Autor Wątek: Cafelat Robot  (Przeczytany 85672 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #195 dnia: 03 Październik 2019, 09:36:03 »
Jeżeli trzymasz Robota w temperaturze pokojowej, około 80 stopni

Tak gorąco czy stopnie Fahrenheita :)?

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2202
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #196 dnia: 03 Październik 2019, 09:59:08 »
Nawet w stopniach Fahrenheita to dość dużo ;) 27 stopni w domu?
Chyba chodziło o temperaturę espresso, ale całkiem mylące to zdanie :)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #197 dnia: 03 Październik 2019, 11:27:17 »
Może to idealny sprzęt do trzymania przy ruszcie/ognisku :) ?

Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #198 dnia: 03 Październik 2019, 12:00:41 »
Ja bym mu grzałkę dorzucił i łożyska do nóg doprawił tak aby odwracał się głową do dołu.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #199 dnia: 03 Październik 2019, 12:11:29 »
 :picardpalm:
Chodziło mi o 20 stopniu w pokoju :) Nie pytajcie jak pomyliłem 2 z 8 :)
Pewnie sauna mi się marzy.
Albo, za mało kofeiny. 2 tygodnie bez kawy, ten tydzień Decaf, dopiero od weekendu powrót do uzależnienia.

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 710
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #200 dnia: 04 Październik 2019, 08:28:05 »
Też chętnie się dowiem, co myśli konkurencja o Robocie :)
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #201 dnia: 04 Październik 2019, 08:39:38 »
Nie wiem czy to konkurencja.
Ani Paul za bardzo nie chce sprzedawać przez sklepy w Europie, a bezpośrednie zamówienie z Hong-Kong, to dodatkowe koszty, czas i procedura celna, ani Valerii najprawdopodobniej na razie, nie ma mocy produkcyjnych żeby sprzedawać tych maszynek więcej niż ma zamówień tylko z samego forum.

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1434
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #202 dnia: 04 Październik 2019, 09:12:00 »
Stąd wniosek, że nie konkurenci, a tylko koledzy.   :szampan:
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #203 dnia: 04 Październik 2019, 10:26:27 »
Dziwna para, jeden ciągle kręci, drugi nieźle ciśnie.

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1434
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #204 dnia: 04 Październik 2019, 11:06:44 »
Zrobiłem kilka shoty, pierwsze wrażenia.

Bardzo dobra jakość wykonania, dobrze przemyślany system.
W porównaniu z Rota:
1. Łatwość i prostota użytkowania. Łatwiejsze do opanowania dla początkujących.
2. Nie wymaga podgrzewania.
3. Mechanizm nie znajduje się w wodzie, dlatego nie wymaga częstej konserwacji i serwisu.
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline Cob Mężczyzna

    • Brak
  • Wiadomości: 347
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #205 dnia: 09 Październik 2019, 23:32:47 »
Czekam Valeri na więcej wrażeń  ... bo rota będzie pewnie kolejnym sprzętem do zabawy w 3ciej lokalizacji
Ponieważ wakacje minęły to przyznam że robota katowałem przy 14-15 bar, po dobrym whisky i przy 18g polish horse od Gorana na 8-9 kliku z oczekiwaniami kumpli... i trzecia uszczelka już na tłoku ... reszta lux
Wyrzewam tak że przepuszczam wrzątek przez sito to pressurized tak z 3 min W miedzyczasie zalewam profesional basket wrzadkiem , ważne tak jak kolega wspomniał tamp i dociśnięcie screen’a...
Statystyki tygrysa z połyskiem na Robocie są lepsze niż na moim ukochanym ascaso z vst  i ECM synchro ...
Smaki to różnie
Aaa procedura wygrzewania ważna dla średnio palonych, czarne włoszki wychodzą zawsze lux (tylko wystarczy raz przelać wrzątkiem portafilter z sitem)

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #206 dnia: 10 Październik 2019, 08:42:11 »
Ja uważam, że kawy typowe do espresso - ja uzywam srednio palonych, np. właśnie Polish Horse nie wymagają długiego wygrzewania. Wystarczy zalać wrzątkiem prosto z czajnika i zanim sie zapnie kolbę to wszystko jest rozgrzane.

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1434
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #207 dnia: 12 Październik 2019, 09:46:10 »
Czekam Valeri na więcej wrażeń 

Minął tydzień z Robotem. Jest to bardzo dobre dla mnie doświadczenie. Robot i Rota dobre urządzenia, ale każdy na swój sposób. Ja bym polecił Robota dla początkującego miłośnika espresso, Rotę - dla bardziej doświadczonego.
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline cpu

  • Wiadomości: 329
  • Ekspres: Lelit Bianca, Aeropress, Prismo, Chemex, Gabi Master A, Clever Dripper
  • Młynek: Kinu M47 / Niche Zero / MYM54
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #208 dnia: 12 Październik 2019, 15:09:35 »
Czasowo jest duza roznica w zrobieniu espresso wlaczajac w to ogarniecie ekspresu po - czyli przeplukanie / wywalenie ciastka itp?

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #209 dnia: 12 Październik 2019, 15:58:43 »
Po zrobieniu kawy czas potrzebny na zrobienie porządku jest podobny - ciastko out, sitko przepłukać i wytrzeć, prysznic wytrzeć/przepłukać. Znaczna różnica jest w rozgrzewaniu obydwu sprzętów - Rota wymaga wiecej przelewania, zalewania, moczenia sitka. Jak nie podstawisz pod filiżankę papieru to jeszcze podstawkę trzeba wytrzeć, bo kawa kapie. W Robocie można zatrzymać ekstrakcję unosząc dźwignie w górę - wtedy nic nie kapie.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi