Autor Wątek: Tygielek  (Przeczytany 110116 razy)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Tygielek
« dnia: 08 Maj 2013, 18:01:29 »
Oto co dzisiaj przywiózł mi kurier:
http://img69.imageshack.us/img69/9720/imag0130li.jpg
Tygielek
Dzisiaj pierwsze próby...

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Maj 2013, 18:08:02 »
Piękna emalia :mrgreen:

Czekam na wyniki prób.

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1045
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Maj 2013, 19:11:59 »
Sam tygielek, bez tej kawy grand dostałeś?

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Maj 2013, 19:13:15 »
No, no... Ja zamawiam dziś Efendi i też będę próbować, może w weekend?
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Maj 2013, 19:37:34 »
Razem z kawą oczywiście, zmielona prawie jak kakao :)
Tak się spieszyłem, że nie przegotowałem kilka razy samej wody tylko umyłem tygielek i... popijam kawkę z posmakiem emalii.

Wypiłem, przegotowuję go wodą. Pierwsze wnioski:
- jest śliczny
- bardzo
- bardzo, bardzo
- ma potencjał
- nawet kawę z cukrem da się wypić :)

OK, a teraz pytania:
- czy ta kawa musi być słodzona?
- jakieś przepisy...

Goran - jeszcze raz wielkie dzięki!
« Ostatnia zmiana: 08 Maj 2013, 19:54:52 wysłana przez spinka2 »

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Maj 2013, 19:57:38 »
Na ile filiżanek to jest?
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Maj 2013, 20:02:01 »
Pełniuteńki to 450 ml. Zakładając robocze napełnienie max 2/3 - daje 300 ml czyli 2 porcje :)

Offline slavik Mężczyzna

  • Wiadomości: 141
  • Młynek: I-mini
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Maj 2013, 20:07:05 »
Nie piłem jeszcze kawy z tygielka.
Mocna ona aby...
Serducho telepie i mrówki w nogach...? ;)

Gdzie Ty idziesz...?
Ide se do Malawi...
Malawi Mzuzu Geisha...
E i A , Oni wiedzą gdzie idę....

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Maj 2013, 20:09:38 »
Nie jest mocna, raczej intensywna. Porównałabym ją do słodkiego ristretto. Mnie smakowała - piłam na ubiegłorocznym Festiwalu Kawy.
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Maj 2013, 20:12:55 »
Na razie się nie wypowiem, bo tak naprawdę przez pośpiech i nieczytanie instrukcji (potem znalazłem fragment po angielsku) zepsułem ją. Dołączona kawa rzeczywiście bardzo miałka... :)

PS
Wsypałem 1,5 łyżeczki

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1045
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Maj 2013, 20:22:14 »
Próbowałem, raz bez cukru, ale to nie to, jak dla mnie to cukier musi być, poznać pełne walory kawy z tygielka. Czasami dodaję parę kropel zimnej wody, co by muł osiadł i między zęby nie zachodził.
Będąc w Serbii piłem kawę podawaną w małych filiżankach i była intensywna i mocna.
Zajrzyj na poprzednie forum, tam Goran podał 2 przepisy, mam nadzieję, że będzie kontynuacja u nas.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Maj 2013, 20:23:31 »
Mój tygielek do połowy to około 250g, dwie czubate kawy, dwie cukru.
Miód malyna.
Szklaneczka około 60g
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Maj 2013, 20:26:04 »
Przygotowałem wg pierwszego przepisu właśnie :)

Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Maj 2013, 01:20:25 »
Nie jest mocna, ...
Pozwolę sobie zaprzeczyć - moim zdaniem mocna, mocniejsza niż espresso (ale to i tak pewnie zależy od użytej kawy)
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Maj 2013, 11:40:13 »
To ja pozwolę sobie zacytować

Cytat: ranGo
Postaram się tutaj opisać różne sposoby parzenia kawy w tygielku, znaczy nie tylko po turecku. Zaczniemy od przepisu rodzinnego, czyli kawa po serbsku :)
















LMWDP #469

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi