Autor Wątek: LELIT - BIANCA, Super Star :)  (Przeczytany 116286 razy)

Offline kabzior

  • Wiadomości: 667
  • Ekspres: Bianka v3; AP; v60
  • Młynek: Mignon Specialita, 1Zpresso Q2
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #990 dnia: 23 Styczeń 2023, 00:05:20 »
Trochę mniej myślę, okolice 2,5.
Ale tak naprawdę to bez znaczenia, jakikolwiek przepływ powolny na tyle żeby namoczyć kawę przed zbudowaniem ciśnienia na tyle żeby nie zdławić ekspresu powinien zadziałać.

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 528
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #991 dnia: 23 Styczeń 2023, 06:18:31 »
Robię podobną operację na przepływie prawie dwukrotnie większymi 5,15 ml/s  i efekt jest zbliżony smakowo do Twojego opisu, przy krótszym czasie ekstrakcji. Muszę poeksperymentować.




Offline kabzior

  • Wiadomości: 667
  • Ekspres: Bianka v3; AP; v60
  • Młynek: Mignon Specialita, 1Zpresso Q2
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #992 dnia: 23 Styczeń 2023, 19:50:30 »
Robię podobną operację na przepływie prawie dwukrotnie większymi 5,15 ml/s  i efekt jest zbliżony smakowo do Twojego opisu, przy krótszym czasie ekstrakcji.

No to nie robisz podobnie jak ja, według kryteriów Bianki to dużo bardziej robisz podobnie do "zwykłego" espresso na full flow niż do tego co opisałem :)
Jeżeli na 5,15 i w połowie krótszym czasie nie dławisz maszyny to zmiel dużo drobniej :)

Natomiast ta dyskusja i ogromne różnice we flow rate dają do myślenia o bezsensie porównywania parametrów i co za tym idzie doznań smakowych pomiędzy maszynami. Bianka z 40% niższym flow bez profilowania wymusza drobniejsze mielenie co pewnie drastycznie wpływa na smak. Jednocześnie niższy przepływ (albo wyższy w innej maszynie) oznacza dłuższy o kilka sek (lub krótszy) szot przy tym samym mieleniu.

Nigdy nie myślałem o prędkości przepływu (domyślnej, nieważne czy w maszynie z profilowaniem czy nie) jako o czynniku determinującym "profil smakowy" ekspresu, a być może to jest jeden z ważnych elementów składowych.

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 528
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #993 dnia: 23 Styczeń 2023, 20:21:42 »
Jutro zrobię próbę dla przepływu 2.5 ml/s.
Mam same afrykańskie kawy, więc zamówiłem kawę o której piszesz, żeby mieć punkt odniesienia.




Offline kabzior

  • Wiadomości: 667
  • Ekspres: Bianka v3; AP; v60
  • Młynek: Mignon Specialita, 1Zpresso Q2
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #994 dnia: 24 Styczeń 2023, 20:23:41 »
Fajna wizualizacja ciśnienia z czujnika BT który przesyła dane na telefon i rysuje grafy.

Nigdy mi się nie chciało ustawiać tego low-flow skoro to samo można zrobić ręcznie wiosłem, ale może się pobawię...



Offline Matius22

  • Wiadomości: 147
  • Ekspres: Lelit Bianca v3
  • Młynek: DF64 TITANIUM
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #995 dnia: 31 Styczeń 2023, 18:37:54 »
Spotkał się ktoś z problemem „syfu” w wylewce od gorącej wody? W piątek czyściłem grupę cafizza, spuściłem całą wodę z bojlera - zrobiło się po tym czysto. Jednak dzisiaj problem powrócił… Wydaje mi się, że to kawa - tylko jak tam się dostaje?



« Ostatnia zmiana: 31 Styczeń 2023, 18:41:55 wysłana przez Matius22 »

Offline kabzior

  • Wiadomości: 667
  • Ekspres: Bianka v3; AP; v60
  • Młynek: Mignon Specialita, 1Zpresso Q2
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #996 dnia: 31 Styczeń 2023, 22:47:16 »
To precypitat z soli rozpuszczonych w wodzie. Zgaduję że nie używasz wylewki wrzątku za często (jeśli w ogóle), a za każdym razem jak spieniasz mleko to "zagęszczasz" stężenie minerałów w wodzie w bojlerze serwisowym (bo para to czyste H2O).
Rozwiązanie jest banalnie proste - regularna wymiana wody - zagrzej bojler parowy, wyłącz go (3 sek guzik minus), odkręć wylewkę, cała woda zleci, włącz bojler który napełni się świeżą wodą. Raz na tydzień/dwa myślę będzie rozsądnie.

Offline Psyche Mężczyzna

  • Wiadomości: 618
  • Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #997 dnia: 31 Styczeń 2023, 23:54:45 »
Rozwiązanie jest banalnie proste - regularna wymiana wody - zagrzej bojler parowy, wyłącz go (3 sek guzik minus), odkręć wylewkę, cała woda zleci, włącz bojler który napełni się świeżą wodą. Raz na tydzień/dwa myślę będzie rozsądnie.
Dzięki za opis, dobrze wiedzieć jak postępować 🙂 Już drugi tydzień mam Biankę i codziennie sama przyjemność korzystania. Co raz bardziej uwielbiam tą maszynę 🙂

Offline Matius22

  • Wiadomości: 147
  • Ekspres: Lelit Bianca v3
  • Młynek: DF64 TITANIUM
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #998 dnia: 01 Luty 2023, 06:35:37 »
@kabzior dokladnie tak, używam jej wtedy gdy chce dogrzać filiżanki bo się skończyły ciepłe. Kwestia jest taka, że to co opisałeś robiłem w piątek wieczorem, 3 dni i sytuacja się powtórzyła.

Offline nike21 Mężczyzna

  • Wiadomości: 63
  • Ekspres: Lelit Bianca V3
  • Młynek: Ceado E37J
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #999 dnia: 01 Luty 2023, 10:25:14 »
Ja codziennie wydłużam kilka espresso do americano i też mam taki osad na dnie. Mam wrażenie, że to bardziej osad z kawy niż z wody choć przed odkamienianiem miałem tego więcej.

Offline Matius22

  • Wiadomości: 147
  • Ekspres: Lelit Bianca v3
  • Młynek: DF64 TITANIUM
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #1000 dnia: 01 Luty 2023, 11:00:54 »
@nike21 ekspres ma dopiero 1 miesiąc wiec tu na odkamienianie za wczesnie

Offline kabzior

  • Wiadomości: 667
  • Ekspres: Bianka v3; AP; v60
  • Młynek: Mignon Specialita, 1Zpresso Q2
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #1001 dnia: 01 Luty 2023, 18:32:11 »
Nie bardzo wiem skąd kawa by się miała brać w bojlerze serwisowym...

Kamień też chyba nie - precypitat w bojlerze nie musi być węglanem wapnia, ba nawet na pewno nie jest ze względu na kolor. Może być to jakaś sól żelaza np wypadająca ze względu na wysokie jego stężenie w wodzie kanalizacyjnej.

Proponuję:
1. Zrobić zlanie wody z bojlera X razy, powtarzając tak długo aż będzie leciała czysta.
2. Odkręcić nasadkę wylewki i poddać inspekcji tamte rejony czy nie ma tam czegoś co się kruszy (może uszkodzona gwintem rurka teflonowa)
3. Sprawdzić zbiornik wody na okoliczność paprochów. Czasem coś wpada przez szparki pomiędzy pokrywką a ściankami zbiornika (ja mam ściereczkę na pokrywce służącą jako dodatkowa bariera). Ponadto czarny plastik z którego zrobiony jest uchwyt filtra jest wątpliwej jakości, może tam coś się dzieje (odkąd wywaliłem filtr i z nim ten uchwyt mam dużo lepszą jakość wody w zbiorniku).

Offline Matius22

  • Wiadomości: 147
  • Ekspres: Lelit Bianca v3
  • Młynek: DF64 TITANIUM
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #1002 dnia: 01 Luty 2023, 18:37:42 »
@kabzior Podłączenie wody bezpośrednie, filtr bwt bestmax premium. W piątek po zlaniu wody było czysto, głupio tylko będzie powtarzać zlewanie wody co 3 dni :( Dodam tylko, że w grupie kawowej woda leci czysta.

Offline kabzior

  • Wiadomości: 667
  • Ekspres: Bianka v3; AP; v60
  • Młynek: Mignon Specialita, 1Zpresso Q2
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #1003 dnia: 01 Luty 2023, 18:42:02 »
No to w Twoim wypadku tylko punkt 1 wchodzi w grę.
Popróbuj kilka razy, co masz do stracenia... tylko wodę ;)
Ja wymieniałem wodę 3-4 razy po zakupie zanim byłem zadowolony z jakości, paprochów nie było co prawda, ale była mocno mętna.

Offline Matius22

  • Wiadomości: 147
  • Ekspres: Lelit Bianca v3
  • Młynek: DF64 TITANIUM
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #1004 dnia: 01 Luty 2023, 18:43:19 »
Tez się z tym spotkałem na początku, 2 razy i było już ok. Zrzucam wodę i będę patrzeć jak często występuje problem. 3 spuszczenia wody i dalej to samo :(
« Ostatnia zmiana: 01 Luty 2023, 20:00:49 wysłana przez Matius22 »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi