Autor Wątek: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe  (Przeczytany 22978 razy)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2202
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #60 dnia: 12 Sierpień 2017, 20:32:55 »
Na drugim zdjęciu espresso wyglada spoko, ale to nie jest Americano.

Jesli powiem ze Duda nie jest prezydentem polski, a jest nim Komorowski i zacznę o tym mówić w większym gronie, to raczej spowoduje to problem, tak?
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #61 dnia: 12 Sierpień 2017, 20:35:38 »
Zapomniałeś dodać: moim zdaniem.

Masz rację. Nie pasuje mi smakowo dolewanie wody do espresso.

Yyy, to nie jest americano  americano powinno mieć TDS jak przelew, a tu będzie tylko w pół drogi.

W przelewach jestem zielony. :redface: Czy możesz mi wyjaśnić co to jest ten TDS?
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #62 dnia: 12 Sierpień 2017, 20:40:45 »
Ilość rozpuszczonych cząstek. Możesz podać TDS wody, możesz espresso, możesz kawy z filtra. Po ilości rozpuszczonych cząstek, czyli defacto intensywności naparu, obecnie klasyfikujemy napary: czym jest espresso, czy filtrowana jest dobrze zaparzona, można z tego też wyliczyć procent ekstrakcji, czyli ile kawy z kawy się rozpuściło.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #63 dnia: 12 Sierpień 2017, 20:47:46 »
Jesli powiem ze Duda nie jest prezydentem polski, a jest nim Komorowski i zacznę o tym mówić w większym gronie, to raczej spowoduje to problem, tak?
Tak, zgadzam się. Egoizm przemówił przeze mnie.  :redface:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #64 dnia: 12 Sierpień 2017, 21:04:04 »
Jutro sobie możesz dla testu drobniej zmielić i z tej samej dozy, w zbliżonym czasie uzyskać koło 30 g kawy. Może Ci zasmakuje, na pewno będzie trochę inaczej;)
Mimo, że to jakiś czas temu sprawdzałem, dzięki za radę. Warto to sprawdzić ponownie.

Ilość rozpuszczonych cząstek. Możesz podać TDS wody, możesz espresso, możesz kawy z filtra. Po ilości rozpuszczonych cząstek, czyli defacto intensywności naparu, obecnie klasyfikujemy napary: czym jest espresso, czy filtrowana jest dobrze zaparzona, można z tego też wyliczyć procent ekstrakcji, czyli ile kawy z kawy się rozpuściło.

Oj, te wyliczenia nie dla mnie na tą chwilę. ;) Za przewodnika mam smak z języka.   ;) :)
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #65 dnia: 12 Sierpień 2017, 21:19:14 »
Język jest całkiem niezłym narzędziem, ale trzeba mieć porównanie i przydaje się doświadczenie własne lub kogoś obok jeszcze lepiej.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #66 dnia: 12 Sierpień 2017, 21:59:39 »

Masz rację. Co dwie głowy to nie jedna. Na dodatek  są to dwa języki smakowe. Warto o tym porozmawiać tylko bez przepychanek niezwiązanych z tematem.
Jutro będę pił doppio. I coś jeszcze. Zobaczycie sami.


Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #67 dnia: 12 Sierpień 2017, 22:37:43 »
Zacznij w końcu ważyć shoty. Robienie tego na oko albo na mililitry nie prowadzi do jakichś świetnych rezultatów, nawet przy tej samej objętości w filiżance może być inny uzysk i inny smak.

Offline andrzejmakal

  • Wiadomości: 326
  • Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Lelit William, c40
India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #68 dnia: 31 Sierpień 2017, 16:56:14 »
Pytanie od początkującego: ta kawa z xCaffe i od Johan Nystrom od dyskowych to ta sama kawa tylko palarnie inne?
pozdrawiam Andrzej

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #69 dnia: 31 Sierpień 2017, 17:07:41 »
Ten sam kraj źródłowy i sposób obróbki.

Offline andrzejmakal

  • Wiadomości: 326
  • Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Lelit William, c40
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #70 dnia: 31 Sierpień 2017, 19:29:14 »
Dziekuję

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #71 dnia: 19 Wrzesień 2017, 18:51:02 »
A próbował ktoś tej kawy z phina? Ciekaw jestem jak ona wychodzi bo phin do mnie w drodze...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #72 dnia: 19 Wrzesień 2017, 19:32:21 »
Sam się przekonaj. Nie słuchaj innych ;).

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #73 dnia: 19 Wrzesień 2017, 23:28:49 »
Pewnie, że się przekonam. Ale na razie akcesorium w drodze ;) Bo może jakaś inna kawa lepiej w phinie wyjdzie?

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #74 dnia: 16 Kwiecień 2018, 18:53:57 »
Kupiłem tą kawę i odkopuję. Wyszukałem wszystkie posty gdzie mowa o parametrach robienia espresso, wypróbowałem i wciąż mocna gorycz na początku.

Próbowałem regulować temperaturę od 93-94 st schodząc poniżej 90 st. Starałem się trzymać ratio 1:2. Czy ta kawa tak ma? Czy mogę coś jeszcze poprawić?

Bardzo gorzka goryczka jest na początku, posmak jakoś tak bliżej czekolady. Ale ten początek mi nie leży ...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi