forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: bagnet w 28 Sierpień 2022, 13:07:06
-
Po 7 latach postanowiłem zmienić ekspres. Do tej pory używałem Ascaso Steel Uno Prof. Myślałem o jakiejś maszynce z Włoch na HX, potem o nowoczesnych włosko-chińskich produktach, potem o podwójnym bojlerze i pompie rotacyjnej, ze względów na ograniczone miejsce na szafkach i orientację skończyłem na bliźniaczej konstrukcji tylko znacznie bardziej zaawansowanej.
Nowy ekspres to Dual PID w najnowszej odsłonie, bo pijemy dużo kaw mlecznych. Choć tak po prawdzie, to chyba spokojnie wystarczyłby jeden thermoblok do kawy i mleka, bo szybkość grzania i chłodzenia thermobloku jest fantastyczna.
Nowy ekspres to przede wszystkim łatwiejsze robienie dobrej kawy. Regulacja temperatury daje dobre efekty (masz do regulacji 4 parametry podstawowe: waga, przemiał, ubicie, temperatura, do tego dochodzi możliwa preinfuzja, ale nie używałem) jednak na starszym modelu też można zrobić ekstra kawę, tylko dochodzenie do tego trwa dłużej (masz do regulacji 3 parametry: waga, przemiał, ubicie) więc potrzeba jest więcej prób.
Niestety, pomimo najnowszej wersji ekspresu (pokrętło pary!!!) z +25% pary i z nowym oprogramowaniem, piana nie jest taka jak z bojlera. Nie wiem dlaczego. Udaje mi się uzyskać piankę tak na 90% tej z bojlera, to jest wystarczające, ale nie w pełni satysfakcjonujące. Fakt, na bojlerze pracowałem niemal 7 lat i piana robiła mi się sama ;), na nowym dopiero miesiąc, w dodatku jest możliwość zmiany temperatury pary, więc jeszcze dużo przede mną, ale o piance z bojlera na razie mogę pomarzyć.
Na pewno nowy ekspres jest suchszy, nie zbiera się woda w szufladce prawie wcale, ale to nie jest jakaś wielka zaleta.
Starszy ekspres ma masywną, mosiężną, chromowaną kolbę do sitka, która nagrzewa się pięknie razem z głowicą grupy. Kolba mieści maks. 18g sitko "precision"
Nowy ekspres ma lekką stalową kolbę do sitka, nie nagrzewa się jak ta starsza i szybko traci temperaturę. Mieści sitka 21g "Precision Ascaso". Z jednej strony fajnie, z drugiej jeszcze nie stosowałem 21g, bo to trudno wyczuć, ile przepuścić przez nie wody. Więc robię kawę jak na poprzednim ekspresie, z sitkiem 18g. Za to głowica grupy jest dużo większa i dłużej się nagrzewa.
Czy lekkość i mniejsza bezwładność temperaturowa kolby do sitka wpływa na smak kawy? Chyba raczej nie, bo podciągam temperaturę na ekspresie do 100st C i dostaję pyszną kawę i piękną cremę.
Większa kolba ma swoje wady - młynek Ceado 6P niestety nie jest przystosowany do tak wysokiej kolby i muszę ruszać nią, aby kawa nasypała się równo. Ze starszą kolbą po prostu podstawiałem kolbę i włączałem młynek, w tym czasie wyciągałem mleko z lodówki. Z nową kolbą muszę ciągle patrzeć i poruszać lekko kolbą.
Nowy ekspres ma drewniane rączkę i pokrętło, starszy miał plastikową, nie wpływa to na kawę.
Nowy ekspres ma bardziej błyszczącą blachę, starszy ma bardziej satynową, bardziej mi się podoba satynowa. Zobaczymy jak będzie z konserwacją i dbaniem o nią.
Podsumowując:
Nowy ekspres to zdecydowanie krok do przodu, thermoblok daje świetną kawę, moim zdaniem lepszą niż z bojlera.
Nowy ekspres to 90% piany (na tę chwilę, bo jeszcze kilka ustawień przede mną), którą dawał bojler, to mi wystarczy.
Regulacja temperatury wody i pary są bardzo precyzyjne na thermobloku, nie ma bezwładności temperaturowej, którą zawsze mają systemy bojlerowe, można ustawić ponad 100stC co się przydaje przy kawach arabica 100%.
Bojlerowy ekspres to również więcej wody na tacce i tak naprawdę zawsze wymieszana woda świeża i bojlerowa.
Dla samej kawy warto było zmienić ekspres. Piję przeróżne kawy z różnych palarni i po prostu dużo szybciej dostaję bardzo dobrą kawę.
Steel Uno Prof
(https://i.imgur.com/xBP9jbbh.jpg)
Steel Duo PID
(https://i.imgur.com/3KSOb60h.jpg)
-
@bagnet gratuluje zakupu i dziękuję za porównanie.
Czy nowy model ma możliwość całkowitego wyłączenia termobloku parowego, jeśli np. w danym dniu w ogóle nie planujemy robienia kaw mlecznych?
-
@bagnet gratuluje zakupu i dziękuję za porównanie.
Czy nowy model ma możliwość całkowitego wyłączenia termobloku parowego, jeśli np. w danym dniu w ogóle nie planujemy robienia kaw mlecznych?
Z tego co wiem, to thermoblok jeśli jest nieużywany, to po prostu nie działa. Po włączniu thermobloku pary warto poczekać 20s zanim zacznie się robić pianę.
-
Termoblok pary można aktywować lub dezaktywować wchodząc w programowanie na wyświetlaczu. Jest to wyjaśnione w rozdziale 6 instrykcji oraz w tabelce z parametrami dostępnymi do zaprogramowania.
-
Termoblok pary można aktywować lub dezaktywować wchodząc w programowanie na wyświetlaczu. Jest to wyjaśnione w rozdziale 6 instrykcji oraz w tabelce z parametrami dostępnymi do zaprogramowania.
Dziękuję za uściślenie Panie Januszu!
Oczywiście termoblok pary ma, z tego co pamiętam, 2 regulacje dostępne z panelu - włączenie / wyłączenie oraz regulację temperatury pary.
Tylko przy jednodniowym nieużywaniu to by mi się nie chciało tego przełączać. Chyba, że ekspres chodzi na okrągło i kawy robi co pół godziny.
Można też zaprogramować automatyczne wyłączanie ekspresu po określonym czasie braku aktywności. Z tego korzystam często, bo jak zajmę się firmą, to zapominam o świecie i czasem kawę "na już" robię po 2 godzinach.
-
Termoblok pary można aktywować lub dezaktywować wchodząc w programowanie na wyświetlaczu.
Czyli jeśli nie chcemy robić kaw mlecznych, bo np. przeszliśmy tylko na czarne, to żeby termoblok pary nie zużywał niepotrzebnie prądu możemy go wyłączyć wchodząc w odpowiednią opcje na wyświetlaczu...
-
Dokładnie tak.
-
Nowy ekspres to Dual PID w najnowszej odsłonie
Hej, mam szybkie pytanie, czy to naprawdę Steel Duo PID v2? pytam bo masz wersję w połysku, a na sieci znajduję tylko w macie. Nie wiedziałęm że taka jest, a połysk podoba mi się bardziej. Gdzie kupowane?
-
Wszystkie ekspresy z linii STEEL PID (czyli UNO PID i DUO PID) występują w trzech wersjach kolorystycznych: Black, White oraz Shine czyli polerowana stal nierdzewna. Kupiony u nas. :)
-
Black, White oraz Shine
Okej, zdjęci na stronie mylące, opis faktycznie się zgadza ale fotka wygląda jak stal szczotkowana. Dzięki za wyjaśnienie.
-
Witam, jak z perspektywy czasu sprawuje się błyszcząca obudowa? Bardzo upierdliwe jest jej utrzymanie w czystości bez śladów palców?