forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: Boger_PL w 22 Wrzesień 2016, 00:27:49

Tytuł: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Boger_PL w 22 Wrzesień 2016, 00:27:49
Witam,
wstępnie zdecydowałem się na zakup ekspresu jak w temacie (+młynek steel w wersji i1), jednak w międzyczasie pojawił się kolejny dylemat - "na dniach" pojawi się nowy model Uno Prof, który wyposażony będzie w termoblok.

Które rozwiązanie będzie bardziej optymalne do użytku typowo domowego, czyli 3-5 kaw dziennie z podziałem na 2 rano i 3 popołudniu?
W kwestii ceny wygrywa boiler - jest jakieś 10% tańszy, a co będzie lepsze pod względem użytkowym i technicznym?

Będę wdzięczny za opinie - chcę wreszcie coś kupić i skupić się na piciu kawy i nauce obsługi nowej zabawki, a nie przeglądaniu internetu w poszukiwaniu wiedzy na temat ekspresów ;)
Zakup raczej na lata więc zależy mi na czymś solidnym.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: kursor w 22 Wrzesień 2016, 07:22:21
Podobno kawa powinna być parzona ze świeżej wody a taką daje termoblok. Chyba , że będziesz po każdym włączeniu ekspresu spuszczał 350 ml wody. Jeżeli ten termoblok działa sensownie to brałbym tą wersję. Poza tym jak przekonałem się kilkukrotnie w boilerze zawsze trochę różnego paskudztwa się gromadzi. Wydaje mi się , że w termobloku powinno być czyściej.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: grex w 22 Wrzesień 2016, 09:42:31
nie tylko kawa, herbatę też parzy się ze świeżej wody. Długie gotowanie ogranicza zawartość tlenu w wodzie, zmienia jej skład chemiczny oraz twardość, co negatywnie odbija się na smaku napoju i jest też niezdrowe: http://www.czajnikowy.com.pl/jak-prawidlowo-gotowac-wode-do-herbaty-ile-razy-wolno-gotowac-wode/ (http://www.czajnikowy.com.pl/jak-prawidlowo-gotowac-wode-do-herbaty-ile-razy-wolno-gotowac-wode/)
Na podobnej zasadzie działa też HX, ale to już inna półka cenowo-wielkościowa.
Jeśli wybierzesz wersję z termoblokiem to może warto rozważyć też tańsze modele - dream, arc, mają ten sam układ grzewczy.

Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 22 Wrzesień 2016, 09:52:57
Nie popadajmy w paranoję z tą świeżą wodą. Zdrowy rozsądek chyba jest ważniejszy.Nie trzeba po każdym włączeniu maszyny przepuszczać wody przez układ, tak jak nie trzeba jej nalewać do zbiornika za każdym razem gdy chcemy kawę. W końcu po to zbiornik ma 2-3 litry żeby woda w nim była na jakiś czas a nie na jedną kawę. Idąc tym tropem ci z ekspresami podpiętymi bezpośrednio pod  sieć powinni z rana najpierw zlać zastaną w rurach wodę z nocy, a dopiero potem skierować ją do zasilania maszyny. Duże kawiarniane maszyny też jakoś HXa nie płuczą non stop, a w Polsce kawy nie są wydawane jedna za drugą.

Rozumiem gonitwę za króliczkiem, liczenie jonów i kationów w wodzie. Ale zachowajmy zdrowy rozsądek, tak aby pić kawę a nie odprawiać gusła. Może przy okazji kolejnego zlotu forumowego/Festiwalu zrobimy ślepe testy na dwóch maszynach z których jedna będzie gotowała wodę całą noc a druga będzie świeżo włączona?

@Boger_PL - w twoim przypadku zastanawiasz się nad Uno Prof z bojlerem i Uno Prof z termoblokiem. Wersja z termoblokiem może mieć - czy ma? - elektroniczny termostat. I to jest przydatna rzecz. Wersja z bojlerem pracuje na stałej temperaturze. Nie mówię tu o wersjach z PIDem. Jeśli za 10% więcej chcesz mieć kontrolę temperatury, pijesz przewagę czarnych nad mlecznymi, to wybierz termoblok z elektronicznym termostatem. Jeśli pijesz głównie kawy mleczne to docenisz jakość pary z bojlera. Ta z termobloku nie jest zła, nigdy się nie kończy, ale moim zdaniem ta z bojlera jest wyraźnie silniejsza i lepiej spienia.

Termoblok szybciej osiągnie "wygrzanie",  więc jeśli włączać ekspres będziesz ręcznie to kawę zrobisz pewnie po 10-15 minutach a nie jak w bojlerze po 20-30 minutach. Wygrzanie może załatwić programator do gniazdka, który rano obudzi wcześniej ekspres.

To wszystko są detale, pewnie pomijalne w użytku typowo domowym. Bo jak złapiesz bakcyla i wsiąkniesz całkowicie to i tak za czas jakiś będziesz zbierał na inną maszynę  :evil: Zdobędziesz wiedzę i odkryjesz czego ci brakuje  - lub nie - w obecnej maszynie.

Oba rozwiązania Ascaso są solidne i powinny służyć bez problemu. W twoim zestawie wymienił bym tylko młynek na Macapa serii M2 - ergonomia pracy. Poczytaj na blogu Marcina (http://popularcoffee.pl) o tych dwóch młynkach - dział testy. Masz tam też test bojlerowego Uno Prof, i Dreama z termoblokiem. Janusz może mnie skoryguje ale to chyba ten sam termoblok który ma być w nowych Uno Prof. Myślę że te testy pomogą co nieco, a i ewentualnie skonkretyzują twoje pytania. A jeśli zdecydujesz się na termoblok (z elektronicznym termostatem) to porównaj ceny Uno Prof i Dream'a - różnica między nimi, poza wyglądem to profesjonalna grupa i dysza do spieniania w Uno.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: kursor w 22 Wrzesień 2016, 11:06:33
Po rozebraniu boilera w moim UNO PROF odkryłem ,że około 1/4 pojemności zajmuje białe błotko. Przypuszczam , że jest to "produkt" odkamieniania , który odkładał się ze względu na grawitację i konstrukcję boilera . Także wracając do tematu wybrałbym termoblok.

To wszystko są detale, pewnie pomijalne w użytku typowo domowym. Bo jak złapiesz bakcyla i wsiąkniesz całkowicie to i tak za czas jakiś będziesz zbierał na inną maszynę  :evil: Zdobędziesz wiedzę i odkryjesz czego ci brakuje  - lub nie - w obecnej maszynie.

I wtedy dopiero zaczną się gusła :D. Okaże się , że bez czegoś o wyglądzie wiertarki kolumnowej i żaren o średnicy 80 mm nie da się zrobić dobrego espresso.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Boger_PL w 22 Wrzesień 2016, 21:06:16
Dziękuję Wam wszystkim za opinie.

Nowy Uno Prof ma być wyposażony w taki sam termoblok co model Dream. Inna ma być grupa kawowa i kilka innych elementów opisanych przez Janusza w jego wątku dotyczącym Ascaso. Nowy Uno Prof ma być również w standardzie wyposażony w elektroniczny termostat, który w modelu Dream występuje jako opcjonalny. Nie mogę znaleźć cennika Ascaso na nowej stronie więc poprosiłem o wycenę modelu Dream w wersji z elektronicznym termostatem. Jestem ciekaw różnicy w cenie.

@DrUsagi - żona pija kawy czarne a ja białą/cappucino, wydaje mi się jednak, że zalety termobloku wymienione przez kolegów (świeższa woda, brak "syfu" w boilerze i stabilność temperatury), przeważają nad wadą w postaci trochę słabszej pary. Mam nadzieję, że nie będzie on miał problemów z poprawnym spienieniem mleka, ale to się dopiero okaże. Dzięki też za podanie namiaru na blog Marcina. Przeczytałem recenzje Uno Prof, RS jak i młynków i ... no właśnie, oprócz tego wentylatora który potrafi narobić trochę bałaganu z rozsypanej kawy, nie znalazłem tam większych uwag. W związku z tym, że sprzęt ma stać w domu, wydaje mi się, że zestaw Uno Prof + i-steel, będzie się lepiej prezentował niż toporny Macap ;) Co do gorszej ergonomii to cóż, przy tych kilku kawach dziennie myślę, że sobie poradzę :)

Co do dalszego rozwoju i podążania ścieżką nałogowego kawosza i ciągłej wymiany sprzętu, to raczej nie przewiduję takiego rozwoju wypadków. Zależy mi po prostu na możliwości wypicia smacznej kawy w domu. Mam zbyt dużo innych kosztownych zainteresowań, żeby rozwijać następne ;) Oczywiście w tej kwestii mogę się mylić (dla dobra mojego portfela - lepiej nie) :)

Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 22 Wrzesień 2016, 21:32:00
Gratulacje świadomego wyboru.  Zostaje nam czekać na twoje pierwsze  wrażenia z użytkowania,  a tym czasem zacznij zgłębiać wątek o espresso ;)
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 23 Wrzesień 2016, 10:32:29
Nie mogę znaleźć cennika Ascaso na nowej stronie więc poprosiłem o wycenę modelu Dream w wersji z elektronicznym termostatem. Jestem ciekaw różnicy w cenie.
Na nowej stronie nie będzie zawieszonego cennik w dotychczasowej formie. Teraz cennik będzie podzielony na części i umieszczony przy każdym modelu cennik dotyczący tego modelu. Powinien w tej formie pojawić się w przyszłym tygodniu.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: kolend w 23 Wrzesień 2016, 22:08:24
zalety termobloku wymienione przez kolegów (świeższa woda, brak "syfu" w boilerze i stabilność temperatury

Dużo czytam ("jestem ostry, jak brzytwa" - jak mawiał klasyk), ale mój świat legł w gruzach. Na tym forum dowiedziałem się, że profi ekspres musi mieć bojler, już sobie to zakodowałem. Teraz dowiaduję się, że termoblok jest bardziej stabilny temperaturowo... Szok!

1. Dlaczego w takim razie zdecydowana większość opisywanych tutaj ekspresów ma bojlery?
2. Czy raz wygrzany termoblok może robić jedno espresso za drugim bez problemu?

Może ktoś naprostuje i uzupełni moją wiedzę? ;-)
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 23 Wrzesień 2016, 22:20:09
Mogę Ci odpowiedzieć ale ...jutro.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: piomic w 23 Wrzesień 2016, 22:25:10


profi ekspres musi mieć bojler, już sobie to zakodowałem. Teraz dowiaduję się, że termoblok jest bardziej stabilny temperaturowo...

Ja kiedyś sobie zakodowałem, że zdrowe konie (w silniku) są z pojemności. Dziś się dowiaduję, że muszą być z turbiny bo to bardziej ekologiczne. I nieistotne, że mój mercedes 124 z trzylitrowym dieslem palił 6,  max 7 na sto bez względu na prędkość i zrobił w ten sposób nieokreśloną ilość kilometrów co dla dzisiejszych ekologicznych turbokosiarek jest nieosiągalne.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Boger_PL w 23 Wrzesień 2016, 23:17:51
Panowie,

jeżeli macie inną opinię w kwestii zadanego przeze mnie pytania to podzielcie się nią proszę. Wiedzy nigdy za wiele i chętnie poznam argumenty przemawiające za boilerem :)

Przypomnę tylko moje potrzeby:
- 3-5 kaw dziennie (2 czarne + 1x cappucino lub 3 czarne + 2x cappucino);
- w 98% przypadków jednocześnie robiona 1 lub 2 kawy;
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: grex w 23 Wrzesień 2016, 23:25:47
czy wygrzany termoblok może robić jedno espresso za drugim bez problemu
wszystko zależy od wielkości i masy tego elementu, im mniejszy tym gorzej. Duży TB uzupełniony o metalową resztę elementów grzeje lepiej niż wersja mini obudowana plastikiem, tak samo duży bojler jest o niebo stabilniejszy od wersji mikro.

W ekspresach marketowych są lekkie mini-termobloczki połączone z plastikową grupą (która się nie nagrzewa) i lekką kolbą (która też się nie nagrzewa). W takim układzie rozgrzana metalowa masa jest niewielka i dlatego są one bardzo niestabilne temperaturowo (pierwsze krople są gorące ale woda błyskawicznie chłodzi mini-element grzejny i to nawet o 30 stopni).

Ascaso ma duży termoblok "oversize" połączony bezpośrednio z masywną metalową grupą i ciężką kolbą z mosiądzu http://www.creativecoffee.ca/images/products/image-1148-2.jpg (http://www.creativecoffee.ca/images/products/image-1148-2.jpg) które nagrzewają się razem z termoblokiem do podobnej temperatury. Nietrudno zgadnąć, że kilkukrotnie większa masa tych elementów, łączne rozgrzewanie się do podobnej temperatury i wykonanie z gatunków metali o dużej masie własnej i większym przewodnictwie cieplnym zapewnia takiemu zestawowi elementów lepsze właściwości termiczne. Woda też chłodzi ten element, ale gdy cały zestaw został już nagrzany to spadki temperatur są nieznaczne: https://www.youtube.com/watch?v=6TT-C5SxL1k (https://www.youtube.com/watch?v=6TT-C5SxL1k)  Dogrzewanie się termobloku w trakcie pracy trwa kilka sekund, więc zanim zdążysz zapiąć ponownie kolbę układ znów jest gorący.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Edwin Jagger w 24 Wrzesień 2016, 12:05:46
Przypomnę tylko moje potrzeby:
- 3-5 kaw dziennie (2 czarne + 1x cappucino lub 3 czarne + 2x cappucino);
- w 98% przypadków jednocześnie robiona 1 lub 2 kawy;

Na takie potrzeby w zupełności wystarczał mi ARC z termoblokiem - czyli po mojemu Uno Prof z palcem w .... młynku ;)
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Boger_PL w 25 Wrzesień 2016, 00:14:59
@grex, dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Decyzję już podjąłem i mam nadzieję, że okaże się ona słuszna ;)

@Edwin Jagger - oby, dam znać jak pierwsze wrażenia :)
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: michi99 w 27 Wrzesień 2016, 14:09:35
Witam forumowiczów!

Jestem nowy na forum i jak to nowy szukam informacji i porad dotyczących zakupu czegoś lepszego niż mam. Pozwalam podłączyć się pod bieżący wątek, ponieważ też stoję przed dylematem boilerowo-termoblokowym. Byłem już prawie przekonany do zakupu sprzętu z boilerem, bo wszyscy chwalili, jednak bałem się długiego czasu nagrzewania. A tu proszę - Ascaso przechodzi na termoblock w wyższych modelach. Bardzo mnie to ucieszyło i skłaniam się do zakupu. Jednak mam prośbę do obeznanych forumowiczów o wskazanie, czy na rynku są jeszcze inne marki, które stosują z powodzeniem ten sposób podgrzewania wody. Chciałbym mieć wybór, bo do tej pory większość tematów dotyczy wyboru sprzętu z boilerem.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: grex w 27 Wrzesień 2016, 15:16:41
termoblok stosuje również QuickMill w wielu modelach domowych, najnowsza seria Evolution 70 (8 modeli), i starsze Pegaso, Orione i Retro: http://www.quickmill.it/ita/host-2015-host-2015-quick-mill-mod3230.aspx (http://www.quickmill.it/ita/host-2015-host-2015-quick-mill-mod3230.aspx) Ale tanie to to nie jest, najtańsze modele kosztują blisko 4k.

Janusz kiedyś pisał, że w przyszłości ten system grzewczy pojawi się też wśród innych marek. Zagadaj do niego może powie coś więcej na ten temat.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: michi99 w 27 Wrzesień 2016, 16:29:49
QuickMill - bardzooo ładne, ale jednak troszkę drogie rzeczywiście. Wolałbym nie przesadzać powyżej 3 tyś. z ekspresem.
Za dobrą radą, próbuję zatem zagadać do Janusza w kwestii innych marek z termoblokiem. Jak wygląda konkurencja do Ascaso?
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: WS w 27 Wrzesień 2016, 16:40:43
Termobloki z reguły są w tanich ekspresach. Natomiast znane firmy, produkujące dobre ekspresy, preferują bojlery.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Boger_PL w 27 Wrzesień 2016, 17:14:51
WS, a czy możesz rozwinąć swoją wypowiedź i wskazać przewagi boilera nad termoblokiem w użytku domowym?
W kawiarni/restauracji - rozumiem. Interesuje mnie jednak realna przewaga przy przerobie tych 2-5 kaw dziennie.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 27 Wrzesień 2016, 17:52:28
Realna przewaga przy przerobie tych 2-5 kaw dziennie

Realnie to różnicy w espresso w filiżance nie widziałem. Jedyne co widać to siłę pary, a raczej mniejszą ilość pary z termobloku. Do niedawna tylko bojler dawał możliwość zabawy z temperaturę (PID) a teraz mamy to już w termobloku (elektroniczny termostat).

Wszystko kwestią tego czego po roku czy dwóch użytkowania będzie ci brakować. Popytaj tych co z Basiców/Arców przesiedli się na HXy ;) Dowiedz się dlaczego i czy widać jakąkolwiek zmianę.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: michi99 w 27 Wrzesień 2016, 18:12:28
znane firmy, produkujące dobre ekspresy, preferują bojlery.

Czemu tak jest? A może chodzi o trwałość?
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: WS w 27 Wrzesień 2016, 18:27:58
WS, a czy możesz rozwinąć swoją wypowiedź i wskazać przewagi boilera nad termoblokiem w użytku domowym?
W kawiarni/restauracji - rozumiem. Interesuje mnie jednak realna przewaga przy przerobie tych 2-5 kaw dziennie.

Pytanie i uzasadnienie dla mnie trochę bez sensu. Jaka różnica dom, kawiarnia czy też altanka. Liczy się dobra kawa. Najlepiej zapytać producentów renomowanych ekspresów, dlaczego unikają termobloków w swoich konstrukcjach. Jest konkurencja, więc myślę, że chodzi o jak najlepszy efekt w filiżance.



Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Boger_PL w 27 Wrzesień 2016, 19:37:07
Wybacz, ale bez sensu to jest Twoja odpowiedź bo nie zawiera żadnego argumentu, a której głównym przesłaniem jest "bo tak". Jedynym argumentem, który do tej pory znalazłem jest ten podany przez DrUsagi, czyli wydajność pary.

DrUsagi - to już właśnie wiem z Waszych wcześniejszych wypowiedzi, ale liczyłem, że WS wniesie coś (merytorycznego) do tematu. Raczej podtrzymuję swoje zdanie, że nie jestem na tyle kawoszem, żeby angażować się w przyszłości w wymianę tego ekspresu na coś lepszego. Podchodzę do tematu raczej w taki sposób, że jeżeli w pieniądzach porównywalnych do automatu mogę mieć urządzenie, które pozwoli mi na przygotowanie lepszej kawy, to czemu nie. Kupię chyba jeszcze tylko do zestawu sterownik do gniazdka, żeby ekspres włączał się wcześniej i zdążył się wygrzać od rana i popołudniu, przed powrotem do domu (któryś z opisywanych w wątku poniżej). Nie wiem jeszcze tylko czy warto dokładać jakieś 70 zł na wersję z dostępem przez internet czy pozostać przy zwykłym programatorze z jakiegoś Leroy za 30 zł. Ale to taki OT.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: michi99 w 27 Wrzesień 2016, 19:52:17
Ok, to na razie wiem o termoblokach w kostrukcjach Ascaso i QuickMill. Ktoś ma jeszcze jakieś propozycje?
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: grex w 27 Wrzesień 2016, 20:43:05
artykuł w temacie termoblok vs bojler: http://www.jakiekspres.pl/termoblok/ (http://www.jakiekspres.pl/termoblok/)

Kupię chyba jeszcze tylko do zestawu sterownik do gniazdka, żeby ekspres włączał się wcześniej i zdążył się wygrzać od rana i popołudniu, przed powrotem do domu
w odróżnieniu od dużych bojlerów tutaj nie potrzeba na to aż tak dużo czasu, 10-15 min i gorąca jest cała grupa łącznie z kolbą i sitkiem.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 27 Wrzesień 2016, 20:51:55
Biorąc pod uwagę ilość reklam na tej stronie, to bardzo wierzę w ten artykuł, hoho.

Zresztą, temoblok czy bojler, to nie takie hop siup. Cały układ się liczy i warto się zastanowić czy te kilkadziesiąt mililitrów wody będzie w danej konstrukcji za każdym razem wystarczająco i tak samo, i stabilnie gorące. Ot, tyle i aż tyle.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 27 Wrzesień 2016, 21:00:41
Termoblok termoblokowi nie równy. Taki w AEG 120 był mały,  malutki.  W AEG 150 był dwa razy większy,  i to po odpowiednim rozgrzanym maszyny dawało wyraźnie lepszą kawę w filiżance. Ascaso ma jeszcze większy. Tak jak pisze donkiszot,  cały układ się liczy i jego stabilność, która zapewni powtarzalność a nie losowość.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 27 Wrzesień 2016, 21:04:49
Reklam faktycznie jest...a i metoryka nie bardzo...
Zadaj do pytanie tym co mają w tej chwili te nowsze wersje ekspresów STEEL z bojlerami (po 2012 r) i skonfrontuj te wypowiedzi z informacjami od użytkowników ekspresów DREAM z termoblokiem wyposażonym w termostat elektroniczny. Nowy UNO PROF będzie miał termostat elektroniczny a więc przynajmniej zasada działania będzie podobna. Wiadomo - większa grupa, większa i cięższa kolba, inna, profesjonalna dysza pary też swoje uczynią...
Albo zaczekaj aż te modele się pojawią i ktoś któryś kupi. Nawiasem mówiąc już wiem kto...
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: michi99 w 27 Wrzesień 2016, 21:13:42
Pozwolę sobie ponowić pytanie do Janusza:
- jakie jeszcze firmy produkują ekspresy z termoblokiem porównywalne z Ascaso: Dream i Steel?
Myślę, że Twoja wypowiedź może być w tym wypadku obiektywna.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 27 Wrzesień 2016, 21:16:31
Obiektywnie w porównywalnej klasie nie znam innych tego typu konstrukcji jak Quick Mill i ASCASO. Powiem więcej - najpierw był Quick Mill a ASCASO powieliło ten pomysł i rozszerzyło na dużo większą gamę konstrukcji.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: michi99 w 27 Wrzesień 2016, 21:25:27
Znalazłem jeszcze Graef ES 90, ale nie widzę żeby był dostępny w Polsce. Jako ciekawostkę posiada dwa oddzielne termobloki, jeden do wody, drugi do pary. Kosztuje ok. 500 EUR.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 27 Wrzesień 2016, 21:27:26
Podobnie jak STEEL DUO PROF.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: michi99 w 27 Wrzesień 2016, 21:31:02
Ooo, to w Steel DUO nie będzie boilera?
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: kolend w 27 Wrzesień 2016, 21:33:23
A gdyby kasa nie grała roli? Powiedzmy, że mamy 4000 do wydania na ekspres. Młynek już jest odpowiedni. To kupilibyście ekspres z termoblokiem, czy z bojlerem?

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 27 Wrzesień 2016, 21:33:52
Ano nie będzie. Będzie termoblok kawy z elektronicznym termostatem i termoblok pary.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: piomic w 27 Wrzesień 2016, 21:39:35


A gdyby kasa nie grała roli? Powiedzmy, że mamy 4000 do wydania na ekspres.

To w końcu jak? Najpierw piszesz że kasa nie gra roli a później ustawiasz pułap poniżej najtańszych akceptowalnych.
Chyba że jedno zero zgubiłeś, albo dwa... ;)
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 27 Wrzesień 2016, 21:41:37
Pytanie to nie mieści się w zakresie tematu tego wątku Polecam założenie nowego wątku.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: michi99 w 27 Wrzesień 2016, 21:45:42
A gdyby kasa nie grała roli?

To tak jakby zapytać: jakby kasa nie grała roli i samochód elektryczny miał wszystkie zalety spalinowego to jaki byście kupili?
Szkoda, że jest taki mały wybór (póki co) ekspresów z termoblokiem. Nie wiem teraz, poczekać jeszcze, czy już kupować tego Ascaso Uno?
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: kolend w 27 Wrzesień 2016, 21:50:07
Za 3800 można kupić bezzera unica pid. Dream poniżej 3000. Może to złe porównanie? To może inaczej - jaki ekspres z bojlerem wg Was byłby porównywalny z dream z termoblokiem i elektronicznym termostatem? Jakie wyposażenie by temu odpowiadało? (żeby już nie wchodzić w kwestie wyższości jednej marki nas drugą)

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: kolend w 27 Wrzesień 2016, 21:52:48
Pytanie to nie mieści się w zakresie tematu tego wątku Polecam założenie nowego wątku.
Przepraszam, ale napisałem kolejnego posta w tzw. międzyczasie ;)

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 27 Wrzesień 2016, 21:57:15
Za 3800 można kupić bezzera unica pid.
Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

Za dużo mniej niż 3800 można kupić STEEL UNO PROF PID. Co z tego ? To także nie mieści się w tym temacie.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: WS w 27 Wrzesień 2016, 22:52:09
Wybacz, ale bez sensu to jest Twoja odpowiedź bo nie zawiera żadnego argumentu, a której głównym przesłaniem jest "bo tak".

Może mam trochę podniesiony próg jakości, jeśli chodzi o ekspresy. Ale nie daje Ci do myślenia fakt, że w lepszych konstrukcjach po prostu nie ma termobloków, tylko bojlery.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 27 Wrzesień 2016, 23:02:10
O jakich lepszych konstrukcjach w przedziale cenowym 2200 - 2700 piszesz ? Podaj konkretne przykłady i uzasadnij dlaczego uważasz te konstrukcje za lepsze.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Dodo w 28 Wrzesień 2016, 07:33:34
Każdy HX z będzie wymagał bardziej profesjonalnej obsługi czy to przy robieniu espresso czy przy czyszczeniu ekspresu. Termoblok z elektronicznym sterowaniem będzie łatwiejszy przy zmianie temperatury i przy czyszczeniu. Jeśli ma być porównanie do HXa to tylko DUO PROF ponieważ on ma niezależną parę (chociaż nie wiem czy jednocześnie można robić espresso i mleko) Jeśli ktoś miał już wcześniej przez parę lat jakiś ekspres to już wie czego oczekuje od nowego i tym powinien się kierować.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 28 Wrzesień 2016, 08:44:02
Jeśli ma być porównanie do HXa to tylko DUO PROF ponieważ on ma niezależną parę (chociaż nie wiem czy jednocześnie można robić espresso i mleko)
W DUO PROF można jednocześnie robić espresso i spieniać mleko.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: jgx w 28 Wrzesień 2016, 09:10:40
Termobloki z reguły są w tanich ekspresach. Natomiast znane firmy, produkujące dobre ekspresy, preferują bojlery.
Już to kiedyś pisałem ale powtórzę - zawsze było w środowisku że termoblok jest gorszym rozwiazaniem i ma być bojler. Od jakiegoś czasu jedna z firm wprowadziła do swoich wyrobów termobloki i zaczęła się mocna promocja tego rozwiązania. Może i ono jest dobra ale skoro tak to czemu 99% poważanych firm w branży stosuje bojlery a nie termobloki? Przypadek? No chyba ze te 99% się myli a te kilka firm nie.....
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: WS w 28 Wrzesień 2016, 09:38:38
O jakich lepszych konstrukcjach w przedziale cenowym 2200 - 2700 piszesz ? Podaj konkretne przykłady i uzasadnij dlaczego uważasz te konstrukcje za lepsze.

Wow, a czym zasłużyłem na tak stanowczy, władczy i rozkazujący ton, sugerujący jakiś egzamin. Oczywiście, że nie podam Ci żadnych konkretnych przykładów z jakiś wydumanych przedziałów cenowych, bo jak sam wcześniej słusznie zauważyłeś, temat wątku jest inny. Dotyczy wyboru między ekspresem Ascaso wyposażonym w bojler lub termoblok.



Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 28 Wrzesień 2016, 09:49:04
A może inaczej - ile maszyn w budżecie 1000-2500 ma bojlery a ile termobloki?
Przypadek? Raczej koszta, bo jednak kawałek rurki, grzałki i blok aluminium jako bufor będzie tańszy niż kilka kilogramów miedzi. A i obróbka tego prostsza.

Sztuka w tym żeby zrobić taki termoblok dobrze, tak aby był stabilny temperaturowo. Jeśli duży termoblok jest tak samo dobry jak mały bojler (300-500 ml), a do tego tańszy w produkcji i droższy serwisie(*) to można więcej zysku wygenerować. W końcu firma ma zarabiać.

A to czy to działa można sobie organoleptycznie przetestować. Powtórzę się - wracając do głównego tematu - w filiżance nie widzę różnicy między Ascaso z bojlerem i termoblokiem. Co więcej u Janusza mogliśmy przetestować na tej samej kawie maszynę gastronomiczną (nie Ascaso) i Dreama. Obie filiżanki były bardzo poprawne i dobre. I to większości konsumentów wystarczy.

(*) Jak często można spalić grzałkę - rzadko, nawet bardzo rzadko. W bojlerze wymienisz grzałkę, w termobloku wymienisz termoblok...
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: jgx w 28 Wrzesień 2016, 09:54:52
Jeśli duży termoblok jest tak samo dobry jak mały bojler (300-500 ml), a do tego tańszy w produkcji i droższy serwisie(*) to można więcej zysku wygenerować. W końcu firma ma zarabiać.


(*) Jak często można spalić grzałkę - rzadko, nawet bardzo rzadko. W bojlerze wymienisz grzałkę, w termobloku wymienisz termoblok...
I tak naprawdę to praktycznie wszystko wyjaśnia - dla firmy produkującej jest to lepsze bo najprawdopodobniej tańsze w produkcji rozwiązanie (termoblok) które w końcowym rozrachunku przynosi firmie większe zyski! Oczywiście zyski te musi pokryć klient :)
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 28 Wrzesień 2016, 10:35:49
Tańsze ? Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. Jak dla mnie wykonanie solidnego termobloku zawierającego wewnątrz spiralną grzałkę oraz ok. 1 m spiralnie skręconej rurki ze stali nierdzewnej o średnicy 3 mm plus do tego elektronicznej płyty sterującej z wieloma funkcjami musi być droższe od wykonania odlewu z mosiądzu (abstrahując do szkodliwości metali ciężkich wchodzących w skład stopu), jego obróbki plus wykonania grzałki.
Jeszcze jedno. Wprowadzenie termobloku poprzedziło kilka lat badań i prób. Nie było to tak, że nagle ktoś wpadł na pomysł, kupił na rynku termoblok i wsadził go do maszyny. Są to określone koszty, które dana firma zdecydowała się ponieść. Nie po to aby ekspres wyszedł tańszy w produkcji ale by był jeszcze lepszy niż dotychczasowa wersja. Firma taka poniosła ryzyko konfrontacji z takimi opiniami jak wyżej przytoczona jgx czy też WS. Ryzyko utraty rynku zbytu ze względu na przyzwyczajenia klientów. Czy to się firmie opłaciło ? Moim zdaniem tak. Projekt się sam broni i odczucia użytkowników są pozytywne.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: grex w 28 Wrzesień 2016, 10:40:53
Powtórzę się - wracając do głównego tematu - w filiżance nie widzę różnicy między Ascaso z bojlerem i termoblokiem. Co więcej u Janusza mogliśmy przetestować na tej samej kawie maszynę gastronomiczną (nie Ascaso) i Dreama. Obie filiżanki były bardzo poprawne i dobre. I to większości konsumentów wystarczy.
i tym podsumowaniem warto zakończyć rozpętującą się wojenkę. Każda z konstrukcji ma swoje wady i zalety, ale każda robi co do niej należy.

Bojler (duży, bo mały niekoniecznie) będzie lał wodę o bardziej jednolitej temperaturze ale z kolei będzie lał zawsze starą wodę która została wcześniej ugotowana kilkadziesiąt razy i która ma bardzo długi kontakt zarówno z mosiężnymi ściankami bojlera jak i z osadami w nim zalegającymi, o np. takimi https://www.seattlecoffeegear.com/wp/wp-content/uploads/2009/10/silvia-scale-02.jpg (https://www.seattlecoffeegear.com/wp/wp-content/uploads/2009/10/silvia-scale-02.jpg) albo takimi: http://www.home-barista.com/forums/userpix/4733_10.jpg (http://www.home-barista.com/forums/userpix/4733_10.jpg) . Żródła zgodnie podają, że nie powinno się używać takiej wody do napojów: http://www.czajnikowy.com.pl/jak-prawidlowo-gotowac-wode-do-herbaty-ile-razy-wolno-gotowac-wode/ (http://www.czajnikowy.com.pl/jak-prawidlowo-gotowac-wode-do-herbaty-ile-razy-wolno-gotowac-wode/) Więcej na ten temat w wątku "woda do kawy".

Dobry termoblok (uzupełniony o metalową grupę i kolbę) nigdy nie będzie aż tak idealnie równo podgrzewał (na filmie ascaso wyszły wachnięcia temperatur rzędu +/- 2C) ale bez problemu da radę podgrzać wodę do tych 88-90C co normalnemu konsumentowi jak widać po świadectwie DrUsagi w zupełności wystarczy. A jako zaletę termobloka można podać prostą obsługę, nieskończoną ilość wody/pary, szybkie grzanie i korzystanie zawsze ze świeżej wody.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: BogerPL w 28 Wrzesień 2016, 11:01:19
grex, to błoto w boilerze z pierwszego zdjęcia (drugie mi się nie otwiera), to jakaś tragedia - bałbym się tego dotknąć, a co dopiero pić wodę, która miała z tym styczność  :o
Czy to jest norma czy wynika raczej z niewłaściwego użytkowania?

Czasu coraz mniej, a zasialiście znowu niepewność ;)

Janusz, dasz info na prv ile kosztuje wymiana takiego zepsutego termobloku w przypadku jego uszkodzenia?
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 28 Wrzesień 2016, 11:09:48
Dam. Ale jeśli grzałka padnie w bojlerze to też nie jest to ani tania naprawa ani szybka. Koszt takiej wymiany grzałki to koszt samej grzałki, koszt uszczelek, koszt czyszczenia bojlera (często wyglądającego jak na tych zdjęciach), montowanie na specjalny klej uszczelniający, czekanie aż wyschnie i wreszcie sprawdzenie czy działa i nie ma nigdzie przecieków. Na pewno wymiana termobloku jest szybsza.
Bojlery ze zdjęcia to efekt z jednej strony używania twardej wody a z drugiej strony braku lub zbyt rzadko przeprowadzanego odkamieniania. Nie jest to norma. Zdarzają się bojlerki w środku lśniące a zdarzają się też pełne tego co widać na zdjęciu.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: muzzy w 28 Wrzesień 2016, 11:49:09
A gdyby kasa nie grała roli? Powiedzmy, że mamy 4000 do wydania na ekspres. Młynek już jest odpowiedni. To kupilibyście ekspres z termoblokiem, czy z bojlerem?

ZDECYDOWANIE z bojlerem. W takiej cenie to pewnie Bezzera BZ10  lub Oscar
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: michi99 w 28 Wrzesień 2016, 12:45:41
Jeszcze pozwolę sobie coś dorzucić. Jak dobrze rozumiem ten sam termoblok będzie stosowany przez Ascaso zarówno w modelu Basic, jak i Arc oraz Dream i Steel. We wszystkich potrzebuje mocy - 1050W. Ale wielkość grup i portafiltrów w poszczególnych modelach jest różna. I tu moja obawa, że system ten dostosowany do mniejszych modeli, może się nie do końca sprawdzić na dłuższą metę w tych większych.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Dodo w 28 Wrzesień 2016, 12:48:45
Pewnie każdy pozostanie przy swoim a dopiero czas zweryfikuje kto miał rację  kawka
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 28 Wrzesień 2016, 12:59:55
Jeszcze pozwolę sobie coś dorzucić. Jak dobrze rozumiem ten sam termoblok będzie stosowany przez Ascaso zarówno w modelu Basic, jak i Arc oraz Dream i Steel. We wszystkich potrzebuje mocy - 1050W. Ale wielkość grup i portafiltrów w poszczególnych modelach jest różna. I tu moja obawa, że system ten dostosowany do mniejszych modeli, może się nie do końca sprawdzić na dłuższą metę w tych większych.

I tu znakomite zastosowanie znajduje właśnie elektroniczny termostat. W mniejszych ekspresach jest on ustawiony na 96 st. C a w modelach z linii STEEL PROF na 98 st. C. I można te ustawienia zmieniać.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: jgx w 28 Wrzesień 2016, 13:55:39
grex, to błoto w boilerze z pierwszego zdjęcia (drugie mi się nie otwiera), to jakaś tragedia - bałbym się tego dotknąć, a co dopiero pić wodę, która miała z tym styczność   
Czy to jest norma czy wynika raczej z niewłaściwego użytkowania?
To zdjęcie bojlera to nic innego jak propaganda :) - przy normalnym użytkowaniu czyli okresowym odkamienianiu kwaskiem cytrynowym za kilkadziesiąt groszy nie ma prawa i nic takiego nie będzie miało miejsca a bojler w środku nie będzie miał żadnych naleciałości poza charakterystycznym zmatowieniem! I straszenie takimi zdjęciami że skrajnych przypadków może i oddziaływane ale tylko na ludzi którzy nie mają w temacie doświadczeń.I oczywiście jest na rękę użytkownikom takim jak Janusz którzy preferują rozwiązania alternatywne do bojlera.
Niech propagatorzy  termobloków odpowiedzą napytanie - czy termoblok nie musi być okamieniany i co się stanie jeśli takiego odkamieniania się nie będzie przeprowadzać?
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: manfred w 28 Wrzesień 2016, 14:01:38
A propo odkamieniam chemią i nigdy nie leci żaden szlam. A jak sie odkamienia kwaskiem?
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Kekacz w 28 Wrzesień 2016, 14:33:16
Tak samo, bo większość jak nie wszystkie odkamieniacze składają się z kwasów organicznych, w tym cytrynowego.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: grex w 28 Wrzesień 2016, 14:42:02
w termobloku jest o tyle prosta sytuacja że kanalik wodny jest malutki, cały układ mieści ok. 20 ml wody. Czyli kilkanaście x mniej niż bojler. I ta woda nie leżakuje tam przez kilkanaście dni będąc w międzyczasie podgotowywana wiele razy. To ile osadu może się wytrącić w takiej rurce? Coś tam osiądzie na ściance, ale tam nawet miejsca specjalnie nie ma na to, zwłaszcza że rurka jest ciągle przepłukiwana.
A nawet jakby osad jednak był, to całą wodę z rurki termobloku wypłuka nawet maleńki flush przed parzeniem i do kawy leci świeża woda zaciągnięta przed momentem ze zbiornika, która kontakt z rurką termobloka miała przez 3 sekundy. I przez te 3 sekundy ile ona wchłonie osadu? W bojlerze 300ml przy 3 kawach dziennie zużycie całej wody zajmie kilka dni. I cały ten czas ta woda tam leży, gotuje się ileś razy i wchłania sobie takie błotko. To jest tysiące razy dłuższy kontakt wody ze zbiornikiem niż 3 sekundy w termobloku.

Może to wyliczenie jest amatorskie ale chodzi o rząd wielkości, nie o dokładne liczby.

Powiem więcej, rurki wodne termobloka są ze stali nierdzewnej, metalu który nie wchodzi w reakcje z wodą. Bojlery są z głównie mosiądzu, miedzi, niektóre z aluminium, bardzo rzadko ze stali. Są to metale nieszlachetne, które reagują z wodą i tworzą nowe związki, właśnie takie różne błotka. 
Który z tych metali jest zalecany dla żywności i szeroko stosowany w gastronomii to chyba sami wiecie. Z czego macie garnki, sztućce - z mosiądzu?

TB odkamienia prewencyjnie się tak samo, choćby po to żeby zachował zdolność grzewczą. Być może tylko okresy są rzadsze. Na wodzie filtrowanej Janusz podawał kiedyś, że można co pół roku.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: manfred w 28 Wrzesień 2016, 14:50:37
Sitko czyszczę częściej natomiast odkamienianie 3-4 mc. Muszę wypróbować kwaskiem tylko poproszę proporcję czyli standardowe opakowanie na litr wody czy jakiś inny schemat. Nie jest dziwne że do tej pory bojler był cacy a jak wchodzi TB to nagle bojler szkodzi zdrowiu. Mi tam nikt nie mówił przed zakupem ze kupuję urządzenie które cichcem mnie wykańcza.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: ristretto w 28 Wrzesień 2016, 14:52:46
Ekspresy domowe z tego co kojarzę to mają raczej małe bojlery w przedziale 0,3 do 0,5 litra. Chyba  że się mylę?
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: grex w 28 Wrzesień 2016, 14:57:08
jeśli idzie o wodę używaną do napojów to mieszkańcy krajów gdzie uprawia się herbatę stosują te zasady dot. używanej wody od tysięcy lat, a nie od czasu wprowadzenia termobloków dla ich reklamy :). Wystarczy się tym zainteresować i poczytać. Zresztą równie dobrze można powiedzieć że jest to reklama alternatyw, bo tam teżnie używasz wody ugotowanej wcześniej 10x tylko świeżej. Zajrzyjcie sobie do wątku o wodzie http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=1933.30 (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=1933.30) jest tam parę linków.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 28 Wrzesień 2016, 15:13:43
Ale to już się bardziej w akademicką dysputę zamienia.

Bo właśnie termoblok z racji małej rurki trzeba częściej odkamieniać, żeby ta rurka się nie zatkała i żeby utrzymać wydajność grzałek.  :diabelek:

W bojlerze 2L przy 3 kawach dziennie zużycie całej wody zajmie 26 dni.

A powyższe to już jest totalny bullshit i nie godzę się na takie naginanie faktów i mieszanie w głowie.  :nienie: @grex pokaż proszę choć jedną maszynę z bojlerem kawowym wielkości 2 litrów, jedynie w dwubojlerowcach bojler kawowy może mieć ponad pół litra, a i to nie często.
Nawet jak bojler techniczny ma 10, 20 czy 40 litrów to w środku jest wymiennik (HX) o pojemności max kilkuset mililitrów. I wystarczy te ~200ml wody sobie wymienić ze zbiornika - przy 4 kawach dziennie wychodzi jeden dzień na zużycie tej wody zalegającej w HXie.

Off-Topic:
A co do pracy termobloków i trudności związanymi z ich stabilnością - od lat są one w przelewowcach, tam maszyny z bojlerami można na palcach policzyć. Co z tego jak 95% tych przelewowców nie jest w stanie utrzymać stałej temperatury podczas polewania kawy.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: grex w 28 Wrzesień 2016, 15:25:54
w sumie to nic dziwnego, bo tamtejsze termobloki sa malutkie i nie połączone z metalową grupą ani kolbą, coś jak w ekspresach marketowych. A to musi swoje ważyć, nie ma innej możliwości.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: michi99 w 28 Wrzesień 2016, 15:32:44
Pomimo bardzo ciekawych spostrzeżeń ze strony grex-a, wypada jednak zgodzić się z DrUsagi. Jest to logiczne.
Mam jeszcze pytanie: od kiedy stosowane są te nowe termobloki w Ascaso? Chodzi mi o to, kiedy weszły do niższych modeli?
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Dodo w 28 Wrzesień 2016, 16:37:30
Widzę że wojenki ciąg dalszy, tylko dlaczego nikt nie pyta co daje stabilniejszą temperaturę i odpowiednie ciśnienie zaparzania? Po co te spory o jakieś stereotypy skoro już zostało napisane że w filiżance nie ma różnicy a to chyba najważniejsze. Może jakiś producent jakiegoś HXa lub ekspresu z bojlerem porównywalnego cenowo stanie do testów z nowym UNO PROF? Pewnie nie jeden kupujący byłby zainteresowany takimi danymi.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: WS w 28 Wrzesień 2016, 16:54:42
Do Ascaso z termoblokiem nie będę miał raczej dostępu. Ale jeżeli chcesz opiszę wrażenia z użytkowania Steela z Pid-em i Hx-a, przez kilka lat miałem je obok siebie.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Dodo w 28 Wrzesień 2016, 17:20:34
Bardzo chętnie poznam Twoje wrażenia z użytkowania tych ekspresów. Wreszcie będzie jakiś konkret.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 28 Wrzesień 2016, 17:22:50
Panowie,  ale to już w nowym wątku proszę.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: michi99 w 28 Wrzesień 2016, 20:54:38
Jeśli można to nadal w tym wątku ponawiam pytanie do Janusza: od kiedy stosowane są obecne termobloki w Ascaso? Chodzi mi o to, kiedy weszły do niższych modeli (Basic, Arc i Dream)?
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 28 Wrzesień 2016, 21:07:14
Przecież już na to pytanie odpowiadałem. Może w Supermarkecie ale na pewno.
Termobloki weszły do ekspresów BASIC, ARC i DREAM w 2012 roku w kwietniu. Od kwietnia 2016 r mamy w ofercie ekspresy DREAM z termoblokiem i opcjonalnych elektronicznym termostatem. Jednocześnie te termobloki z elektronicznym termostatem zostały wprowadzone do ekspresów gastronomicznych BAR 1GR oraz BAR 2GR. Obecnie to rozwiązanie jest rozszerzane na modele STEEL PROF.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: michi99 w 28 Wrzesień 2016, 21:12:18
Rzeczywiście, chyba czytałem, ale zapomniałem. Pomieszało mi się już po prostu i myślałem, że od tego roku we wszystkich modelach są jakieś nowe konstrukcje, ale już się dowiedziałem, że nie. Dzięki za info.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Jemek w 27 Listopad 2017, 23:25:44
Witam
Pozwoliłem sobie odkopać wątek, żeby nie zakładać nowego. Planuje zmienić swój ekspres z kauflanda kupiony na jakiejś promocji za śmieszne pieniądze (80zł) :taniec: na Ascaso uno prof w tej najnowszej wersji black z thermoblockiem. Do kompletu upatrzyłem sobie młynek i1 mini, chociaż myślałem też o eurece i m2m, ale mimo wszystkich zalet eureki, nie dam rady codziennie patrzeć się na nią, po prostu strasznie mi się nie podoba. Z kolejki m2m wstępnie odrzuciłem ze względu na brak płynnej regulacji mielenia. Boje się po prostu, że odpowiedni przemiał trafi mi się pomiędzy. Młyn będzie tylko do espresso, więc myśle że i1 mini bedzie ok. Wracając do ekspresu, mam kilka pytań:
1. Wszyscy domownicy piją kawy mleczne, sporadycznie zdarzy się czarna, lubię się tez pobawić w latte art (wierzcie lub nie, ale na tym moim wynalazku czasem się uda spieniać mleko na tyle, żeby jakąś małą rozetkę czy serduszko stworzyć) stąd moje pytanie, czy uno prof z thermoblockiem da mi odpowiednio mocną parę do amatorskiej zabawy w malowanie mlekiem? Czy lepiej pomyśleć o czymś z boilerem? Odrazu zaznaczę, że hx jest poza moim zasięgiem finansowym.
2. To pytanie bardziej do Pana Janusza, jak wyglada podwójna wylewka w tym ekspresie, a w zasadzie w portafiltrze? Patrząc na zdjecia na stronie sklepu ekspresdokawy.pl wersja uno prof black bez pid ma inna wylewkę, a wersja z pid inna. Jak jest w rzeczywistości?
3. Na jakie ciśnienie fabrycznie ustawiony jest zawór opv w tym ekspresie?

Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 28 Listopad 2017, 00:02:05
OPV to Ty się lepiej nie interesuj póki co ;) Jak ogarniesz robienie porządnego i powtarzalnego espresso to będziesz mógł się wgłębiać w szczegóły techniczne, po kauflandowym to patrz lepiej na walory użytkowe... Szczegóły techniczne zostaw sobie na później, taka mała rada ode mnie. Ja dopiero po ogarnięciu Basica i dłuższym czasie zacząłem się zastanawiać nad jakimikolwiek zmianami.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 28 Listopad 2017, 11:39:55
2. To pytanie bardziej do Pana Janusza, jak wyglada podwójna wylewka w tym ekspresie, a w zasadzie w portafiltrze? Patrząc na zdjecia na stronie sklepu ekspresdokawy.pl wersja uno prof black bez pid ma inna wylewkę, a wersja z pid inna. Jak jest w rzeczywistości?
3. Na jakie ciśnienie fabrycznie ustawiony jest zawór opv w tym ekspresie?

Odpowiedź na pytanie nr 2 - zdjęcie UNO PROF Black rzeczywiście przekłamuje jeśli chodzi o wylewkę. W rzeczywistości UNO PROF Black ma taką samą wylewkę jak UNO PROF PID. Niestety ale tylko takim zdjęciem póki co dysponujemy.
Odpowiedź na pytanie nr 3 - OPV fabrycznie powinien być ustawiony na 12 bar. Ekspres UNO PROF Black posiada dostęp do regulacji ciśnienia na zaworze OPV z zewnątrz ekspresu (po lewej stronie od grupy kawowej). Można na kolbę założyć manometr z kolankiem i sobie regulować.
Odpowiedź na pytanie nr 1 - para jest bardzo silna i wydajna. Do tego jej nie zabraknie nawet przy spienianiu dużego dzbanka lub kilku dzbanków pod rząd. Do latte art świetnie się nadaje.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Jemek w 28 Listopad 2017, 11:41:12
Basica brałem pod uwagę i w sumie dalej biorę, ale jak już cos kupie to raczej na lata, wiec chyba wolałbym dołożyć do Uno prof choćby ze względu na dysze pary. Tylko jak z mocą tej pary?
Jeśli chodzi o opv, to broń Boże nie zamierzam nim kręcić zaraz po wyjęciu z kartonu, pytam z czystej ciekawości.

Bardzo dziękuje za konkretne informacje Panie Januszu :D
Pozdrawiam
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 28 Listopad 2017, 11:56:42
Moc pary w ekspresie BASIC jest też dobra. Ale UNO PROF ma jednak profesjonalną dyszę do spieniania mleka a to robi dużą różnicę.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: MisterTwister w 08 Styczeń 2018, 21:19:31
Szybkie pytanie techniczne.
Jakie Waszym zdaniem jest najlepsze pojedyncze sitko do tego ekspresu?
Wydaje mi się, że do oryginalnego sitka wchodzi zdecydowanie za dużo kawy.
Podwójne mam już prawie perfekcyjnie ogarnięte, z pojedyńczym mam czasami jeszcze małe problemy i nadal wątpliwości.
Sitko Faema cieszy się dobrą opinią...
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: wushu81 w 08 Styczeń 2018, 22:06:36
Od dziś jestem również posiadaczem uno prof pid (dziękuję P. Januszowi przy okazji za bardzo dobre podejście do klienta ;)). A co do sitek: MistetTwister jakie podwójne? Czy opanowane oryginalne czy jakieś extra? Pytam, bo pewnie jak opanuje oryginalne, to będę myślał nad zmianą na podwójne Vst lub inne, bo słyszałem że warto.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 09 Styczeń 2018, 01:18:18
Jakie Waszym zdaniem jest najlepsze pojedyncze sitko do tego ekspresu?
Żadne. Poczytaj, jest parę wątków na ten temat - sitka pojedyncze są generalnie dużo trudniejsze do opanowania - z podwójnego kawa wychodzi po prostu lepsza.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: AMG w 16 Marzec 2020, 00:24:36
Witam się :bry: i uprzejmie proszę o radę w tym właśnie wątku. Martwym od dawna i jakby porzuconym bez żadnej konkluzji. Co mnie męczy. Tym bardziej, że mam podjąć waźną dla siebie decyzję. Odgrzewam więc, licząc że odezwie się ktoś, kto w ciągu tych dwóch bez mała lat spał spokojnie posiadłwszy rozwiązanie. Jeśli nie, trudno. Zacznę szukać innego rozwiązania.

Kawoszem jestem od dawna. Ale nie mistrzem kolby, tylko takim bardziej poszukiwaczem przygód. Postanowiłem to zmienić, ustabilizować się i pić kawę wśród domowych pieleszy.

Celem jest espresso.

Zgodnie z obowiązującym tutaj kanonem zacząłem od młyna. Padło na okazyjne Ceado. Piękne, ale dlaczego E6X, a nie E6P, albo tamten Mazzer bez dyspensera?

Nie chciałbym znów rzucać się na głęboką wodę bez asekuracji. Doświadczenie będę zdobywał na sprzęcie z drugiej ręki. W grę wchodzi Ascaso Dream BOILER E.V GR. 900W z 2012 roku oraz dwukrotnie droższe AD THERM. INOX VERSATILE 1000W OPV z 2017 roku.

Oba wymagają serwisu - w pierwszym nie ma ciśnienia, drugi też raczej nigdy nie był odkamieniany. Cena trochę przyćmiewa rozsądek. Była jeszcze <superoferta> na RS z PID, ale zostałem przećwiczony, pouczony i w sumie nie doceniłem i zrezygowałem.

Krótko mówiąc - na którym z rozważanych ekspresówłatwiej będzie się wyedukować i zachęcić współplemieńców do espresso?  Zakładając przywrócenie urządzenia do pełenej sprawności i ewentualną modernizację? W innym wątku Krakus przekreślił możliwość dodania PID do termobloku, a jak to wygląda z boilerem? Czy tu jest perspektywa PID, ewentualnie OPV?
Boiler czy termoblok?  :sciana:

 Litości!
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: AMG w 18 Marzec 2020, 12:40:22
Aha. Czyli używka - nie? Ascaso - nie? Termo/boliler bez znaczenia?
Zatem PL41TEM.

 kawka
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Jemek w 05 Kwiecień 2020, 17:48:48
Od dwóch lat jestem zadowolonym użytkownikiem Uno prof black, ale od jakiegoś czasu zacząłem się zastanawiać, czy nie dałoby się zamienić wbudowanego termometru na manometr? Tak jak ma wersja PID? A jeszcze lepszą opcją byłoby dołożenie manometry obok, ale to już wiązałoby się z koniecznością wiercenia nowego otworu w obudowie.  :ogien:
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 05 Kwiecień 2020, 20:47:00
Jeśli dobrze rozumiem skróty to ten drugi z 2017 r to DREAM z termoblokiem. Z tych dwóch ja wybrałbym ten. Można w nim dołożyć elektroniczny termostat. Jakbyś jeszcze zdradził cenę to można by się lepiej ustosunkować do tego ewentualnego zakupu takiej używki. W przypadku obydwu sprzętów jeśli kupowane były u nas i serwisowane też to mogę sprawdzić historię serwisowania / ewentualnych napraw.
Tytuł: Odp: Ascaso Uno Prof - boiler czy termoblok?
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 05 Kwiecień 2020, 20:48:29
czy nie dałoby się zamienić wbudowanego termometru na manometr? Tak jak ma wersja PID?

Dałoby się to zrobić.