forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Młynki => Wątek zaczęty przez: romanj w 13 Październik 2020, 22:40:15

Tytuł: Eureka mignon classico – retencja
Wiadomość wysłana przez: romanj w 13 Październik 2020, 22:40:15
Mam prośbę o radę. Używam młynka jak w tytule. Zmieniając ustawienie grubości mielenia (np. z 2 na 1,5) mogę robić następną kawę do picia? Czy raczej pewną ilość kawy powinienem poświęcić na pozbycie się starego ustawienia przy robieniu espresso.  Obecnie moje eksperymenty prowadzę na dozie 9-10 g lub 14 g przy podwójnym sitku. Niestety mam już dużo zmarnowanej kawy z powodu poszukiwania efektów na zbyt różnych ustawieniach. W moich warunkach często będę musiał zmieniać sitko z pojedynczego na podwójne i odwrotnie, zapewne z pewną korektą grubości mielenia.
Tytuł: Odp: Eureka mignon classico – retencja
Wiadomość wysłana przez: Koziołek w 14 Październik 2020, 08:52:38
Zmieniając ustawienie grubości mielenia (np. z 2 na 1,5) mogę robić następną kawę do picia?
Możesz, nie będzie po prostu idealne i to najlepsze w danym dniu.
W moich warunkach często będę musiał zmieniać sitko z pojedynczego na podwójne i odwrotnie, zapewne z pewną korektą grubości mielenia.
Czemu nie możesz wypić za każdym razem dopio?
Tytuł: Odp: Eureka mignon classico – retencja
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 14 Październik 2020, 08:54:34
To już Twoja decyzja, pewnie przynajmniej jeden shot będzie gorszy przez retencję ale czy tą kawę wyrzucisz po zmieleniu, czy zrobisz espresso i wylejesz czy też wypijesz patrząc jaki jest efekt to już zależy od Twojego sposobu patrzenia na życie.
Tytuł: Odp: Eureka mignon classico – retencja
Wiadomość wysłana przez: tom517 w 14 Październik 2020, 08:59:14
Potrzeba zmiany ustawień i młynek z retencją, i nie z pojedynczym dozowaniem daje w efekcie sporo zmarnowanej kawy. Sporo z tym się gimnastykowałem, dopiero Niche Zero załatwił sprawę, ewentualnie jakiś ręczny (Kazak, Kinu)
Tytuł: Odp: Eureka mignon classico – retencja
Wiadomość wysłana przez: pawel890 w 14 Październik 2020, 21:31:05
Odmierzaj kawę wcześniej i używaj jak single dose. :) Ja tak robię i problem zmarnowanej kawy dawno zniknął.
Tytuł: Odp: Eureka mignon classico – retencja
Wiadomość wysłana przez: Szymek10 w 15 Październik 2020, 00:24:59
W moich warunkach często będę musiał zmieniać sitko z pojedynczego na podwójne i odwrotnie

A masz podwójną wylewkę? Ja nigdy nawet nie użyłem sitka na pojedyncze espresso, jak ktoś prosi mnie o podstawę 1x espresso, zmieniam z NPFa na podwójną i ekstrakcja leci do dwóch małych filiżanek a dopiero stąd przelewam do odpowiedniej filiżanki.