Autor Wątek: Jaki ekspres tylko do kaw czarnych.  (Przeczytany 2922 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5671
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Jaki ekspres tylko do kaw czarnych.
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Czerwiec 2024, 06:47:55 »
czy w takiej opcji różnica w smaku byłaby nadal wyczuwalna
Nawet jeśli nie wyczujesz, to nie musisz tak pić. Wypłukiwanie syfu z zużytego ciastka pod ciśnieniem jest niezbyt, hmmm, fajne. Wytłumaczę Ci bardziej obrazowo. Zrób sobie espresso 40ml. Następnie wyjmij z pojemnika zużyty krążek. Wrzuć do drugiego kubka i zalej go 60ml gorącej wody (tutaj mamy przewagę, bo nie ma ciśnienia).  Przelej przez sitko, żeby fusów nie było. Chciałabyś coś takiego wypić? Nawet zmieszane z 40ml wcześniejszego espresso? Wybór należy do Ciebie. Można by się pokusić zasypując do hoppera jasne ziarna, ale wiedząc o oczywistych ograniczeniach automatu będą marne efekty.

albo E8 (który ma opcję dolania gorącej wody do espresso, ale jest droższy).
Tzw americano. @Michał ma teraz promocję:

https://www.konesso.pl/product-pol-15792-Ekspres-do-kawy-Jura-E8-Dark-Inox-EC-uniw.html?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw9vqyBhCKARIsAIIcLMH9Ngz-8MvioduaOEkuuFTj3Zwk86ooAPoKseTF6zJKmusdHy1VHdMaAv7ZEALw_wcB

Starsze, dostępne modele e8 nie mają. Chyba młynek jest w nich też słabszy od nowej wersji:

https://www.konesso.pl/product-pol-7686-Ekspres-do-kawy-Jura-E8-Piano-Black-EB-LIMITOWANA-EDYCJA-uniw.html?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw9vqyBhCKARIsAIIcLMGUBhWJWQe00SpMnFytOJR4Xuu56HqFvYnhDDStqrnYm8FzwrnSWs0aAsYvEALw_wcB

Tańsza Jura E6 też ma funkcję "americano" choć zawoalowaną i pokrętnie nazwaną: caffe i lungo barista.
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwiec 2024, 08:19:27 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Katarynka

  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: aeropress, przelewowy, drip
Odp: Jaki ekspres tylko do kaw czarnych.
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Czerwiec 2024, 20:44:34 »
To zależy od tego jakiej dozy użyje się w trakcie zaparzania i czego się oczekuje, w ekspresie zawsze jest jakiś zakres ilości używanej kawy i regulacji przemiału.

Czy dla dozy 16 g jaka jest w Jurze taka kawa 100 ml mogłaby być ok, czy uważasz tak jak @GostRado, że lepiej dolać gorącą wodę?

Nawet jeśli nie wyczujesz, to nie musisz tak pić. Wypłukiwanie syfu z zużytego ciastka pod ciśnieniem jest niezbyt, hmmm, fajne. Wytłumaczę Ci bardziej obrazowo. Zrób sobie espresso 40ml. Następnie wyjmij z pojemnika zużyty krążek. Wrzuć do drugiego kubka i zalej go 60ml gorącej wody (tutaj mamy przewagę, bo nie ma ciśnienia).  Przelej przez sitko, żeby fusów nie było. Chciałabyś coś takiego wypić? Nawet zmieszane z 40ml wcześniejszego espresso? Wybór należy do Ciebie. Można by się pokusić zasypując do hoppera jasne ziarna, ale wiedząc o oczywistych ograniczeniach automatu będą marne efekty.

Jak można odnieść to co piszesz, do metody przyrządzania kawy w ekspresie przelewowym albo aeropresie, gdzie dla podobnej dozy kawy używamy jednak większej ilości wody? Czy jednak ciśnienie robi różnicę?

Scaliłem, Katarynko staraj się prosze nie tworzyć w tym samym wątku dwóch wpisów, jeden pod drugim.
krystians

« Ostatnia zmiana: 08 Czerwiec 2024, 07:39:46 wysłana przez krystians »

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5671
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Jaki ekspres tylko do kaw czarnych.
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Czerwiec 2024, 23:00:19 »
Tak.
》tertium non datur《

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6397
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform, Ode2
Odp: Jaki ekspres tylko do kaw czarnych.
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Czerwiec 2024, 07:49:17 »
Czy dla dozy 16 g jaka jest w Jurze taka kawa 100 ml mogłaby być ok, czy uważasz tak jak @GostRado, że lepiej dolać gorącą wodę?
16g to jest doza maksymalna, możesz też ustalić mniejszą w zależności od upodobań. Dla wspomnianej dozy możesz spokojnie uzysk w filiżance mieć nawet 200 g. Kwestia dobrania odpowiednich parametrów zaparzania. Są przynajmniej dwie drogi, obiema można zrobić poprawną, smaczną kawę. Obie będą smakować trochę inaczej.

1. Ustawiasz przemiał trochę grubiej i cała wodę przelewasz przez kawę.
2. Ustawiasz przemiał, tak aby uzyskać np. poprawne espresso i dodajesz wodę.  Najlepiej dodawaj po trochu i próbuj żeby wiedzieć jakie rozcieńczenie da pożądany efekt.

Jeśli ekspresu będzie używać kilka osób i któraś z nich będzie chciała pić małą skoncentrowaną kawę typu espresso, to druga opcja jest lepsza. Dlatego ja bym ustawienia ekspresu proponował zrobić pod najmniejszą kawę jaka będzie używana jako bazę.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5671
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Jaki ekspres tylko do kaw czarnych.
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Czerwiec 2024, 10:50:34 »
@Katarynka
Sprawdź na własnej skórze z 100% arabiki średnio czy średnio-ciemnej punktowanej świeżej Brazylii na maksymalnej dozie De'Longhi 14g (chyba tyle wchodzi?) czy Jurze 16g:
¹ drobne mielenie uzysk odpowiednio 40ml i 50ml ( dla mnie w Jurze bardziej smakuje 40ml)
² drobne uzysk 100ml
³ grubsze mielenie uzysk 150ml
⁴ grbsze mielenie uzysk 200ml
A następnie zrób napar z jedynki i dolej proporcjonalnie niegorącej wody ok. 70÷75°C do punktów 2, 3 i 4. Kubki prawdę Ci powiedzą, jaki napar Tobie smakuje. Ale, jeśli się okaże, że nie czujesz różnicy, to tym lepiej dla Ciebie => mniej kombinowania, mniej zmarnowanego czasu 🫠
« Ostatnia zmiana: 08 Czerwiec 2024, 10:53:39 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Katarynka

  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: aeropress, przelewowy, drip
Odp: Jaki ekspres tylko do kaw czarnych.
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Czerwiec 2024, 16:27:26 »
@krystians  @GostRado  dziękuję Wam za pomoc i odpowiedzi

Sprawdź na własnej skórze z 100% arabiki średnio czy średnio-ciemnej punktowanej świeżej Brazylii na maksymalnej dozie De'Longhi 14g (chyba tyle wchodzi?) czy Jurze 16g:
¹ drobne mielenie uzysk odpowiednio 40ml i 50ml ( dla mnie w Jurze bardziej smakuje 40ml)
² drobne uzysk 100ml
³ grubsze mielenie uzysk 150ml
⁴ grbsze mielenie uzysk 200ml
A następnie zrób napar z jedynki i dolej proporcjonalnie niegorącej wody ok. 70÷75°C do punktów 2, 3 i 4. Kubki prawdę Ci powiedzą, jaki napar Tobie smakuje. Ale, jeśli się okaże, że nie czujesz różnicy, to tym lepiej dla Ciebie => mniej kombinowania, mniej zmarnowanego czasu 🫠

Stawiasz wyzwanie! Z realizacją będę musiał poczekać, bo nie mam dostępu do Jury.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5671
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Jaki ekspres tylko do kaw czarnych.
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Czerwiec 2024, 17:14:34 »
Taki test porównawczy wykonasz na każdym automacie. Oprócz względów wizualnych (gdy przelewasz wodę przez ciastko ekspresem powstaje pseudo crema, jak sposobem na americano i po wymieszaniu nie ma) tylko jednej osobie od Jury E6 (posiada manualne americano, tylko pokrętnie nazwane), nie że nie smakowało americano, ale ta pianka tak fajnie wygląda. Co zrobić 🫠
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwiec 2024, 17:18:56 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline marcin.teges

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 63
Odp: Jaki ekspres tylko do kaw czarnych.
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Czerwiec 2024, 19:13:13 »
Mam słabą wiedzę jeśli chodzi o automaty, ale z ekspresem Melita Purista miałem styczność i na pewno przygotowywana kawa jest smaczna i poprawna. Jeśli użytkownik wymaga od ekspresu aby przygotowywana kawa smakowała w sposób ogólny jako "kawa" bo takie zjawisko da się zauważyć to uważam, że powinien spełnić oczekiwania.

Offline wjp

  • Wiadomości: 197
  • Ekspres: QM AQUILA, La Pavoni Europiccola, Flair 2 Pro
  • Młynek: SanRemo SR70, comandante c40 mk3
Odp: Jaki ekspres tylko do kaw czarnych.
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Czerwiec 2024, 14:40:44 »
Dzięki za info. Tak, ten ekspres będzie służył "typowej" kawoszce. To już druga pozytywna opinia o tym ekspresie.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi