To wszystko są detale, pewnie pomijalne w użytku typowo domowym. Bo jak złapiesz bakcyla i wsiąkniesz całkowicie to i tak za czas jakiś będziesz zbierał na inną maszynę :evil: Zdobędziesz wiedzę i odkryjesz czego ci brakuje - lub nie - w obecnej maszynie.
Nie mogę znaleźć cennika Ascaso na nowej stronie więc poprosiłem o wycenę modelu Dream w wersji z elektronicznym termostatem. Jestem ciekaw różnicy w cenie.Na nowej stronie nie będzie zawieszonego cennik w dotychczasowej formie. Teraz cennik będzie podzielony na części i umieszczony przy każdym modelu cennik dotyczący tego modelu. Powinien w tej formie pojawić się w przyszłym tygodniu.
zalety termobloku wymienione przez kolegów (świeższa woda, brak "syfu" w boilerze i stabilność temperatury
profi ekspres musi mieć bojler, już sobie to zakodowałem. Teraz dowiaduję się, że termoblok jest bardziej stabilny temperaturowo...
czy wygrzany termoblok może robić jedno espresso za drugim bez problemuwszystko zależy od wielkości i masy tego elementu, im mniejszy tym gorzej. Duży TB uzupełniony o metalową resztę elementów grzeje lepiej niż wersja mini obudowana plastikiem, tak samo duży bojler jest o niebo stabilniejszy od wersji mikro.
Przypomnę tylko moje potrzeby:
- 3-5 kaw dziennie (2 czarne + 1x cappucino lub 3 czarne + 2x cappucino);
- w 98% przypadków jednocześnie robiona 1 lub 2 kawy;
Realna przewaga przy przerobie tych 2-5 kaw dziennie
znane firmy, produkujące dobre ekspresy, preferują bojlery.
WS, a czy możesz rozwinąć swoją wypowiedź i wskazać przewagi boilera nad termoblokiem w użytku domowym?
W kawiarni/restauracji - rozumiem. Interesuje mnie jednak realna przewaga przy przerobie tych 2-5 kaw dziennie.
Kupię chyba jeszcze tylko do zestawu sterownik do gniazdka, żeby ekspres włączał się wcześniej i zdążył się wygrzać od rana i popołudniu, przed powrotem do domuw odróżnieniu od dużych bojlerów tutaj nie potrzeba na to aż tak dużo czasu, 10-15 min i gorąca jest cała grupa łącznie z kolbą i sitkiem.
A gdyby kasa nie grała roli? Powiedzmy, że mamy 4000 do wydania na ekspres.
A gdyby kasa nie grała roli?
Pytanie to nie mieści się w zakresie tematu tego wątku Polecam założenie nowego wątku.Przepraszam, ale napisałem kolejnego posta w tzw. międzyczasie ;)
Za 3800 można kupić bezzera unica pid.
Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
Wybacz, ale bez sensu to jest Twoja odpowiedź bo nie zawiera żadnego argumentu, a której głównym przesłaniem jest "bo tak".
Jeśli ma być porównanie do HXa to tylko DUO PROF ponieważ on ma niezależną parę (chociaż nie wiem czy jednocześnie można robić espresso i mleko)W DUO PROF można jednocześnie robić espresso i spieniać mleko.
Termobloki z reguły są w tanich ekspresach. Natomiast znane firmy, produkujące dobre ekspresy, preferują bojlery.Już to kiedyś pisałem ale powtórzę - zawsze było w środowisku że termoblok jest gorszym rozwiazaniem i ma być bojler. Od jakiegoś czasu jedna z firm wprowadziła do swoich wyrobów termobloki i zaczęła się mocna promocja tego rozwiązania. Może i ono jest dobra ale skoro tak to czemu 99% poważanych firm w branży stosuje bojlery a nie termobloki? Przypadek? No chyba ze te 99% się myli a te kilka firm nie.....
O jakich lepszych konstrukcjach w przedziale cenowym 2200 - 2700 piszesz ? Podaj konkretne przykłady i uzasadnij dlaczego uważasz te konstrukcje za lepsze.
Jeśli duży termoblok jest tak samo dobry jak mały bojler (300-500 ml), a do tego tańszy w produkcji i droższy serwisie(*) to można więcej zysku wygenerować. W końcu firma ma zarabiać.I tak naprawdę to praktycznie wszystko wyjaśnia - dla firmy produkującej jest to lepsze bo najprawdopodobniej tańsze w produkcji rozwiązanie (termoblok) które w końcowym rozrachunku przynosi firmie większe zyski! Oczywiście zyski te musi pokryć klient :)
(*) Jak często można spalić grzałkę - rzadko, nawet bardzo rzadko. W bojlerze wymienisz grzałkę, w termobloku wymienisz termoblok...
Powtórzę się - wracając do głównego tematu - w filiżance nie widzę różnicy między Ascaso z bojlerem i termoblokiem. Co więcej u Janusza mogliśmy przetestować na tej samej kawie maszynę gastronomiczną (nie Ascaso) i Dreama. Obie filiżanki były bardzo poprawne i dobre. I to większości konsumentów wystarczy.i tym podsumowaniem warto zakończyć rozpętującą się wojenkę. Każda z konstrukcji ma swoje wady i zalety, ale każda robi co do niej należy.
A gdyby kasa nie grała roli? Powiedzmy, że mamy 4000 do wydania na ekspres. Młynek już jest odpowiedni. To kupilibyście ekspres z termoblokiem, czy z bojlerem?
Jeszcze pozwolę sobie coś dorzucić. Jak dobrze rozumiem ten sam termoblok będzie stosowany przez Ascaso zarówno w modelu Basic, jak i Arc oraz Dream i Steel. We wszystkich potrzebuje mocy - 1050W. Ale wielkość grup i portafiltrów w poszczególnych modelach jest różna. I tu moja obawa, że system ten dostosowany do mniejszych modeli, może się nie do końca sprawdzić na dłuższą metę w tych większych.
grex, to błoto w boilerze z pierwszego zdjęcia (drugie mi się nie otwiera), to jakaś tragedia - bałbym się tego dotknąć, a co dopiero pić wodę, która miała z tym stycznośćTo zdjęcie bojlera to nic innego jak propaganda :) - przy normalnym użytkowaniu czyli okresowym odkamienianiu kwaskiem cytrynowym za kilkadziesiąt groszy nie ma prawa i nic takiego nie będzie miało miejsca a bojler w środku nie będzie miał żadnych naleciałości poza charakterystycznym zmatowieniem! I straszenie takimi zdjęciami że skrajnych przypadków może i oddziaływane ale tylko na ludzi którzy nie mają w temacie doświadczeń.I oczywiście jest na rękę użytkownikom takim jak Janusz którzy preferują rozwiązania alternatywne do bojlera.
Czy to jest norma czy wynika raczej z niewłaściwego użytkowania?
W bojlerze 2L przy 3 kawach dziennie zużycie całej wody zajmie 26 dni.
2. To pytanie bardziej do Pana Janusza, jak wyglada podwójna wylewka w tym ekspresie, a w zasadzie w portafiltrze? Patrząc na zdjecia na stronie sklepu ekspresdokawy.pl wersja uno prof black bez pid ma inna wylewkę, a wersja z pid inna. Jak jest w rzeczywistości?
3. Na jakie ciśnienie fabrycznie ustawiony jest zawór opv w tym ekspresie?
Jakie Waszym zdaniem jest najlepsze pojedyncze sitko do tego ekspresu?Żadne. Poczytaj, jest parę wątków na ten temat - sitka pojedyncze są generalnie dużo trudniejsze do opanowania - z podwójnego kawa wychodzi po prostu lepsza.
czy nie dałoby się zamienić wbudowanego termometru na manometr? Tak jak ma wersja PID?