Autor Wątek: LELIT - BIANCA, Super Star :)  (Przeczytany 165014 razy)

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #570 dnia: 14 Luty 2022, 18:41:22 »
Spoko.
Ogólnie 3 polecane rzeczy do zrobienia na początek to:
1. Ustawienie offsetu temperatury (kalibracja PID)
2. Ustawienie ciśnienia na grupie na 9
3. Ustawienie wiosła tak żeby zamykało przepływ przy max w lewo

Offline arob

  • Wiadomości: 385
  • Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #571 dnia: 14 Luty 2022, 18:44:47 »
Tutaj jest dobrze wyjaśnione to zjawisko: http://coffeetime.wikidot.com/pressure-measuring-portafilter-rising-pressure

Kiedy podniesiesz dźwignię aby napełnić ślepe sitko, do bojlera wprowadzana jest zimna woda. PID reaguje włączeniem grzałki, która zwiększa temperaturę wody. Woda pod wpływem temperatury się rozszerza, ale nie ma dokąd iść, ponieważ za pompą rotacyjną w ekspresie zlokalizowany jest zawór jednostronny, więc w układzie musi się zwiększyć ciśnienie, co widać na manometrze grupy. Nie widać tego na manometrze pompy, ponieważ rurka kapilarna zlokalizowana jest za pompą, ale przed zaworem jednostronnym.

Natomiast artykuł zaleca nieustawianie 9 barów na ślepym sitku, kiedy nastąpiło już zjawisko rozszerzalności cieplnej, bo wystarczy niewielki przepływ (a taki masz przy zaparzaniu) i ten efekt już nie wystąpi, czyli ciśnienie będzie wtedy niższe np. 8 barów.
« Ostatnia zmiana: 14 Luty 2022, 18:48:42 wysłana przez arob »

Offline Anzelm Mężczyzna

  • Wiadomości: 156
  • Ekspres: Bianca, Rota, Clever, V60, phin
  • Młynek: EM-LT, Kinu
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #572 dnia: 14 Luty 2022, 18:59:36 »
Z ustawieniem offsetu ciężka sprawa - dla mnie bąbelki są, lub nie ma, a na filmach co bąbelek to inna temperatura  ::)

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #573 dnia: 14 Luty 2022, 19:08:38 »
@arob dobry artykuł, dzięki za podrzucenie
w takim razie rozsądek wskazywałby na ustawienie 9, ale na pompie a nie na grupie
bo tak czy siak Bianka przychodzi z fabryki z mocno podkręconym ciśnieniem
albo po prostu można mieć to w nosie i kręcić wiosłem ;)

@Anzelm no takie minusy metody "na oko" bez specjalistycznego sprzętu, ale lepsze to niż nic, nawet 1-2* niedokładności mogą być lepsze niż zostawienie fabryki, która dla niektórych bywała przestrzelona o 4* :)

Offline Anzelm Mężczyzna

  • Wiadomości: 156
  • Ekspres: Bianca, Rota, Clever, V60, phin
  • Młynek: EM-LT, Kinu
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #574 dnia: 18 Luty 2022, 21:17:56 »
Kolejne pytanko..
Czy macie doświadczenia z odprowadzeniem wody z tacki bezpośrednio do kanalizacji? Warto, czy więcej kłopotu, niż pożytku?

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1037
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #575 dnia: 18 Luty 2022, 21:27:04 »
Tacka jest na tyle pojemna, że wolę wylać raz na kilka dni niż się bawić w odprowadzanie...ale może ja zbyt leniwy jestem  :diabelek: ;)

Offline Anzelm Mężczyzna

  • Wiadomości: 156
  • Ekspres: Bianca, Rota, Clever, V60, phin
  • Młynek: EM-LT, Kinu
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #576 dnia: 18 Luty 2022, 22:31:59 »
Wręcz przeciwnie - pracowity. Mi się nie chce jej wyciągać i uważać na palce przy czyszczeniu wnętrza tacki.

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1037
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #577 dnia: 18 Luty 2022, 22:37:11 »
W przypadku tego ekspresu na palce trzeba uważać na każdym kroku, co i rusz jakieś ostre coś 😉 Krawędzie to oni tam chyba specjalnie ostrzą.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5317
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #578 dnia: 18 Luty 2022, 22:55:04 »
uważać na palce przy czyszczeniu wnętrza tacki.
Ale tylko przy pierwszym upuście krwi z palca, potem już człek podchodzi do tej czynności jak do jajka  [emoji3]
》tertium non datur《

Offline Dukezpol

  • Wiadomości: 55
  • Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Ceado E37S
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #579 dnia: 20 Luty 2022, 00:40:36 »
Odkamienilem w koncu swoja Biance tym drogim zalecanym szpejem Puly Descaler - scisle wg instrukcji.
Chodzi jak nowa a nawet lepiej. Zrobilo sie cichutko, przestala cierpiec na nadcisnienie…

Przed odkamieniaczem srube regulacyjna od cisnienia pompy mialem odkrecona prawie na max, zeby zostac przy cisnieniu 9 bar na pompie, po odkamienieniu wartosc na zegarze spadla nagle do 6 bar…

Polecam wszystkim regularne odkamienianie Waszych skarbow!:)

Bajkami kolegow teoretykow o niemozkiwowci odkladania kamienia w zimnej wodzie mozna sie podetrzec 🤣


Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #580 dnia: 20 Luty 2022, 16:12:06 »
Robisz coś, obserwujesz efekt, prawidłowo opisujesz obserwacje, a potem z braku wiedzy i zrozumienia wyciągasz z tego błędne wnioski i na ich podstawie szkalujesz innych.
Kamień nie wytrąca się w zimnej wodzie (a przynajmniej nie w skali która miałaby jakiekolwiek znaczenie) i to jest fakt. Nie za bardzo jest tu z czym dyskutować, bo to trochę jak byś starał się nas przekonać, że u Ciebie woda gotuje się w 68*C (mimo, że nie jesteś na Evereście).
Nie wiem w jaki sposób udało Ci się dojść do konkluzji, że lepsze działanie maszyny po odkamienieniu świadczy o tym, że kamień buduje się przed boilerem a nie za nim, ale jest to wniosek cokolwiek wątpliwy.

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #581 dnia: 21 Luty 2022, 11:38:36 »
Nie wiem czy koledzy widzieli ze mamy Biance w wersji V3 z kilkoma dodatkowymi funkcjami:):), mam nadzieje ze będzie możliwy upgrade modułu LCC tak jak było to w przypadku wersji V2 , tym bardziej ze V3 wnosi wiele ciekawych możliwości w kwestii profilowania ciśnienia.

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #582 dnia: 21 Luty 2022, 11:51:53 »
@Michał wysyłacie już V3? Lelit podaje że "mid February". Która będzie w tej dostawie która ma być pod koniec tego tygodnia?


Zmiany:
NEW FEATURES FOR V3

• Hot water and steam taps with LELIT logo embossed and visible from above. They are longer than the former ones, therefore the wands will not touch the body of the machine, preventing any possible scratch. This element was already present in LELIT Bianca V2.
• IMS filters made of AISI 304 stainless steel: 1 dose (9-11 g), 2 doses (16-18 g), 2 doses PLUS (18-21 g), blind. This element was already present in LELIT Bianca V2.
• Water tank with LELIT logo embossed. This element was already present in LELIT Bianca V2.

New software - We have updated the software operating the machine. This has allowed us to introduce the new Low flow function, the stand-by mode and the warm-up optimization.

LCC – LELIT Control Center
LCC is the brain of the LELIT machines. In Bianca – PL162T V3, new functions have been included. Now, the LCC lets you manage a bigger number of settings in your machine:
A The temperature of the coffee dispensed.
B The temperature of the steam dispensed.
C Steam boiler enabling/disabling.
D Selection of the temperature unit measure.
E Programmable pre-infusion times.
F Programmable low flow times.
G Sleepy mode enabling/disabling.
H Partial and total doses counter.
I Chronometer of the coffee dispensing.

Stand-by mode After 30 minutes of inactivity, the machine will go automatically in stand-by mode. The ON/OFF light blinks.

Low flow START  which refers to the time slot from 0 till what the user sets.

Low flow FINAL  which refers to the time slot from what the user sets till the end of coffee brewing.

Brew temp off set This value either increases or decreases the coffee boiler temperature during coffee brewing, changing the temperature of the water coming out of the grouphead.

EDIT:
Wgryzłem się trochę i realne zmiany v2 vs v3 to:
1. Zmodyfikowany stand-by (eco-mode) chociaż nie ma szczegółów w czym ma być zmiana - nie wiem czy to ważne, bo nie wiem czy ktokolwiek tego używa ;)
2. Dodanie elektronicznej preinfuzji takiej jak w Elizabeth - to jest chyba ten low-flow - przydatne do ustawienia "set and forget" - nieprzydatne w ogóle jeśli używa się wajchy.
3. Możliwość zmiany temperatury w trakcie szota - to przyznam, że nie wiem do czego ma służyć dokładnie, podobno do emulacji maszyn dźwigniowych...
« Ostatnia zmiana: 21 Luty 2022, 13:23:32 wysłana przez kabzior »

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #583 dnia: 21 Luty 2022, 14:37:56 »
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #584 dnia: 21 Luty 2022, 22:14:39 »
Ten low flow to trochę więcej :  We would like to underline the most significant improvement of the machine: the LOW FLOW. In Bianca V3 we automatised the paddle movements which has two main advantages for LELIT users:
• The machine can be easily operated also by less expert users, as they do not have to pay particular attention to the coffee brewing.
• For the more expert users, this upgrade means that the pressure and flow profile can be precisely repeated multiple times. This does not mean that the paddle becomes useless, but it can be used in addition to the setting of Low flow.

Zasadniczo są 4 zaprogramowane tryby dzialania do dowolnego użycia : normalna ekstrakcja na pełnym przepływie , low flow czyli niski przepływ -zwiększenie przepływu i znowu obniżenie plus mix dwóch powyższych z prejnfuzja .
Stosując zaprogramowane można używać wajchy, zaprogramowane tryby maja zapewnić powtarzalność .

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi