z kolei przy takiej ilości wydaje mi się, że w kolbie jest jej za mało i przy teście pieniążka nie ma śladu po po odciśniętej monecie. Jak to jest? Powinna być odpowiednia ilość kawy wyrażona w gr., czy odpowiednio wypełniona kolba? Może jest jeszcze inny klucz?
Trzecia rzecz- czas ekstrakcji. Nie mogę zbliżyć się nawet do 20 sek. Ubijam mocno, ale to może być te zmielenie ect. ?
Czwarta sprawa. Początkowo po robieniu kawy ciasteczko było ubite na maksa. Musiałem je podważyć drewnianą szpatułką, żeby w ogóle móc je wyrzucić do kosza. Teraz jak mocno bym kawy w kolbie nie ubił, wychodzi miękkie i jakieś inne. Kawa leje się ciurkiem i wypływa jasna bez tygryska. Przypuszczam, że to kwestia tej mielonej na zapas kawy, a może chodzi o coś innego?
Będę wdzięczny za odzew
-
Dobry ręczny będzie lepszy niż tani elektryczny
Za 1k na pewno, a że pijesz 2 espresso dziennie to najlepszy wybór.
Jak jest z tą wagą espresso i napełnieniem kolby. Z jednej strony na podwójne espresso ( rozumiem, że takie serwowane z podwójnej wylewki ?) trzeba wsypać ok 16-18 gr. zmielonej kawy, ok. Z kolei przy takiej ilości wydaje mi się, że w kolbie jest jej za mało i przy teście pieniążka nie ma śladu po po odciśniętej monecie. Jak to jest? Powinna być odpowiednia ilość kawy wyrażona w gr., czy odpowiednio wypełniona kolba? Może jest jeszcze inny klucz?
Tutaj masz trochę konkretnych informacji:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=12964.0
Zdjęcie przedstawia za gruby przemiał do espresso.
-
Z elektrycznych masz Eurekę Mignon Crono, 50mm. płaskie żarna + mikrometryczna regulacja po usunięciu pojemniczka namiał bezpośrednio do kolby. https://www.przyjacielekawy.pl/p/mlynek-do-kawy-eureka-mignon-crono-white/
Edit: Dopiero teraz zauważyłem że Skansen już ją zaproponował. :picardpalm:
https://www.youtube.com/watch?v=AiStVdGEp8I (zmodyfikowana pod SD)
https://www.youtube.com/watch?v=kvZqIE7LQKo