Autor Wątek: Jura E60 - TEST, opinia użytkownika, macie pytania to zapraszam  (Przeczytany 44599 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Jura E60 - TEST, opinia użytkownika, macie pytania to zapraszam
« Odpowiedź #45 dnia: 28 Listopad 2016, 23:07:56 »
No to w tym cremy było bardzo dużo, konsystencja wody a czy mocne... No cóż, to zależy chyba od kawy, prawda? A tam była wsypana taka na degustacje, więc... Moim zdaniem dla ich grupy docelowej będzie wow - a ja po prostu po przeczytaniu tego tematu liczyłem na coś ciut lepszego...

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Jura E60 - TEST, opinia użytkownika, macie pytania to zapraszam
« Odpowiedź #46 dnia: 29 Listopad 2016, 16:23:11 »



z takiego mleczne są ok. Espresso z węgla. Ceny zabijają.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Wicher Mężczyzna

  • Wiadomości: 24
  • Ekspres: JURA E60, Saeco XSMALL
Odp: Jura E60 - TEST, opinia użytkownika, macie pytania to zapraszam
« Odpowiedź #47 dnia: 01 Grudzień 2016, 16:14:02 »



z takiego mleczne są ok. Espresso z węgla. Ceny zabijają.

Global moderator, a wstawia jakiś obrazek który ma się do Jura E60 jak... Co wnosi taka "wypowiedź"?

P.S. I niedługo będzie 1400 wypowiedzi ;)
 
pzdr
Wicher

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Jura E60 - TEST, opinia użytkownika, macie pytania to zapraszam
« Odpowiedź #48 dnia: 01 Grudzień 2016, 16:37:04 »

Global moderator, a wstawia jakiś obrazek który ma się do Jura E60 jak... Co wnosi taka "wypowiedź"?

P.S. I niedługo będzie 1400 wypowiedzi ;)
 


Wstawiłem tę fotkę po to, aby ktoś mógł sobie rozważyć alternatywny sprzęt.

http://www.schaerer.com/en/coffee-machines/schaerer-coffee-vito/


Świat nie kończy się na Jurze.

 kawka


Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3165
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Jura E60 - TEST, opinia użytkownika, macie pytania to zapraszam
« Odpowiedź #49 dnia: 01 Grudzień 2016, 16:38:44 »
i z cremą
To nie jest crema. To jest piana, którą tworzy taki sprytny zaworek, przez którą przeciska się kawa po ekstrakcji. Ta piana ma udawać cremę.

Offline Wicher Mężczyzna

  • Wiadomości: 24
  • Ekspres: JURA E60, Saeco XSMALL
Odp: Jura E60 - TEST, opinia użytkownika, macie pytania to zapraszam
« Odpowiedź #50 dnia: 01 Grudzień 2016, 17:26:55 »


Global moderator, a wstawia jakiś obrazek który ma się do Jura E60 jak... Co wnosi taka "wypowiedź"?

P.S. I niedługo będzie 1400 wypowiedzi ;)
 


Wstawiłem tę fotkę po to, aby ktoś mógł sobie rozważyć alternatywny sprzęt.


Świat nie kończy się na Jurze.

 kawka




pewnie że nie. Jednak temat jest precyzyjny.
pzdr
Wicher

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Jura E60 - TEST, opinia użytkownika, macie pytania to zapraszam
« Odpowiedź #51 dnia: 01 Grudzień 2016, 18:00:19 »
@Krakus, @Wicher  :nienie:  idąc tym tropem wasze wypowiedzi też nic nie wniosły :hihihi: Jak coś ma być moderowane to zawsze możecie to zgłosić - jest link przy każdym poście.

A że to forum żyje i nie jest hermetyczne, to nie pilnujemy strasznie tematu, bo do meritum zawsze się wraca. A jak nie to tworzy się nowy wątek. kawka
LMWDP #469

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3165
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Jura E60 - TEST, opinia użytkownika, macie pytania to zapraszam
« Odpowiedź #52 dnia: 01 Grudzień 2016, 18:14:45 »
@Krakus [...ciach...]  :nienie:  idąc tym tropem wasze wypowiedzi też nic nie wniosły
Moja nie rozumieć  :(

Offline jerzyk

  • Wiadomości: 18
Odp: Jura E60 - TEST, opinia użytkownika, macie pytania to zapraszam
« Odpowiedź #53 dnia: 07 Grudzień 2016, 16:25:33 »
Byłem dzisiaj w saturnie, napiłem się dwóch espresso z jakiejś jury z PEP - nie wiem co to za model, wiem, że najwyższy i kosztuje ok 11-12 tysięcy. Wrażenia? No cóż, ponoć takie super to espresso, ale nie wiem czy to kwestia kawy(jakaś z tych marki jura, ponoć dobra pod kawy mleczne) czy ekspresu, ale... 25 sekund to nawet cały proces nie trwał od naciśnięcia przycisku łącznie z mieleniem. A espresso wyszło z pianką jak z sitka z podwójnym dnem(bo tego to już się chyba nie da nazwać cremą) i do tego o konsystencji wody. Kawa niby 100% arabica, ale co to było możemy sobie gdybać...  Faktem jest, że jest to lepsze niż to co piłem z innych automatów, ale do kolby daleka droga... A tak to było zachwalane. Dzień wcześniej próbowałem Nespresso, to co tam usłyszałem to śmiech na sali - kawa oczywiście gorsza niż z tego całego PEP, i o wiele więcej kosztuje - ale na marketing kładą niezłe pieniądze ;) No i z tego co się dowiedziałem, to teraz cała gama Jury jest wyposażona w PEP, zaczynając od najtańszego modelu za raptem 4300 zł - nic tylko brać... Po tym, co tutaj wyczytałem, spodziewałem się, że ta kawa będzie sporo lepsza - i na tym się skończyło, bo jest lepiej niż w automacie, ale espresso tego nazwać nie można.

Nie rozumiem dlaczego tak się "oburzasz"?
Kto Ci powiedział (napisał), ze automat jest lepszy od dobrej kolby?
Ja miałem kolbę Krupsa ponad 14 lat i zmieniłem teraz na Jura E80.
Kawa jest o niebo lepsza niż z tej kolby, szczególnie jak już polowe paczki kawy zostaje (wietrzeje zmielona).
Ja nie używałem młynka i innych dodatków tylko leciałem na gotowcu Lavazza głównie.
Napój wychodził dobry ale jednak gorszy niż z tej Jury. Dlatego napisałem wcześniej o dobrej kolbie.
Olbrzymie znaczenie ma rodzaj kawy. tez piłem w sklepie te od Jura i gdybym miał polegać na nich nie kupil bym tego ekspresu. Kawa dosyć kwaśna, słaba i kiepska "crema".
teraz "używam" Polish Horse'a i kawa jest zdecydowanie lepsza choć jak dla mnie zbyt kwaśna.
Czas ekstrakcji można ustawić tylko "wielkością" zmielenia kawy, drobniej =dłuższy czas ekstrakcji
Pianka (crema) w mojej filiżance ma ok. 1,5 - 2mm wysokości i po wypiciu espresso pozostaje na ściankach filiżanki dosyć gruba jej warstwa
Mimo zbytniej kwasowości tej kawy (jak dla mnie) bardzo lubię smak jaki pozostaje na podniebieniu po wypiciu espresso

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Jura E60 - TEST, opinia użytkownika, macie pytania to zapraszam
« Odpowiedź #54 dnia: 07 Grudzień 2016, 19:22:37 »
Obstawię zimą wodę i konkretne nie doparzenie.

Offline jerzyk

  • Wiadomości: 18
Odp: Jura E60 - TEST, opinia użytkownika, macie pytania to zapraszam
« Odpowiedź #55 dnia: 07 Grudzień 2016, 21:19:21 »
Obstawię zimą wodę i konkretne nie doparzenie.
Eeeeee...., ale o co chodzi...?.Nie bardzo zrozumialem co miales na mysli.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Jura E60 - TEST, opinia użytkownika, macie pytania to zapraszam
« Odpowiedź #56 dnia: 07 Grudzień 2016, 21:58:32 »
Eeeeee...., ale o co chodzi...?.Nie bardzo zrozumialem co miales na mysli.



...
Mimo zbytniej kwasowości tej kawy (jak dla mnie) ...

Zapewne chodzi o to, że zbytnia kwasowość jest skutkiem niedoparzenia.

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline jerzyk

  • Wiadomości: 18
Odp: Jura E60 - TEST, opinia użytkownika, macie pytania to zapraszam
« Odpowiedź #57 dnia: 22 Grudzień 2016, 14:11:12 »
Możliwe, że tak jest.
Nie wiem co mogę zmienić w automacie żeby była mniej kwaśna.
Ta kawa już mi się skończyła ale na przyszłość muszę coś wymyśleć ponieważ "Polish Horse" może zabawić na dłużej u mnie.
Czy mieląc kawę grubiej jest szansa na mniejsza kwasowość? Teoretycznie cieplejsza woda przez nią przepłynie ale za to czas ekstrakcji będzie krótszy
Może ustawić grubiej mielona i moc na maksimum a ilość wody np. zamiast 45/40 ml na 30 ml
Jeśli ktoś już opanował tę kawę w automacie Jury to proszę o podpowiedź. Przy jednej espresso dziennie z rana ciężko jest wpaść na odpowiednie rozwiązanie zanim skończy się torebka 250 g  :)

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Jura E60 - TEST, opinia użytkownika, macie pytania to zapraszam
« Odpowiedź #58 dnia: 22 Grudzień 2016, 17:49:06 »
akurat mam polish horse i jak dla mnie kwasu to tam nie ma ani trochę. Ani w kawiarce, ani kolbie, ani w aeropressie kwasu u mnie nie było ani śladu.
Też obstawiam mocne niedoparzenie. Co zrobić - w automacie właśnie niewiele da się zrobić...m.in. dlatego są odradzane.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Jura E60 - TEST, opinia użytkownika, macie pytania to zapraszam
« Odpowiedź #59 dnia: 22 Grudzień 2016, 18:22:50 »
Czy mieląc kawę grubiej jest szansa na mniejsza kwasowość?
Raczej odwrotnie. Mielenie najdrobniejsze, moc największa, wody najmniej (chyba, że to też skraca czas, to wtedy może być w drugą stronę), temperatura maks -- nie wiem czy tam się da coś lepiej rozgrzać.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi