Autor Wątek: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?  (Przeczytany 29702 razy)

Offline Boger_PL

  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: RS / Ascasso Uno Prof ???
  • Młynek: ?
Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
« dnia: 22 Wrzesień 2016, 00:27:49 »
Witam,
wstępnie zdecydowałem się na zakup ekspresu jak w temacie (+młynek steel w wersji i1), jednak w międzyczasie pojawił się kolejny dylemat - "na dniach" pojawi się nowy model Uno Prof, który wyposażony będzie w termoblok.

Które rozwiązanie będzie bardziej optymalne do użytku typowo domowego, czyli 3-5 kaw dziennie z podziałem na 2 rano i 3 popołudniu?
W kwestii ceny wygrywa boiler - jest jakieś 10% tańszy, a co będzie lepsze pod względem użytkowym i technicznym?

Będę wdzięczny za opinie - chcę wreszcie coś kupić i skupić się na piciu kawy i nauce obsługi nowej zabawki, a nie przeglądaniu internetu w poszukiwaniu wiedzy na temat ekspresów ;)
Zakup raczej na lata więc zależy mi na czymś solidnym.

Offline kursor

  • Wiadomości: 91
  • Ekspres: La Pavoni Prof;Flair Espresso Maker;Aeropress
  • Młynek: Commandante Mk3 ; Ceado E5P ; Lido E
Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Wrzesień 2016, 07:22:21 »
Podobno kawa powinna być parzona ze świeżej wody a taką daje termoblok. Chyba , że będziesz po każdym włączeniu ekspresu spuszczał 350 ml wody. Jeżeli ten termoblok działa sensownie to brałbym tą wersję. Poza tym jak przekonałem się kilkukrotnie w boilerze zawsze trochę różnego paskudztwa się gromadzi. Wydaje mi się , że w termobloku powinno być czyściej.

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Wrzesień 2016, 09:42:31 »
nie tylko kawa, herbatę też parzy się ze świeżej wody. Długie gotowanie ogranicza zawartość tlenu w wodzie, zmienia jej skład chemiczny oraz twardość, co negatywnie odbija się na smaku napoju i jest też niezdrowe: http://www.czajnikowy.com.pl/jak-prawidlowo-gotowac-wode-do-herbaty-ile-razy-wolno-gotowac-wode/
Na podobnej zasadzie działa też HX, ale to już inna półka cenowo-wielkościowa.
Jeśli wybierzesz wersję z termoblokiem to może warto rozważyć też tańsze modele - dream, arc, mają ten sam układ grzewczy.

« Ostatnia zmiana: 22 Wrzesień 2016, 09:49:57 wysłana przez grex »

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Wrzesień 2016, 09:52:57 »
Nie popadajmy w paranoję z tą świeżą wodą. Zdrowy rozsądek chyba jest ważniejszy.Nie trzeba po każdym włączeniu maszyny przepuszczać wody przez układ, tak jak nie trzeba jej nalewać do zbiornika za każdym razem gdy chcemy kawę. W końcu po to zbiornik ma 2-3 litry żeby woda w nim była na jakiś czas a nie na jedną kawę. Idąc tym tropem ci z ekspresami podpiętymi bezpośrednio pod  sieć powinni z rana najpierw zlać zastaną w rurach wodę z nocy, a dopiero potem skierować ją do zasilania maszyny. Duże kawiarniane maszyny też jakoś HXa nie płuczą non stop, a w Polsce kawy nie są wydawane jedna za drugą.

Rozumiem gonitwę za króliczkiem, liczenie jonów i kationów w wodzie. Ale zachowajmy zdrowy rozsądek, tak aby pić kawę a nie odprawiać gusła. Może przy okazji kolejnego zlotu forumowego/Festiwalu zrobimy ślepe testy na dwóch maszynach z których jedna będzie gotowała wodę całą noc a druga będzie świeżo włączona?

@Boger_PL - w twoim przypadku zastanawiasz się nad Uno Prof z bojlerem i Uno Prof z termoblokiem. Wersja z termoblokiem może mieć - czy ma? - elektroniczny termostat. I to jest przydatna rzecz. Wersja z bojlerem pracuje na stałej temperaturze. Nie mówię tu o wersjach z PIDem. Jeśli za 10% więcej chcesz mieć kontrolę temperatury, pijesz przewagę czarnych nad mlecznymi, to wybierz termoblok z elektronicznym termostatem. Jeśli pijesz głównie kawy mleczne to docenisz jakość pary z bojlera. Ta z termobloku nie jest zła, nigdy się nie kończy, ale moim zdaniem ta z bojlera jest wyraźnie silniejsza i lepiej spienia.

Termoblok szybciej osiągnie "wygrzanie",  więc jeśli włączać ekspres będziesz ręcznie to kawę zrobisz pewnie po 10-15 minutach a nie jak w bojlerze po 20-30 minutach. Wygrzanie może załatwić programator do gniazdka, który rano obudzi wcześniej ekspres.

To wszystko są detale, pewnie pomijalne w użytku typowo domowym. Bo jak złapiesz bakcyla i wsiąkniesz całkowicie to i tak za czas jakiś będziesz zbierał na inną maszynę  :evil: Zdobędziesz wiedzę i odkryjesz czego ci brakuje  - lub nie - w obecnej maszynie.

Oba rozwiązania Ascaso są solidne i powinny służyć bez problemu. W twoim zestawie wymienił bym tylko młynek na Macapa serii M2 - ergonomia pracy. Poczytaj na blogu Marcina o tych dwóch młynkach - dział testy. Masz tam też test bojlerowego Uno Prof, i Dreama z termoblokiem. Janusz może mnie skoryguje ale to chyba ten sam termoblok który ma być w nowych Uno Prof. Myślę że te testy pomogą co nieco, a i ewentualnie skonkretyzują twoje pytania. A jeśli zdecydujesz się na termoblok (z elektronicznym termostatem) to porównaj ceny Uno Prof i Dream'a - różnica między nimi, poza wyglądem to profesjonalna grupa i dysza do spieniania w Uno.
LMWDP #469

Offline kursor

  • Wiadomości: 91
  • Ekspres: La Pavoni Prof;Flair Espresso Maker;Aeropress
  • Młynek: Commandante Mk3 ; Ceado E5P ; Lido E
Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Wrzesień 2016, 11:06:33 »
Po rozebraniu boilera w moim UNO PROF odkryłem ,że około 1/4 pojemności zajmuje białe błotko. Przypuszczam , że jest to "produkt" odkamieniania , który odkładał się ze względu na grawitację i konstrukcję boilera . Także wracając do tematu wybrałbym termoblok.

To wszystko są detale, pewnie pomijalne w użytku typowo domowym. Bo jak złapiesz bakcyla i wsiąkniesz całkowicie to i tak za czas jakiś będziesz zbierał na inną maszynę  :evil: Zdobędziesz wiedzę i odkryjesz czego ci brakuje  - lub nie - w obecnej maszynie.

I wtedy dopiero zaczną się gusła :D. Okaże się , że bez czegoś o wyglądzie wiertarki kolumnowej i żaren o średnicy 80 mm nie da się zrobić dobrego espresso.

Offline Boger_PL

  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: RS / Ascasso Uno Prof ???
  • Młynek: ?
Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Wrzesień 2016, 21:06:16 »
Dziękuję Wam wszystkim za opinie.

Nowy Uno Prof ma być wyposażony w taki sam termoblok co model Dream. Inna ma być grupa kawowa i kilka innych elementów opisanych przez Janusza w jego wątku dotyczącym Ascaso. Nowy Uno Prof ma być również w standardzie wyposażony w elektroniczny termostat, który w modelu Dream występuje jako opcjonalny. Nie mogę znaleźć cennika Ascaso na nowej stronie więc poprosiłem o wycenę modelu Dream w wersji z elektronicznym termostatem. Jestem ciekaw różnicy w cenie.

@DrUsagi - żona pija kawy czarne a ja białą/cappucino, wydaje mi się jednak, że zalety termobloku wymienione przez kolegów (świeższa woda, brak "syfu" w boilerze i stabilność temperatury), przeważają nad wadą w postaci trochę słabszej pary. Mam nadzieję, że nie będzie on miał problemów z poprawnym spienieniem mleka, ale to się dopiero okaże. Dzięki też za podanie namiaru na blog Marcina. Przeczytałem recenzje Uno Prof, RS jak i młynków i ... no właśnie, oprócz tego wentylatora który potrafi narobić trochę bałaganu z rozsypanej kawy, nie znalazłem tam większych uwag. W związku z tym, że sprzęt ma stać w domu, wydaje mi się, że zestaw Uno Prof + i-steel, będzie się lepiej prezentował niż toporny Macap ;) Co do gorszej ergonomii to cóż, przy tych kilku kawach dziennie myślę, że sobie poradzę :)

Co do dalszego rozwoju i podążania ścieżką nałogowego kawosza i ciągłej wymiany sprzętu, to raczej nie przewiduję takiego rozwoju wypadków. Zależy mi po prostu na możliwości wypicia smacznej kawy w domu. Mam zbyt dużo innych kosztownych zainteresowań, żeby rozwijać następne ;) Oczywiście w tej kwestii mogę się mylić (dla dobra mojego portfela - lepiej nie) :)

« Ostatnia zmiana: 22 Wrzesień 2016, 21:08:48 wysłana przez Boger_PL »

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Wrzesień 2016, 21:32:00 »
Gratulacje świadomego wyboru.  Zostaje nam czekać na twoje pierwsze  wrażenia z użytkowania,  a tym czasem zacznij zgłębiać wątek o espresso ;)
LMWDP #469

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4814
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Wrzesień 2016, 10:32:29 »
Nie mogę znaleźć cennika Ascaso na nowej stronie więc poprosiłem o wycenę modelu Dream w wersji z elektronicznym termostatem. Jestem ciekaw różnicy w cenie.
Na nowej stronie nie będzie zawieszonego cennik w dotychczasowej formie. Teraz cennik będzie podzielony na części i umieszczony przy każdym modelu cennik dotyczący tego modelu. Powinien w tej formie pojawić się w przyszłym tygodniu.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline kolend Mężczyzna

  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Rocket Appartamento
  • Młynek: Macap M2M
Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Wrzesień 2016, 22:08:24 »
zalety termobloku wymienione przez kolegów (świeższa woda, brak "syfu" w boilerze i stabilność temperatury

Dużo czytam ("jestem ostry, jak brzytwa" - jak mawiał klasyk), ale mój świat legł w gruzach. Na tym forum dowiedziałem się, że profi ekspres musi mieć bojler, już sobie to zakodowałem. Teraz dowiaduję się, że termoblok jest bardziej stabilny temperaturowo... Szok!

1. Dlaczego w takim razie zdecydowana większość opisywanych tutaj ekspresów ma bojlery?
2. Czy raz wygrzany termoblok może robić jedno espresso za drugim bez problemu?

Może ktoś naprostuje i uzupełni moją wiedzę? ;-)

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4814
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Wrzesień 2016, 22:20:09 »
Mogę Ci odpowiedzieć ale ...jutro.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Wrzesień 2016, 22:25:10 »


profi ekspres musi mieć bojler, już sobie to zakodowałem. Teraz dowiaduję się, że termoblok jest bardziej stabilny temperaturowo...

Ja kiedyś sobie zakodowałem, że zdrowe konie (w silniku) są z pojemności. Dziś się dowiaduję, że muszą być z turbiny bo to bardziej ekologiczne. I nieistotne, że mój mercedes 124 z trzylitrowym dieslem palił 6,  max 7 na sto bez względu na prędkość i zrobił w ten sposób nieokreśloną ilość kilometrów co dla dzisiejszych ekologicznych turbokosiarek jest nieosiągalne.

Offline Boger_PL

  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: RS / Ascasso Uno Prof ???
  • Młynek: ?
Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Wrzesień 2016, 23:17:51 »
Panowie,

jeżeli macie inną opinię w kwestii zadanego przeze mnie pytania to podzielcie się nią proszę. Wiedzy nigdy za wiele i chętnie poznam argumenty przemawiające za boilerem :)

Przypomnę tylko moje potrzeby:
- 3-5 kaw dziennie (2 czarne + 1x cappucino lub 3 czarne + 2x cappucino);
- w 98% przypadków jednocześnie robiona 1 lub 2 kawy;
« Ostatnia zmiana: 23 Wrzesień 2016, 23:21:18 wysłana przez Boger_PL »

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Wrzesień 2016, 23:25:47 »
czy wygrzany termoblok może robić jedno espresso za drugim bez problemu
wszystko zależy od wielkości i masy tego elementu, im mniejszy tym gorzej. Duży TB uzupełniony o metalową resztę elementów grzeje lepiej niż wersja mini obudowana plastikiem, tak samo duży bojler jest o niebo stabilniejszy od wersji mikro.

W ekspresach marketowych są lekkie mini-termobloczki połączone z plastikową grupą (która się nie nagrzewa) i lekką kolbą (która też się nie nagrzewa). W takim układzie rozgrzana metalowa masa jest niewielka i dlatego są one bardzo niestabilne temperaturowo (pierwsze krople są gorące ale woda błyskawicznie chłodzi mini-element grzejny i to nawet o 30 stopni).

Ascaso ma duży termoblok "oversize" połączony bezpośrednio z masywną metalową grupą i ciężką kolbą z mosiądzu http://www.creativecoffee.ca/images/products/image-1148-2.jpg które nagrzewają się razem z termoblokiem do podobnej temperatury. Nietrudno zgadnąć, że kilkukrotnie większa masa tych elementów, łączne rozgrzewanie się do podobnej temperatury i wykonanie z gatunków metali o dużej masie własnej i większym przewodnictwie cieplnym zapewnia takiemu zestawowi elementów lepsze właściwości termiczne. Woda też chłodzi ten element, ale gdy cały zestaw został już nagrzany to spadki temperatur są nieznaczne:   Dogrzewanie się termobloku w trakcie pracy trwa kilka sekund, więc zanim zdążysz zapiąć ponownie kolbę układ znów jest gorący.
« Ostatnia zmiana: 23 Wrzesień 2016, 23:50:29 wysłana przez grex »

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Alternatywy
Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Wrzesień 2016, 12:05:46 »
Przypomnę tylko moje potrzeby:
- 3-5 kaw dziennie (2 czarne + 1x cappucino lub 3 czarne + 2x cappucino);
- w 98% przypadków jednocześnie robiona 1 lub 2 kawy;

Na takie potrzeby w zupełności wystarczał mi ARC z termoblokiem - czyli po mojemu Uno Prof z palcem w .... młynku ;)

Offline Boger_PL

  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: RS / Ascasso Uno Prof ???
  • Młynek: ?
Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Wrzesień 2016, 00:14:59 »
@grex, dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Decyzję już podjąłem i mam nadzieję, że okaże się ona słuszna ;)

@Edwin Jagger - oby, dam znać jak pierwsze wrażenia :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi