Kawa z Etiopii, Agaro , kooperatywa Nano Challa, odmiany Heirloon. Zbiór - grudzień 2016. Obróbka: Washed. Uprawa: powyżej 2000 mnpm. Palona 29.8.2017.
Kooperatywa dość młoda, założona w 2010 przy wsparciu fundacji Billa i Melindy Gatesów.
Sporym zaskoczeniem jest już wygląd ziarenek. Do tej pory Etiopie jakie miałem, zawsze w torebce wyglądały trochę jak blend, ziarenka rożnej wielkości. . Tu w zasadzie mamy jednorodne ziarno, równo wypalone, oczywiście bardzo jasno.
W smaku uderzają od razu nuty cytrusów i kwiatowy zapach. Gdzieś delikatnie w tle próbuje przebić się swoją słodyczą brzoskwinia. W espresso to raczej próba, w americano z łyżeczką cukru, mamy już mocno owocowy, brzoskwiniowy smak.
Świetna kawa, na pewno nie dla wszystkich, na pewno bardzo daleko o standardowych blendów.
20g -> 40g. Do większej filiżanki, niepodgrzanej. Więcej smaku oddaje jak jest ciut chłodniejsza.
Polecam.