Autor Wątek: Wyciskarka do soku  (Przeczytany 139426 razy)

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Wyciskarka do soku
« Odpowiedź #45 dnia: 13 Wrzesień 2015, 22:36:23 »
Taki sprzęt daje możliwość zabawy :)

Offline wyspiarz

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 344
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
Odp: Wyciskarka do soku
« Odpowiedź #46 dnia: 14 Wrzesień 2015, 08:51:16 »
noo :) a to jeszcze nie jest jakaś duża hydroprasa xD, ale na warunki rodzinne starcza :), jabłek mamy w okolicy dużo właściwie za free, ojciec jest lekarzem, więc wie kto ma i komu zbywa, na zasadzie panie doktorze jak pan chce proszę przyjeżdżać i zrywać to i tak zgnije, no niestety w PL marnują się dziesiątki tysięcy ton jabłek ;), a tak naprawdę mogli byśmy być potęgą europejską jeżeli chodzi o produkcje cydru, bo póki co to co jest w sklepach to jakiś ŻART, robiony z jakiegoś zagęszczonego syfu ;).


pzdr. Łukasz

Offline thesiu Mężczyzna

  • Wiadomości: 71
  • Ekspres: Gaggia Classic, Ascaso Steel Uno Prof, Aeropress, Hario V60-02, Phin, Mr Clever Dripper
  • Młynek: Mazzer SJ, Graef CM 70, Graef CM 800, Rhinowares
Odp: Wyciskarka do soku
« Odpowiedź #47 dnia: 14 Wrzesień 2015, 09:43:12 »
U mnie wszystko wygląda bardzo podobnie jednak robimy dużo mniejsze ilości soku. Za rozdrabniarkę pracuje malutka sieczkarnia do gałęzi (świetne się sprawuje) a prasę mamy ręczną, nabytą na złomie, odnowioną i z dorobionym koszem. Worek do filtrowania uszyty z płótna. W każdym razie sok klarowny, a co najważniejsze pyszny. Czasem wychodzi bardzo słodki, taki że śmiało można by go jeszcze rozwodnić. Wszystko zależy od jabłek. Pozdrawiam :)

Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka


Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Wyciskarka do soku
« Odpowiedź #48 dnia: 14 Wrzesień 2015, 10:04:47 »
bo póki co to co jest w sklepach to jakiś ŻART

Może dla tego go i nie lubię ... Możesz podpowiedzieć jak zrobić dobry.

Offline wyspiarz

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 344
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
Odp: Wyciskarka do soku
« Odpowiedź #49 dnia: 14 Wrzesień 2015, 10:08:19 »
też mieliśmy rozdrabniarkę do gałezi na poczatku, ale jednak rozdrabniarka jest ciut chamska, ostrze i całość w środku nie jest jakaś "Czysta" i jednak syf z maszyny itp może iść do soku, nóż rdzewił i ogolnie silnik jest na wierzchu gdzieś tam w nim jest smar części metalowe, no jednak zrezygnowaliśmy z tego. Ten co mamy jest już z nierdzewki, całość w środku jest czysta, zabezpieczona no ma to ręce i nogi. Reszta ogólnie spoko, tylko wydajność i obsługa tych ręcznych jest ciut problematyczna, tutaj wszystko właściwie konczy się na odkręceniu wody w kranie :). Ale grunt, że coś się dzieje, jak wam starcza to nie ma co kombinować, jednak z młynkiem do jabłek bym rozważył zmianę :).

ten nasz młynek można kupić już w PL http://www.megamaszyny.com.pl/rozdrabniacz-do-owocow-cat-1335-id-33283.aspx?ceneo_spo=true , jak my zaczynaliśmy zabawę to niestety trzeba było się bujnąć ekstra do czech.


pzdr. Łukasz
« Ostatnia zmiana: 14 Wrzesień 2015, 10:47:25 wysłana przez wyspiarz »

Offline wyspiarz

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 344
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
Odp: Wyciskarka do soku
« Odpowiedź #50 dnia: 14 Wrzesień 2015, 10:10:55 »
bo póki co to co jest w sklepach to jakiś ŻART

Może dla tego go i nie lubię ... Możesz podpowiedzieć jak zrobić dobry.


Przede wszystkim musi być sok z jabłek ;), potem do fermentatorów i musi przefermentować, a potem zależy co chcemy mieć w butelce, trzeba "zaprawić" go cukrem ( tylko nie przegiąć ) żeby po butelkowaniu drożdże przerobiły to na gaz, jak ktoś chce słodki to można dosłodzić ksylitolem gdyż on nie fermentuje i jest w sumie zdrowym cukrem, ojciec też eksperymentował, żeby nie zaprawiać cukrem a miodem celem uzyskania gazu i ciut innego smaku, nie mniej jednak jest to full natural produkt :). No ale pierwsze co to SOK Z JABŁEK :)

pzdr. Łukasz

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1045
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Wyciskarka do soku
« Odpowiedź #51 dnia: 14 Wrzesień 2015, 10:45:29 »
Takiego przerobu jabłek nie mam. Raczej na bieżąco wyciskam. Bag in box fajna sprawa, tylko jak to spasteryzować. Sok z kwaśnych jabłek spasteryzuje się?
W moich okolicach  jest jeszcze dużo starych odmiany jabłoni. U brata na wsi w samym środku Puszczy Białowieskiej w starym sadzie najwięcej jest właśnie antonówek i innych "kwaśnych" odmian. Jest tego tak dużo, że często jelenie i inne dzikie zwierzęta pasą się :)
Kilkadziesiąt km ode mnie są już sady hodowlane, tam się będę zaopatrywał zimą.
Zamówię dziś potrzebne rzeczy i spróbuje zrobić swój cydr.
Ile czasu może stać swój zabutelkowany cydr? Pasteryzujecie go?
Jaki jest on w smaku? Z tych ze sklepu kupuję głównie lubelski.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Wyciskarka do soku
« Odpowiedź #52 dnia: 14 Wrzesień 2015, 10:52:47 »
Lubelskiej jest przesłodki jak dla mnie ;)

Może udaj się do sklepu z piwem, rzemieślnicze cydry też powinni mieć na półkach.

Mój wyrób był pijany po roku od butelkowania ;)
LMWDP #469

Offline wyspiarz

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 344
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
Odp: Wyciskarka do soku
« Odpowiedź #53 dnia: 14 Wrzesień 2015, 10:53:07 »
Cydr może stać i kilka lat, po 3 latach dalej jest ok. Nie nie pasteryzuje się go. W smaku no smakuje jak cydr ;), skora inaczej niż lubelski.

Co do soku do pasteryzacji używamy czegoś mniej wiecej takiego http://allegro.pl/garnek-elektryczny-hyundai-do-pasteryzacji-pc200-i5639802226.html, lejesz sok pasteryzujesz, nie gotujesz a podgrzewasz do około 78*C i utrzymujesz taką temp przez około 20 min po czym zlewasz to do worków wypuszczając całe powietrze, i właściwie tyle.

Ps. skąd jesteś ??

pzdr. Łukasz

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1045
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Wyciskarka do soku
« Odpowiedź #54 dnia: 14 Wrzesień 2015, 11:11:45 »
Bielsk Podlaski

Offline wyspiarz

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 344
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
Odp: Wyciskarka do soku
« Odpowiedź #55 dnia: 14 Wrzesień 2015, 11:33:07 »
nie no daleko ode mnie :)

ale jak chcesz to możesz wpaść zawsze na cydr do wolina


pzdr. Łukasz

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Wyciskarka do soku
« Odpowiedź #56 dnia: 14 Wrzesień 2015, 15:23:33 »
A jak sobie radzisz z osadem w butelkach? Bo po fermentacji w butelce na dno opada mi dużo drożdży.

Offline wyspiarz

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 344
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
Odp: Wyciskarka do soku
« Odpowiedź #57 dnia: 14 Wrzesień 2015, 16:27:17 »
wiesz jak to STOI parę tygodni w fermentatorze to zlewamy wszystko ZNAD OSADU, wężykiem a to co zostanie, ten osad z drożdżami no idzie do wylanie, przelewamy to znowu na dalszą fermentacje ;), zlewamy to czyste z góry. Oczywiście też coś zostanie ale minimalnie , ale jak potem cydr stoi w butelkach to też się wyklaruje i na dole zbierze się mały osadek ale to już jest pikuś bo nie trzeba ostatniego "łyka" wlewać do szklanki choć to tak małe ilości, że podobnie jak w piwie pszenicznym resztkę można zamieszać i wlać do szklanki ;)


pzdr. Łukasz


Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Wyciskarka do soku
« Odpowiedź #58 dnia: 14 Wrzesień 2015, 16:37:39 »
Oczywiste, że zlewam z fermentatora znad osadu, ale w butelce w związku z gazowaniem cydru też swoje się odleży i trzeba, jak napisałeś, tego ostatniego ,,łyka" zostawić ;)

Offline wyspiarz

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 344
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
Odp: Wyciskarka do soku
« Odpowiedź #59 dnia: 14 Wrzesień 2015, 21:50:50 »
ale podczas fermentacji ZLEJ raz ponownie do fermentacji tak np po 2 tyg jak już się wstępnie dobrze wyklaruje i niech dalej fermentuje i to potem zlej do butelek, będzie jeszcze lepiej


pzdr. Łukasz

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi