Autor Wątek: Nabytek - Ceado E6P  (Przeczytany 25959 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10587
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Nabytek - Ceado E6P
« Odpowiedź #75 dnia: 24 Luty 2020, 11:45:09 »
Taki sens, że z grubsza biorąc, jest to powtarzalne tak, by zrobić kawę za kawą w kawiarni. W domu, na małą skalę, na parę kaw taki młynek nie bardzo ma sens...

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1439
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Nabytek - Ceado E6P
« Odpowiedź #76 dnia: 24 Luty 2020, 11:55:59 »
Świat nie jest doskonały, a świat kawy nie jest doskonały podwójnie…  [emoji22]
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1494
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Nabytek - Ceado E6P
« Odpowiedź #77 dnia: 24 Luty 2020, 12:29:31 »
@Valerii, z ciekawości, domyślam się że nie robisz SD tylko masz zasypany hopper. Ta duża różnica (15g vs 17,6g) to pomiędzy kolejnymi mieleniami? Czy to była pierwsza kawa z rana?

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1439
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Nabytek - Ceado E6P
« Odpowiedź #78 dnia: 24 Luty 2020, 12:32:56 »
Tak, mam zasypany hopper. To byla pierwsza kawa z rana.
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Nabytek - Ceado E6P
« Odpowiedź #79 dnia: 24 Luty 2020, 12:42:27 »
Valerii myślę że dla Ciebie odpowiedni młynek to taki z pojedynczym dozowaniem. Możesz dmuchać jeszcze pompką/bańką chińską, ale chyba nie o to chodzi. Ewentualnie teraz zmień ustawienia i dosypuj do hoppera po trochę, żeby nie było, że masz cały hopper świeżo wsypanej kawy.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3171
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Nabytek - Ceado E6P
« Odpowiedź #80 dnia: 24 Luty 2020, 13:08:43 »
@Valerii myślę że dla Ciebie odpowiedni młynek to taki z pojedynczym dozowaniem.
Ale tak z ciekawości - po co Ci inny młynek, jak masz swój? Chodzi Ci o płaskie żarna? To chyba tylko EK-41 nie ma retencji.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2407
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Nabytek - Ceado E6P
« Odpowiedź #81 dnia: 24 Luty 2020, 13:46:21 »
Retencja jest przecież mniej więcej stała, w młynku za każdym razem zostaje jakaś ilość kawy ale jeśli nie zmieniamy ziaren, grubości przemiału to nadal mimo retencji to finalnie powinniśmy mieć zawsze w miarę zbliżoną ilość kawy w sitku.

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1439
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Nabytek - Ceado E6P
« Odpowiedź #82 dnia: 24 Luty 2020, 17:35:37 »
Ale tak z ciekawości - po co Ci inny młynek, jak masz swój? Chodzi Ci o płaskie żarna? To chyba tylko EK-41 nie ma retencji.

Chciałem posmakować płaskich zaren. Zastanawiałem się, jak działa dawkowanie czasowe.

A teraz zagadka ze szkoły baristy.

Timer młynka jest ustawiony na dawkę 15 gramów. Od pierwszego do dziesiątego mielenia młynek  dał  15 gramów. Po raz jedenasty młynek dał 18 gramów (młynek do kawy ma retencję).
P: ile gramów otrzymamy w następnym dwunastym razem?
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline yo Mężczyzna

  • Wiadomości: 318
  • Ekspres: La San Marco 95,Gaggia Factory G-105,szklanka,dripper, Fp, czajnik i pomysły;-)
  • Młynek: C40 , SM 90, Bezzera BB05 TM
Odp: Nabytek - Ceado E6P
« Odpowiedź #83 dnia: 24 Luty 2020, 17:41:38 »
 [emoji38] Obstawiamy ?  [emoji38]

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1494
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Nabytek - Ceado E6P
« Odpowiedź #84 dnia: 24 Luty 2020, 17:57:14 »
Jeśli timer dobrze działa, ta sama kawa, hopper zasypany to powiedziałbym że koło 15. W wariancie pesymistycznym 12 ;) to ile wyszło za 12 i kolejnymi razami?

Offline martinovic

  • Wiadomości: 68
  • Ekspres: Lelit Bianca, Lelit Elizabeth, LaPavoni Pro postmill with upgrades
  • Młynek: DF 64 + SSP MP + HU, Ceado E37J, Comandante NB
Odp: Nabytek - Ceado E6P
« Odpowiedź #85 dnia: 24 Luty 2020, 18:48:11 »
Just to think about this: low retention grinder does not automatically means good for singledosing, especially with flat with horizontal burr chamber and burrs spinning at high rpm. When using this type of construction for sd difference in particle distribution between start and end of grinding session  became obvious and grind less consistent. Sad to say that single dosing flat needs different construction: 1. regulated beans feeding - EK43 in vertical burrs spinning at high rpm, 2. Tilted burr chamber, burr geometry adjusted for sd, variable rpm wirh calculated sweetspot of circumference speed for selected burr (Eg1, e37z, flat (max), p64. I have tried to remove anticlump flap from my e37s  and even i was able to get all the coffe out the shot consistency was far lower than when used as designed (i am using custom hopper for cca 100g of beans and 230g weight  (58mm alu tamper on top for constant beans feed)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3171
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Nabytek - Ceado E6P
« Odpowiedź #86 dnia: 24 Luty 2020, 19:56:49 »
Zastanawiałem się, jak działa dawkowanie czasowe.
Jak już wiesz - nijak. Timer to timer, a reszta zależy od równomierności przemiału. A co do retencji, to @martinovic powyżej wytłumaczył Ci to dokładnie.

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1494
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Nabytek - Ceado E6P
« Odpowiedź #87 dnia: 24 Luty 2020, 20:02:26 »
Ale rozmawiamy tu o retencji w młynku, który nie jest używany jak SD.

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Nabytek - Ceado E6P
« Odpowiedź #88 dnia: 24 Luty 2020, 20:49:46 »
Tutaj ciekawy test na młynkach kawiarnianych pod kątem dokładności i konsystencji dozowania:
https://www.sevenmiles.com.au/editorial/grind-by-weight/
To co mnie zdziwiło, że jeden z lepszych młynków w klasie, Anfim SP2, miał rozstrzał 2,5 grama. Dla docelowej dozy 21,5g, potrafił zmielić między 21g a 22,5g. Ale już odchylenie standardowe tylko 0,24g.

Druga kwestia dotycząca młynków on-demand to wpływ wilgotności na ziarna w hopperze.
 
Ziarna zapakowane w paczce mają określoną wilgotność. Dlatego jak otwieramy paczkę i wsypujemy do hoppera, to pierwsze mielenia będą się odbywać na świeżych ziarnach z paczki. Po kilku godzinach, lub następnego dnia, ziarna w hopperze trochę mogą się zmienić, w zależności od wilgotności otoczenia.
To będzie miało wpływ na czas ekstrakcji co wymaga kolejnej zmiany grubości przemiału.

Przeklejam cytat z https://coffeecona.pl/regulacja-grubosci-mielenia/

Cytuj (zaznaczone)
Opisane zjawisko wynika z higroskopijności ziarna kawowego – jest ono w stanie zaabsorbować pewną ilość wilgoci. Owocuje to innym zachowaniem kawy w żarnach młynka, a także zwiększona, lepkością zmielonego ziarna. Jak łatwo się domyślić, kawa, która wchłonęła wilgoć, stawia wodzie w ekspresie większy opór, co wydłuża ekstrakcję Taką kawę należy mielić nieco grubiej.
 
Bywa też odwrotnie – kawa oddaje wilgoć, ekstrakcja wtedy się skraca. Mielimy wówczas kawę trochę drobniej.
 
Czas między dużą zmianą pogody i wilgotności powietrza a reakcją kawy wynosi kilka godzin. Program minimum oznacza więc, że każdy dzień pracy w kawiarni powinniśmy zacząć od próbnego parzenia, aby sprawdzić, czy nasza kawa nie zmieniła właściwości pod wpływem zmian wilgotności. To samo dotyczy wsypania kawy ze świeżo otwartego opakowania – może ona znacznie różnić się od tego, co właśnie nam się skończyło w młynku. Najlepiej zawsze obserwować ekstrakcję i reagować na bieżąco.


Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1439
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Nabytek - Ceado E6P
« Odpowiedź #89 dnia: 24 Luty 2020, 21:59:57 »
Jak udane były pierwsze szoty, tak nieudane następne. Brak powtarzalności. Jestem zdezorientowany. Potrzeba czasu na opanowanie nowego młynka.
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi