Autor Wątek: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?  (Przeczytany 12629 razy)

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4847
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
« Odpowiedź #60 dnia: 04 Grudzień 2018, 16:13:05 »
Młynek da radę. Gaggia jednak musi mieć sitka tradycyjne.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline minero

  • Wiadomości: 311
    • Coffee after pizza blog
  • Ekspres: Gaggia Classic 2018/19, AeroPress, Bialetti Venus 2TZ, Bodum FrenchPress, Hario V60.
  • Młynek: Eureka Mignon SD, Macap M5D, Hario Skerton.
Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
« Odpowiedź #61 dnia: 11 Grudzień 2018, 12:06:01 »
Ok chyba nowa Gaggia ma sitko tradycyjne teraz w kompelcie a nie crema. Powiedzcie mi co jeszcze potrzebuje na juz do ekspresu i mlynka? odkamienianie wystarczy kwaskiem czy musi byc preparat?  jakies slepe sitko? zamowil bym sobie od razu wszystko razem

Offline ArturJ Mężczyzna

  • Wiadomości: 11
  • Ekspres: Gaggia classic
  • Młynek: eureka mignon
Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
« Odpowiedź #62 dnia: 11 Grudzień 2018, 12:20:14 »
Mam nową gaggie od soboty ma w komplecie dwa sitka tradycyjne i jedno super crema.

Offline k3lt Mężczyzna

  • Wiadomości: 584
  • Ekspres: G.A.T Lady 2tz, Phin, Hario Mizudashi, AeroPress, FrenchPress
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130
Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
« Odpowiedź #63 dnia: 11 Grudzień 2018, 13:39:55 »
Ok chyba nowa Gaggia ma sitko tradycyjne teraz w kompelcie a nie crema. Powiedzcie mi co jeszcze potrzebuje na juz do ekspresu i mlynka? odkamienianie wystarczy kwaskiem czy musi byc preparat?  jakies slepe sitko? zamowil bym sobie od razu wszystko razem

Odkamieniac mozna kwaskiem, "na juz" napewno bedziesz potrzebowal Cafize i slepe sitko, przyda sie tez tamper i szczotka do czyszczenia grupy.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
« Odpowiedź #64 dnia: 11 Grudzień 2018, 13:54:57 »
Dzbanek do mleka jeśli planujesz też mleczne robić. Na jedna kawę 350, na 2 - 500 ml. Jak chcesz utrzymać w czystości maszynkę to polecam środek to czyszczenia stali/inoksu - np. Igienic Bar. Do młynka możesz sobie dokupić granulki do czyszczenia (np. Grindz). Oprócz tego przydaje się pędzel do wymiatania resztek z sitka, ale tu też sprawdzi się ścierka - co kto lubi.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
« Odpowiedź #65 dnia: 11 Grudzień 2018, 16:54:35 »
ale tu też sprawdzi się ścierka
Dobre też są ręczniki papierowe z rolki.

Offline minero

  • Wiadomości: 311
    • Coffee after pizza blog
  • Ekspres: Gaggia Classic 2018/19, AeroPress, Bialetti Venus 2TZ, Bodum FrenchPress, Hario V60.
  • Młynek: Eureka Mignon SD, Macap M5D, Hario Skerton.
Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
« Odpowiedź #66 dnia: 13 Grudzień 2018, 09:15:43 »
ok dzieki panowie. W takim razie domowie sopbie. Czy taki tamper ze stali nierdzewnej z aliexpress to problem? znalazlem z drewniana raczka niby lite drewno za 9 $ . Pasuje 58 nie?
Jeszcze zeby sie upewnic, jak parzy sie w takiej gaggi? mam w pracy kolbowy kolegi i on dopowietrza za kazdym razem przed zrobieniem kawy i spuszcza wode odkrecajac kurek z boku, jak to tu wyglada? cos na poczatek powinienem wiedziec? przypuszczam ze kilka razy trzeba zrobic kawe i wylac przy nowym.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
« Odpowiedź #67 dnia: 13 Grudzień 2018, 09:51:02 »
Nic nie zrozumiałem ale dopowietrzaj skoro tak trzeba :-) Wartość tampera to jego dopasowanie do sitka im bardziej dopasowany tym lepiej co nie znaczy że standardowym 58 mm się nie da Przelej trochę wody po nagrzaniu przez układ i nie marnuj kawy bo po co?

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
« Odpowiedź #68 dnia: 13 Grudzień 2018, 10:46:05 »
@minero, nie wiem co robi kolega, ale przed pierwszym użyciem musisz mieć pewność że masz wodę w bojlerze. Czyli woda w zbiorniku, rurka w zbiorniku, odkręcasz zawór pary, włączasz maszynę, włączasz parę, włączasz kawę - z dyszy powinna lecieć woda. Jak już leci tylko woda to wyłączasz kawę, wyłączasz parę i zakręcasz zawór pary - delikatnie, bez siłowania się.

Wody będziesz musiał dolewać po każdym spienianiu. Jeśli będą tylko czarne kawy to wody raczej nie ubędzie z bojlera.

LMWDP #469

Offline minero

  • Wiadomości: 311
    • Coffee after pizza blog
  • Ekspres: Gaggia Classic 2018/19, AeroPress, Bialetti Venus 2TZ, Bodum FrenchPress, Hario V60.
  • Młynek: Eureka Mignon SD, Macap M5D, Hario Skerton.
Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
« Odpowiedź #69 dnia: 13 Grudzień 2018, 11:27:06 »
Ok dzieki wielkie za pomoc. Spieniania moge uzywac jak ktos przyjdzie, ja dla siebie i zony na pewno nie potrzebuje. Jesli chodzi o pozniejsze uzycie to wystarczy wlaczyc nagrzac, zasypac kawe, wybrac przycisk kawy i w danym momencie w razie przerwac tak? i to tyle? przy kolejnej to samo...?  sory za takie glupie pytania ale przyzwyczailem sie do innych metod przy innym kolbowym i wolalbym wiedziec co i jak :)

no to dobrze z ekawy nie bede musial marnowac do przelania i starczy sama woda :D  choc do osiagniecia dobrej kawy pewnie zmarnuje sie jej duzo wiecej :D

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 1072
  • Ekspres: Kalita
  • Młynek: Arco
Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
« Odpowiedź #70 dnia: 13 Grudzień 2018, 13:32:20 »
1. Nagrzewasz ekspres, grupę, PF.
2. Nasypujesz kawę do PF, np. 18 gram.
3. Wyrównujesz, ubijasz tamperem.
4. Zapinasz PF i od razu zaczynasz parzyć kawę.
5. Celujesz w czas około 25-35 sekund i uzysk w tym czasie 1:2 - 1:3
6. Odbijasz ciastko kawowe, robisz flush i czyścisz grupę oraz PF. Ja robie flush bezpośrednio na PF, dzięki temu oba później czyszczę ręcznikiem papierowym.
7. Zapinasz czysty PF, aby ciągle był nagrzany i gotowy na następne espresso.

Na początku rób na podwójnym sitku, bo jest łatwiej.

Jest też temat na forum:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=844.0

Filmik dla przykładu:

Offline minero

  • Wiadomości: 311
    • Coffee after pizza blog
  • Ekspres: Gaggia Classic 2018/19, AeroPress, Bialetti Venus 2TZ, Bodum FrenchPress, Hario V60.
  • Młynek: Eureka Mignon SD, Macap M5D, Hario Skerton.
Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
« Odpowiedź #71 dnia: 14 Grudzień 2018, 18:28:44 »
Dzieki wielkie. Ten watek widze ze to temat rzeka ale moze uda mi sie choc troche przeczytac:) jesscze musze ogarnac przerobke mlynka zeby jakos dalo sie sypac do kolby bo to standardowe co mam w m5 to dramat na te porcje...
Czy tamper powinien mieć 58 czy 78mm? Bo mierzy mi tyle ale przy ubijaniu bokami wychodzi kawa jak daje 14g. Narazie mam ten plastik fabryczny
« Ostatnia zmiana: 14 Grudzień 2018, 18:46:00 wysłana przez minero »

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
« Odpowiedź #72 dnia: 14 Grudzień 2018, 19:34:57 »
Hm zazwyczaj suwmiarka ma punkt "0" może zmierz plastikowy. Na logikę to 58.X powinien mieć.

Offline ArturJ Mężczyzna

  • Wiadomości: 11
  • Ekspres: Gaggia classic
  • Młynek: eureka mignon
Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
« Odpowiedź #73 dnia: 14 Grudzień 2018, 19:46:20 »
Na tej suwmiarce nie ma znacznika do którego można by się odnieść.  Może powinien być tam gdzie 8

Offline minero

  • Wiadomości: 311
    • Coffee after pizza blog
  • Ekspres: Gaggia Classic 2018/19, AeroPress, Bialetti Venus 2TZ, Bodum FrenchPress, Hario V60.
  • Młynek: Eureka Mignon SD, Macap M5D, Hario Skerton.
Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
« Odpowiedź #74 dnia: 14 Grudzień 2018, 20:54:25 »
Dobra mam, masakra nic tam nie widac ale jest krotka miarka po drugiej stronie, bralem prawy koniec a tu jest jeszcze lewy. Z lewym jest ok. Oryginalny ma 55mm a sitko 58.5mm.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka


 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi