Autor Wątek: Garnek żeliwny  (Przeczytany 2928 razy)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Garnek żeliwny
« dnia: 04 Luty 2023, 09:53:00 »
Używacie żeliwnych garnków do gotowania i pieczenia chleba? Emaliowane? Czy oprócz kosztu są jakieś funkcjonalne rożnice pomiędzy Staub, Le Creueset a np Lidlem lub IKEA?

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1138
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Garnek żeliwny
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Luty 2023, 10:26:17 »
Ja tylko do chleba, zdecydowanie emaliowany łatwo utrzymac w czystosci, jakis tam z internetu.
W duce sa czasem promocje, ostatnio widzialem z lekko odprysnietym kawalkiem emalii, granatowy za 2 paki.
Naprawde kawalek moze 2 na 2 mm przy samej krawedzi pokrywki , nie rzututowaloby na uzytkowanie.
Na szybko jak pieke 2 mniejsze chleby super sprawdzaja sie szklane pojemniki żaroodporne z pokrywkami i mieszcza sie 2 obok siebie w piekarniku.


Ciotka czesto robila wolowine, zeberka i takie tam dlugo duszone mięsiwa, palce lizać.

Ah oszukalem raz robilem w nim policzki wołowe;)

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1440
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Garnek żeliwny
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Luty 2023, 10:41:33 »
Używacie żeliwnych garnków do gotowania i pieczenia chleba? Emaliowane? Czy oprócz kosztu są jakieś funkcjonalne rożnice pomiędzy Staub, Le Creueset a np Lidlem lub IKEA?

Używam Le Creueset i nie ma porównania  do garnków z Lidla czy z Ikea , nie miałem Stab's ale to ta sama półka cenowa w zasadzie co LeCr. wiec pewnie równie dobre z tańszych alternatyw warto rozważyć niemieckie z firmy Kuchenprofi mam dwa i w zasadzie tylko minimalnie gorsze od LeCr.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2394
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Garnek żeliwny
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Luty 2023, 10:48:53 »
Mam patelnię żeliwną z polskiej Emalii Rybnik, bardzo ciężka, doskonale rozprowadza ciepło, nie przypala potraw, ale nie nadaje się do jajecznicy no chyba, że ktoś lubi godzinę to czyścić. Trzeba wycierać, nie można trzymać w niej potraw w lodówce ale wygląda i smaży świetnie.

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1026
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Garnek żeliwny
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Luty 2023, 11:17:59 »
Mam garnek żeliwny emaliowany z allegro, taki z tańszych, pewnie z 200-300zł kosztował. X chlebów w nim upiekłem i dawał radę.

Mam też "wynalazek" o nazwie combo cooker od Lodge i polecam. Garnek i patelnia w jednym, do pieczenia chleba super, a można wykorzystać też do wielu innych zastosowań.

Offline WS5 Mężczyzna

  • Wiadomości: 429
  • Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: Garnek żeliwny
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Luty 2023, 11:26:23 »
combo cooker od Lodge

Też mam, fajny patent...
Ogólnie Lodge mi się podoba, mam od nich patelnie grillową i do naleśników.
Tylko bez żadnych powłok, czyste żeliwo! Nie można oczywiście myć w zmywarce, kwaśne potrawy też raczej nie...
Główna wada to rączki, jednorodny odlew żeliwny wraz z garem i się mocno nagrzewają, silikonowe nakładki tak sobie działają, raczej i tak przez ścierę trzeba trzymać...
Za to żeliwo jest zdrowe ;)

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1138
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Garnek żeliwny
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Luty 2023, 12:23:11 »
No moze i fajne te czyste żeliwo, ale trzeba olejowac, wypalac, konserwowac...
A co zrobić jak złapie korozja?

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Garnek żeliwny
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Luty 2023, 12:36:30 »
Konserwacja zależy od jakości materiału. Mam żeliwny wok z Duki, nieemaliowany, od 2004 roku. Nie trzeba go natłuszczać, można myć w wodzie i nie rdzewieje. Ale mam też żeliwny kociołek, który wymaga natłuszczania po wymyciu.

Offline MaciejF Mężczyzna

  • Wiadomości: 223
  • Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
Odp: Garnek żeliwny
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Luty 2023, 13:53:14 »
Ja kupiłem całkiem niedawno Vintage Cuisine i szczerze mówiąc jestem poytywnie zaskoczony relacją ceny do jakości. Chleb wychodzi z niego super, do gotowania też się sprawdza. Oglądałem podobne garnki "renomowanych" firm z cenami dochodzącymi do 1000 zł i szczerze mówiąc nie widzę dużej różnicy.

Offline WS5 Mężczyzna

  • Wiadomości: 429
  • Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: Garnek żeliwny
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Luty 2023, 14:26:23 »
No moze i fajne te czyste żeliwo, ale trzeba olejowac, wypalac, konserwowac...
A co zrobić jak złapie korozja?

Lodge (jak i większość producentów) sprzedaje fabrycznie przygotowane. U mnie wystarcza używanie i mycie czystą wodą. Jak trochę przestygnie po użyciu zalewam wrzątkiem, później jak już zimne to do zlewu i myję szorstką gąbką. Na 30 sek. na palnik, żeby wyschło i tyle... Można lekko olejem przetrzeć, ale mi się dość szybko odechciało i bez jest OK.
Jeśli zardzewieje, to pozostaje przygotowanie powłoki od nowa (nie miałem okazji ;) )
Teoretycznie napełnia się wodą z dużą ilością soli, wygotowuje całość wody, zeskrobuje sól, schodzi z rdzą...
Następnie już olej i wypalanie/wygrzewanie w piekarniku, czyli nowa powłoka...

 

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi