forum.wszystkookawie.pl

Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: essewissa w 04 Grudzień 2018, 18:00:55

Tytuł: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: essewissa w 04 Grudzień 2018, 18:00:55
Znacie palarnie, które do kawy pod espresso dają sugestie/podpowiedzi w jaki sposób przyrządzić kawę?
Chodzi mi o ratio, temperaturę parzenia, czas itp. Coffeedesk kiedyś tak opisywał kawy pod espresso miesiąca. Wiem, że w USA jest to bardzo popularne, lokalni palacze kawy podpowiadają jak zaparzyć konkretną kawę, w UK tez chyba to funkcjonuje. Wiadomo, że zawsze jest jakieś pole do manewru w przypadku espresso, ale takie podstawowe informacje byłyby bardzo pomocne.  Coś w stylu, co artysta miał na myśli. :)
Właśnie dotarła do mnie kawa od etno caffe, abyssinian highland. W opisie, że palona średnio, wg mnie podchodzi pod jasne palenie. Wystartowałem z dozą 16g, uzysk 40g, ale chyba będę musiał przejść na 18g i mniejszyć uzysk. Zanim temat rozkminie to mi zejdzie ze 300gr, a kawa droga :)
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: rubin w 04 Grudzień 2018, 18:23:35
Antonio takie u siebie podaje, ale chyba nie do wszystkich pisze. Ja też bym chętnie widział taki „info dla początkujących” szczególnie do tych jasnych. Tu na forum jest od tego wątek/wątki, ale mało aktywne. Z wyjątkiem 2 ludzi mało kto kontrybuuje.
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: pmichal w 04 Grudzień 2018, 18:29:57
Być może wynika to z doświadczenia użytkowników i umiejętności odnajdywania smaków.
Od roku mam ekspres, od kilku miesięcy alternatywy i mimo smacznej kawy nijak ona się ma do tej samej przygotowanej w odpowiednich kawiarniach. Oczywiście pytam ich o przepisy, oglądam jak to robią i cierpliwie sam też się staram, ale póki co jest to poziom trochę powyżej amatorskiego.
Przepisy na stronie u Antonio są dla mnie bardzo pomocne, często też wstawia przepisy u siebie w wątku więc warto przeglądać.
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: Kekacz w 04 Grudzień 2018, 18:41:47
swiezopalona.pl podaje to wszystko. Opisy pojawiają się przy wyborze opakowania 250 g. Przy kliknięciu 1 kg często znikają.
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 04 Grudzień 2018, 20:29:47
od kilku miesięcy alternatywy i mimo smacznej kawy nijak ona się ma do tej samej przygotowanej w odpowiednich kawiarniach

No to jest chyba nie do przeskoczenia, bo kawiarnie często optymalizują wodę pod kawy. A to robi ogromną różnicę jeśli chodzi o głębie i złożoność smaku.
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: essewissa w 04 Grudzień 2018, 20:41:00
swiezopalona.pl podaje to wszystko. Opisy pojawiają się przy wyborze opakowania 250 g. Przy kliknięciu 1 kg często znikają.
Dzięki Kekacz, rzeczywiście na swiezopalona jest wszystko. U Antonio nie widzę, albo mało, albo źle szukam.
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 05 Grudzień 2018, 15:33:18

No to jest chyba nie do przeskoczenia, bo kawiarnie często optymalizują wodę pod kawy. A to robi ogromną różnicę jeśli chodzi o głębie i złożoność smaku.

Odpowiedź usunąłem. Pytanie proszę kierować do siewca.
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 05 Grudzień 2018, 15:36:26
I znowu te teorie z dupy...
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 05 Grudzień 2018, 15:49:05
I znowu te teorie z dupy...


To co Ty wyprawiasz na tym forum, przechodzi ludzkie pojęcie.
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 05 Grudzień 2018, 15:54:34
"Kto z Was bez grzechu, niech pierwszy rzuci w nią kamieniem" J 8,7

Marek.

Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 05 Grudzień 2018, 18:07:26
Co za J 8,7. Mimo, że wieki temu byłem ministrantem, "J + cyfry " kojarzy mi się tylko z Hansem Klossem jako agentem J 23.
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: pmichal w 05 Grudzień 2018, 18:27:21
Skrót w bibli - ewangelia według Jana, rozdział 8, werset 7

Wróćmy już do tematu podawania przepisów, a nie kwesti, że tylko konretne sprzęty z odpowiednim certyfikatem są w stanie przygotować espresso.
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 05 Grudzień 2018, 19:08:13
Generalnie problem jest w sprzęcie - na każdym sprzęcie będzie trzeba to zrobić ciut inaczej. Przepis może mniej więcej wskazać drogę, aczkolwiek z tego co ja wiem to startem i tak powinno być stałe ratio 1:2-2,5 plus doza jaka w sitku i 25-30 s. Potem możesz próbować wydłużać shota, trochę pomanewrować ratio itd... A i tak najlepiej by było gdyby podpowiedział coś barista, który na danej kawie pracuje/pracował a niestety nie zawsze jest to możliwe - w coffeedesku sobie tego nie wyobrażam przy ilości kaw które mają. Mniejsze palarnie mogą coś podpowiedzieć, ale powiem Ci, że ja trzymając się 1:2 w 25 s nigdy nie żałowałem. Czy to Astoria, czy to Ascaso Basic czy teraz Europiccola, gdzie będę robił tak samo...
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 05 Grudzień 2018, 19:16:36
@Pmichal. Ten temat, a konkretnie omawiany wpływ na smak, jest w pewnym sensie drogą którą ja sam przeszedłem. Na ile stać Ciebie lub kogoś innego, bardzo łatwo jest to sprawdzić.
Przepis z INEI i kawą certyfikowaną włącznie, sprzęt może być bez certyfikatu.
Oceniany smak: wystarczy zrobić, żeby była ona w smaku zrównoważona. Smaki pojawią się automatycznie o odpowiednim nasileniu a skończą się na długim przyjemnym posmaku.
Kawa np. Jolly Caffe  Data palenia: 19 listopada 2018.
Cena bez forumowego upustu 60 zł / 0,5 kg.

https://www.cafesilesia.pl/pl/p/kawa-ziarnista-JOLLY-CAFFE-CREMA-500g/1148 (https://www.cafesilesia.pl/pl/p/kawa-ziarnista-JOLLY-CAFFE-CREMA-500g/1148)

Z innej beczki np.

 http://sklep.aprotrade.pl/red-label-100-arabica (http://sklep.aprotrade.pl/red-label-100-arabica)

Smaki opisane zgodne, jakiś czas temu testowałem ją. Tem. 92C
Nawet z kwasowością zszedłem na niższy poziom niż jest podany w opisie.
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: essewissa w 05 Grudzień 2018, 20:02:19
Siewcu, ja nie mam żadnego problemu ze sprzętem. Moim zdaniem to roaster (palacz?) powinien podpowiedzieć, tak jest przynajmniej w USA. To on wie najlepiej jakie ziarno i w jaki sposób je wypalił. W USA można nawet wypić na miejscu espresso z tej "podpowiedzi" , można zapamiętać smak. U mnie w lokalnej palarni jak ostatnio poprosiłem o doppio to mi po prostu nalano w filiżankę espresso do pełna :) Taka dygresja.
Stałe ratio się nie sprawdza. Te 1:2 to faktycznie złoty środek, też tak startuje z kawą. Sprawdza się pewnie przy 90% ciemniej palonych mieszanek, ale przy jasnych już mniej.
Przykład Etno Caffe Abyssinian, które ostatnio kupiłem. Standardowo,  16g, 30s, ratio 1:2.5, efekt kwas z wodnistym body. Zmiana na 18g i 40g uzysk, już lepiej, pojawiła się słodycz, body się poprawiło, chyba jeszcze skręcę młynek na uzysk 1:2 :) . Druga sprawa dystrybucja, bez WDT nie da się z tej kawy nic wycisnąć. Tego nie jestem jeszcze do końca pewien bo mam nowe żarna i jeszcze nie ten sławny clump crusher w Mythosie. Ciekaw jestem, czy po ustawieniu się żaren i zmianie antyzbrylacza będzie można zrezygnować z WDT. Jasne kawy są trudne, kapryśne, jak się trafi w punkt i przyłoży to esprsso jest genialne, ale koszta są spore.
Plan mam taki, że przetestuję kawy ze Świeżopalona i ich przepisy.
Nadal jestem zdania, że podpowiedzi  roasterów byłby z korzyścią dla obu stron. Coraz więcej ludzi podchodzi poważnie do espresso, mają dobry sprzęt, pogłębiają wiedzę o kawie. Głupio tak trochę, rzucić kilo kawy w niemałej cenie i ani me, ani be, ani kukuryku :)
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: krystians w 05 Grudzień 2018, 20:13:50
Taka podpowiedź moim zdaniem niewiele wnosi. Bo masz chociażby takie zmienne jak młynek, sitko, ubicie, ekspres, woda, użytkownik, przechowywanie, czas od wypalenia i otwarcia paczki. Jestem pewien, że w każdej szanującej się palarni możesz otrzymać espresso z danych ziarenek jak wcześniej się umówisz. Możesz też bez problemu zapytać jak jest przez palarnię przygotowywana kawa z danych ziaren. Z własnego doświadczenia wiem, że nawet instrukcje krok po kroku przeważnie się nie sprawdzają, dlatego uważam pretensje w kwestii publikowania przepisu za nieuzasadnione. Podstawową wskazówką jest opis profilu. Wtedy mając pewne doświadczenie wiesz czy zmierzasz w dobrą stronę. Oprócz tego można sobie pomagać np. espresso compass. 
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: essewissa w 05 Grudzień 2018, 20:24:41
Krystians. Nie masz racji. Moim zdaniem jeżeli ktoś potrzebuje takich informacji od roastera to kawowym jełopem nie jest, to raz. Przy sprzęcie, wiedzy z powiedzmy średniej półki zmienne takie jak młynek, siła ubicia, ekspres, sitko to żadne zmienne, to dwa. Nie wyobrażam sobie żeby roaster nie spróbował espresso z kawy , która wypalił. W jakimś celu to robi, to chyba oczywiste. Skoro robi espresso to wg jakichś parametrów, może się tą wiedzą podzielić, to trzy. Celowo użyłem słowa podpowiedź, a nie przepis.
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: burlap w 05 Grudzień 2018, 20:48:12
Zgadzam się z @essewissa, że podpowiedź jest przydatna.

Jeszcze na kilogramie kawy mogę sobie nawigować organoleptycznie (zresztą jest to konieczne, bo 1 kg kawy i tak wymaga w trakcie jakiejś zmiany, nawet jeśli to tylko mała regulacja młynka), ale jak mam 250g (przy dozie 18g to tylko 14 strzałów), to temperatura, doza i ratio stanowią dobrą podpowiedź. Jak się zna własny sprzęt, to można po jednym razie wykonać od razu całkiem solidną korektę i być może zredukować liczbę prób i błędów. Jeśli zamiast pięciu strzałów zmarnuje się trzy, to przy paczce 250g jest spora różnica.

Ale oczywiście profil też jest niezbędny.
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: rubin w 05 Grudzień 2018, 21:11:30
Dobry argument. Ja tak mam z jasnymi kawami - dużo marnuję z tej paczki 250g, żeby się zbliżyć do tego punktu G ekstrakcji. Jakaś wskazówka jest przydatna, nie musi być precyzyjny przepis.
Ktoś tu wspomniał o doświadczeniu z różnymi profilami - spodziewam się, że wiele z nas go jeszcze nie ma i takie wskazówki pomogą nam je zdobyć.
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: ZELAND w 05 Grudzień 2018, 22:12:42
Jestem ZA. Jako nowicjusz, chętnie będę studiował wszystkie objaśnienia i podpowiedzi odnośnie parzenia jasnych kaw.


 Ja, z braku doświadczenia 250 g w ogóle nie kupuje. :)
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 06 Grudzień 2018, 07:37:43
Ostatnio byłem w Hot Air Cafe na cuppingu organizowanym przez Gorana. Po cuppingu siedliśmy jeszcze chwilę pogadać i zamówiłem espresso z jakiegoś singla, już nie pamiętam co to było, coś z Ameryki. Espresso, które dostałem miało wyraźnie przeciągniętą ekstrakcję. Barista spytał się jak mi smakuje więc powiedziałem mu grzecznie o swoich odczuciach. Zrobił mi drugie espresso z wyraźnie krótszym czasem ekstrakcji i pokazały się owoce i wszystko to co lubię w takim espresso. W krótkiej rozmowie wyjaśnił, że większość klientów niestety nie docenia tych wszystkich owocowych kwasków, musi być goryczka.

Jaki w tym przypadku chciał byś przepis na tą kawę? Ta sama kawa, ten sam sprzęt, różni klienci.

Marek.

Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: pmichal w 06 Grudzień 2018, 08:30:44
I tu się pojawia pytanie:
Czy kawiarnia (lokal gastronomiczny) powinien robić wszystko pod klienta i jednocześnie nie mieć duszy czy też wykonywać napoje (posiłki) zgodnie z własnymi przekonaniami, jakąś określoną sztuką itd.

Klient jest ważny - dzięki nim kawiarnie istnieją, ale jeżeli będą one (moim zdaniem) robić produkt, który półprostą ma smakować wszystkim, a w rzeczywistości można dany produkt zrobić lepiej to którą opcje wybrać?

Wtedy, jeżeli jest możliwość, najlepiej jest po prostu dać 2 mlynki dla espresso - Brazylia, która smakuje większości i jest po prostu zwykłą, wciąż smaczną kawą i jakaś druga, ciekawa kawa z przyjemnymi owocami.
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 06 Grudzień 2018, 08:38:12
Moim zdaniem trzeba robić kawę pod klienta. Można walczyć z wiatrakami, ale wiemy jak skończył Don Kichot z La Manchy. Kawiarnia umrze jak ten błędny rycerz. Myślę, że dobre ziarno się obroni. Ta przeciągnięta kawa była i tak smaczna. Lepsza niż w jakiejkolwiek sieciówce, tylko po prostu ja bym ją zrobił inaczej.

Marek.
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: essewissa w 06 Grudzień 2018, 09:01:33
Myślę Miklas, że "rozwadniasz" temat. Co mnie obchodzą restauracje? Temat z kwaskiem i goryczką w restauracyjnym espresso też bez sensu. Jaki sens zamawiać do restauracji kawę, która ma w profilu nuty owocowe, ergo jest pewnie droższa i przeciągać ekstrakcję żeby wyciągnąć goryczkę. Nie prościej kupić tańszą kawę, mocniej upaloną z goryczką? Nie mówię o asfalcie, ale o kawie z profilem pod klienta.  Kiepsko to świadczy o tej restauracji, jeszcze jak robi shit pod klienta. A sieciówki, które robią kawę pod klienta złe :)
Mnie chodzi o sklepy i palarnie, dobra kawa to towar luksusowy, potrafi kosztować 100-150zł za kg, tyle co np. kg wędzonego węgorza.
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: pmichal w 06 Grudzień 2018, 09:27:57
@essewissa możemy mieć różne zdania, różne opinie, ale starajmy się szanować nawzajem i wyrażać swoje opinie w cywilizowany i kulturalny sposób.
Również uważam podejście takich kawiarni za złe. Jeżeli można wyciągnąć z kawy lepsze smaczki to warto to zrobić, lepszy produkt będzie miał lepszą szanse się obronić. Sam, jeżeli jeżdżę do kawiarni to godzinę drogi od domu, bo wiem jak bardzo warto tam jechać.

Można jednak swoje podejście wyrazić używając konstruktywnej krytyki, a nie skazując od razu kawiarnie na wieczne potępienie.

Wracając do tematu - inne zmienne są w kawiarni/palarni, inne w domu, ale sam przepis jest pomocny jako punkt wyjściowy do szukania tego smaku w domowym zaciszu.
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: krystians w 06 Grudzień 2018, 10:25:02
Nie masz racji. Moim zdaniem jeżeli ktoś potrzebuje takich informacji od roastera to kawowym jełopem nie jest, to raz.
No cóż moja racja nie koniecznie musi być zbieżna z Twoją, ale nie widzę powodu komukolwiek jej odmawiać. Możemy się zastanowić, aby wypracować jakieś rozwiązanie. Jednak do niczego się nie dojdzie odrzucając czyjś punkt widzenia tylko dlatego, że nie jest zbieżny z naszym.

Nie rozumiem dlaczego piszesz o "jełopach". W mojej wypowiedzi nie ma żadnej intencji obrażania innych osób. Jest jedynie stwierdzenie, że nawet napisanie instrukcji ma małe szanse powodzenia. To jest fakt, który nikogo nie powinien obrażać. Jesteśmy różni, mamy różne doświadczenia, przyzwyczajenia, różnie pewne rzeczy wykonujemy i różnimy się upodobaniami.

Myślę, że można  próbować wypracować pewne dobre praktyki i zasugerować, aby palarnie publikowały jakieś wskazówki. Jednak mam duże wątpliwości czy cokolwiek ponad ratio, czas i profil tak uzyskanego naparu ma szanse się sprawdzić. Więcej wg mnie nie ma sensu ze względu na różny sprzęt oraz użytkownika czyli także, a może przede wszystkim jego upodobania.
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: essewissa w 06 Grudzień 2018, 10:38:57
Klasyka w wykonaniu WOK, tolerancja, wodolejstwo, relatywizm, dygresja, a jak ktoś zwróci na to uwagę to foch, szacunek, obraza.  :picardpalm:
Krystians, czemu się tak uczepiłeś tego przepisu/instrukcji ??!! Gdzie ja piszę o uzyskaniu tak szczegółowych informacji ??!!
W temacie jak byk jest "PODPOWIEDŹ
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: krystians w 06 Grudzień 2018, 10:47:07
Jak masz jakiś problem z tolerancją i luźnymi rozmowami, różnymi reakcjami na Twoje wypowiedzi, to idź na płatne kursy, płać i wymagaj.

Nie odniosłeś się natomiast do mojej bardzo konkretnej wypowiedzi w ostatnim akapicie. Czytaj więc ze zrozumieniem i zjedz snickersa.
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: wasku w 06 Grudzień 2018, 11:40:25
Klasyka w wykonaniu WOK, tolerancja, wodolejstwo, relatywizm, dygresja, a jak ktoś zwróci na to uwagę to foch, szacunek, obraza.  :picardpalm:
U ciebie to da się to określić jednym słowem: warcholstwo

W temacie jak byk jest "PODPOWIEDŹ
Podpowiedź: Zmień ton swojej wypowiedzi

Po co zakładasz temat, skoro wszystko wiesz najlepiej? Od tego chyba jest forum, żeby się wymieniać poglądami, informacjami, rozmawiać jak kumple, a nie ziać ogniem czy pluć jadem.
Ostatnio, może to przez pogodę, parę osób zaczęło przelewać swoje życiowe zatwardzenia na łamach forum, może czas ochłonąć? ;)
Tytuł: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: rubin w 06 Grudzień 2018, 12:13:27
Nie masz racji. Moim zdaniem jeżeli ktoś potrzebuje takich informacji od roastera to kawowym jełopem nie jest, to raz.

Myślę, że można  próbować wypracować pewne dobre praktyki i zasugerować, aby palarnie publikowały jakieś wskazówki. Jednak mam duże wątpliwości czy cokolwiek ponad ratio, czas i profil tak uzyskanego naparu ma szanse się sprawdzić. Więcej wg mnie nie ma sensu ze względu na różny sprzęt oraz użytkownika czyli także, a może przede wszystkim jego upodobania.

Ratio, czas i profil (profil - tu do końca nie rozumiem pojęcia) - to dla mnie są już bardzo przydatne wskazówki na start. Coś co ktoś sprawdził i wyszło fajnie - ja bym próbował powtórzyć i potem dostosować do swoich warunków (sprzęt, woda).
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: krystians w 06 Grudzień 2018, 12:42:08
Profil może każdy sobie wybrać. Może być np. profil filiżanki, kolorystyczny albo osoby, z którą pijemy kawę. Wiadomo, że w miłym otoczeniu i dobrym towarzystwie wszystko smakuje lepiej.  ;)

Tak na serio, to chodziło mi o określenie czego możemy spodziewać się w kwestii aromatu i smaku. Choć to też jest kwestia dość indywidualna. Bo np ja biorę łyk kawy i czuję pieczoną brzoskwinię, mandarynkę, karmel, jaśmin, a inna osoba mówi: "co to za kwaśna woda po bobie". :) To jest prawdziwa sytuacja, która miała miejsce tydzień temu.

EDIT: Każdy z nas ma inne doświadczenia i upodobania, dlatego próba uzyskania tego co ktoś opisał brzoskwinią może być dla innej osoby nieosiągalna, bo po prostu czuje coś innego. Nie ma tu winy po żadnej ze stron. Nie mniej może być potencjalnym powodem zmarnowania całej kawy, aby dojść do czegoś czego nie czujemy. Dlatego uważam, że lepiej kierować się własnymi zmysłami i doświadczeniami.
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 06 Grudzień 2018, 12:58:50
To jest prawdziwa sytuacja, która miała miejsce tydzień temu.
Wiem, wierzę  :smiech:
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 06 Grudzień 2018, 13:12:11
Myślę Miklas, że "rozwadniasz" temat. Co mnie obchodzą restauracje? Temat z kwaskiem i goryczką w restauracyjnym espresso też bez sensu. Jaki sens zamawiać do restauracji kawę, która ma w profilu nuty owocowe, ergo jest pewnie droższa i przeciągać ekstrakcję żeby wyciągnąć goryczkę. Nie prościej kupić tańszą kawę, mocniej upaloną z goryczką? Nie mówię o asfalcie, ale o kawie z profilem pod klienta.  Kiepsko to świadczy o tej restauracji, jeszcze jak robi shit pod klienta. A sieciówki, które robią kawę pod klienta złe :)
Mnie chodzi o sklepy i palarnie, dobra kawa to towar luksusowy, potrafi kosztować 100-150zł za kg, tyle co np. kg wędzonego węgorza.


Może uznasz, że to znowu jakiś foch w stylu WOK, ale ochłoń trochę, bo język masz na poziomie tych twoich żuli spod klatki. Kawa, którą piłem to nie był żaden shit używając Twojego języka, tylko bardzo smaczne espresso. Gdyby barista się nie spytał to wypiłbym ze smakiem i zapomniał, ale spytał się, więc powiedziałem, że ja bym zrobił trochę krócej i dostałem drugie za free krótsze. Było dla mnie lepsze, ale to subiektywna ocena. Dla 90% klientów lepsze jest nieco przeciągnięte. Skąd wiesz, że dla Ciebie to moje nie byłby shit?
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: Fux w 06 Grudzień 2018, 18:08:28
Klasyka w wykonaniu WOK, tolerancja, wodolejstwo, relatywizm, dygresja, a jak ktoś zwróci na to uwagę to foch, szacunek, obraza. 

Może zdecyduj się, co chcesz przekazać. W tej wypowiedzi dominują sprzeczności. Przed publikacją wypowiedzi raczej bym przeczytał, co napisałem.
Przy okazji może lekka refleksja jeżeli chodzi o słownictwo.
fux





Myślę Miklas, że "rozwadniasz" temat. Co mnie obchodzą restauracje? Temat z kwaskiem i goryczką w restauracyjnym espresso też bez sensu. Jaki sens zamawiać do restauracji kawę, która ma w profilu nuty owocowe, ergo jest pewnie droższa i przeciągać ekstrakcję żeby wyciągnąć goryczkę. Nie prościej kupić tańszą kawę, mocniej upaloną z goryczką? Nie mówię o asfalcie, ale o kawie z profilem pod klienta.  Kiepsko to świadczy o tej restauracji, jeszcze jak robi shit pod klienta. A sieciówki, które robią kawę pod klienta złe :)
Mnie chodzi o sklepy i palarnie, dobra kawa to towar luksusowy, potrafi kosztować 100-150zł za kg, tyle co np. kg wędzonego węgorza.


Może uznasz, że to znowu jakiś foch w stylu WOK, ale ochłoń trochę, bo język masz na poziomie tych twoich żuli spod klatki. Kawa, którą piłem to nie był żaden shit używając Twojego języka, tylko bardzo smaczne espresso. Gdyby barista się nie spytał to wypiłbym ze smakiem i zapomniał, ale spytał się, więc powiedziałem, że ja bym zrobił trochę krócej i dostałem drugie za free krótsze. Było dla mnie lepsze, ale to subiektywna ocena. Dla 90% klientów lepsze jest nieco przeciągnięte. Skąd wiesz, że dla Ciebie to moje nie byłby shit?

O żulach to chyba nie on pisał.
 ;)

Potem posprzątam.
fux
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 06 Grudzień 2018, 18:46:28
]

O żulach to chyba nie on pisał.
 ;)

Potem posprzątam.
fux

Oj, w takim razie przepraszam, jakoś mi się te dwie wypowiedzi razem skojarzyły. Chyba nie sądziłem, że tyle jadu w jednym czasie może być udziałem dwóch różnych osób.

Marek.
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 06 Grudzień 2018, 20:15:16

Nadal jestem zdania, że podpowiedzi  roasterów byłby z korzyścią dla obu stron. Coraz więcej ludzi podchodzi poważnie do espresso, mają dobry sprzęt, pogłębiają wiedzę o kawie. Głupio tak trochę, rzucić kilo kawy w niemałej cenie i ani me, ani be, ani kukuryku :)


Przecież to oczywiste, że im więcej jest informacji o sposobie przyrządzenia tym jest łatwiej wstrzelić się  w profil smakowy opisany przez palarnię osobie która kupiła i zaufała kupując wypalone ziarno.
Opisując smak, jaki problem jest podać np. tem. wody potrzebnej do ekstrakcji. Tym bardziej, że wszyscy wiemy jaki ma wpływ na smak taka lub inna temperatura wody.
Dodatkowo podając czas ekstrakcji, wagę, uzysk, na samym starcie mamy już z górki. Można rzec, będzie profesjonalnie. Moim zdaniem.






Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: burlap w 06 Grudzień 2018, 20:30:49
Niepotrzebnie mieszamy do tego "upodobania". Owszem, ktoś może chcieć wydłużyć sobie espresso, bo potrzebuje czuć gorycz, a inny tylko obtoczy ziarno w cukrze i poda na przekąskę - nikt nie każe przecież postępować zgodnie ze wskazówkami. Z góry wiadomo, że wskazówki znaczyłyby "nam udało się osiągnąć opisany profil smakowy z takimi parametrami, polecamy zacząć poszukiwania mniej więcej tutaj". W opisie kawy można byłoby umieścić jakieś standardowe YMMV.

Mimo że percepcja smaków w kawie jest sprawą złożoną (nie spodziewam się, że zawsze poczuję ten rabarbar, mango i orzechy włoskie), to jednak wybierając, zamiast włoskich mieszanek, kawy zbierane przy pełni księżyca przez bosonogie sandinistki, mam nadzieję, że uda mi się do tych smaków zbliżyć.
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: Henry w 07 Grudzień 2018, 22:12:14
Ja też popieram dokładniejsze opisy kaw. Nawet jeśli nie mam dużej szansy na uzyskanie takiego samego profilu, to przynajmniej będę wiedział co omijać żeby nie kupić "kompotu". ;-)
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 10 Grudzień 2018, 11:01:03
Zobaczymy, może pojawi się więcej informacji np. o temperaturze wody. Przy braku informacji o temperaturze zaparzania, pierwszą ekstrakcję robię na tem. 91 C. Później w zależności od uzyskanego smaku, podnoszę lub obniżam tem. wody.

Z innej beczki.  ;)  Co się stało z użytkownikiem  @ Essewissa?  :mhh:  Przestał pisać i widnieje jako Gość.  :mhh:
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 10 Grudzień 2018, 11:24:19
Chyba odechciało mu się pisać. "Petycje" o przepisy są dość zrozumiałe. Sam kiedyś "fascynowałem się" przepisami wg INEI i wciąż traktuję te przepisy poważnie, codziennie je weryfikując. Faktycznie, sprawy z zaparzaniem espresso bardzo się skomplikowały, wraz z rosnącą popularnością jaśniej palonych kaw, kaw "speciality", mających zachwycić "zwykłych kawoszy". Wymyślono całą masę nowych dróg, niemal jak w skałach czynią to taternicy ;). Nic już nie jest proste, odkąd mamy nowej nowej generacji sitka i refraktometry, wagi w ekspresach i młynkach, komory klimatyczne w młynkach itp. itd.
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: Kekacz w 10 Grudzień 2018, 12:52:51
Swoją drogą smutne to, że niewinne wydawałoby się pytanie doprowadziło do niepotrzebnej burzy i uszczuplenie grona użytkowników o osobę wartościową dla tego forum. Tylko dlatego, że ośmielił się mieć własne zdanie przy którym trwał.
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 10 Grudzień 2018, 14:56:13
@Kekacz. Zgadzam się z Tobą.  :ok:
Osobiście lubię osoby które mają swoje własne zdanie.  :taktak:

@Antonio. Postęp jest wskazany. Oby tylko szedł w jednej parze z jakością lub też z zapewnieniami producentów który dany produkt produkują.
Uważam, że w tej materii wesoło nie jest, a będzie jeszcze gorzej. Chciałbym pomylić się.
Chcesz jakiś przykład Antonio ?  ;)
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: krystians w 10 Grudzień 2018, 14:59:09
Swoją drogą smutne to, że niewinne wydawałoby się pytanie doprowadziło do niepotrzebnej burzy i uszczuplenie grona użytkowników o osobę wartościową dla tego forum. Tylko dlatego, że ośmielił się mieć własne zdanie przy którym trwał.
To jego własna decyzja, nikt nie miał do niego pretensji o własne zdanie jedynie o to, że swoimi wypowiedziami wykazywał brak szacunku dla innych osób. Nie został on wyrzucony ani za karę usunięty z forum.
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: rubin w 10 Grudzień 2018, 15:55:20
Chyba odechciało mu się pisać. "Petycje" o przepisy są dość zrozumiałe. Sam kiedyś "fascynowałem się" przepisami wg INEI i wciąż traktuję te przepisy poważnie, codziennie je weryfikując. Faktycznie, sprawy z zaparzaniem espresso bardzo się skomplikowały, wraz z rosnącą popularnością jaśniej palonych kaw, kaw "speciality", mających zachwycić "zwykłych kawoszy". Wymyślono całą masę nowych dróg, niemal jak w skałach czynią to taternicy ;). Nic już nie jest proste, odkąd mamy nowej nowej generacji sitka i refraktometry, wagi w ekspresach i młynkach, komory klimatyczne w młynkach itp. itd.

Fajnie Antonio, że jako roaster zauważasz potrzebę na przepisy - przy Twoich kawach one akurat są (MA), ale już kawy z Synestezji, te celowane pod trzeciofalowe espresso już takich nie mają - jedynie profil. Przyznam, że zwykle się z nimi boksuję, a jak już mam taką w narożniku to się paczka kończy ;). Może jak masz blisko do Synestezji to wpłynąłbyś pozytywnie na ten fakt? :)
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: krystians w 11 Grudzień 2018, 23:10:18
Swoją drogą przez przypadek natrafiłem dziś na infografikę Java Coffee w temacie, myślę że bardzo fajnie to zrobili. W opisach kawy pod filtr jako drugie zdjęcie jest uproszczony przepis zaparzania w różnych urządzeniach oraz informacja, z której metody wg nich kawa wychodzi najsmaczniejsza.
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: Derdi w 12 Grudzień 2018, 13:29:50
Rzeczywiście, świetnie rozpisane metody. Dzięki za info.
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: skansen w 08 Listopad 2020, 00:04:27
Z innej beczki.  ;)  Co się stało z użytkownikiem  @ Essewissa?  :mhh:  Przestał pisać i widnieje jako Gość.  :mhh:
Swoją drogą smutne to, że niewinne wydawałoby się pytanie doprowadziło do niepotrzebnej burzy i uszczuplenie grona użytkowników o osobę wartościową dla tego forum. Tylko dlatego, że ośmielił się mieć własne zdanie przy którym trwał.
To jego własna decyzja, nikt nie miał do niego pretensji o własne zdanie jedynie o to, że swoimi wypowiedziami wykazywał brak szacunku dla innych osób. Nie został on wyrzucony ani za karę usunięty z forum.
Co prawda zasłużę zapewne na złotą łopatę, ale pocieszę Was: on dalej jest na forum i pisze od dłuższego czasu pod inną nazwą. Długo bez forum nie wytrzymał  :kawa: Dalej ma wyraziste poglądy :)
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: krystians w 08 Listopad 2020, 00:34:21
Miś na miarę naszych czasów i możliwości. Pies dałby mu 5 z ośmiu gwiazdek.
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: skansen w 08 Listopad 2020, 13:31:59
Może sprecyzuje, nie chodziło o Tediego a o Essewissa :)
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: Kekacz w 08 Listopad 2020, 15:38:38
To jakiś swoisty syndrom sztokholmski, znaczy zaburzenie.

Zakładam, że to użytkownik, który liczbą minusów dość mocno wyróżnia się na tle innych?
Tytuł: Odp: Espresso z podpowiedzią?
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 07 Grudzień 2020, 18:19:32
Wracajmy do tematu czyli: jak zrobić espresso? Dziś wziąłem się ręki NPF i sitko VST 20g. Nigdy tak tego nie robię, ale tak można ;). Kawa to świeże wydanie E#4. Wyszło znacznie intensywniej niż z mojej normalnej procedury:

https://youtu.be/AqIWwdMGrxs