Costa Rica Perla Negra Las Lajas – palarnia kawy Euro Cafe
Perla Negra to kostarykański natural z farmy Las Lajas. Ziarenka o których było już pozytywnie głośno na forum.
Sposób przygotowania: dripper Tiamo V60 - 01, białe filtry Hario „W” i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Doza standardowa - 6 g kawy na 100 ml wody, temperatura wody 92°C, czas parzenia 2,5 minuty, preinfuzja 30 sekund, mieszanie przez kołysanie dripperem po pierwszym zalaniu, powolne polewanie czterema porcjami.
Ziarenka mają bardzo intensywny słodki aromat, złożony z fig, mlecznej czekolady i nut wanilii. W aromacie dripa także przeważa figowa słodycz. Po spróbowaniu dominują słodkie śliwki, słodkie suszone żółte owoce i akcenty dojrzałych, ciemnych winogron. Drip jest słodki, intensywnie owocowy, z dużym body, odpowiednio kwaskowaty i czysty w smaku. Posmak podobny, miły i wyjątkowo intensywny, z czasem przechodzący w czekoladowy. Ziarenka są bardzo fajne, ale mają też istotne wady. Przede wszystkim szybko się kończą i nie ma ich obecnie w ofercie Euro Cafe. To wielka szkoda, bo dripy z nich są wyjątkowo dobre. Słodkie, intensywnie owocowe, z syropowatym finiszem, świetne do picia. No i praktycznie zawsze wychodzą, trudno je zepsuć, temperaturą wody na przykład.