Autor Wątek: Tygielek  (Przeczytany 111555 razy)

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #195 dnia: 05 Wrzesień 2017, 23:02:46 »
Panowie - tygielek miedziany, stalowy, emalia? Czy bez znaczenia? :)

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #196 dnia: 06 Wrzesień 2017, 07:29:40 »
Kształt istotny i pojemność. Mam miedziany i stalowy. Bez znaczenia.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #197 dnia: 06 Wrzesień 2017, 07:54:51 »
Kształt istotny i pojemność. Mam miedziany i stalowy. Bez znaczenia.
A nie wszystkie tygielki do kawy mają ten sam kształt? A czy może względy praktyczne stal vs miedź ma znaczenie? Np. Utrzymanie czystości?

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #198 dnia: 06 Wrzesień 2017, 10:07:13 »
A nie wszystkie tygielki do kawy mają ten sam kształt?

Pozornie.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6237
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #199 dnia: 06 Wrzesień 2017, 11:04:55 »
W zwykłym rondelku też się da, ale nie będzie to zbyt wygodne. Wydaje mi się, że miedź jest dobra ze względu na właściwości termiczne, co skraca czas parzenia, ergo kawa mniej gorzka.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #200 dnia: 06 Wrzesień 2017, 14:02:29 »
I to jest niezły argument.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #201 dnia: 06 Wrzesień 2017, 14:03:46 »
A nie wszystkie tygielki do kawy mają ten sam kształt?

Pozornie.
Szeroki dół, wąska szyjka, ewentualnie dziubek do nalewania. Czy coś jeszcze jest ważne przy wyborze?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #202 dnia: 06 Wrzesień 2017, 14:22:47 »
Chyba tylko, żeby dół pasował średnicą do kuchenki ;-) i żeby rączka nie parzyła

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6237
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #203 dnia: 06 Wrzesień 2017, 14:25:32 »
ważne żeby wielkość dobrać do ilości porcji podobnie jak w kawiarce.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #204 dnia: 06 Wrzesień 2017, 16:11:10 »
Wydaje mi się, że miedź jest dobra ze względu na właściwości termiczne, co skraca czas parzenia, ergo kawa mniej gorzka.

Dobra kawa nie jest gorzka. Dość trudno za pomocą ibryka zrobić gorycz z jasno palonej kawy...

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6237
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #205 dnia: 06 Wrzesień 2017, 16:19:29 »
a ciemniej palonej ? ja tylko miedzianych używałem, nie wiem czy jeśli proces byłby dłuższy przy innym materiale byłaby różnica w stronę goryczy, tak mi podpowiada logika, ale może to nie być takie proste przełożenie.

Zależy też oczywiście od przepisu. Wg jakiego przepisu robisz @Antonio?
« Ostatnia zmiana: 06 Wrzesień 2017, 16:25:11 wysłana przez krystians »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #206 dnia: 06 Wrzesień 2017, 17:05:05 »
Zawsze jakiś spontaniczny uprawiam rytuał ;). Zawsze działa, zawsze smakuje.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #207 dnia: 08 Wrzesień 2017, 17:09:04 »
Zrobiłem wg 'podwójnego' przepisu mistrza bo na 120g wody dałem 14g kawy.
120 g wody to tak prawie sięga początku zwężenia 'szyjki'. Więc chyba ilość akurat na ten rozmiar imbryka.

Z 'ichniej' kawy z fabrycznym dodatkiem kardamonu wyszło super body, czuć że ekstrakcja w punkt. Smak tylko taki sobie, ale to już skład raczej robusta ;) i jest tu jednak konieczność użycia cukru.

Z jasnego singla Salvador od DS w tych samych proporcjach pierwszy raz (8 klik komendant) słabo - niskie body mało smaku.

Drugo raz (6 klik) - to samo ale dodatkowo było czuć ewidentnie że jest przeparzona.

Uzytkownicy komendanta, jak mielicie do tygla?
Co robić w powyższej sytuacji, raczej grubszy przemiał z większą dozą?

Jeśli będzie body i pojawią się smaki to chyba będę sięgał częściej niż po espresso :D

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #208 dnia: 08 Wrzesień 2017, 17:29:16 »
na 120g wody dałem 14g kawy. niskie body mało smaku Jeśli będzie body i pojawią się smaki to będę sięgał częściej niż po espresso
co prawda nie w tygielku ale w AP robiłem dziś w tych samych proporcjach Salvadora, tam też jest pełna infuzja jak w tyglu, choć niższe temperatury. Przy ultra drobnym przemiale, długiej infuzji i metalowym filtrze ustawionym na duże ograniczenie przepuszczalności (wyższe ciśnienie) wyszło mocne body, dużo słodyczy. Smaki pozostały intensywne nawet po 2 godz. od parzenia.
Myślę, że winę za przeparzenie w tyglu ponosi nie tyle sam przemiał co wysoka temperatura. Może spróbować nie doprowadzać do wrzenia tylko utrzymywać np. 90C ?

Jeśli będzie body i pojawią się smaki to będę sięgał częściej niż po espresso
przesiadkę z espresso na alternatywy polecam, jeśli nie ta metoda to inna z pewnością Ci się spodoba. Na początku często coś nie wychodzi idealnie, każdego urządzonka trzeba się nauczyć, po dłuższej praktyce będzie dużo lepiej niż na początku.
« Ostatnia zmiana: 08 Wrzesień 2017, 17:40:03 wysłana przez grex »

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2222
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #209 dnia: 08 Wrzesień 2017, 18:33:02 »
Ja mielilem wczoraj na 7 kliku średnio palona Bolivie. 10 gramów, 140ml, 5 razy zagotowania. Małe body ale mmmmmm, miód i brzoskwinie. Rzadko używam tygielka (a raczej dzbanka do podgrzewania mleka), ale wychodzi smacznie :)
WITAM I POZDRAWIAM :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi