forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: WS w 28 Listopad 2017, 17:27:07

Tytuł: Costa Rica Perla Negra Las Lajas – palarnia kawy Euro Cafe
Wiadomość wysłana przez: WS w 28 Listopad 2017, 17:27:07
Costa Rica Perla Negra Las Lajas – palarnia kawy Euro Cafe

Perla Negra to kostarykański natural z farmy Las Lajas. Ziarenka o których było już pozytywnie głośno na forum.
Sposób przygotowania: dripper Tiamo V60 - 01, białe filtry Hario „W” i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Doza standardowa - 6 g kawy na 100 ml wody, temperatura wody 92°C, czas parzenia 2,5 minuty, preinfuzja 30 sekund, mieszanie przez kołysanie dripperem po pierwszym zalaniu, powolne polewanie czterema porcjami.
Ziarenka mają bardzo intensywny słodki aromat, złożony z fig, mlecznej czekolady i nut wanilii. W aromacie dripa także przeważa figowa słodycz. Po spróbowaniu dominują słodkie śliwki, słodkie suszone żółte owoce i akcenty dojrzałych, ciemnych winogron. Drip jest słodki, intensywnie owocowy, z dużym body, odpowiednio kwaskowaty i czysty w smaku. Posmak podobny, miły i wyjątkowo intensywny, z czasem przechodzący w czekoladowy. Ziarenka są bardzo fajne, ale mają też istotne wady. Przede wszystkim szybko się kończą i nie ma ich obecnie w ofercie Euro Cafe. To wielka szkoda, bo dripy z nich są wyjątkowo dobre. Słodkie, intensywnie owocowe, z syropowatym finiszem, świetne do picia. No i praktycznie zawsze wychodzą, trudno je zepsuć, temperaturą wody na przykład.
Tytuł: Odp: Costa Rica Perla Negra Las Lajas – palarnia kawy Euro Cafe
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 28 Listopad 2017, 18:53:43
Potwierdzam, to jedyna wada tej kawy.

Marek.

Tytuł: Odp: Costa Rica Perla Negra Las Lajas – palarnia kawy Euro Cafe
Wiadomość wysłana przez: pietro w 11 Maj 2020, 14:41:23
Faktycznie pyszna ta kawka i niestety szybko się skończyła. Palarnia CoffeePirates.

Z innymi kawami często kombinuje zmieniając parametry parzenia, myśląc że coś robię nie tak, smak jakiś nie ten, a ta praktycznie za każdym razem była dobra :)

Tytuł: Odp: Costa Rica Perla Negra Las Lajas – palarnia kawy Euro Cafe
Wiadomość wysłana przez: WS w 10 Czerwiec 2020, 23:12:55
Inne palenie i inne parametry, efekt bardzo dobry. Temperatura wody 94°C, mielenie troszkę drobniejsze, polewanie w trzech porcjach, czas ekstrakcji 2.30 minuty. Wrażenia takie same. Złożony, intensywny drip, dobrze zapadający w pamięć.
Tytuł: Odp: Costa Rica Perla Negra Las Lajas – palarnia kawy Euro Cafe
Wiadomość wysłana przez: Johnny_Malini w 10 Czerwiec 2020, 23:18:54
Właśnie dzisiaj zamówiłem, także nadzieje są wielkie  :taktak:
Tytuł: Odp: Costa Rica Perla Negra Las Lajas – palarnia kawy Euro Cafe
Wiadomość wysłana przez: Johnny_Malini w 27 Czerwiec 2020, 13:24:34
Pierwsze parzenie z chemexa, do śniadania - 30/500g, temperatura 98-99 stopni, ustawienie 15 na młynku Q2, metoda Jamesa Hoffmana pod dripa, całość trwała 4 minuty, i efekt znakomity - duża słodycz, fajne body i nienachalna kwasowość. Ogólne skojarzenia podobne jak WS: figi, śliwki i suszone owoce.
Jedna z moich lepszych kaw ostatnio  kawka
Tytuł: Odp: Costa Rica Perla Negra Las Lajas – palarnia kawy Euro Cafe
Wiadomość wysłana przez: Miro Miro w 28 Czerwiec 2020, 01:38:03
@Johnny_Malini - Gdzie kupiłeś? Bo nie mogę znaleźć.
Tytuł: Odp: Costa Rica Perla Negra Las Lajas – palarnia kawy Euro Cafe
Wiadomość wysłana przez: Johnny_Malini w 28 Czerwiec 2020, 10:25:48
@Miro Miro - tak jak w temacie, palarnia Euro Cafe. Na początku miesiąca była znów chwilę w ofercie.