Chyba na temat
Geneza powstania Bianki Lelita by GostRado:
Prolog
Chyba nikt nie wymyślił w kawowym świecie i wdrożył w życie nic piękniejszego niż grupa E61, chyba że dźwignię Elektra mcal 😊
Rozdział 1
Spotkanie decydentów firmy Lelit.
- Spotkaliśmy się w celu wypromowania nowego ekspresu z grupą e61 oraz z profilowaniem. Jak wiecie, e61 długo się nagrzewa, co jest barierą dla większej sprzedaży ekspresów, gdyż ludziom się zawsze strasznie śpieszy. Nasz zespół techniczny zastosował modyfikację grzaniania bojlera kawowego i mamy świetne wyniki: Bianca V1 jest gotowa do pierwszego shota po 25 minutach!!! Przy cenie 6000 złotych (zamiana z €) konkurencja jest bez szans.
Rozdział 2
Spotkanie decydentów firmy Lelit.
- Panowie, jest problem! Mimo że nasz zaprzyjaźniony kawosz wykonał testy, z których wynika, że Bianca V2 jest gotowa do pierwszego espresso w 18 minut, to przy okazji strzelił nam w kolano prezentując infografikę (zdjęcie), na której jest podana 48 minuta, gdzie dopiero od tej temperatury grupa się stabilizuje. Nie możemy teraz powiedzieć konsumentom, że się myliliśmy. Musimy coś z tym zrobić! Czas na Biankę V3!
Rozdział 3
- Na te niefortunne zdarzenie, które omawialiśmy w poprzednim spotkaniu nasz dział techniczny znalazł genialne rozwiązanie i do Bianki V3 dołożymy super offset, niech się kawosze pomęczą i zapomną o naszej wpadce.
Cytat
@nike21:
W momencie kiedy rozpoczynasz parzenie kawy, ekspres pobiera podgrzaną (w tym przypadku do 90st) wodę z boiler kawowego. W miejsce pobranej wody pompa pompuje świeżą, zimną wodę w efekcie czego woda przepływająca przez ciastko kawowe jest coraz chłodniejsza wraz z czasem ekstrakcji. Na filmie widać, że po ok 30 sekundach woda ma poniżej 85st (zaczyna migać dioda aktywacji grzałki w bojlerze kawowym).
W związku z tym możesz ustawić sobie offset przy jakiej temperaturze ma się włączyć grzałka. W tym filmie na pierwszym przykładzie jest pokazane, że boiler ma ustawione 90 stopni i offset +5st. Czyli po uruchomieniu parzenia PID od razu będzie chciał osiągnąć min 95st w bojlerze (w efekcie czego od razu po rozpoczęciu parzenia zacznie grzać wodę z 90 do 95st). W drugim przypadku przy offsecie -5st od założonej temperatury 90st będzie chciał osiągnąć min 85st czyli kiedy temp spadnie z 90st poniżej 85 st załączy się grzałka.
Ma to na celu regulację temperatury podczas procesu parzenia. Bez offsetu w teorii parzenie odbywa się wodą o temp 90st. Z offsetem +5st zaczynasz parzenie wodą o temp 90st i kończysz z wyższą. O ile nie wiem bo to by trzeba było zmierzyć o ile faktycznie dogrzeje się woda przez te 30 sek ekstrakcji z 90 do 95st. Z offsetem -5 zaczynasz parzenie wodą o temp 90st i kończysz na ok 85st bo wtedy załącza się grzałka.
UffEpilog
Miał być niewinne ironiczny cytat
@rollo45 , ale został skasowany, więc myślę, że przy najnowszej wersji Bianki V4 czas wygrzewania ekspresu będzie wynosił 7,5 minuty, co konkurencji pozostanie tylko rozłożyć z bezradności ręce.