Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1635758 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10748
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8025 dnia: 12 Czerwiec 2024, 08:21:06 »
Wczoraj jeszcze raz kilka razy zaparzyłem Kerinci. Nieco różne ustawienia młynka, nieco różne uzyski. Stopień mielenia znacznie mniejszy, drobniejszy niż dla "zwykłych", średnio palonych i miękkich kaw. Espresso zaparzało się długo i bardzo długo, bo parę minut. W takich przypadkach Umikot okazuje się nieodzowny. Efekty słodkie i kwaskowate, pełne aromatów owoców, przyjemne. Do tego stopnia przyjemne, że zaparzane i testowane chwilę potem zwykłe "espresso italiano" nie smakują; do tego stopnia przyjemne są ekstrakty z Kerinci, że smakują po wielu godzinach i następnego dnia. Ale taką kawą można zniechęcić zwykłego człowieka a oczarować tylko jakiegoś kawowego wariata.

Online Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 2174
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektryczne + 2 ręczne
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8026 dnia: 12 Czerwiec 2024, 08:53:09 »
W takich przypadkach Umikot okazuje się nieodzowny.

U Panie to może taki ładowany przez USB by Ci się przydał - za......la jak mały samolocik :lol2:

Fotka z netu.


Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10748
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8027 dnia: 12 Czerwiec 2024, 09:26:39 »
Są już lepsze, ładniejsze. Ostatnio podałem link w innym wątku do fajnego elektrycznego mieszadełka.

Online Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 2174
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektryczne + 2 ręczne
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8028 dnia: 12 Czerwiec 2024, 09:40:11 »
Są już lepsze,

Jak możesz napisać że jest coś lepszego nie używając tego - ani to śmieszne a tym bardziej prawdziwe.


Ostatnio podałem link w innym wątku do fajnego elektrycznego mieszadełka.

Dokładnie mieszadełka
A w tym co ja pokazałem w dalszym ciągu są igły.

umikot elektr.jpeg

Ale że go nie mam to nie napiszę czy jest lepszy czy gorszy od umikota-ów jakie ja mam.

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10748
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8029 dnia: 12 Czerwiec 2024, 09:50:54 »
Przed chwilą spróbowałem także espresso z innej bardzo jasnej kawy: -->> Llantas Villa Sarchi Natural Anaerobic. Jest może jeszcze jaśniejsza niż Kerinci ale o dziwo espresso zaparza się fajnie. Oczywiście na podobnych zasadach: bardzo drobne zmielenie, dokładne wymieszanie Umikotem, dłuższa ekstrakcja. Zero goryczy w stanie permanentnego "kawowstrętu" robi niesamowitą robotę ;).

Ponieważ skończyła się Nika Aurora Slow Natural, to w Salwador zastąpi ją w zestawie: -->> Light Espresso.

Offline kawosz17

  • Wiadomości: 1759
  • Ekspres: Poccino 820R mod. OPV
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8030 dnia: 12 Czerwiec 2024, 22:13:46 »
Ja już od dawna praktycznie tylko jasnopalone kawy pijam w espresso

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10748
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8031 dnia: 14 Czerwiec 2024, 12:16:21 »
To polecam wspomniany Llantas -- jest to wybitna kawa. Wypalona bardzo jasno daje słodkie espresso o zerowej goryczy z cudownym aromatem i smakiem owocowych lodów ;). Espresso-nie-espresso bo oczywiście trzeba się o nie postarać. W bezpośredniej konfrontacji, wszelkie ciemnej i tradycyjnie palone kawy wypadają nieznośnie gorzko. Przelew też pyszny. Wkrótce, mam nadzieję powstanie Eli specjalny blend, złożony właśnie z tegoż Salwadoru i Monteblanco Mango 50/50. Popijam próbki z samplera i jestem oczarowany :).
« Ostatnia zmiana: 14 Czerwiec 2024, 12:22:50 wysłana przez Antonio »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10748
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8032 dnia: 16 Czerwiec 2024, 23:07:05 »
Szukaj Andy tego profilu w ziarnach do Twojego sztandarowego blendu.

Musiałbyś spróbować i dopiero wtedy podyskutować. Właśnie składam w całość parę kolejnych paleń w kolejne wydanie Chocolate Wave. Ika wspomniała w swojej książce o naszych początkach. Pisałem o nich tutaj. Chocolate Wave pierwotnie składała się z naturali: Brazylii i Hondurasu. Wtedy Honduras COMSA był dla nas zjawiskiem. Po raz pierwszy się z taką kawą zetknęliśmy i dlatego przez kolejne lata korzystaliśmy. Potem przychodziły inne zauroczenia, inne kawy albo różne rynkowe problemy. Nie zawsze można mieć to, czego się chce albo inaczej: można inaczej. Chocolate Wave -- była to zawsze mieszanka z przewagą ziaren z obróbki naturalnej. Problemem jest zawsze dobór stopnia palenia składników i proporcje, ilości.

Pisałem niedawno o moim zakupie słynnej i kultowej LaVazzA Oro. Nie spodziewałem się, że cokolwiek z tego wyjdzie jako espresso. Ale wyszło całkiem znośnie. Zaskoczyły mnie natomiast dość "pstrokate" ziarna. Ziarna są w tej mieszance przeróżne, przeróżnie palone -- niektóre jasne, inne czarne. Spory przekrój. Myślę sobie, że aby taki "globalny blend" robić, trzeba go składać z wielu składników. Prawdopodobnie takie blendy powstają z wielu składników, z tuzinów i kop ;). Z moimi kawami jest nieco inaczej: ilość naszych ziaren jest ograniczona i nie silimy się na tworzenie jakichś "symfonii" na wiele składników. 3-4 składniki w blendzie to już sporo. Ale trudność polega na tym, że wszystko się zmienia: jedna kawa znika, pojawia się inna. Siłą rzeczy nie da się powtórzyć jakiegoś profilu z przeszłości na bazie innych kaw. Teraz nawet sięgnęliśmy po opisany w książce Iki Honduras. Na pewno można go już poczuć, bo zastąpił w moich blendach Kolumbię La Claudina.

La Claudina jest natomiast tak pyszna, że zostanie z nami jeszcze w przyszłości. Wciąż jest główną częścią Eli blendów do espresso. Wkrótce pojawią się Eli nieco inne propozycje, bardzo fajne dwie nowe mieszanki do espresso.

To wszystko było na temat -->> espresso.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10748
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8033 dnia: 18 Czerwiec 2024, 18:53:44 »
Dzisiaj przelałem hektolitry espresso. To już nie na moje zdrowie ;). Raptem parę składników a możliwości łączenia co najmniej dziesiątki. Wciąż powstaje kolejne wydanie Chocolate Wave, choć aktualne też jest jakąś wariacją.

Pojawiło się za to sporo nowych propozycji Eli do espresso. Polecam tę parę: Kolumbia La Claudina i Honduras COMSA, obie kawy z obróbki naturalnej i palone raczej nie jasno -->> La Claudina + COMSA. Dalej dwa konkretne blendy do espresso: -->> Espresso Box Nr 3. Dalej zestaw porównawczy Brazylia Pantano: -->> Natural vs Pulped Natural. Nowa wersja: -->> Red. Z  jaśniejszych i bardzo pachnących kaw do espresso: -->> Etiopia Buku i bardzo jasny Salwador Llantas.

Zostało parę tylko pudełek Geshy, więc warto sięgnąć. Ostatnie ziarna Finca Monteblanco Mango zostały połączone z La Llantas, dając oszałamiający blend do dripu: -->> Summertime.
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwiec 2024, 18:59:02 wysłana przez Antonio »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10748
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8034 dnia: 22 Czerwiec 2024, 21:12:08 »
ziarna Finca Monteblanco Mango zostały połączone z La Llantas, dając oszałamiający blend do dripu: -->> Summertime.

Znajomy, zapalony miłośnik specjalnego espresso ze specjalnych kaw zrobił z tego espresso i stwierdził, że jest to najlepsze, co do tej pory próbował. Jak wcześniej pisałem, El Salvador Llantas, składający się na Summertime 1, jest niesamowita kawą -- paradoksalnie choć jest bardzo jasny, espresso z tych ziaren nie jest kwaśne. W połączeniu z Mango dochodzi jeszcze sporo aromatu, a samo Mango to też świetna kawa do espresso, co można było stwierdzić po ostatnim paleniu sprzed paru tygodni.

Teraz pojawiła się jeszcze jedna wersja -- Summertime 2 -- Gesha i Etiopia z mokrej obróbki. Bardzo jasne palenie, raczej li tylko do dripu, ale za to same kwiaty i cuda: -->> Summertime 1 i 2

Offline radekzaj

  • Wiadomości: 211
  • Ekspres: Bezzera Aria MN PID, Hario Switch/V60, Bialetti New Venus
  • Młynek: Niche Zero, 1Zpresso ZP6
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8035 dnia: 25 Czerwiec 2024, 13:39:39 »
Przymierzam się do złożenia zamówienia, espresso już mam wybrane, a co @Antonio polecisz z jasnego palenia pod cold brew (i nie tylko) na nadchodzące upały? Na razie skłaniam się do "Kenia Nyeri Kagumo-ini AA", ale może masz inne typy?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10748
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8036 dnia: 25 Czerwiec 2024, 13:48:33 »
Kenia to, jak zwykle, mocno owocowa sprawa. Fajny powinien być Salwador aczkolwiek nie próbowałem go jeszcze w takim ujęciu. Podobnie mieszanka Summertime 1 z tymże Salwadorem. Nikaragua jest bardziej dosadna, też powinna fajnie się poddać maceracji.

W Cold Brew może też coś ciemniejszego typu Eli Espresso 2, może Honduras lub Claudina. Muszę sam się za to zimne zaparzanie zabrać, bo ostatnio kawa za bardzo mnie "przejmuje" :).

Offline radekzaj

  • Wiadomości: 211
  • Ekspres: Bezzera Aria MN PID, Hario Switch/V60, Bialetti New Venus
  • Młynek: Niche Zero, 1Zpresso ZP6
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8037 dnia: 25 Czerwiec 2024, 14:09:34 »
Ok, to biorę ten Salwador [emoji106]

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10748
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8038 dnia: 26 Czerwiec 2024, 13:18:37 »
Wyciskanie espresso z bardzo jasnych kaw zdaje się być wciągające  :wow2:. Dzisiaj Ela przyniosła mi pudełko z niedawno paloną Kenią Gicherori z prośbą o taką próbę w espresso. Byłem najbardziej sceptycznie do tego nastawiony, po tuzinach porannych kaw. Ale znowu: zmieliłem bardzo drobno, wziąłem odpowiednie sitko i NPF, parę razy Umikotem, parę razy tamperem po krawędziach, parę minut zaparzania, początek po kropelce. I to ciekawe: te kropelki były bardzo gęste -- nigdy nie spodziewałbym się tego po tak jasnej Kenii. Summa summarum espresso miało całkiem ładną, całkiem ciemną, cętkowaną cremę, bardzo przyjemne, spore body, miłą na podniebieniu teksturę. Nie było żadnych kanałów podczas zaparzania, ale wąski strumyk kawy uderzając w jej powierzchnię w filiżance czynił nieco rozbryzgów. Oczywiście ładunek aromatyczny ogromny w porównaniu z dripem.

https://www.instagram.com/p/C8rMlIlsrjs/?next=%2F

-->> Gicherori
« Ostatnia zmiana: 26 Czerwiec 2024, 13:24:41 wysłana przez Antonio »

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1511
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8039 dnia: 26 Czerwiec 2024, 16:00:06 »
@Antonio, czyżbyś przekonywał się do jaśniej palonych kaw do espresso? Bardzo dobrze :) Skusiłem się opinią Twojego znajomego i przyznam, że się nie zawiodłem na Summertime 1. Jest naprawdę nietuzinkowo. Gdy skończy się paczką sprawdzę, czy to zasługa Las Lantas czy jednak Mango.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi