forum.wszystkookawie.pl

Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: appart w 04 Sierpień 2022, 15:09:40

Tytuł: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
Wiadomość wysłana przez: appart w 04 Sierpień 2022, 15:09:40
Witam :picardpalm:

 Dzień dobry do wszystkich,

po załapaniu bakcyla na przygotowanie trochę lepszego espresso/double shota oraz zmodyfikowaniu Gaggi Classic 2019 r. - sprężyna 9bar, prysznic IMS, NPF oraz sitko 18g IMS niestety kawa przeszła w mocno kwaśny posmak - woda pochodzi z systemu Bluewater Cleone - po zmianie na źródlaną z niską zawartością minerałów było jeszcze gorzej, temperatura parzenia ok - co tu nie pasuje w układance jeżeli jest coś, co dla Was z góry widać oczywistym błędem ? Kawa jest z domieszką robusty, kilka gatunków od forte do delicato i przy każdym smaku pojawia się zbyt dużo kwasu. Na oryginalnym portafiltrze z czarnym plastikiem pod spodem kawa była mniej kwaśna, nie było tego odczucia. Uprzejmie proszę Was o pomoc - były próby ilościowe i zawsze to samo. Młynek Eureka Specialita oraz mielenie dobrane do ekstrakcji ok.40g w czasie 25s...Czekam na opinie i dziękuje ! :)
Tytuł: Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
Wiadomość wysłana przez: daniell w 04 Sierpień 2022, 18:49:39
Dzień dobry,

Proszę nagrać ekstrakcję i wrzucić linka. Również posiadam GC i z całą pewnoscią jest ona w stanie zrobić smaczne espresso. Czy stosuje Pan WDT? Obstawiam kanałowanie.
Tytuł: Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 04 Sierpień 2022, 19:02:46
40g w 25s kto mówił zbyt grube mielenie? Zmiel drobniej postaraj sie uzyskać ratio 1:2, nie znam tej kawy ale może jest zleżała i woda nie ma na ciastku odpowiedniego oporu?
Tytuł: Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 04 Sierpień 2022, 19:49:37
sitko 18g IMS
Ile gramów pakujesz do tego sitka i kiedy były ziarna palone?
Tytuł: Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
Wiadomość wysłana przez: Michał w 04 Sierpień 2022, 23:08:29
Trochę z innej beczki, ale zapytam  nie okamieniałeś przypadkiem ostatnio ekspresu?
Tytuł: Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
Wiadomość wysłana przez: appart w 05 Sierpień 2022, 10:20:01
Dziękuje za odpowiedzi...dzisiaj dla porównania użyłem standardowego filtra crema z czarnym plastikiem...kawa już bez kwaśnego posmaku...przygotowana identycznie jak w filtrze IMS...
odpowiadając : do tego filtra IMS pakuje 18g kawy..palona była przed tygodniem...mam jej kilka odmian czyli delicata, crema i forte z najwiekszą dozą kofeiny...oprócz tego próbowałem brazylii ale tu był kwas największy...nie używam wdt ale staram się wyrównać kawę w filtrze poziomo i potem uderzam lekko filtrem o podkładkę korkową co powoduje ogromne osiadanie zmielonych ziaren w filtrze i tampowanie mocno już ich nie ugniata...zmieniałem ratio już kilkakrotnie i bez względu na uzyskaną gramaturę kawa ma mocno kwaśny posmak, zbyt mocny...nie odkamieniałem ostatnio ekspresu, używam wody z bluewater cleone i po ostatnim serwisie nie stwierdzono kamienia w urządzeniu..
w związku z faktem, iż standardowy filtr crema zrobił dobre espresso może problem jest w ciśnieniu ? sprężyna jest 9bar aktualnie... jestem już na takim poziomie zmielenia ziaren, że drobniejsze zmielenie powoduje iż kawa robi się zbyt długo i przekracza czas 30s dla ok. 40g..
Tytuł: Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
Wiadomość wysłana przez: Koziołek w 05 Sierpień 2022, 14:44:20
jestem już na takim poziomie zmielenia ziaren, że drobniejsze zmielenie powoduje iż kawa robi się zbyt długo i przekracza czas 30s dla ok. 40g..
Czy wtedy jest bardziej "gorzko" w sensie mniej kwaśnie?
mam jej kilka odmian czyli delicata, crema i forte z najwiekszą dozą kofeiny
Co to za marka, producent, palarnia?
Tytuł: Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 05 Sierpień 2022, 17:06:12
nie używam wdt
Możesz być pozytywnie zaskoczony mieszając jedynie cienką igłą.
Tytuł: Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
Wiadomość wysłana przez: Robertxrv750G7 w 05 Sierpień 2022, 17:28:47
Dziękuje za odpowiedzi...dzisiaj dla porównania użyłem standardowego filtra crema z czarnym plastikiem...kawa już bez kwaśnego posmaku...

Obstawiam zbyt wysokie ciśnienie, nie wiem na ile wiarygodna jest sprężynka 9bar, ja mam zawór regulowany OPV oraz PID, który mi kontroluje temperaturę i espresso wychodzi baaaardzo dobre. Oczywiście szukałem najlepszego przemiału i na Eurece Mignon Specialita mam nastaw na 1 i 1/4 kropki :)

PS, piszesz, że temp parzenia jest ok, skąd to wiesz?
Tytuł: Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
Wiadomość wysłana przez: appart w 05 Sierpień 2022, 18:33:33
używana kawa pochodzi z blue orca - la storia - delicato, crema gusto i forte - kwaśny posmak jest przy każdej...nawet jak drobniej zmiele ziarna i kawa leci bardzo powoli przekraczając normę parzenia...a propos nastawu w młynku Specialita...zastosowałem się do porad Jamesa Hoffmana..kręcąc w prawo czyli zacieśniając mielenie doszedłem do punktu aż talerze się prawie dotykają i od tego nastawu odkręciłem młynek o 3 jednostki...ale wtedy kawa robiła się zbyt szybko więc zszedłem z mieleniem do ok. 1.5 obrotu od tarcia i wtedy przy tym gatunku kawy czas parzenia przy dawce ok. 18g i naparze ok.40g jest 25s...ale jak mówiłem zmiana ratio albo drobniejsze zmielenie ziaren nie powoduje zaniku kwaśnego posmaku, który zabija aromat espresso..
kolejna moja dzisiejsza próba polegała na zastosowaniu oryginalnego filtra ale bez czarnego plastiku...doza 18g napar 40g...kawa zupełnie inna...kwasik lekko wyczuwalny...można więc delikatnie drobniej zmielić i powinno być ok...czy więc IMS plus NPF powoduje taki kwas w kawie ? prysznic ciągle IMS...temperatura parzenia ok. 90 stopni mierzona miernikiem na patencie ale powtarzalność jest...
Tytuł: Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
Wiadomość wysłana przez: daniell w 05 Sierpień 2022, 18:55:27
W filtrze crema cisnienie moze byc jeszcze wyzsze niz w normalnym - do tego zostal stworzony. Jak wyglada ciastko po ekstrakcji? Nie ma w nim kanalow, pekniec itp? Czy czasem ekstrakcja nie wyglada podobnie do tej?
https://www.youtube.com/watch?v=YMIMoFP_jx0
Tytuł: Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
Wiadomość wysłana przez: appart w 06 Sierpień 2022, 11:30:12
ekstrakcja z tego filmu pojawiała się jak ziarna były zbyt grubo zmielone i woda bez większych oporów przelewała się przez dozę w filtrze...aktualnie po załączeniu pompy jest chwila zastanowienia  :) i tworzy się jeden kanał po środku...czas parzenia jest również w normie...aktualnie zmieniłem filtr na oryginalny i posmak kwaśny mocno zaniknął...wnioskuję winowajce na filtr IMS 18g...może po prostu do mojej wody i gatunku kawy powoduje on takie efekty smakowe ?
Tytuł: Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
Wiadomość wysłana przez: Eustachiusz w 07 Sierpień 2022, 22:52:07
Jeśli w trakcie parzenia masz ewidentny kanał, albo kanały, to nie możesz sugerować się czasem. Czas ekstrakcji liczysz dla spokojnej ekstrakcji. Jeśli masz uzysk 2:1 mimo kanału, to prawdopodobnie i tak masz kawę zmieloną zbyt drobno. Kanał na środku może być od złej dystrybucji (więcej kawy na obwodzie lub grudki na środku), zbyt małą dozą (mniejsze dozy wymagają dokładniejszej dystrybucji) lub brudną deszczownicą/zatkanym opv. Odkręć deszczownicę, sprawdź, czy nie jest zawalona kawą, a potem jeszcze zrób backflush. A czy przed każdą kawą robisz flush? Gaggia ma specyficzny bojler, często przegrzewa wodę, puszczenie ekstrakcji na przegrzanym bojlerze też może popsuć kawę. Nie ma co ukrywać - jest mnóstwo zmiennych, może nagraj swoje rutynowe przygotowywanie kawy i wrzuć na forum - jest tu wielu użytkowników, którzy z moment wychwycą przyczynę Twoich problemów, ale muszą zobaczyć co i jak robisz.
Tytuł: Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
Wiadomość wysłana przez: Robertxrv750G7 w 08 Sierpień 2022, 14:12:37
Zmień jeszcze prysznic na oryginalny, mi przy IMS-ie woda lała się jak z rynny, nie rozumiem fenomenu tej modyfikacji. No i zmierzyłbym ciśnienie na kolbie.
Tytuł: Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
Wiadomość wysłana przez: appart w 12 Sierpień 2022, 09:48:02
Kolego Robertxrv750G7 pisałeś, że masz ustawiony młynek na 1 i 1/4 kropki...czy mógłbyś sprawdzić czy u Ciebie też przy kręceniu w lewo/dokręcaniu młynka poniżej zera punkt dotyku tarcz jest przy 4 tak jak u mnie? czyli masz tak jakby odkręcony młynek o 3 i 1/4.....ciśnienie masz 9 bar ? prysznic oryginalny ? jaki filtr używasz i jaką dozę kawy? ustawię swój ekspres identycznie wg Twojego i zobaczymy efekty..potem krok po kroku będę zmieniał konfigurację dodając kolejne modyfikacje..z góry dzieki  :)
Tytuł: Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
Wiadomość wysłana przez: appart w 05 Wrzesień 2022, 18:54:43
Witam ponownie..odgrzewam temat Panowie..niestety nadal trwa walka o uzyskanie dobrego smaku kawy z GC ale ciągle jest kwaśno...zauważyłem, że po każdym backflushingu z prysznica woda leci mocniej, jednym ciurkiem po śrubie i pierwsza zrobiona kawa smakuje dobrze a przy kolejnych już kwaśny posmak powraca...woda żywiec baby...wdt....14g kawy w filtrze ori od ekspresu..wszystko jak w książce ale efektu smacznej kawy nadal brakuje...z góry dziękuje za sugestie..prysznic oryginalny...sprężyna 9 bar...ekstrakcja w czasie 25 - 30 sekund...ciastko równe..bez kanału itp
Tytuł: Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 05 Wrzesień 2022, 23:01:37
Kwaśna kawa to niedoparzona kawa, raczej nie mówisz tu o 14tu cytrynach czyli skrajnie źle zmielonym ziarnie. Jedna dobra, druga kwaśna więc może to spadek temperatury? Zbyt grube mielenie lub kanałowanie też dadzą efekt kwaśnej kawy ale tego nie obstawiam, te małe gaggie trzeba dobrze wygrzać 45-60 min.
Tytuł: Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
Wiadomość wysłana przez: appart w 06 Wrzesień 2022, 09:43:41
mielenie ustawiam pod czas parzenia i rzeczywiście im grubiej ziarna są zmielone tym szybciej kawa się parzy i wychodzi mocniej kwaśna ale nawet przy ustawieniu pod czas 25 - 30s kwas nie znika..ekspres wygrzewam długo i załączam na 5s żeby wymusić dodatkowe załączenie grzania..chyba w końcu wybiorę się do któregoś forumowicza na pokaz parzenia bo nie mam już pomysłów..najgorsze, że jak kawę mieliłem zwykłym młynkiem i dozowałem na oko to była dobra i robiłem w filtrze crema z czarnym plastikiem  :) a teraz IMS ciśnienie 9bar dozowanie warzenie igły przed tampowaniem i kwas... ;)
Tytuł: Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
Wiadomość wysłana przez: krystians w 06 Wrzesień 2022, 11:35:18
Jeśli kawa jest palona średnio, to nie ma co się bać czasów dłuższych niż 30 sekund.
Tytuł: Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
Wiadomość wysłana przez: Robertxrv750G7 w 07 Wrzesień 2022, 17:47:22
Kolego Robertxrv750G7 pisałeś, że masz ustawiony młynek na 1 i 1/4 kropki...czy mógłbyś sprawdzić czy u Ciebie też przy kręceniu w lewo/dokręcaniu młynka poniżej zera punkt dotyku tarcz jest przy 4 tak jak u mnie? czyli masz tak jakby odkręcony młynek o 3 i 1/4.....ciśnienie masz 9 bar ? prysznic oryginalny ? jaki filtr używasz i jaką dozę kawy? ustawię swój ekspres identycznie wg Twojego i zobaczymy efekty..potem krok po kroku będę zmieniał konfigurację dodając kolejne modyfikacje..z góry dzieki 

Każda sztuka tego młynka może być inaczej wstępnie na 0 ustawiona. U mnie żarna stykały się przy zerowej kropce.
Mam 9 bar, bo wstawiłem regulowany zawór OPV, a temperaturę kontroluje PID. Prysznic oryginał, sitko w kolbie to IMS. doza 17/18g i tak do 40g naparu wychodzi w okolicach 26-30sek
Kawa "Bearded Riders" z lokalnej palarni w Konstancinie albo Bazzara Aromamore
Tytuł: Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
Wiadomość wysłana przez: appart w 07 Wrzesień 2022, 19:51:29
czyli mamy tak samo ustawione mielenie...od styku jakieś 1.5 obrotu...sitko również mam identyczne i próbuje też na oryginalnym prysznicu...również dozuje z takiej gramatury kawy 40g naparu i czas mam taki sam... :) wodę używam żywiec baby żeby wykluczyć również ten aspekt plus wdt..i mam kwaśną kawę - czas chyba zmienić palarnię..to już będzie trzecia... ;)
Tytuł: Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 07 Wrzesień 2022, 20:00:54
czas chyba zmienić palarnię..to już będzie trzecia...
O rany...
Tytuł: Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 07 Wrzesień 2022, 20:37:43
O rany...
👌
Tytuł: Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
Wiadomość wysłana przez: appart w 07 Wrzesień 2022, 20:49:54
Sir Antonio jakies sugestie co do wyboru kawy w opisanym przypadku?..bedac w palarniach degustowalem doubleshoty…znam dozy i cisnienie oraz czasy ekstrakcji..fajnie by bylo w domu zrobic chociaz podobne bo wiadomo tam sprzet profesjonalny ale GC niby tez cos potrafi..kupuje 200g ziaren i nie wychodzi…o rany..
Tytuł: Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
Wiadomość wysłana przez: skansen w 07 Wrzesień 2022, 20:53:16
kupuje 200g ziaren i nie wychodzi…o rany..
Moim zdaniem to za mała partia na próby. Przy niesprzyjających wiatrach tyle można zmarnować na sama regulację młynka. Zacząłbym od kilogramowych partii... I obowiązkowo podwójne sitko...  Dla Ciebie od @Antonio mogę polecić Ariadne...
Tytuł: Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
Wiadomość wysłana przez: fill w 07 Wrzesień 2022, 21:15:29
@appart zrób tak Ci  jak polecają @skansen i @Antonio i kup w końcu kilogram kawy z polecanej na forum, sprawdzonej palarnii. Jakbyś  zamieścił aktualny film z ekstrakcji byłoby łatwiej Ci pomóc.



Tytuł: Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
Wiadomość wysłana przez: Robertxrv750G7 w 08 Wrzesień 2022, 14:05:09
d styku jakieś 1.5 obrotu..

no właśnie nie 1,5 obrotu tylko od "0" > "1" i 1/4 na pokretle
Tytuł: Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
Wiadomość wysłana przez: appart w 08 Wrzesień 2022, 16:02:01
sorry…źle napisalem….na pokretle od styku żaren nie obrotu…dzisiaj odkręciłem aż cztery jednostki i kawa zrobiła sie szybko ale kwasowość spadła…moze zbyt mocno wypalone ziarna dają ten efekt? w palarni degustowałem espresso z tego gatunku i smakowało ok - w domu nie jestem w stanie zbliżyć sie smakiem…przy ekstrakcji pow. 25 s i 18g kawa jest nie do wypicia…chyba kolego Robertxrv Cie odwiedzę i zrobimy degustacje  :)
Tytuł: Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
Wiadomość wysłana przez: krystians w 08 Wrzesień 2022, 16:06:41
A może po prostu procesor centralny przetwarza sygnał inaczej niż byśmy się spodziewali ?
https://www.sensorysociety.org/knowledge/sspwiki/Pages/Sour-Bitter%20Confusion.aspx
Tytuł: Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
Wiadomość wysłana przez: fill w 08 Wrzesień 2022, 16:25:38


…chyba kolego Robertxrv Cie odwiedzę i zrobimy degustacje  :)

To się chłop z pewnością ucieszy
Pokaż w końcu jak Ci leje




Tytuł: Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
Wiadomość wysłana przez: appart w 15 Wrzesień 2022, 19:51:03
po kolejnych próbach udało się zrobić w końcu smaczne espresso...dziękuje Wam za pomoc i przydatne porady...zmiana kawy i od razu konkretne efekty...dzięki Michałowi wjechała na testy sprawdzona partia i można popijać...mogę dodać od siebie, że po zmianie prysznica na IMS jest duża różnica - przy tej samej dozie i takim samym mieleniu ekstrakcja się wydłuża nieznacznie i kawa wychodzi w głębszym smaku - dla mnie dużo lepsza...możemy więcej wyciągnąć smaku..woda na ten moment żywiec baby ale od następnego tygodnia będzie zalewana z blue water na podwójnej osmozie i zobaczymy czy kawa zmieni smak...pozdrawiam
Tytuł: Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
Wiadomość wysłana przez: Robertxrv750G7 w 22 Wrzesień 2022, 11:18:05
Sprawdzałeś ciśnienie manometrem czy jest oczekiwane 9bar?
Tytuł: Odp: Gaggia Classic kwaśna kawa po modyfikacjach ekspresu - co zmienić ?
Wiadomość wysłana przez: appart w 06 Październik 2022, 09:58:37
tak jest 9 bar..problem tkwił w gatunku kawy i proporcjach arabica-robusta...na seryjnym prysznicu i filtrze jest dobrze ale na ims jeszcze lepiej..głębszy smak..sprawdziłem też wodę z podwójnej osmozy vs. żywiec baby...nie ma różnicy w smaku...można spokojnie używać bluewater jako filtr do wody kawowej..