Autor Wątek: Ekspres przyszłości  (Przeczytany 937 razy)

Offline marcin.teges

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 39
Ekspres przyszłości
« dnia: 10 Czerwiec 2024, 15:56:58 »
Gdybyś stanął/a teraz przed możliwością otworzenia produkcji ekspresów i miał stworzyć nowe urządzenie.

Jaki był by to ekspres?

Czy jest w świecie kawy jeszcze coś co może zaskoczyć użytkowników?

Czy wszystko co było do odkrycia w kontekście urządzeń do przygotowywania kawy zostało odkryte?

A może jako codzienny użytkownik ekspresu masz jakieś oczekiwania którymi się z nami podzielisz?





Zapraszam do dyskusji.

Offline DrDaniel

  • Wiadomości: 19
  • Ekspres: Gaggia Classic, Melitta Aroma Fresh
  • Młynek: Eureka Mignon specialita, Timemore C3
Odp: Ekspres przyszłości
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Czerwiec 2024, 19:12:39 »
Ja osobiście wolałbym ekspres który na zewnątrz będzie miał lakoniczne wykonanie ala Ascaso Duo, a w środku możliwości Decenta.

Zadziwiło by mnie jeśli automat by mi ugotował espresso na poziomie kolby.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5502
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Ekspres przyszłości
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Czerwiec 2024, 21:55:40 »
Zadziwiło by mnie jeśli automat by mi ugotował espresso na poziomie kolby.
WMF perfection, najwyższa seria robi niezłe espresso, a jest też WMF-a automat kolbowy do prawdziwego espresso za 60k 😁

Unica pro, abstrahując od wyglądu, na papierze wygląda idealnie dla home barista:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=14047.msg290432#msg290432
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwiec 2024, 21:57:44 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline kawosz17

  • Wiadomości: 1713
  • Ekspres: Poccino 820R mod. OPV
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Ekspres przyszłości
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Czerwiec 2024, 05:32:00 »
Teraz to już trzeba robić ekspresy z bardzo dobrym wbudowanym młynkiem i AI będzie parzyć

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1450
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Ekspres przyszłości
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Czerwiec 2024, 08:23:18 »
dźwignia jest nie do przeskoczenia jeśli chodzi o espresso :)i żadne cuda tego nie zmienią :).

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 681
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Ekspres przyszłości
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Czerwiec 2024, 08:34:50 »
Zmienia to target użytkownika, dla hobbysty będzie to dźwignia, dla zwykłego gościa chcącego pić dobrą kawę, a nie narobić się i nie pilnować receptur to może będzie właśnie AI ekspres :D
Darmowe ogłoszenia sprzedaż aut - https://brumly.pl/

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1450
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Ekspres przyszłości
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Czerwiec 2024, 08:50:36 »
Ale tu na forum nie ma zwykłych gości :):):):

Offline MacJaro Mężczyzna

  • Wiadomości: 1133
  • Ekspres: LA Marzocco Linea Mini
  • Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic
Odp: Ekspres przyszłości
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Czerwiec 2024, 12:01:31 »
 :picardpalm:
Wyjechał bym ekspresowo gdzieś w góry lub nad morze, ochłonął i zostawił produkcję ekspresów fachowcom z dużym zapleczem finansowym.
Takim  których stać na kilkuletnie finansowanie projektu, zanim pojawi się zysk.
Czy liczysz na Crowdfunding?

Masz swoją wizję jaki w/g Ciebie miał by być ten ekspres „przyszłości”?.
Jaki kierunek?
coffe, jazz, Mercedes Benz & more :hihihi:

Offline Gmtb

    • ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 294
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
Odp: Ekspres przyszłości
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Czerwiec 2024, 12:39:10 »
Dla mnie bliska ideału jest konstrukcja Ascaso Baby T Plus. Aby sprostać większości domowych warunków postarałbym się go trochę zmniejszyć.

- Bojler 2,7l zastąpił bym 1,2 - 1,5l - służy tylko do pary (ew. wrzątku) więc można go ustawić na wyższe ciśnienie.
- Zbiornik wody zamiast 2l dałbym około 1 litra - preferowałbym podpięcie do sieci ale jeżeli nie ma możliwości to 1l spokojnie na dzień czy dwa wystarczy, a i tak lepiej aby woda nie stała za długo :)
- Przekonstruowałbym nieco grupę kawową oraz termoblok. Powiększyłbym ją, a spust z zaworu 3D wyprowadziłbym na zewnątrz tak jak w manualnych E61. Z tytułu zwiększanie masy grupy kawowej oraz aby przyśpieszyć czas nagrzewania dodałbym grzałkę sterowaną PID z czujnikiem umieszczonym przy kanale dopływowym do dyfuzora.
- Standardową pompę zastąpiłbym pompą magnetyczną na prąd stały oraz dodał możliwość profilowania ciśnienia.
- Pełne sterowanie zostawiłbym w Apce, osobiście wolę aby forma zachował czystość :)

Więcej bajerów ja osobiście bym nie potrzebował :)


Offline Biff

  • Wiadomości: 334
Odp: Ekspres przyszłości
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Czerwiec 2024, 23:01:35 »
Z tytułu zwiększanie masy grupy kawowej oraz aby przyśpieszyć czas nagrzewania dodałbym grzałkę sterowaną PID z czujnikiem umieszczonym przy kanale dopływowym do dyfuzora.
Możesz nieco bardziej rozwinąć? Gdzie konkretnie ta grzałka?

Offline marcin.teges

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 39
Odp: Ekspres przyszłości
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Czerwiec 2024, 23:44:06 »
:picardpalm:
Wyjechał bym ekspresowo gdzieś w góry lub nad morze, ochłonął i zostawił produkcję ekspresów fachowcom z dużym zapleczem finansowym.
Takim  których stać na kilkuletnie finansowanie projektu, zanim pojawi się zysk.
Czy liczysz na Crowdfunding?

Masz swoją wizję jaki w/g Ciebie miał by być ten ekspres „przyszłości”?.
Jaki kierunek?


Byłem na spotkaniu u siebie na uczelni z inkubatorem Start-upów, ale nie podjąłem dalszych kroków między innymi z tego powodu o którym piszesz. Generalnie analizując branżę tą i nie tylko w kwestii produkcji produktu końcowego trzeba mieć na prawdę konkretne doświadczenie i na chłopski rozum w prost można założyć, że wiek 40-50 to jest optimum przy prawidłowej ścieżce rozwoju. Temat założyłem żeby sobie luźno porozmawiać, zawsze ktoś coś ciekawego napisze. Ja się zastanawiam, czy palenie, mielenie i zaparzanie kawy to jedyny sposób na uzyskanie tych najciekawszych właściwości. Zastanawia mnie co by było gdyby poddać kawę jakiejś bardziej złożonej obróbce i po paleniu bezpośrednio przejść w jakiś kolejny etap, pierwsza nasuwa się liofilizacja, więc to raczej nie jest dobry trop.

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 589
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Ekspres przyszłości
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Czerwiec 2024, 23:50:08 »
spust z zaworu 3D wyprowadziłbym na zewnątrz tak jak w manualnych E61
A w nie manualnych to gdzie jest?

Offline Gmtb

    • ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 294
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
Odp: Ekspres przyszłości
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Czerwiec 2024, 08:07:12 »
Możesz nieco bardziej rozwinąć? Gdzie konkretnie ta grzałka?

Konkretnie to w grupie :) Wiesz to jest zamysł więc nie powiem Ci dokładnie gdzie i jaką umieścić bo to trzeba by było potestować. Na pewno nie owinięta wokół grupy (taśmowa) tylko na przykład dwa pręty wsuwane w tył grupy lub (co wydaje mi się najbardziej efektywne) to wprasowana / zalana w grupie w kształcie podkowy.
Ale opcja druga mogłaby się okazać nieopłacalna ponieważ efekt mógłby być niewspółmierny do kosztów. Przy takim rozwiązaniu grupa musiała by być większa, a więc więcej materiału czyli mocniejsza grzałka. Dodatkowo ewentualne problemy serwisowe. Dwa pręty jest łatwo wymienić, a wprasowaną grzałkę w grupę nad którą dodatkowo znajduje się termoblok to już nie taka prosta sprawa.
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwiec 2024, 08:12:44 wysłana przez Gmtb »

Offline Gmtb

    • ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 294
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
Odp: Ekspres przyszłości
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Czerwiec 2024, 08:10:43 »
A w nie manualnych to gdzie jest?

Wskazałem na manualną bo tam jest zawsze widoczny spust. Wiele maszyny gastro ma cały zwór 3D schowany za ścianką a odpływ poprowadzony jest bezpośrednio do tacki ociekowej.

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 660
  • Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Ekspres przyszłości
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Czerwiec 2024, 08:25:12 »
Konkretnie to w grupie  Wiesz to jest zamysł więc nie powiem Ci dokładnie gdzie i jaką umieścić bo to trzeba by było potestować. Na pewno nie owinięta wokół grupy (taśmowa) tylko na przykład dwa pręty wsuwane w tył grupy lub (co wydaje mi się najbardziej efektywne) to wprasowana / zalana w grupie w kształcie podkowy.

Grzałka patronowa w wywierconych otworach wystarcza - tak robi Bezzera i Sage/Breville. Grunt żeby było blisko głowicy - przewodność metalu załatwia resztę. Nie rozumiem dlaczego to nie jest obowiązkowy element każdego nowego ekspresu...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi