forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: dwapak w 22 Marzec 2019, 12:52:15

Tytuł: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: dwapak w 22 Marzec 2019, 12:52:15
Witam bardzo serdecznie wszystkich forumowiczów, gratuluje twórcom tak zacnego miejsca dla maniaków czarnego wywaru.
Nachwalić się nie mogę szerokiego zakresu informacji popartych doświadczenie, które można garściami czerpać od was wszystkich.
Swoja wiedzę na temat sprzętu w ciągu kilku miesięcy pogłębiłem o wielki, ale do rzeczy.

Jak większość z was nie dam rady żyć bez kawy i jest to w moim mniemaniu doskonale uzależnienie. Na dziś często piję po za domem w weekendy, zawsze obczajając dokładnie sprzęt oraz pytając o mieszkankę.
W domu używam najczęściej : french press'a, kawiarkę Bialetti Kitty 4oz, miałem też złe doświadczenia z ekspresem który używała moja mama, Silvercrest SEM1100 B3 (no comments).

Powoli nadchodzi czas na coś własnego, tak by zacząć na dobre przygodę i że tak powiem wycieczkę w nieznane :). Temat dotyczący kolb entry level GC2015, RS, ew.Ascaco Basic mam w miarę przerobiony. Nowy GC2018 może okazać się dla mnie za drogi na swoje możliwości, a 2015 dawno skreśliłem z listy. Co do Ascaco mam pewne wątpliwości do do wykonania, ale w rękach nie miałem, jest to też jedyny model z termoblokiem którym się interesuje.
Co to teraz mam na tapecie to co to za cudo Sage tak naprawdę, znam ta firmę z Australii jako solidnego ale marketowego producenta, później się przekształcił i zauważyłem że doinwestował w materiały (dużo nierdzewki, solidny wygląda), dodatkowo dołożył kilka marek do portfolio. Wstępnie cena modelu BES810BSS nie wygląda źle , dostajemy PID, termoblok, solidną kolbę 54mm (trochę dziwna grupa), Czy ktoś miał z tym coś do czynienia?
Kolejną sprawą która mnie intryguje to Lelit Anna PL41E, bojler mosiężny, zawór 3-d, grupa 57mm, cena doskonała, czy ktoś montował tam PID, bo taki zestaw pewnie dało by się nabyć za 200zł max. pytanie czy to się da zrobić? I jak w ogóle ta kolba się sprawuje vs RS, Basic.
Sprawa trzecia ostania, jeśli nie kupię Macap'a M2D C21, a będę chciał pójść w set typu : Lelit Anita lub bes875 to czy uzyskam statyczny dobry poziom, bo wygoda przy małej ilości miejsca jest duża. Powiedzcie czy drążyć temat? czy lepiej przerabiać blat w kuchni?.

Na razie tyle tematów żeby nie zamulać.

Miejcie wspaniały dzień ! O0
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 22 Marzec 2019, 16:46:57
Bez młynka żonglowanie ekspresami nie ma sensu. Lepszy efekt dostaniesz z dobrym młynkiem na tym Lidlu niż bez na innym lepszym ekspresie. I nie chodzi tu o dowolny młynek ale solidnyz płaskimi żarnami lub Ascaso i2/ Ibertial Challange w ostateczności.
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: dwapak w 22 Marzec 2019, 22:02:49
To oczywista oczywistość pisałem że planuje Macap M2D, może tańszy i2 mini, ale przyznam się ze tego Iberital nie znam.
Wersja druga to kombajn, chciałem znać waszą opinie, czy jest tak jak z innymi tematami czyli do wszystkiego znaczy do niczego.



Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: dwapak w 25 Marzec 2019, 14:14:14
Jakoś dziwnie zauważyłem że informacji dotyczących budowy Sage/Breville/Gastroback jest bardzo nie wiele na naszym forum. Ktoś ma model z dwoma bojlerami i nie narzekał, ale to za duży model dla mnie.
Widzę że uderzyli na markety i do mnie trochę zbija z tropu, oglądałem wykonanie modelu BES920 w MM i waga kolby i wykonanie zrobiło na mnie dobre wrażenie, ale ja nie mam aż takiego doświadczenia.
Mało informacji o systemie grzania, o grupie i tym PID, nie mówiąc już że zero od użytkowników, w Australii tak nie analizują sprzętu mimo że Breville jest tam od lat.
Na domiar złego trudno o zestawienie podstawowego Lelita Anna z RS lub z RS z PID, bo fakt gruby prof 58mm, mnie nie kręci, a inne parametry owszem.
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 25 Marzec 2019, 17:34:19
Poszukaj na forum, ktoś wrzucał jak to wygląda w środku, zamiast porządnych miedzianych elementów królują plastiki, teflon i silicon, to nie wróży dobrze temperaturze zaparzania.
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 25 Marzec 2019, 18:49:33
Coś chyba słabo czytasz bo  o BES900/920 jest masa informacji.
Breville nie poszło w markety, to zawsze były markety. 900/920 ew 980 to wyjątki w ich ofercie które miały im podnieść reputację.

Moce, pojemnosci bojlerów, sposoby regulacji temperatury w tych modelach są ogólnie znane.
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 25 Marzec 2019, 18:57:33
to nie wróży dobrze temperaturze zaparzania
Akurat temperatury w 900/920 są stabilne jak skała.
To tak jak by pisać że z nowymi kaloryferami na cienkich rurkach nie da się utrzymać w domu temperatury. Trzeba ciężkich żeliwnych z węglowym piecem.

Liczy się cały system a nie pojedyncze ogniwo. Bes900 ma stabilność temperatury przy ekstrakcji większą niż duże Hx,y a w przeciwieństwie do nich umożliwia dokładna regulację temperatury ekstrakcji. Te ekspresy mają inne wady ale na pewno nie stabilność temperaturową
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: dwapak w 25 Marzec 2019, 19:41:21
Nie ma tak dużo informacji szczegółowych, brak jakiś testów, modów, napraw itd. Tam nie ma żadnego bojlera tylko jest ich termoblok ich system, pewnie miedziany ale czarno na białym nie napisane. Jest PID, jest system Duo-temp i trochę elektroniki, do tego chwalą się szybkim czyszczeniem (no bo wiadomo brak bojlera).
Australijczycy szczęśliwi i ogólnikami zasypali jeden portal, zero szczegółów, teksty w stylu " już z mężem nie chodzę na kawę do kawiarni" etc.
Moce potężne, dodatków w paczce dziesiątki, ale to wszystko wiadomo, nie o to do końca pytam, bo to nie miejsca na proste pytania.
Co to jest warte, kto to ma i kto zestawił ten sprzęt tak naprawdę z czymś bez tych wszystkich bajerów np. GS czy z fajnym cenowo Lelitem PL41 czy z Basic'em (ta sama cena).
Coś dochodzi do mnie że w środku widać jakiś plastikowe trójniki, ale suma sumarum nie wiem jakie są do końca w Lelicie czy GS, bo tego nie mam i nie rozkręcałem.
Ostatecznie firma jest duża i mam z nią pewne wspomnienia (Breville) - kiedyś jeszcze jak byli lokalni miałem świetny toster, a moja mama ma 15lat czajnik - nie chce się zepsuć  :poklon:
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 25 Marzec 2019, 20:22:24
Ale o czym pisesz bo ja odpowiadałem na ten post  w którym wspomniałeś o modelu 920 i tam są bojlery i wszędzie pełno informacji, testów zdjęć itp. Natomiast o 810 oczywcie nic nie ma bo kto miał by się zachwycać podstawowymi budżetówkami które mają wyglądać i być tanie.
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 25 Marzec 2019, 20:32:13
Co do Ascaco mam pewne wątpliwości do do wykonania, ale w rękach nie miałem, jest to też jedyny model z termoblokiem którym się interesuje.
Co to teraz mam na tapecie to co to za cudo Sage tak naprawdę, znam ta firmę z Australii jako solidnego ale marketowego producenta, później się przekształcił...

No, no...masz wątpliwości co do wykonania ASCASO mimo że w rękach nie miałeś. Piszesz też że jest to jedyny model z termoblokiem którym się interesujesz...
A tymczasem Sage, Breville, Gastroback to też modele z termoblokami. I z tego co się orientuję to chińskiej produkcji. Nie masz przy tym wątpliwości co do wykonania i użytych materiałów ? Nie zdziwiła Cię niska cena ?
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 25 Marzec 2019, 21:07:49


Akurat temperatury w 900/920 są stabilne jak skała.
To tak jak by pisać że z nowymi kaloryferami na cienkich rurkach nie da się utrzymać w domu temperatury. Trzeba ciężkich żeliwnych z węglowym piecem.

Liczy się cały system a nie pojedyncze ogniwo. Bes900 ma stabilność temperatury przy ekstrakcji większą niż duże Hx,y a w przeciwieństwie do nich umożliwia dokładna regulację temperatury ekstrakcji. Te ekspresy mają inne wady ale na pewno nie stabilność temperaturową

Sprawdzałeś to jakoś? Przyznam, że ja również piszę z domysłów, ale popartych użytkowaniem HX i termobloku. Nie tego termobloku, fakt.

Marek.

Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: dwapak w 25 Marzec 2019, 21:34:34
Co do Ascaco mam pewne wątpliwości do do wykonania, ale w rękach nie miałem, jest to też jedyny model z termoblokiem którym się interesuje.
Co to teraz mam na tapecie to co to za cudo Sage tak naprawdę, znam ta firmę z Australii jako solidnego ale marketowego producenta, później się przekształcił...

No, no...masz wątpliwości co do wykonania ASCASO mimo że w rękach nie miałeś. Piszesz też że jest to jedyny model z termoblokiem którym się interesujesz...
A tymczasem Sage, Breville, Gastroback to też modele z termoblokami. I z tego co się orientuję to chińskiej produkcji. Nie masz przy tym wątpliwości co do wykonania i użytych materiałów ? Nie zdziwiła Cię niska cena ?
Wszystko się zgadza, nie widziałem na żywo, chętnie bym wpadł do Ciebie na display i zobaczył bo to pod kątem technologia&cena dobra propozycja.
Niestety mam problem z Ascaso bo nie mogę się wgryźć ich design i styl, ale to mój problem, często jest tak ze kupuje się wzrokiem.
Zgadza się 900/920 to wiadomo dwa bojlery, nie moja polka, nie analizuje, musiałem się pomylić chodziło o BES810 to o nim pisałem.
Jeśli to Chińczyk a to jest prawdopodobne, to słaby temat, do tego widzę ze tam sam plastik siedzi.
Na tym to polega że podczas dyskusji wiele spraw wychodzi na jaw.
Mocno kieruje się są stronę Lelita, myśle tez cały czas jeszcze o termobloku.




Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Tedi_ w 25 Marzec 2019, 21:56:07




No, no...masz wątpliwości co do wykonania ASCASO mimo że w rękach nie miałeś. Piszesz też że jest to jedyny model z termoblokiem którym się interesujesz...


A nie ma do tego prawa?







Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 25 Marzec 2019, 23:29:01
Tak, po przelaniu 100 ml wody temperatura się nie zmieniła, to więcej niż wystarczające na espresso. Ja mam 900, 920 różni się tylko detalami jak łatwiejsze odkamienianie i lekko zmieniony soft. Nie bardzo wiem co masz na myśli pisząc tego termobloku, 900/920 to dual bojler a bojler do ekstrakcji wspomagany jest dodatkowo przez Hx. Grupa jest dodatkowo grzana elektrycznie a sterowanie jest na dwóch pidach (osobno mały bojler osobno grupa) a duży bojler jest też sterowany elektronicznie ale już bez pid ( w końcu do pary nie jest to niezbędne).

Film znaleziony w sieci
https://youtu.be/wTTKEKfWqkY

I hydraulika
 [ You are not allowed to view attachments ]
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 26 Marzec 2019, 07:39:23
Wygląda nieźle, no i przynajmniej na tym rysunku nie wygląda to na silikonowe czy winylowe wężyki. To zdjęcie, które widziałem przedstawiało zupełnie inny produkt. Nie bardzo więc rozumiem taką strategię, do jednego ekspresu się przyłożyć,a inne klepać na sztukę. Można się naciąć nie wiedząc co jest w środku.

Marek.

Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 26 Marzec 2019, 08:41:59
W środku oczywiście że są teflonowe wężyki. Ale akurat w tym nic złego nie widzę. Inna filozofia budowy. Teflon może nie gromadzi ciepła jak brąz/miedź ale też ma minimalną pojemność cieplną więc nie odbiera ciepła zbytnio przepływającej wodzie. Po prostu projekt to całość, użyte materiały nie mogą abstrahować od konstrukcji i na odwrót.

Jedyne miejsce gdzie może następować mający jakiekolwiek teoretyczne znaczenie spadek temperatury na teflonach, to ten wężyk idący od palca z obrączką, połączanie bojler-grupa. Z pomiarów widać że problemu z tym nie ma, wariacje w granicach pół stopnia celcjusza raczej są pomijalne i wcale nie muszą wynikać z teflonu.

 [ You are not allowed to view attachments ]

A co do strategii co w tym dziwnego. Kasy nie trzepią na tych modelach bo one są kilka razy droższe ale na całej reszcie.
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 26 Marzec 2019, 08:49:49
Spojrzałem sobie na cenę. Za 1200 $ mogliby jednak dać tam trochę miedzi. Za tą cenę jest już naprawdę spory wybór sprawdzonych rozwiązań. Filozofia nie bardzo mi się podoba, ale wiadomo, ma się podobać firmie. Ten ekspres to taka muchołapka, kilka dobrych opinii a ludzie i tak łykną marketowe tanie dziadostwo, bo przecież opinie o tej firmie są dobre.

Marek.

Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 26 Marzec 2019, 09:02:32
Za 1200 $ mogliby jednak dać tam trochę miedzi.

Jak coś się robi w dany sposób to należy sobie postawić pytanie dlaczego i po co. Jedyne miejsce w jakim widział bym tam miedź a w zasadzie brąz to grupa. Lepszy OPV też by się przydał (to akurat załatwiłem na własną rękę). Miedź/brąz nie jest cudownym panaceum na wszystko. Zamiast miedzi w wielu miejscach jest tam stal, co niektórzy bojący się ołowiu mogą uznać za duży plus. Zastosowanie miedzi znacznie zwiększyło by rozmiar tego ekspresu przy zachowaniu aktualnej funkcjonalności. Takie ekspresy już są, oni zrobili coś innego co może iść w szranki z wielokrotnie droższymi konstrukcjami i chwała im za to. A że produkt nie będzie wieczny jak proste włoskie konstrukcje, coś za coś. Ale nie przez teflon a przez elektronikę która i u włochów też występuje lub monolityczne bojlery które w razie czego trzeba wymienić w całości. Całą resztę da się naprawić z ogólnie dostępnych materiałów.

A to jeszcze trochę przekrojów z czasów nowszych niż stare Ferrari.

 [ You are not allowed to view attachments ]

Ten sam bojler wyciągnięty do innego ekspresu i inaczej zamontowany i do innej grupy wcale nie musi się sprawdzić. Tu cała konstrukcja jest przemyślana i pod kątem funkcjonalności spełnia swoje zadanie, co potwierdzają pomiary i nie kilka ale olbrzymia ilość pozytywnych opinii. A że ma swoje wady to też prawda, ale który ekspres nie ma? I ile on kosztuje?

Kolejna ciekawostka którą dopiero teraz wypatrzyłem, woda dopływająca do bojlera ma utrudnione mieszanie z tą przy odpływie co dodatkowo wpływa na stabilność temp ekstrakcji.

Offtopic zrobił się potężny, w końcu temat nie jest o BES900/920. Może lepiej kontynować tu

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=2835.msg73097#msg73097
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 26 Marzec 2019, 09:46:34
Wszystko się zgadza, nie widziałem na żywo, chętnie bym wpadł do Ciebie na display i zobaczył bo to pod kątem technologia&cena dobra propozycja.
Jeśli chcesz pogadać na żywo o Sage, to w warszawskiej palarni Story pracuje ich ambasador (jak to się dziś pięknie mówi), powinien mieć kilka modeli, wie o nich dużo, oczywiście też chce sprzedać, ale to gość z wieloletnim doświadczeniem za barem i warto z nim porozmawiać.
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: dwapak w 26 Marzec 2019, 10:07:21
Koncentrujemy się na budowie dość mocnego modelu, dwa bojlery , podgrzewana grupa, PID'y. Dzięki za rozszerzenie tematu, to drogi sprzęt - 5.5klocka trzeba liczyć.
W takiej konfiguracji rozumiem że doskonale kontroluje temperaturę, co tu porównywać np. do RS który jak wiadomo nie ma PID itd. Czy warty czy nie i ile jest plastyku i jaka jest awaryjność osobny temat do dyskusji.
Kręciłem się raczej w około modeli podstawowych, jak w tytule. Tutaj szukam że więcej szczegółów ds.Lelita, może nie koniecznie tylko PL41E, ale mają tam teraz na promo model z zaworem 3-d, pre-infuzją, PLL/PID, cena prawie jak nowy RS + dobry PID z obudową alu.
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 26 Marzec 2019, 10:12:12
Dzięki za rozszerzenie tematu, to drogi sprzęt - 5.5klocka trzeba liczyć.

Na 900 wystarczy 3.7k
https://allegro.pl/oferta/ekspres-gastroback-42636-maschine-advanced-control-7471476225

920 widziałem po 4.2 k, jak się poszuka to pewnie się znajdzie
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: dwapak w 04 Kwiecień 2019, 22:07:16
Jestem świeżutko po zakupie młynka Eureca Mignon w Konesso. Mogę ich polecić, komunikacja ok, wiedza też całkiem niezła.
Mam pierwszy raz w życiu młynek, więc będę zaczynał testy z przemiałem do french press'a i do kawiarki.
Włosi trochę tną na jakości wykonania, nie jest źle, ale jeśli ktoś jest estetą uwaga. Chrom cieńki i słabo położony, źle przygotowany materiał pod powłokę galwaniczną, plastikowa podstawa z wtryskarki z lat 80-tych, trzeba się przyjrzeć, ale jest niedopracowana, podstawka ze nierdzewki pod kolbę wycinana laserem, niezeszlifowana na krawędziach, ostre tak że można siebie krzywkę zrobić - dałem swojemu szlifierzowi, żeby mi to lekko obrobił kątówką i papierem 240.

Teraz czas na ekspres coraz bardziej zmierzam w kierunku Lelita, pasuje mi wyjątkowo stylistycznie, ale bardziej modele z serii VIP.
Czy ktoś miał do czynienia z PL81T albo PL91? używa, testował ?
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Michał w 05 Kwiecień 2019, 08:41:38
Dzięki za miłe słowa  :uklony:
Na forum znajdziesz sporo info zarówno o Grace jak i Victoria, ale podrzucam Ci jeszcze link: http://popularcoffee.pl/lelit-victoria-test/
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: hi_aro w 05 Kwiecień 2019, 09:15:46
woda dopływająca do bojlera ma utrudnione mieszanie z tą przy odpływie co dodatkowo wpływa na stabilność temp ekstrakcji.

Ten problem jest ciężki do ominięcia. Mam go również w swoim bojlerze. Dopływająca woda jest jakby w "tunelu cieplnym" i pomimo wspawaniu kilku "przeszkadzaczy" efekt ciągle występuje. Dałem sobie już spokój z tym problemem.
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 06 Kwiecień 2019, 13:05:43
Ale ja to tu nie jako wadę opisuje tylko jako zaletę. To zwiększa stabilność przy ekstrakcji.
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: hi_aro w 06 Kwiecień 2019, 13:36:07
Ja traktuję jako wadę. Zresztą po wykresach SAGE to widać, ma tendencję do opadania po 15s. Znaczy stabilność się pogarsza. Z założenia temperatura w bojlerze kawowym jest stała, a dopływa za zimna (SAGE), a w moim przypadku, za ciepła. 
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 06 Kwiecień 2019, 14:44:16
Chyba nie piszemy o tym samym. Pomijając to nie ma znaczenia jaka jest temperatura w bojlerze ale jaka idzie na kawę. Ale wracając do poprzedniej myśli, jeżeli dopływająca woda ma problem ze zmieszaniem z odplywajacą/będąca w bojlerze to ma mniejszy wpływ a zmianę temperatury wody wypływającej czyli ta wypływająca ma bardziej stałą. Natomiast bez względu czy to działa czy nie to jeżeli w bes900 po przelaniu 100 czy 200ml wody i to bez oporu ciastka mamy spadek 0.5 c to dyskusja staje się czysto akademicka.
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: hi_aro w 06 Kwiecień 2019, 17:12:39
mamy spadek 0.5 c to dyskusja staje się czysto akademicka
Dla mnie to nie jest jakiś rewelacyjny wynik... Zresztą chyba coś nie domawiasz. Oglądając pomiary, kilka filmików jasno widać, że przy użyciu SCACE, czyli z symulacją ciastka, temperatura spada po 15-20s. Skoro tak się dzieje, woda z HX jest znacznie poniżej zadanej a im dłuższe lub większy przepływ ten "problem" się powiększa. Aby była jasność, piszę o temperaturze "na kawę"...
Co nie zmienia faktu, że ten ekspress jest w samej czołówce. 
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 06 Kwiecień 2019, 18:39:42
Na pewno piszesz o Breville bes900xl? Mógł byś mi podać linki do tych filmików i o ile temperatura spada na nich po tych 20 sek.
W sumie mogę swój nakręcić dla odświeżenia.
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: hi_aro w 06 Kwiecień 2019, 19:15:07
https://www.youtube.com/watch?v=wTTKEKfWqkY (https://www.youtube.com/watch?v=wTTKEKfWqkY)
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 06 Kwiecień 2019, 19:22:07
Czyli do momentu wyłączenia ekspresu 0.5C.
Jak dla mnie ok. Aż z ciekawości sprawdzę u siebie. Takiego fachowego sprzętu ale po małej przeróbce mam możliwość zbicia przepływu.
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: hi_aro w 06 Kwiecień 2019, 19:33:31
Czyli do momentu wyłączenia ekspresu 0.5C.
Nie wiem co przez to rozumiesz.

Pisałeś że można przelać 100-200ml bez ciastka i temperatura spada o 0,5st... a tu spada po 20ml...
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 06 Kwiecień 2019, 19:58:58
Do momentu zakończenia ekstrakci/przycisku kończącego ją.

I nie po 20sekundach tylko pomiędzy 25 a 30 sekundą
Jedno drugiego nie wyklucza, to system aktywny a nie całkowicie bazujący na zmagazynowanego cieple. Takie filmiki widziałem i jak sam kiedyś mierzyłem to było podobnie.
Mnie osobiście stabilność temperaturowa dla ekstrakcji na poziomie Slayera w zupełnoś mi wystarcza, szególnie w kontekście kwoty która zapłaciłem. Może i można lepiej na pewno nie za 1k PLN a na dyskusję na poziomie cudownych audiofilskich kabli raczej się nie piszę.
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: hi_aro w 06 Kwiecień 2019, 20:21:30
I nie po 20sekundach tylko pomiędzy 25 a 30 sekundą
Kolego nie manipuluj... Jeżeli chcesz tak bardzo analizować to po 21s, jeszcze raz obejrzyj. To oznacza, że o 100-200ml z 0,5st to raczej bajka jakaś jest.

Takie filmiki widziałem
Post wyżej, chciałeś przykładów, czyli chciałeś mnie przetestować?

Może i można lepiej na pewno nie za 1k PLN

Chyba ten Sage kosztu sporo więcej, pisałeś coś 3,7tPLN, ja widziałem po 1,5tEUR.

dyskusję na poziomie cudownych audiofilskich kabli raczej się nie piszę.
Naciskasz na mój czuły punkt :)
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Mireksm w 06 Kwiecień 2019, 20:36:11
Z ciekawości zapytam są gdzieś jakieś wykresy dla tego ekspresu? Chodzi mi głównie o temperaturę wody w bojlerze i temperaturę grupy . Jak zachowuje się pid pierwszy względem drugiego. Grzałka na grupie dogrzewa też pf a? Kawa smakuje tak samo z włączonym bojlerem pary i wyłączonym?  Na filmikach nie widać pierwszych sekund pomiaru co dużo mówi o wygrzaniu grupy. Scace nie pokaże też wygrzania pf a lub pokaże ale nie potrafimy jeszcze tego dobrze interpretować.
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: hi_aro w 06 Kwiecień 2019, 20:46:04
Chodzi mi głównie o temperaturę wody w bojlerze i temperaturę grupy . Jak zachowuje się pid pierwszy względem drugiego.
Nie ma to większego wpływu, to czy jest 0,8 czy 1,2 bar. Ważne jest tylko jak sprawny jest HX i czy trzeba mieszać z zminą wodę czy nie. Nie znam dokładnie jego hydrauliki, ale obstawiam, że właśnie jest mieszanie wody z XH z zimną. Wnioskuję to właśnie po tym spadku temperatury. Ale to jest temat ciut bardziej złożony.

Również czas wypięcia NPF jest o 5s krótszy niż powinien, co ma wpływ na pomiary.
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Mireksm w 06 Kwiecień 2019, 21:03:15
Tutaj interesujacy może być pid na grupie. Sposób jak jest zaprogramowany i jak wygrzewa sitko np przez pierwsze 15minut i jak później utrzymuje temperaturę względem temperatury wody w bojlerze . Dopływ ciepłej wody z hx a może tylko przyspieszać gotowość do następnej kawy. Bawię się troszkę ostatnio wygrzewaniem grupy i pfa temperaturą pary zmniejszając temperaturę wody w bojlerze o okolo 10c . Pid mam ustawiony na 0.5c. dopiero podgrzanie grupy i sitka daje większą stabilność . Nie wiem czy scace jest w stanie to pokazac lub wjaki sposób.
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: hi_aro w 06 Kwiecień 2019, 21:19:08
To nie wątek o takich dywagacjach, ale coś skrobnę:
- nie ma prawie znaczenia jak jest sterowane grzanie grupy w pierwszych 15min. Czy PID czy On/Off. Grupa SAGE jest dosyć ażurowa i ma małą pojemność cieplną. On/Off nagrzeje w 6-7min PID w zależności od ustawień 7-9min (w zależności od mocy grzałek również). Jednak ma znaczenie w utrzymaniu stabilnej temp.
- samo SCACE nie nagrzeje się w 15 min do odpowiedniej temperatury, więc jakiekolwiek pomiary po 15 będą lekko zaniżone.
- duże znaczenie ma właśnie podgrzewanie grupy i sitka. Samo podpięcie zimnej kolby to spadek na sitku i grupie 1-1,5st.C.
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 06 Kwiecień 2019, 21:35:03
Filmiki widziałem o przelaniuwiekszej ilości wody ale bez takich fachowych pomiarów więc ciężko porównywać do tak dokładnych. A czy on przeleje z takim spadkiem 50ml, 100 czy 10 litrów nie ma znaczenia bo i tak tyle nie potrzeba.

Nigdzie nie pisałem że kupiłem nowy ekspres. Tyle mnie wyniósł z wstępnymi naprawami. A nowy można kupić w granicach 4k Pln.

Hx to Hx więc nie ma mieszania wody Hx z zimna. Woda płynie na hx z niego do bojlera kawowego a z niego na grupę. Grzanłka jest zatopiona w bloku grupy i jego grzje. A grupa grzeje co się z nią styka. To akurat część która jest w tym ekspresie kiepsko rozwiązana.
Bojler pary jest oczywiście odrębnym układem hydrauli. Nie można go wyłączyć czyli woda która idzie do bojlera kawowego jest zawsze w Hx podgrzewana.. schemat wklejalem we wklejonym wątku.
(https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?action=dlattach;topic=2835.0;attach=8897;image)
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 06 Kwiecień 2019, 21:53:50
Co do cen to są płynne. Oficjalna w Europie to faktycznie koło 1,5k euro. W tamtym tygodniu były Gastroback za 3,7pln na allegro teraz nie widzę. Ale np na eBay 799euro.
https://www.ebay.de/itm/Gastroback-42636-Advanced-Control-Espressomaschine-Dual-Boiler-Siebtrager-NEU/223281476571?hash=item33fc9cf3db:g:OgcAAOSwlelcEQxs

Solis albo Sage (czyli bes920) widziałem też w tamtym tygodniu tak za 100 EUR więcej niż to z eBay.
W Polsce, gdzie o ich serwis trudno tyle bym nie dał ale jak ktoś ma żyłkę majsterkowicza to czemu nie.
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: hi_aro w 06 Kwiecień 2019, 22:41:51
Hx to Hx więc nie ma mieszania wody Hx z zimna.
Też tak myślałem, aż zacząłem myśleć inaczej.

A czy on przeleje z takim spadkiem 50ml, 100 czy 10 litrów nie ma znaczenia bo i tak tyle nie potrzeba.
Oczywiście, że nie ma większego znaczenia lecz Ty się upierałeś, że jednak można 100-200ml przelać bez "obciążenia" ze spadkiem 0,5st. Nie wymiguje się teraz.

Nie wgłębiałem się zbytnio w ten ekspres, jednak HX jest właściwie "narządem szczątkowym" i świadomie w tym schemacie został nazwany "pre-heat" zamiast "heat-exchanger". Taka U-rurka niewiele nagrzeje. Już teraz rozumiem czemu temperatura spada. Zresztą ten powód podałem wcześniej, słaba wymiana ciepła.
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 06 Kwiecień 2019, 23:19:57
A widziałeś Hx w innych ekspresach? Tam nie ma nic więcej niż zwykła rurka.

Tak na szybko podpiąłem PIDa chińskiego pod kolbę, niestety mierzy całe stopnie. Przelałem 85 ml w 60 sek (wg wagi i stopera) i temperatura nie zmieniła się. Także jeżeli coś się zmienia to poniżej 1 stopnia. Także 100ml w zasięgu z 200 może popłynąłem ale to naoczne obserwacje z filmów były a nie z wagi. Postaram się zdobyć coś dokładniejszego i wtedy coś nakręcę.
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 06 Kwiecień 2019, 23:48:36
Zmotywowałeś mnie. Po partyzancku 25sek 160ml, temperatura nie spadła a nawet podskoczyła o stopień. Waga niestety ma max 200g wiec musiałem łapać koniec żeby nie weszło w przeciążenie.

https://www.youtube.com/watch?v=oPdhdBcg2eU
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: hi_aro w 06 Kwiecień 2019, 23:51:44
Przelałem 85 ml w 60 sek
Czyli jednak z obciążeniem, zdecyduj się o czym piszesz (1,4ml).  I co to jest ten "poda".

Tam nie ma nic więcej niż zwykła rurka.
Rurka, rurze nie podobna... 

Dobra nie będę Ciebie męczył.

EDIT:
Jednak pomęczę Ciebie. Sorry, już kompletnie nie wiem o czym piszesz, co, jak i przede wszystkim czym mierzysz. Film jaki wkleiłem odnosi się do pomiarów SCACE, jak mniemam wstawiłeś w portafiter jakiś termistor w 4mm gilzie. Nijak się ma taki pomiar. Nic nie mówi. Jaką masz objętość wody między "ciastkiem" a czujnikiem?
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 07 Kwiecień 2019, 00:06:33
Film bez obciążenia albo z minimalnym.

Jasne, rurka rurce nie równa ale przy przepływie 1-2ml na sekundę to raczej cudów nie trzeba. W kawiarnianych są trochę inne potrzeby więc w gastronomicznych maszynach może być większy hx ale nie róbmy z tego magii, fizyka jest fizyka.
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 07 Kwiecień 2019, 00:12:08
No SCACE to u mnie nie jest. W środku temmopara K albo P nie pamiętam. Wody niestety cała kolba. Jasne że to nie aspiruje do pomiarów  które do czegoś mogą być użyte. Ale chociażby to że przy swobodnym przepływie temperatura rośnie, a przydławionym nie może świadczyć że z hx woda przychodzi cieplejsza niż jest w bojlerze kawowym.
Jak się doposażę w bardziej sensowny set pomiarowy to nakręcę coś bardziej miarodajnego, sam jestem ciekawy. To było tak na szybko z tego co pod ręką.
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: hi_aro w 07 Kwiecień 2019, 01:05:01
Wody niestety cała kolba
No właśnie, czyli prawie nic nie zweryfikowałeś. Temp. rośnie bo kolba się nagrzewa. Dalsza dyskusja raczej nie ma sensu.

 
że z hx woda przychodzi cieplejsza niż jest w bojlerze kawowym.
tak, tyle jaka jest objętość tego"hx"-ika, na oko wychodzi jakieś 6,7ml. Reszta wody jest niedogrzana. A jeżeli zrobisz 2-3s flush przed ekstrakcją, to cała woda jest niedogrzana. Pomyśl logicznie. Jeżeli uważasz, że ta rureczka nagrzeje przepływającą wodę do 93st to jesteś w błędzie. Tu dr. @Krakus ci wyłoży...
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Mireksm w 07 Kwiecień 2019, 07:33:41
Ja bym sprawdził jeszcze jak zachowują się temperatury grupy lub prysznica i temperatura wody w bojlerze np. kiedy ekspres stoi przez godzinę, jak jest pid wyregulowany, chodzi mi o skoki temperatur w bojlerze bez parzenia kawy i skoki temperatury grupy(przy grzałce) . Masz tam jakąś możliwość zmiany parametrów P i d oddzielnie dla grupy i dla wody w bojlerze czy regulujesz tylko temperaturę parzenia?
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 07 Kwiecień 2019, 11:35:17
Tu dr. Krakus
@hi_aro Jeśli już, to doc. dr hab mgr inż. ;)
Jakoś po głębszym zastanowieniu mam coraz większe wątpliwości jak chodzi o Hx - to taki termoblok tylko ogrzewany wodą z bojlera. Temperatura na wyjściu musi zależeć od prędkości przepływu.
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Mireksm w 07 Kwiecień 2019, 11:56:53
Temperatura na wyjściu musi zależeć od prędkości przepływu.
.. którą wyprofilujemy dźwigienką lub w bojlerku z grupą na dole zaprogramowaną stałą preinfuzją jeżeli dobrze myślę
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 07 Kwiecień 2019, 12:15:52
którą wyprofilujemy dźwigienką
Czyli co, dźwigienką profilujemy temperaturę? Bez przesady, przepływ zależy od ciastka, a nie od nas (w trakcie infuzji, oczywiście, nie w trakcie preinfuzji).
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Mireksm w 07 Kwiecień 2019, 12:45:30
Odnosząc się do tego wątku , który wskazales na temat masy i konstrukcji grupy w bojlerku. Preinfuzja ma chyba za zadanie ochłodzić wodę znajdującą się w grupie i rurce czyli start parzenia następuje wpompowanie wody do kawy przez 2s, następuje przerwa 1s aby ochłodzić następną porcję wody w rurce , później rurka zasysa już chłodniejszą wodę z bojlera. Przy standardowych ustawieniach pid preinfuzja ma sens w przypadku mojego ekspresu. Od kiedy bawię sie temperaturami starając się wygrzać pf, grupę i wodę w bojlerze do podobnych temperatur włączanie preinfuzji traci sens. Nie wiem jak to w hx jest, jaka temperatura wody jest w trakcie parzenia w  rurce hxa, czyli robiąc flush ochladzamy grupę np. do temp93, jaka wtedy panuje temperatura wody w rurce hx? Być może dzwigienka zmniejszając zwiększając przepływ też ma wpływ na temperaturę.
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 07 Kwiecień 2019, 13:14:11
Od kiedy bawię sie temperaturami starając się wygrzać pf, grupę i wodę w bojlerze do podobnych temperatur włączanie preinfuzji traci sens
Preinfuzja to raczej nie do kontroli temperatury. W praktyce można użyć np. do ułatwienia sobie parzenia jaśniejszych ziarenek.

Ale wracając do meritum. O czym my w ogóle dyskutujemy. Proponował bym raczej wrócić do tego o co się spieramy a nie jestem pewien czy o to samo. Także zacznę od mojej tezy. Zarzucono że BES900/920 kiepsko trzyma temperaturę i jakby wyrzucić ze środka wszystko a wrzucić miedź to  było by lepiej. Z wklejonego przez hi_aro filmiku widać że w pomiarze temp najpierw jest 93.5 pomiędzy  21 a 25 sek spada do 93.2 i w 30 sekundzie ma 93.0.
To jest poziom maszyn takich jak LM GS/3 czy Slayer kosztujących o wiele więcej (linki do pomiarów tych maszyn na życzenie). Nie mówię że kosztujących wielokrotnie więcej niezasłużenie, ten ekspres ma swoje wady ale nie jest to na pewno stabilność temperatury.

Natomiast w dyskusje jak bardzo spardek temperatury o 0.3C czy o 0.5C w trakcie ekstrakcji, degradująco wpływa na smak espresso, nie mam ochoty wchodzić.

PS.
Zawnioskuję chyba o przeniesienie tej dyskusji do nowego lub innego wątku bo zdecydowanie nie jest na temat z tytułu wątku.
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 07 Kwiecień 2019, 13:16:14
Preinfuzja ma chyba za zadanie ochłodzić wodę znajdującą się w grupie i rurce
Preinfuzja ma kompletnie inne zadanie - namoczyć ciastko przed infuzją. Zwykle robi się ją albo przez obniżenie ciśnienia na pewien czas (Londinium), albo przez ograniczenie przepływu (Slayer).

Być może dzwigienka zmniejszając zwiększając przepływ
W trakcie infuzji raczej nie zmienia się przepływu regulacją zaworu (OK< może z wyjątkiem profilowania ciśnienia, ale to już inna bajka).
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Mireksm w 07 Kwiecień 2019, 14:10:09
spadek temperatury o 0.3C czy o 0.5C
Spadek o 0.3 przy pomiarze wykonanym przez scace może oznaczać pompowanie wody dużo chłodniejszej np o 2c (szczególnie w późniejszych sekundach)co wcale nie musi oznaczać spadku temperatury parzenia w ciastku. Scace nie ma kawy w środku kawy tylko plastik , bardziej odzwierciedla profil maszyny niż określa jej stabilność. Z racji że masz grupę pod bojlerem tak jak u mnie fajnym elementem jest ta grzałka w grupie z pidem. U mnie muszę grupę dogrzać od spodu temperaturą pary, ty masz grzałkę. Dlatego mnie te  temperatury interesują. Rozwiązanie to podoba mi się. Dzieki niej przypuszczam też że temperatura panującą w bojlerze będzie niższa niż w innych małych bojlerkach ale do tego już jakieś dokładniejsze pomiary są potrzebne.
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 07 Kwiecień 2019, 14:22:52
W 920 jest tryb serwisowy w którym można osobno zobaczyć temperatury bojlera kawowego, grupy i pary. U mnie w 900 nie chce to zaskoczyć.
Tytuł: Odp: Sage BES810BSS (Breville, Gastroback) / Lelit ANNA PL41E
Wiadomość wysłana przez: hi_aro w 08 Kwiecień 2019, 13:21:07
Proponował bym raczej wrócić do tego o co się spieramy
Kolego, proponuję być bardziej obiektywny i uczciwy w pisaniu na forum. Nie pisałem że SAGE nie trzyma temperatury! A jedynie odniosłem się do TWOJEGO wpisu, że można 100-200ml przelać bez żadnego spadku. Co jest absolutnie nie prawdą! I po raz trzeci napiszę, ten ekspres jest MEGA fajny, jeżeli by miał pompę rotacyjną był by dla mnie ENDLEVEL.

P.S.
Spieram się o te szczegóły, ponieważ w tej branży panuje jakaś mania "zaokrąglania w dół" wszystkich parametrów. Typu, rozgrzanie ekspresu z E61 w 12-15min, stabilność temp +-0,5stC. i inne dyrdymały. I jednocześnie ręczne liczenie frakcji zmielonej kawy!!!.