forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Młynki => Wątek zaczęty przez: Bogdan w 23 Luty 2015, 14:01:52

Tytuł: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: Bogdan w 23 Luty 2015, 14:01:52
Witam,
pierwszy raz tutaj zamieszczam post.
Zastanawiam się na wyborem młynka i z przeczytanych opinii (wielu) skłaniam się do młynka gastro (typu Mazera SJ/mini auto lub coś podobnego). Jedyna w sumie rzecz jaka mnie powstrzymuje to .... gabaryty. Przede wszystkim wysokość - czy hopera dostarczanego fabrycznie nie da się zamienić na coś mniejszego na 250/330 gram kawy?
Druga dotyczy dozownika. Większość tego typu ekspresów używanych  które są w ofercie posiada dozownik, który po pierwsze zwiększa gabaryty całego młynka a po drugie do użytku domowego jest chyba zupełnie zbędny. Czy dozownik da się zdemontować tak aby został tylko podajnik na zmieloną kawę?

P.S. Młynek chcę już kupić docelowy dobrej jakości, tak aby za chwilę nie rozważać jego wymiany.

Pozdrawiam
Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: Fux w 23 Luty 2015, 14:13:09
Polecam M4D lub coś zbliżonego.
(http://coffeesnobs.com.au/Attachments/IMG_1365.JPG)

Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: manfred w 23 Luty 2015, 14:20:46
Kupuj młynek od razu z małym hopperem. Dokupienie innego hoppera do innego młynka i dopasowanie tego graniczy z cudem.
Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: KiT w 23 Luty 2015, 14:23:44
nowy/używany?
jaki budżet?
Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: macias w 23 Luty 2015, 14:28:25
Z hopperami zwykle jest właśnie taki problem, jak manfred napisał. Młyny gastro albo zbliżone do gastro mają zwykle 1.5 kilogramowe hoppery. Z wyjątkiem:
- Macapów - produkowane są młynki z mniejszymi hopperami (patrz zdjęcie fux'a)
- Eureki Zenith - można do niej dokupić mały hopperek (oczywiście mniejsze Eureki, nie gastro mają mniejsze hopperki też)
- Ewentualnego dorobienia hopperka na własną rękę (któryś z kolegów robił metalowy chyba).

Co do dozownika - nie bardzo się przydaje w domu, bo nawet ze szczelnego kawa zmielona szybko będzie wietrzała. Z drugiej strony - jak się trafi okazja ale z dozownikiem - da się z tym żyć, nawet mieląc pojedyncze porcje.

Demontaż dozownika zwykle oznacza ingerencję w konstrukcję młynka, wylotu kawy. Trzeba znowu dorabiać rurkę wylotową - musisz być absolutnie pewien, że się da przed zakupem...
Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 23 Luty 2015, 14:30:48
- Ewentualnego dorobienia hopperka na własną rękę (któryś z kolegów robił metalowy chyba).
To przecież banalne jest. Efekt może być unikalny i lepszy niż jakikolwiek plastik.
Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: manfred w 23 Luty 2015, 14:32:49
Dla mnie jedna wielka wada to to że nie widać ile i czy jest w nim kawa.
Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 23 Luty 2015, 14:47:41
Mam malutki hopper od Aeropressu i wszystko dokładnie w nim widzę... ;)
Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: manfred w 23 Luty 2015, 14:54:55
Zanim dojdzie do następnej potyczki słownej to może niech autor napisze dlaczego potrzebuje taki mały młynek i czy od góry ograniczają go meble. Ja mam już nie pamiętam ile ale chyba coś koło 50 cm wysokości i jak włożę młynek to chcący nasypać kawy musiałbym nim przesuwać do przodu i do tyłu. Oczywiście jeśli kogoś od góry nic nie ogranicza to tak taki metalowy hopper jest fajny.
Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: Edwin Jagger w 23 Luty 2015, 14:57:35
Taki Compak jak mój czyli Wega (Antonio ma) mają takie fajne małe hoppery jako opcję.
Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 23 Luty 2015, 15:06:46
do użytku domowego jest chyba zupełnie zbędny.
Przydaje się do dystrybucji. Nieważnym staje się czy są bryłki i jak młynek sypie kawą.
Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: Bogdan w 23 Luty 2015, 15:09:16
To w takim razie kwestia dozownika jest dla już jasna.
Jeżeli chodzi o hoper poniekąd też (do tej pory sądziłem, że jest jeden - dwa standardy mocowania hoperów i miałem nadzieję, że można dokręcić z każdego innego modelu /producenta hoper). Rozwiązanie jakie znalazłem to ewentualnie skracania hopera pod warunkiem, że nie ma on kształtu stożkowego.
Macap M4D jest chyba najlepszą opcją ale obecnie nie ma w ofercie używanych  :) a nowy jest ciut za drogi - celuję raczej w okolicach kwoty 1500zł. Więc z nowych zostaje mi Macap m2d (niższa klasa młynka niż wcześniej wspomnianych)  lub Wega.

Odnośnie miejsca - tak z góry mam ograniczenie w postaci mebli. Wysokość blat - mebel 55 cm. 
Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: Bogdan w 11 Marzec 2015, 13:21:23
Ostatecznie wybrałem Eureka Zenith Club E plus mały hoper. Wydaje mi się optymalnym wyborem pomiędzy ceną, jakością i wygodą użytkowania.
Czekam z niecierpliwością na niego póki co zadowalając się kawą z automatu w pracy (świeża kawa to jest jednak to  :pycha:)
Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: Przemo w 11 Marzec 2015, 16:11:16

(...)
To przecież banalne jest. Efekt może być unikalny i lepszy niż jakikolwiek plastik.
Nie dla wszystkich, ja np. Nie mam zielonego pojęcia, jak miałbym zrobić sobie hopper z blachy... Poproszę o jakieś samouczki, porady, przykłady...
Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: minero w 27 Luty 2019, 19:40:15
Szybkie pytanie wiec odkopie. Ktos skracal katowka taki hopper? Da sie to zrobić estetycznie?  :D :D
Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: Jeżyk w 27 Luty 2019, 19:59:17
Jeśli masz na myśli hopper z tworzywa, odradzam kątówkę. Stopisz plastik lub Ci się hopper rozleci. Piłka ręczna wystarczy. Ja skracałem stożek do Mazzera SJ. Zaznaczyłem suwmiarką gdzie ma być linia cięcia, użyłem piłki do metalu i powoli poszło. Nie popękał, nie stopiły się brzegi i wyszło równo. Później oszlifowałem na papierze gradacji bodajże 150 na równo.
Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 27 Luty 2019, 21:04:12
Można jeszcze dremelem, albo wałek giętki do wiertarki i odpowiednia końcówka z małą tarczą tnącą.

Marek.

Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: hlary w 02 Marzec 2019, 22:20:55
Tu można kupić małe hoppery do młynków gastro.
https://www.elektros.it/pl/en/coffee_machine_spare_parts/spare_parts_coffee-grinder/?page=3&limit=27&price_from=1&price_to=139
Ja kupiłem do NS MDX On Demand. Wysokość młynka teraz odpowiada wysokości Bezzery. Wygląda to zacnie. Mimo, że młynek jest gastro.
Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: Halik w 03 Marzec 2019, 00:42:29
Jeśli masz na myśli hopper z tworzywa, odradzam kątówkę. Stopisz plastik lub Ci się hopper rozleci. Piłka ręczna wystarczy. Ja skracałem stożek do Mazzera SJ. Zaznaczyłem suwmiarką gdzie ma być linia cięcia, użyłem piłki do metalu i powoli poszło. Nie popękał, nie stopiły się brzegi i wyszło równo. Później oszlifowałem na papierze gradacji bodajże 150 na równo.

Ja zrobiłem ten błąd - z lenistwa użyłem dremela z tarczką tnącą i mi się hopper potopił, więc później miałem sporo szlifowania, a ten plastik stopiony zrobił się cholernie twardy. Popieram pomysł - ręczna piłka z porządnym brzeszczotem i powinno być równo i schludnie.
Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 03 Marzec 2019, 10:10:13
Mini hoppery ja też niedługo będę miał. Co prawda DIY, ale... póki co zapowiada się fajnie ;)
Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: tom517 w 03 Marzec 2019, 10:58:34
Po brzeszczocie opalanie nad świeczką i krawędzie będą gładsze.
Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: Jeżyk w 03 Marzec 2019, 13:55:47
Ja po cięciu brzeszczotem do metalu przyczepiłem do równej deski papier ścierny 150 i szlifowałem trzymając hopper w dłoniach. Wychodzi równo i bez zadziorów czy odłupań.
Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 04 Marzec 2019, 21:28:49
Świeczka brudzi. Ja robiłem moksa. BrzeszcZot, papier do deski i opalanie nad gazem.
Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: Nataniel w 17 Marzec 2019, 18:51:47
Pozwolę sobie tutaj zadać pytanie aby nie zaśmiecać forum. Cały czas poszukuję sprzętu do kawy,ponieważ dopiero w wakacje będe miał odpwiedni budżet na kupienie całego zestawu. Zastawiałem się czy ma sens kupienie młynka gastronomicznego typu Mazzer Super Jolly i zdjęcie hopera. Czy nadawał by się wtedy do micro dosing ? (znalazłbym jakąś sensowną pokrywkę) Znalazłem ofertę z fiorenzato F5D T w cenie 750zł czy warto ?
Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 17 Marzec 2019, 19:15:47
Jak masz miejsce w kuchni to jak najbardaziej, bardzo dobre młynki.
Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: fresh w 22 Marzec 2019, 02:08:09
Pozwolę sobie tutaj zadać pytanie aby nie zaśmiecać forum. Cały czas poszukuję sprzętu do kawy,ponieważ dopiero w wakacje będe miał odpwiedni budżet na kupienie całego zestawu. Zastawiałem się czy ma sens kupienie młynka gastronomicznego typu Mazzer Super Jolly i zdjęcie hopera. Czy nadawał by się wtedy do micro dosing ? (znalazłbym jakąś sensowną pokrywkę) Znalazłem ofertę z fiorenzato F5D T w cenie 750zł czy warto ?

Zawsze można sobie dorobić tuleję do zasypu kawy. Zerknij na Carimali które wystawiłem, tam jest właśnie dorobiona tuleja, która powoduje, że wszystko widać i zasyp wynosi około 80gr
Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: manfred w 22 Marzec 2019, 07:22:56
Pozwolę sobie tutaj zadać pytanie aby nie zaśmiecać forum. Cały czas poszukuję sprzętu do kawy,ponieważ dopiero w wakacje będe miał odpwiedni budżet na kupienie całego zestawu. Zastawiałem się czy ma sens kupienie młynka gastronomicznego typu Mazzer Super Jolly i zdjęcie hopera. Czy nadawał by się wtedy do micro dosing ? (znalazłbym jakąś sensowną pokrywkę) Znalazłem ofertę z fiorenzato F5D T w cenie 750zł czy warto ?
Ja kupiłem gastro Fiorenzato i zmieniłem hooper dzięki rogerowi który miał na sklepie. I jest zadowolony
Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: LukaszC89 w 29 Marzec 2019, 09:12:49
Tak ja wczoraj skracałem w fiorenzato doge 63 
Mogę Ci później wrzucić zdjęcie bez przykrywki i stwierdzisz czy jest esteteycznie. Wg mnie wystarczająco.

We fiorenzato było fajnie bo on u góry jest rownej średnicy nie jest zwężany do dołu, jedynie przy samej końcówce.
Co mi się wydaje ułatwiło dopasowanie wieczka.

Wyciąłem kątówką coprawda lekko stopił plastik ale ten stopiony ładnie odchodzi jak sie stosunkowo wczesnie sprobuje go zdrapać,
i pozostaje gładka powierzchnia, oczywiście na koniec papierem ściernym gradacji ok 300. wyrównanie krawędzi.

 [ You are not allowed to view attachments ]

Szukałem tego tematu, rownież zastanawiając się nad wietrzeniem kawy w takim użytku domowym.
(2 kawki dziennie). Ten dozownik nie jest szczelny. Będę chciał zrobić wylot bezpośredni, ale czy to pomoże?
Przecież rurka też nie bedzie szczelna, chyba, że dorobi się jakiś korek.

 [ You are not allowed to view attachments ]

Poszedłem tropem, że warto kupić używaną gastronomię, niż młynek żarnowy np. stożkowy jakiś de longhi. Teraz mam obiekcje co do wietrzenia się kawy.
Może jest ktoś (cudem bo nie jest on popularny jak się okazuje) kto dorabiał bezpośredni wysyp kawy w fiorenzato doge 63? Macie pomysły jak zapobiec wietrzeniu?
Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 29 Marzec 2019, 09:56:53
Mazzer to dobry młynek ale sporo kawy zostaje w kanale wylotu z komory mielenia, można to wygarnąć patyczkiem.
Na forum jest gdzieś pokazana bardzo udana modyfikacja na wylot bezpośredni Jeżyka, której zresztą jestem użytkownikiem. Nie popadajmy w przesadyzm  z tym wietrzeniem i szczelnością. Mamy świeżą kawę więc kilka dni jej nie zaszkodzi, ja mam ok 250g pojemności hoppera i opróżniam go przez 6-7 dni, pod koniec widzę różnicę najprawdopodobniej na skutek wysychania ziaren ale kawa jest nadal dobra.
Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 29 Marzec 2019, 10:04:54
Jak ktoś chce mały hopper na np 100 g kawy to mogę dorobić...
Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: LukaszC89 w 29 Marzec 2019, 10:55:29
a forum jest gdzieś pokazana bardzo udana modyfikacja na wylot bezpośredni Jeżyka

Mogę poprosić o więcej szczegolów? Ps ten młynek to akurat nie Mazzer.

Jak ktoś chce mały hopper na np 100 g kawy to mogę dorobić...

W jaki sposob jest to dorabiane? Toczone? drukowane 3d? Można poprosić o jakieś zdjecia?
Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: BobbyEverlast w 31 Marzec 2019, 22:28:40
Witam.
Znalazłem taką stronę i jest tam parę hopperów. Nie sprawdzałem strony ale może komuś się przyda:
Ups...nie mogę wstawiać linków... ;-)
Więc tylko nazwa: theespressoshop
Chyba nie naruszam jakiegoś regulaminu??
Pozdrawiam.
Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 01 Kwiecień 2019, 08:26:55
W jaki sposob jest to dorabiane? Toczone? drukowane 3d? Można poprosić o jakieś zdjecia?
Druk 3D. Jak wrócę do domu to pstryknę coś, o ile jeszcze mam jakieś zdatne do użytku :D
Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: LukaszC89 w 17 Maj 2019, 12:02:34
Udało mi się skonstruować bezpośredni wysyp do mlynka.
Trochę było z tym zabawy, ale udało się wpasować.

Stal nierdzewna. Muszę tylko doczyscić od środka.

 [ You are not allowed to view attachments ]

https://www.youtube.com/watch?v=6ER5zD0hQlQ

Co myślicie?
Tytuł: Odp: Hoper w młynkach gastronomicznych
Wiadomość wysłana przez: yo w 17 Maj 2019, 12:21:12
 Myślimy że to nie ten wątek  ;)  Ale pomysł ok :brawa: Do dopracowania.