Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1070238 razy)

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3135 dnia: 28 Maj 2019, 09:55:53 »
Dziś dałem 80 i kawa bardzo dobra

Offline Grappa Mężczyzna

  • Wiadomości: 210
  • Ekspres: Gaggia Espresso, moka, phin, v60-2, ice coffee maker, AP
  • Młynek: Aergrind, Brasilia BFD
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3136 dnia: 28 Maj 2019, 10:16:10 »


Czy ten posmak może wynikać ze zbyt niskiej temperatury podczas ekstrakcji?

Tak, ten posmak wynika ze zbyt niskiej temperatury podczas ekstrakcji. Różne minerały estrachują w różnych temperaturach i w różnych czasach.

Pzdr
Piotr

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka


Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3137 dnia: 28 Maj 2019, 11:51:19 »
Na pewno chodzi o minerały? Nie o jakieś związki? Cukry, tłuszcze, białka itp?

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Grappa Mężczyzna

  • Wiadomości: 210
  • Ekspres: Gaggia Espresso, moka, phin, v60-2, ice coffee maker, AP
  • Młynek: Aergrind, Brasilia BFD
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3138 dnia: 28 Maj 2019, 14:35:04 »
Racja, źle się wyraziłem. Chodziło o związki zawarte w kawie ;)

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka


Offline Ryan1985 Mężczyzna

  • Wiadomości: 56
  • Ekspres: Rocket R 58, Bialetti Venus 6 tz
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3139 dnia: 28 Maj 2019, 20:43:35 »
Cześć,

Prośba o poradę w poniższym temacie.

Aktualnie na młynku Rwanda Mahebe od Auduna (zakupiona w Coffedesk). Do standardowej (załączonej w zestawie razem z ekspresem) kolby Rocket - podwójne sitko z podwójną wylewką - daje dozę ca. 18 g i w czasie nieco ponad 27 sekund otrzymuję uzysk ca. 36-40 g.

Dzisiaj dotarł do mnie NFP Rocket nabyty w Coffesite. Pierwsze co zauważyłem to:

1. Sitko na 20g, ale spokojnie weszłoby więcej (przy 20 g tamper przy ubijaniu zapada się poniżej rantu kolby).
2. Na tych samych ustawieniach młynka (co przy standardowym sitku/kolbie jak wyżej) i dozie 20g kawa przelatuje dużo szybciej niż na standardowym sitku i dozie 18 g (w czasie 25 sekund uzysk ca. 70 g) - kawa smakuje okropnie, a w sitku straszne błoto.

Co powinieniem zrobić/skorygować, by na NPF otrzymać takie same ratio jak na standardowej kolbie - jeszcze zwiększyć dozę przy obecnych ustawieniach młynka czy dawać dozę 18g/20g ale drobniej mielić?

Pozdrawiam,

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3140 dnia: 28 Maj 2019, 21:07:46 »
Zwykle do NPF producent dodaje sitko „potrójne” - bo tylko w NPF się mieści. Ja od razu włożyłem do NPF moje ulubione podwójne sitko.
Ale jeśli już chcesz użyć tego dużego, to każde sitko jest skalowalne na objętość kawy w nim - prawdopodobnie dajesz za mało. Jak nie jesteś pewien ile ma być to zrób test monety. To sitko może mieć też inaczej skonfigurowane otwory - średnica, rozmieszczenie, geometria, co też może powodować potrzebę innego przemiału.
Z tego co piszesz, to najpierw dałbym więcej kawy - to poprawnego testu monety. A potem ratio przemiałem dostosował. Jak już znajdziesz dobrą objętość, to zanotuj jej wagę i to będzie mniej więcej twoja doza do nowego sitka.
« Ostatnia zmiana: 28 Maj 2019, 21:10:36 wysłana przez rubin »

Offline Ryan1985 Mężczyzna

  • Wiadomości: 56
  • Ekspres: Rocket R 58, Bialetti Venus 6 tz
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3141 dnia: 28 Maj 2019, 21:46:52 »
Dzięki Rubin, właśnie przed chwilą o tym pomyślałem - zamienić sitka i podwójne sitko włożyć do NPF - w sumie powinienem wyjść na to co miałem bez zmiany przyzwyczajeń i kombinowania.

Apropo testu monety, nigdy go nie robiłem, ale za poradą Rogera odpowiednią ilość kawy mierzę w ten właśnie sposób, by po ubiciu w sitku tamper był na równie z rantem/brzegiem sitka - ani nie wystawał, ani nie był poniżej.

Korzystasz z sitek IMS/VST do Rocket? Warto zainwestować?
« Ostatnia zmiana: 28 Maj 2019, 22:02:39 wysłana przez Ryan1985 »

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3142 dnia: 28 Maj 2019, 22:14:21 »
Swoją droga - udało się Tobie namierzyć sitka VST/IMS pasujące do Rocket?

Zostawiłem sobie sitka z Gaggii Classic. Są kompatybilne.
W tej chwili używam tego:
https://www.coffeedesk.pl/product/6522/Ims-Filtr-Grupy-Kalibrowany-B68-2T-H24-5-M. - uwaga, to sitko było długo niedostępne, a teraz widzę, że u Deskowych jest. Do Rocketa jak ktoś szuka - brałbym jak dzik żołędzie.

Mam też takie:
https://akcesoriabaristy.pl/pl/p/IMS-Podwojne-sitko-1218-g/2406 - ale tego aktualnie nie używam, bo przez wypukłe dno to sitko jest trochę krnąbrne - cieżko się wstrzelić i bardzo często ciastko nie chce wypaść ładnie.

I tak, jestem zadowolony. W sumie już nie pamietam dlaczego, bo jak się przestawiłem na Rocketa to nawet oryginalnego nie używałem. Od lat jadę na IMS.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3143 dnia: 29 Maj 2019, 07:20:26 »
estrachują
(...)
Wysrane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

A co to "estrachują"? Coś z estrami i przyrodzeniem?
Podczas przygotowywania kawy zachodzi ekstrakcja, czyli można powiedzieć, że substancje w niej zawarte ekstrahują do roztworu.

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 711
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3144 dnia: 29 Maj 2019, 09:32:17 »
I do tego jaka subtelna zmiana w znienawidzonych Tapatalkowych podpisach...
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3145 dnia: 29 Maj 2019, 09:34:50 »
Hehe, to Piomic popełnił ;).

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3146 dnia: 11 Czerwiec 2019, 17:31:23 »
Kupiłem dwa sitka.

10 g i 24 g

Zobaczymy co z tego wyjdzie :) Pewnie na 10 g będę klął ...

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3147 dnia: 13 Czerwiec 2019, 11:13:23 »
Czy z dozy 22 i 24 g kawy też powinienem otrzymać 60 ml naparu w 27 sek do max 30 ?

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 1072
  • Ekspres: Kalita
  • Młynek: Arco
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3148 dnia: 13 Czerwiec 2019, 11:26:31 »
Uzysk również licz w gramach, a nie w ml.
W przypadku mieszanek z dodatkiem robusty możesz mieć dużą ilość cremy, a nie mieć odpowiedniego uzysku, zaś w przypadku jasno palonych arabik czasem o creme ciężko.

Staraj się mieć ratio 1:2 w gramach. W przypadku jasno palonych często stosuje 1:2,5.

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3149 dnia: 13 Czerwiec 2019, 11:34:04 »
Uzysk również licz w gramach, a nie w ml.
W przypadku mieszanek z dodatkiem robusty możesz mieć dużą ilość cremy, a nie mieć odpowiedniego uzysku, zaś w przypadku jasno palonych arabik czasem o creme ciężko.

Staraj się mieć ratio 1:2 w gramach. W przypadku jasno palonych często stosuje 1:2,5.


Dziś z 21 g kawy miałem 49 g. Kawa średnio palona. Pre 2 sek + 28 sek do 60 ml oczywiście crema wysoka bardzo więc ciut ponad te 60 ml było.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi