Autor Wątek: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków  (Przeczytany 501473 razy)

Offline wacek_1984

  • Wiadomości: 102
  • Ekspres: Aeropress, FP, V60
  • Młynek: Xeoleo 45
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2700 dnia: 10 Czerwiec 2024, 18:43:54 »
Udało się wpaść i pogadać w zeszłym tygodniu ;)

Colombia Finca El Rosal Tabi natural - rewelacja, bardzo zaskoczyła.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2415
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2701 dnia: 10 Czerwiec 2024, 20:03:43 »
wacek_1984 następnym razem daj znać wcześniej że będziesz, trochę dłużej pogadamy przy kawie. Miałeś okazję spotkać jeszcze jednego aktywnego forumowicza, to był prawie zlot ;)
Dobrze, że Tabi zaskoczyła, nie muszę beczek kupować ;)

W Łodzi w sobotę odbędą się eliminacje Polish Aeropress Championship w kawiarni Hot-Air, a w sobotę 06.07 jest planowana kolejna 3 edycja Coffee Race Tour w Łodzi dla wielbicieli kawy i dwukołowców. Może jest to okazja na jakieś spotkanie forumowe u nas tego dnia?

W sklepie z nowych kaw już mamy:

- Burundi Masha Honey
- Costa Rica Tres Milagros Anaerobic Honey
- Ethiopia Solomon Worku Gola
- Sumatra Kerinci Anaerobic Honey
- Colombia Finca El Rosal Tabi Natural


zaplanowano:

- Ethiopia Yirgacheffe Gargary Gutity natural (Project Origin Sasa Sestic)
- Colombia Antioquia La Azucena (120h fermentation)
- Colombia Cauca Wilton Benitez Granja Paraiso (Geisha 30%, Pink Bourbon 20% dry fermentation 36h)


Kawy które nam się kończą :

- El Salvador Finca Los Pirineos Bourbon washed (Project Origin Sasa Sestic)
- Costa Rica Las Lajas Perla Negra
- Colombia Cortina de Hierro Anaerobic
- Colombia Popayan Reserve

Pozostałe nowości, szczególnie kaw z Kenii na które czekamy, będziemy podawać na bieżąco.







Offline wacek_1984

  • Wiadomości: 102
  • Ekspres: Aeropress, FP, V60
  • Młynek: Xeoleo 45
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2702 dnia: 10 Czerwiec 2024, 20:39:54 »
Dzięki wielkie, niestety u mnie dość często jest ciasno z czasem. Uda się wcześniej skończyć, to zawsze wpadam do Was, jedyne co mogę określić, to prawdopodobieństwo ;)

Co do beczek, to nie wykręcaj się mi tutaj, czekam na powtórkę Rumu.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2415
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2703 dnia: 16 Czerwiec 2024, 14:51:40 »
W następnym tygodniu pojawi się w sklepie parę nowych kaw. Zaczynamy od Kolumbii La Meseta Supremo w sekcji espresso i Kolumbii El Indo natural microlot w sekcji kaw przelewowych a pod koniec tygodnia powinien pojawić się i długo oczekiwany Polish Horse.

Offline wacek_1984

  • Wiadomości: 102
  • Ekspres: Aeropress, FP, V60
  • Młynek: Xeoleo 45
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2704 dnia: 17 Czerwiec 2024, 19:24:58 »
 Ethiopia Solomon Worku Gola washed  - taka ciekawostka, dość słodka, w miarę ochładzania, fajna owocowa. Z tych wolniejszych filtrów Cafec, wychodzi dużo lepsza niż z Harrio.

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 2184
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektryczne + 2 ręczne
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2705 dnia: 24 Czerwiec 2024, 08:35:05 »
Cześć Goran
Nietypowe pytanie? prośba.
Czy byłbyś w stanie wysłać mi po 500g kawy i tutaj jest ta nietypowość bo chodzi mi o to by to było do espresso
ale takie oto palenie:

Jasne.
Średnie.
Ciemnie.
I coś tam jeszcze (robusta :taktak:)

Nie chodzi mi za bardzo o smaki ale o sposób wypalenia bo chciałbym sobie sprawdzić młynek jak się zachowuje przy różnych kolorach ziaren i rożnych prędkościach.

I nie musiało to by być na dzisiaj/teraz od spokojnie bym sobie poczekał.

Dziękuje i Pozdrawiam
Jurek
Jka


Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2415
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2706 dnia: 24 Czerwiec 2024, 09:04:36 »
Tak, nie ma problemu. Dzisiaj lub jutro będziemy palić kawy w samplerze, to zrobimy taki zestaw kaw dla Ciebie.

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 2184
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektryczne + 2 ręczne
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2707 dnia: 24 Czerwiec 2024, 09:06:24 »
Tak, nie ma problemu.
Super
Wielkie Podziękowanie.
Pozdrawiam
Jurek
Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 2184
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektryczne + 2 ręczne
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2708 dnia: 26 Czerwiec 2024, 14:48:53 »
Dzisiaj lub jutro będziemy palić kawy w samplerze, to zrobimy taki zestaw kaw dla Ciebie.

I chyba ten zestaw już jedzie do mnie bo chwilę temu dostałem powiadomienie od kuriera o przesyłce.
To jest ekspresowa obsługa Wielkie Dzięki.
Goran prośba poddaj na PW ile i gdzie zrobić przelew.
Dziękuję i Pozdrawiam.
Jurek.
Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2415
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2709 dnia: 26 Czerwiec 2024, 21:34:57 »
W paczce jest paragon, spokojnie zrobisz przelew jak kurier przywiezie paczkę. Trzy kawy są oznaczone według stopnia palenia (  Light, Medium, Dark ) i dodatkowo jest robusta-ziarenka peaberry.





Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 2184
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektryczne + 2 ręczne
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2710 dnia: 26 Czerwiec 2024, 22:11:30 »
Jeszcze raz Bardzo Dziękuję
Pozdrawiam
Jurek
Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 2184
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektryczne + 2 ręczne
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2711 dnia: 27 Czerwiec 2024, 16:53:48 »
Zakupy dotarły - będzie zabawa.
Przelew za nie zlecony.
Dziękuję za prezent - na te upały idealne.

Jeszcze raz Dziękuję i Pozdrawiam
Jurek
Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2415
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2712 dnia: 28 Czerwiec 2024, 10:34:56 »
W okresie letnim urozmaicimy obecną ofertę nowymi kawami, nowymi obróbkami...

Espresso:

Colombia Sugar Cane Decaf Przetwarzanie za pomocą octanu etylu z trzciny cukrowej (EA), powszechnie określanego również jako naturalny proces, rozpoczyna się od fermentacji melasy pochodzącej z trzciny cukrowej w celu wytworzenia etanolu. Alkohol ten następnie miesza się z kwasem octowym, tworząc związek octan etylu. Przed procesem usuwania kofeiny zebrane wiśnie poddaje się działaniu pary przez 30 minut pod niskim ciśnieniem. W ten sposób pory kawy otwierają się, umożliwiając ekstrakcję kofeiny. Następnie kawę umieszcza się na pewien czas w roztworze EA. Na tym etapie octan etylu wiąże się z kwasem chlorogenowym i oddziela kofeinę od ziaren kawy. Okresowo roztwór w zbiornikach wymienia się na świeży. Proces ten powtarza się przez około osiem godzin lub do momentu, gdy kawa zostanie dostatecznie pozbawiona kofeiny. Po usunięciu całej kofeiny ziarna ponownie poddaje się parowaniu, aby usunąć wszelkie ślady EA. Następnie kawę myje się i suszy do momentu, gdy zawartość wilgoci wyniesie 11,3%. Kawa ta pochodzi z małych gospodarstw w kolumbijskim regionie Huila.

Zambia AAA washed[ Szczególnie sercu miła kawa, dla tych co nie wiedzą https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=545.msg12000#msg12000

Colombia Huila Coocentral washed Kawa pochodzi z kolumbijskiego regionu Huila, położonego w Dolinie Magdaleny otoczony potężnymi masywami andyjskimi. Jest to miejsce pochodzenia wielu kaw nagrodzonych Cup of Excellence. Kawa stąd jest znana za swój unikalny profil smakowy z jasną kwasowością, słodkim i owocowym smakiem.

Cemorrado Chocolate Edition zamieni obecną Brazylię Catanduva

Bolivia Primera washed Produkcja kawy w Boliwii koncentruje się w wiejskich obszarach Yungas, gdzie około 95% obszaru jest pod uprawą kawy. Inne regiony uprawy to Santa Cruz, Beni, Cochabamba, Tarija i Pando. Boliwia ma wszystkie składniki, aby być producentem kawy wysokiej jakości, takie jak wysokość nad poziomem morza, żyzną glebę i stałą porę deszczową.

Przelew:

Rwanda Fugi washed Stacja Fugi zlokalizowana jest w południowej prowincji dystryktu Nyaruguru, niemal bezpośrednio na granicy z Burundi. Stacja nosi nazwę wzgórza, na którym stoi i działa bezpośrednio z około 950 drobnymi producentami rolnymi.
Od 2016 roku prowadzony jest przez Emmanuele Rutsatira – właścicielkę Baho Coffee, a firma rodzinna obecnie posiada 12 młynów na terenie całego kraju. Nazwa „Baho” pochodzi od wyrażenia oznaczającego być silnym i zwyciężać przeciwności losu.

Kenya Kegwa washed Kegwa Factory graniczy z lasem Njukiini, stąd mikroklimat jest bardzo chłodny przez cały rok. Każdego roku na tym obszarze występują dwumodalne opady deszczu z temperaturami wahającymi się od 10 do 26 stopni, co jest odpowiednie dla kawy.
Rwanda Fugi washed -  Stacja Fugi zlokalizowana jest w południowej prowincji dystryktu Nyaruguru, niemal bezpośrednio przy granicy z Burundi. Stacja nosi nazwę wzgórza, na którym się znajduje i współpracuje bezpośrednio z około 950 drobnymi producentami rolnymi.

Peru Aprocassi honey Kawa ta pochodzi z trzeciej co do wielkości prowincji Cajamarca Jaén i San Ignacio w północnym Peru. Region składa się w całości z pasma górskiego Andów. Wysokość, bujna dżungla i żyzna gleba tworzą idealne warunki do uprawy kawy. Te odległe obszary są domem dla wielu rdzennych Inków, których głównym zajęciem jest rolnictwo i produkcji kawy. Podobnie jak w pozostałej części kraju, uprawiają ją tu drobni rolnicy m.in plantacje o powierzchni około 2-3 hektarów.
Aprocassi to spółdzielnia kawowa zrzeszająca 32 producentów z regionu Cajamarca, utworzona w 2000 roku i nastawiony na ciągłe samodoskonalenie. Priorytetem jest równość płci, angażowanie młodszych osób pokolenia i szkolenie liderów społeczności w zakresie podejmowania lepszych decyzji biznesowych, które wnoszą wkład na rozwój społeczności..

Honduras El Jardin natural anaerobic
- gospodarstwo El Jardin powstało w 1981 roku, a Mario Samuel Mejia Rodriguez odziedziczył go po swoim ojcu.. Rodzina liczy 4 pokolenia plantatorów kawy, którzy obecnie zajmują się produkcją kawy
jakości specialty w celu zdobycia zróżnicowanych rynków.

Colombia El Mirador natural thermal schock - El Mirador — gospodarstwo Elkina Guzmana, którego rodzina zajmuje się produkcją kawy od ponad 70 lat, a 12 z nich szczególnie specjalizuje się w badaniach nad technologiami przetwarzania.Thermal shock W tym procesie wybraną kawę pozostawia się w plastikowych zbiornikach, aby sprzyjać środowisku beztlenowemu przez 60 godzin. Następnie jest przenoszona do większych zbiorników w celu wytworzenia utleniania, gdzie dodaje się wodę 35 ̊C - 40 ̊C stopni, starając się zachować stałą i jednorodną temperaturę w całej masie kawy przez 60 godzin. Na koniec wodę usuwa się i dodaje zimną, aby zatrzymać fermentację na 8 godzin. Następnie kawę suszy się przez 18 do 24 dni. Ta metoda fermentacji pozwala na produkcję kawy o większej słodyczy, zbalansowaniu i kwasowości.

Pojawią się jeszcze dwa mikroloty z Brazylii;

Brazil Boqueirão Agilmar Ferreira microlot
Fazenda Alto Paraíso Luciano Rodrigue microlot



Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1202
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2713 dnia: 28 Czerwiec 2024, 15:14:17 »
Hej @ranGo , Zambia  będzie limitowana, kiedy będzie można ją kupić?
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2415
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2714 dnia: 28 Czerwiec 2024, 16:24:39 »
Od przyszłego tygodnia zaczynamy wprowadzać nowe kawy, najpierw Zambia, Brazylia i Kolumbia decaf wejdą do oferty. Na razie kawy dostępne bez limitu.


 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi