Autor Wątek: LELIT - BIANCA, Super Star :)  (Przeczytany 165010 razy)

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #825 dnia: 17 Kwiecień 2022, 00:03:27 »
Chodziło mi o to, że nie wiem do czego ma służyć, bo jak działa i co robi to wiem i rozumiem :)
Innymi słowy - nie widzę żadnego specjalnego sensu w tym ani żadnej potencjalnej korzyści.
Po co miałbym zmieniać temperaturę w czasie parzenia?

Offline nike21 Mężczyzna

  • Wiadomości: 84
  • Ekspres: Lelit Bianca V3
  • Młynek: Ceado E37J
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #826 dnia: 17 Kwiecień 2022, 06:39:15 »
Po co miałbym zmieniać temperaturę w czasie parzenia?
Bo

W momencie kiedy rozpoczynasz parzenie kawy, ekspres pobiera podgrzaną (w tym przypadku do 90st) wodę z boiler kawowego. W miejsce pobranej wody pompa pompuje świeżą, zimną wodę w efekcie czego woda przepływająca przez ciastko kawowe jest coraz chłodniejsza wraz z czasem ekstrakcji.
Więc jeśli chcesz parzyć kawę przez cały czas ekstrakcji wodą o stałej zadanej temperaturze powinieneś podnieść offset na +. Wtedy bezwładność temperaturowa samej wody i grupy jest mniejsza.

To taka kolejna zmienna poza wiosłem lub programowalnym low flow mająca wpływ na efekt w filiżance. Na filmie jest opisane zastosowanie offsetu w przypadku mocno i średnio palonych kaw. Trzeba by poeksperymentować :)
« Ostatnia zmiana: 17 Kwiecień 2022, 06:47:04 wysłana przez nike21 »

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5317
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #827 dnia: 17 Kwiecień 2022, 08:16:46 »
Chodziło mi o to, że nie wiem do czego ma służyć, bo jak działa i co robi to wiem i rozumiem
Innymi słowy - nie widzę żadnego specjalnego sensu w tym ani żadnej potencjalnej korzyści.
Po co miałbym zmieniać temperaturę w czasie parzenia?
Bo:
Miałem na myśli, jaką temperaturę ustawisz na pidzie do ziarna jasno palonego, a jaką ciemno palonego, a jaka będzie finalnie  temperatura spadającej wody na mielonkę w kolbie przy grupie o 2°C  chłodniejszej? Jeśli nie ma to znaczenia, to zwracam honor, tylko dlaczego zalecają grupę e61 dłużej wygrzewać, co nawet wynika w "Twojego" wykresu, gdzie po 48 minucie temperatura już nie rośnie.
Potem napiszę, po co Lelit wprowadził w V3 tę funkcję: +/-5°C

@nike21 czy inni użytkownicy Bianki, czy jest oficjalna informacja od Lelita, po jakim czasie od włączenia ekspres jest gotowy do pierwszego shota?
« Ostatnia zmiana: 17 Kwiecień 2022, 08:37:18 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline nike21 Mężczyzna

  • Wiadomości: 84
  • Ekspres: Lelit Bianca V3
  • Młynek: Ceado E37J
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #828 dnia: 17 Kwiecień 2022, 08:23:54 »

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #829 dnia: 17 Kwiecień 2022, 10:15:47 »
To taka kolejna zmienna poza wiosłem lub programowalnym low flow mająca wpływ na efekt w filiżance. Na filmie jest opisane zastosowanie offsetu w przypadku mocno i średnio palonych kaw. Trzeba by poeksperymentować

Tak, to rozumiem :)
Trochę nieznane terytorium, szkoda że Lelit nie rzucił nic marketingowego w stylu "jak zrobicie tak i tak to będzie lepiej bo wtedy..." nawet jeśli miałby być to czysty marketing.

Nauczony całe życie podejścia naukowego staram się znaleźć teorię stojącą za tym co mamy zrobić.
Jest grupa oczywistych zmiennych jak grubość mielenia czy temperatura wody, wiadomo jaki mają efekt. Jest grupa mniej oczywistych zmiennych jak właśnie np profilowanie ciśnienia, mamy przynajmniej założenia mówiące co może się wydarzać w kawie, co się zmienia (np preinfuzja, niskie ciśnienie, mielić drobniej, to się układa w całość i ma jakiś tam sens). Ale zmiana temperatury w trakcie parzenia? Zawsze było wałkowane "stabilność temperaturowa najważniejsza" a tu nagle - weź se nastaw żeby zacząć od 92*C i liniowo spadać aż do 87*C na koniec szota... jasne, tylko po co? :) Np - czemu 92*C -> 87*C miałoby być lepsze niż ciągłe 92*C? Albo dla jasno palonej, czemu 94*C -> 99*C miałoby dać lepsze efekty niż 97 czy 98 ciągłe...
Jedyna rzecz która przychodzi mi do głowy, to że wraz z degradacją ciastka postępującą w wyniku wypłukiwania rozpuszczalnych substancji stałych do przepływającej wody możemy chcieć zmienić temp wody żeby wypłukiwać więcej/mniej czegoś (bo to wypłukiwanie będzie zależne od T).
Np w jasno palonej kawie za gorzkość i cierpkość odpowiadają głównie laktony kwasu chlorogenowego, a w ciemno palonej fenyloindany. Może początkowo wypłukuje się co innego wodą o wysokiej temperaturze bo te związki nie są dostępne, i jak już się większość innych rzeczy gorącą wodą wypłucze to zaczynają się te związki wypłukiwać, a my wtedy cyk - niższa T i już się nie wypłukują i kawusia jest mniej gorzka ;)

To oczywiście pierwsza lepsza teoria którą wymyśliłem w 3 minuty pisząc tego posta, ale zdecydowanie muszę poszukać w literaturze co może się dziać - bo dopiero wtedy można wymyślić co robić, po co to robić i jak świadomie to robić (bo skąd wiadomo czy T w czasie obniżać czy podwyższać, no i o ile). No i będzie też w Święta eksperymentowane :)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5317
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #830 dnia: 18 Kwiecień 2022, 11:10:34 »
szkoda że Lelit nie rzucił nic marketingowego w stylu "jak zrobicie tak i tak to będzie lepiej bo wtedy..."
Zakładam, że sami nie wiedzą.
》tertium non datur《

skansen

  • Gość
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #831 dnia: 19 Kwiecień 2022, 18:27:41 »
To taka kolejna zmienna poza wiosłem lub programowalnym low flow mająca wpływ na efekt w filiżance. Na filmie jest opisane zastosowanie offsetu w przypadku mocno i średnio palonych kaw. Trzeba by poeksperymentować

Tak, to rozumiem :)
Trochę nieznane terytorium

Interpretacja z grupy Bianki na FB:
 
1. When you activate the lever it opens the valve at the grouphead to let water thru and activate the pump.
2. Pump pumps cold water from tank into the brew boiler. I assume this pushes water out of the brew boiler and into the grouphead (GH) Ideally, by the time the brewing water reach the GH should be at the temp you set at the LCC (eg 90C).
3. Since the water entering the brew boiler is cold, it cools the brew boiler. At this point the heater will switch on once temp drops below the set temp (90c) assuming the offset is 0. If the offset is -5, heater only switches on when brew boiler is at 90-5=85c.
Conclusion: this allows you to have a declining temperature during the shot. Like a lever style shot. If you set the offset to -10, the boiler only switches on about 25s into the shot I think. By then a starting 9c temp would have dropped to 80c at the grouphead (theroretically- because I don’t have a scace to measure it.

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #832 dnia: 19 Kwiecień 2022, 18:44:46 »
Fajnie, ciekawe ciekawe.
Stronę techniczna mamy obcykaną, ciekawe jakie mają być potencjalne efekty w filiżance zmniejszania (a jeszcze większa enigma - zwiększania) temperatury...

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5317
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #833 dnia: 20 Kwiecień 2022, 22:04:05 »
Chyba na temat :mhh:


Geneza powstania Bianki Lelita by GostRado:

Prolog
Chyba nikt nie wymyślił w kawowym świecie i wdrożył w życie nic piękniejszego niż grupa E61, chyba że dźwignię Elektra mcal 😊

Rozdział 1
Spotkanie decydentów firmy Lelit.
- Spotkaliśmy się w celu wypromowania nowego ekspresu z grupą e61 oraz z profilowaniem. Jak wiecie, e61 długo się nagrzewa, co jest barierą dla większej sprzedaży ekspresów, gdyż ludziom się zawsze strasznie śpieszy. Nasz zespół techniczny zastosował modyfikację grzaniania bojlera kawowego i mamy świetne wyniki: Bianca V1 jest gotowa do pierwszego shota po 25 minutach!!! Przy cenie 6000 złotych (zamiana z €) konkurencja jest bez szans.

Rozdział 2
Spotkanie decydentów firmy Lelit.
- Panowie, jest problem! Mimo że nasz zaprzyjaźniony kawosz wykonał testy, z których wynika, że Bianca V2 jest gotowa do pierwszego espresso w 18 minut, to przy okazji strzelił nam w kolano prezentując infografikę (zdjęcie), na której jest podana 48 minuta, gdzie dopiero od tej  temperatury grupa się stabilizuje. Nie możemy teraz powiedzieć konsumentom, że się myliliśmy. Musimy coś z tym zrobić! Czas na Biankę V3!

Rozdział 3
- Na te niefortunne zdarzenie, które omawialiśmy w poprzednim spotkaniu nasz dział techniczny znalazł genialne rozwiązanie i do Bianki V3 dołożymy super offset, niech się kawosze pomęczą i zapomną o naszej wpadce.
Cytat @nike21:
 W momencie kiedy rozpoczynasz parzenie kawy, ekspres pobiera podgrzaną (w tym przypadku do 90st) wodę z boiler kawowego. W miejsce pobranej wody pompa pompuje świeżą, zimną wodę w efekcie czego woda przepływająca przez ciastko kawowe jest coraz chłodniejsza wraz z czasem ekstrakcji. Na filmie widać, że po ok 30 sekundach woda ma poniżej 85st (zaczyna migać dioda aktywacji grzałki w bojlerze kawowym).
W związku z tym możesz ustawić sobie offset przy jakiej temperaturze ma się włączyć grzałka. W tym filmie na pierwszym przykładzie jest pokazane, że boiler ma ustawione 90 stopni i offset +5st. Czyli po uruchomieniu parzenia PID od razu będzie chciał osiągnąć min 95st w bojlerze (w efekcie czego od razu po rozpoczęciu parzenia zacznie grzać wodę z 90 do 95st). W drugim przypadku przy offsecie -5st od założonej temperatury 90st będzie chciał osiągnąć min 85st czyli kiedy temp spadnie z 90st poniżej 85 st załączy się grzałka.
Ma to na celu regulację temperatury podczas procesu parzenia. Bez offsetu w teorii parzenie odbywa się wodą o temp 90st. Z offsetem +5st zaczynasz parzenie wodą o temp 90st i kończysz z wyższą. O ile nie wiem bo to by trzeba było zmierzyć o ile faktycznie dogrzeje się woda przez te 30 sek ekstrakcji z 90 do 95st. Z offsetem -5 zaczynasz parzenie wodą o temp 90st i kończysz na ok 85st bo wtedy załącza się grzałka.
Uff

Epilog
Miał być niewinne ironiczny cytat @rollo45 , ale został skasowany, więc myślę, że przy najnowszej wersji Bianki V4 czas wygrzewania ekspresu będzie wynosił 7,5 minuty, co konkurencji pozostanie tylko rozłożyć z bezradności ręce. :taktak:
« Ostatnia zmiana: 20 Kwiecień 2022, 22:16:27 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #834 dnia: 20 Kwiecień 2022, 22:20:17 »
Pomysł regulowania  temperatury w trakcie parzenia kawy w oparciu o ustawienia offsetu jest moim zdaniem pozbawiony sensu wręcz idiotyczny ,nie będę wspominał o podstawowych  prawach fizyki które utrudnią jego skuteczność nie mówiąc już o możliwości powtarzalnego zaparzenia espresso.jeśli Wersja V4 pójdzie dalej  tym kierunki co po przejęciu Bianci przez Brevilla jest wysoce prawdopodobne to zaparzenie czegokolwiek  będzie graniczyło z cudem :).Przypomnę ze Biance posiadam i uważam ze w cenie w której startowała to był najlepszy sprzęt gotowy do zrobienia smacznego espresso dla średnio i mało zaawansowanego użytkownika i prawdziwym Game changerem jest w Biance opcja profilowania i delikatnie zmodyfikowana grupa E61 pod tą funkcje.
Mam nadzieje że na temat i bez zbyt dużej dawki ironii:):).
« Ostatnia zmiana: 20 Kwiecień 2022, 23:12:47 wysłana przez rollo45 »

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #835 dnia: 20 Kwiecień 2022, 22:35:07 »
V4 pójdzie dalej  tym kierunki co po przejęciu Bianci przez Brevilla jest wysoce prawdopodobne to zaparzenie czegokolwiek  będzie graniczyło z cudem

Ej, ale wiesz, że to nie jest obligatoryjne?
Można parzyć w V3 dokładnie tak samo jak w V2 i V1, jak nie włączysz opcji to nic się nie zmienia.
I, uwaga, nie musisz jej wcale włączać - oni nawet tego nie sprawdzają ;)

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #836 dnia: 20 Kwiecień 2022, 22:45:35 »
No na razie nie jest :):), zdaje sobie z tego sprawę i to bardzo pozytywna informacja ,ale jak spojrzę  na tego Brevilla z kolorowym  wyświetlaczem i ikonami automatyzującymi prawie wszystko wcale bym się nie zdziwił jak taki wyświetlacz zagości w  Biance i wtedy obligatoryjne może być co nieco.

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #837 dnia: 20 Kwiecień 2022, 23:15:35 »
Mam nieodparte wrażenie, że znowu bawimy się w "do czego by się tu..." dlatego ja wypadam z dalszej dyskusji, bo lamentowanie nad tym, że producent dodał opcjonalną funkcję z której nie trzeba korzystać, albo jeszcze lepiej nad tym, że kiedyś może coś potencjalnie się zmieni w nowej wersji, uważam za bezcelowe.

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #838 dnia: 21 Kwiecień 2022, 17:36:34 »
Lelit by IMS vs odpowiedniki IMS Copetizione gdyby ktoś był ciekawy (te bez nano).




Sitko bardzo, bardzo ciasno wchodzi w porta oraz jest minimalnie wyższe mimo tej samej dozy. Prysznic pasuje idealnie. Nie widzę różnicy w dystrybucji wody, a gdybym już musiał widzieć, to chyba ze starego ładniej leci :) Ale chociaż gasket fajnie wygląda, kolorowo ;)
Przy okazji gdyby ktoś chciał silikonowe Cafelat kupować to potwierdzam opinię z HB - mimo że specyfikacja ekspresu mówi o 8mm gaskecie (czerwona) to trzeba wziąć 8,5mm (niebieska) żeby porta zapinał się idealnie na godzinie 6.


skansen

  • Gość
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #839 dnia: 28 Kwiecień 2022, 21:45:19 »
Są tacy którzy wolą blachę na tacce odciekowej zamiast metalowego grilla z prętów stalowych. Dla nich propozycje ma https://cafetoolist.com.

bianca_tacka.png

« Ostatnia zmiana: 28 Kwiecień 2022, 22:00:49 wysłana przez skansen »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi