Autor Wątek: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe  (Przeczytany 22979 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #45 dnia: 12 Sierpień 2017, 19:09:58 »
Taki uzysk jak u @Tediego, prawie 1 : 4, to nie jest dobre rozwiązanie dla smaku espresso. Przy takiej kawie jak Monsooned maksymalnie powinno być 1 : 2,5. Przy intensywniejszej ekstrakcji, jak u @Tediego, jest więcej nut kwaskowatych, ale nieciekawie kwaskowatych, zmniejsza się słodycz i dla mnie jest to liche.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #46 dnia: 12 Sierpień 2017, 19:14:30 »
No i są 2 typy doppio czyli podwójnego espresso.

Jak wygląda strumień pod koniec ekstrakcji? Po (nadal ) dziurach w cremie i wadze naparu wnioskuję, że już od ładnych kilku sekund był niemal przeźroczysty?

A ta dziura w cremie, to zaleta czy wada?




Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #47 dnia: 12 Sierpień 2017, 19:16:03 »
Przy intensywniejszej ekstrakcji, jak u @Tediego, jest więcej nut kwaskowatych, ale nieciekawie kwaskowatych, zmniejsza się słodycz i dla mnie jest to liche.
Stanowczo się z Tobą nie zgadzam.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #48 dnia: 12 Sierpień 2017, 19:19:43 »
No i są 2 typy doppio czyli podwójnego espresso.

A ta dziura w cremie, to zaleta czy wada?
Jeden, albo tysiące, zależy jak na to patrzeć.

Dziura świadczy o tym, że wszystko co trzeba było już dawno się wyparzyło i nastąpiło dolewanie gorzkiej wody zwanej popłuczynami ;) Ergo: w znakomitej większości przypadków jest to wada.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #49 dnia: 12 Sierpień 2017, 19:28:29 »
Stanowczo się z Tobą nie zgadzam.

Z pozostałymi również. Tradycyjnie zresztą.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #50 dnia: 12 Sierpień 2017, 19:48:54 »
Dziura świadczy o tym, że wszystko co trzeba było już dawno się wyparzyło i nastąpiło dolewanie gorzkiej wody zwanej popłuczynami  Ergo: w znakomitej większości przypadków jest to wada.

Dla ekspresu La Cimbali M39 Dosatron wadą to nie jest. ;)
Smak też nie jest.  :)
Doppio

Ekspres 3 gr.


Americano, czyli dolewanie wody do espresso, to nawet przy tym ekspresie to jedna wielka porażka smakowa.





Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #51 dnia: 12 Sierpień 2017, 19:50:23 »
Zapomniałeś dodać: moim zdaniem.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2202
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #52 dnia: 12 Sierpień 2017, 19:52:55 »
Daleko temu do doppio. Jak zaczyna sie blonding, zaczyna lecieć kwas i to fakt, tu sie nie ma z czym nie zgadzać.
Fajniejsza ekstrakcję otrzymam na ekspresie ambiano z aldiego i młynku nożowym.
Jednak barista ma większe znaczenie niz myślałem.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #53 dnia: 12 Sierpień 2017, 19:55:28 »
No i są 2 typy doppio czyli podwójnego espresso.
Jakie są typy doppio? Wytłumacz, bo się chyba nie znam. Ciekawe którego typu doppio ja robiłem, ale jak mi raz wyszedł taki uzysk, to dobre w smaku to nie było - było takie, jak pisze WS, i rozwodnione. I jak zwykle nie zgadzasz się z tym, co cały świat uznaje za w 100% odpowiednie.

A do tego, bo się post pojawił - to co wkleiłeś, to już nie doppio, tylko doppio + popłuczyny w niemałej ilości(a to widać nawet patrząc na rozmiar filiżanki - taki na oko). I kolejny dowód na to, że się nie znasz, bo piszesz, że na jakimś tam ekspresie popłuczyny są dobre... A dobre nie są na żadnym, nawet na najdroższym LaMa, Nuova Simonelli czy innych najlepszych gastro za dobrze ponad 100 tysięcy. Pic w tym, że gdybyś poszedł do PORZĄDNEJ kawiarni to nikt by nie zrobił 60-70 ml doppio, bo dobrze wiedzą, że tak robić nie wolno.

Ale Panowie, w sumie po co te nasze posty... Wiemy dobrze, że to takie bezsensowne klepanie, bo i tak jego racja to święta racja...

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #54 dnia: 12 Sierpień 2017, 19:58:02 »
Z pozostałymi również. Tradycyjnie zresztą.

Możesz mieć swoje zdanie, tak samo jak ja. WS Ty możesz lubić pić inny typ kawy pod względem palenia, smaku niż ja. Mój typ smakowy kawy jest bardzo zbliżony do tego w np. Chorwacji.
Lubię smakowo pić kawę z ciemno palonego ziarna, mówiąc ogólnie.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2202
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #55 dnia: 12 Sierpień 2017, 20:00:28 »
Lub i pij co tam chcesz - nikt nie powie słowa.
Ale skoro nie zgadzasz sie z faktami, to zaczyna byc problem.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #56 dnia: 12 Sierpień 2017, 20:06:33 »
Daleko temu do doppio. Jak zaczyna sie blonding, zaczyna lecieć kwas i to fakt, tu sie nie ma z czym nie zgadzać.

Leci kwas, tylko nie idzie go wyczuć.

Fakt podałem przypadek wzrokowo ekstremalny, ale tak to miało wyglądać.  :lol2:




Jednak barista ma większe znaczenie niz myślałem.

Inny barista na tym samym sprzęcie.

Espresso plus americano.




Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #57 dnia: 12 Sierpień 2017, 20:08:24 »
Ale skoro nie zgadzasz sie z faktami, to zaczyna byc problem.

A jaki to problem?  :mhh:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #58 dnia: 12 Sierpień 2017, 20:08:54 »
Tylko zapominasz o jednej rzeczy. Americano robi się z espresso i WODY, a nie popłuczyn.

A problem jaki? Taki, że dalej uważam, że powinieneś dawno wylecieć stąd z hukiem za sianie zamętu i bzdury, które wypisujesz na tym forum. Na przykład w tym temacie.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: India Monsooned Malabar AA - palarnia kawy xCafe
« Odpowiedź #59 dnia: 12 Sierpień 2017, 20:18:21 »
plus americano.
Yyy, to nie jest americano ;) americano powinno mieć TDS jak przelew, a tu będzie tylko w pół drogi.

Taki, że dalej uważam,
Poważnie, szklanka zimnej wody. Nie służą Ci rozmowy z Tedim, to ich nie prowadź, nikomu ta gorąca woda nie potrzebna, każdy jakiś ekspres/czajnik ma. :szampan:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi