Autor Wątek: Preinfuzja  (Przeczytany 52770 razy)

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1504
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #240 dnia: 01 Czerwiec 2024, 01:34:30 »
Wymagasz od innych czytania ze zrozumieniem, a sam sobie wybiórczo czytasz innych. Tyle w temacie dyskutowania z tobą.

Offline Tukidydes Mężczyzna

  • Wiadomości: 94
  • Ekspres: Lelit Grace PL81T
  • Młynek: DF64 Gen 2; Timemore Chestnut C2
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #241 dnia: 11 Czerwiec 2024, 14:46:44 »
Zwilżenie kawy sprawia również, że ciasta kawowe są bardziej przepuszczalne (G Caprioli et al, 2015), co prowadzi do jednej z głównych zalet preinfuzji - pozwala na drobniejsze mielenie.
Po co mielić drobniej ciemne ziarna?


Obejrzyj: https://youtu.be/-BT7-yOUMDM?feature=shared
Bardzo fajnie wyjaśnione - zawsze dążymy do wykorzystania możliwie najlepiej każdego ziarna, a więc dążymy do mielenia drobno. Aż do momentu, w którym ekstrakcja się pogarsza np. przez widoczne kanałowanie.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi