Autor Wątek: Etiopia Guji Johan&Nystrom vs Bailies  (Przeczytany 7370 razy)

Offline deskowy Kobieta

    • Coffeedesk.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1509
    • Klikaj tutaj po dobrą kawę!
  • Ekspres: Moccamaster, Jura, Nivona, Bonavita, La Marzocco, Promac, Nivona
  • Młynek: Comandante, Mazzer, Eureka, Baratza, Wilfa, Hario, Porlex, Rhinowares
Odp: Etiopia Guji Johan&Nystrom vs Bailies
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Listopad 2016, 11:30:11 »
Jeśli chodzi o kawkę z J&N - Guji to jej skład nieco się zmienia od czasu do czasu (co kilka miesięcy), z wiadomych przyczyn, ciężko jest kupując duże ilości ziarna mieć je z tego samego miejsca przez rok i więcej.

Aktualnie jest to dokładnie Kayon Mountain Coffee Farm, które jest umiejscowione na południu regionu Oromia w której znajduje się region Guji  (nie wiem czy dobrze nazywam strefy, Etiopia jest podzielona na regiony w których są jeszcze mniejsze regiony, mniemam że to coś podobnego do naszych województw/powiat/gmina).
Obecnie wypalana przez J&N kawa to Heirloom rosnący na wysokościach od 1900 do 2050 m.n.p.m.
www.coffeedesk.pl - Rabat dla forumowiczów z kodem: Wszystkookawie - 6% rabatu na wszystko poza ekspresami Jura i Nivona. Kod nie łączy się z innymi promocjami.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10607
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Etiopia Guji Johan&Nystrom vs Bailies
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Listopad 2016, 19:18:54 »
Kayon Mountain to Kayon Mountain. My w testach próbek tę akurat wyeliminowaliśmy, choć zła nie była.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2230
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Etiopia Guji Johan&Nystrom vs Bailies
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Listopad 2016, 19:32:07 »
Jeśli chodzi o kawkę z J&N - Guji to jej skład nieco się zmienia od czasu do czasu (co kilka miesięcy), z wiadomych przyczyn, ciężko jest kupując duże ilości ziarna mieć je z tego samego miejsca przez rok i więcej.

Aktualnie jest to dokładnie Kayon Mountain Coffee Farm, które jest umiejscowione na południu regionu Oromia w której znajduje się region Guji  (nie wiem czy dobrze nazywam strefy, Etiopia jest podzielona na regiony w których są jeszcze mniejsze regiony, mniemam że to coś podobnego do naszych województw/powiat/gmina).
Obecnie wypalana przez J&N kawa to Heirloom rosnący na wysokościach od 1900 do 2050 m.n.p.m.

No i to jest poprawna odpowiedź! Bardzo dziękuje. Obecnie po raz któryś już czytam World Atlas of Coffee i ten region przypada mi na Djimmah.

Do kolegi wyżej, który zamówił tą kawę: To nie to, ale pewnie jest przyzwoite. W poniedziałek jadę tam na cupping więc może dorwę coś fajnego.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10607
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Etiopia Guji Johan&Nystrom vs Bailies
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Maj 2017, 12:45:32 »
Teraz tę tytułową kawę można dostać z pieca Synestezji :)
Dambi Uddo

Offline Adam86W Mężczyzna

  • Wiadomości: 32
  • Ekspres: Lelit Anna, AP, Clever, V60, Kawiarka
  • Młynek: Gaggia MDF, Handground
Odp: Etiopia Guji Johan&Nystrom vs Bailies
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Czerwiec 2017, 10:48:57 »
Teraz tę tytułową kawę można dostać z pieca Synestezji :)

W moim eksperymentowaniu z tą kawą, zrobiłem ją w kawiarce GAT 3tz. Smak wyszedł zaskakujący. Bardzo dużo kwasowości (tak na skraju przyjemności) i jednocześnie ciekawa słodycz. Słabo mi idzie w nazywaniu smaków, ale bardziej mi smakowała niż z V60-01.

Jak ją zaparzasz w przelewie - jakie parametry - u mnie 12gr/200ml 3:50 94 stopnie. Było mało owocowości... i smak płaski.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2230
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Etiopia Guji Johan&Nystrom vs Bailies
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Czerwiec 2017, 10:54:49 »


Sprobuj tak jak tutaj.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Etiopia Guji Johan&Nystrom vs Bailies
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Czerwiec 2017, 11:23:50 »
Jak tak mała doza to rob według przepisu Matt Perger V60.

Zdecydowanie za długi czas.

Zmiel tak aby z 15-17 g uzyskać 250ml poniżej 3 min. Po zalaniu bloom, przemieszaj delikatnie przez 10 sekund.

Offline Adam86W Mężczyzna

  • Wiadomości: 32
  • Ekspres: Lelit Anna, AP, Clever, V60, Kawiarka
  • Młynek: Gaggia MDF, Handground
Odp: Etiopia Guji Johan&Nystrom vs Bailies
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Czerwiec 2017, 12:27:27 »
Dzięki za porady, warto pytać by nie błądzić.
 :kawa: :kawa: :kawa:
Jest znacznie znacznie lepiej.
Przerwałem w 2:50, ale to wina Rhino który pyłem zapchał dripa, że się nie przelało - w pracy nie mam jak odsiać, w domu potestuje z odsiewaniem.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Etiopia Guji Johan&Nystrom vs Bailies
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Czerwiec 2017, 22:59:12 »
Przetestuj też z szybszym nalewaniem.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi