@donkiszot, mówiąc o idealnym duecie, mówisz o dopasowaniu Aero i Hario Slim? : )
Tak, chodzi mi o to, że dolna część tego młynka idealnie pasuje do średnicy AP i można przesypać bez tego zestawowego lejka kawę tak, że ani ani się nie rozsypie. A i sam młynek zamykany od góry -- popcorning nie groźny. Więcej kawy, niż na raz zmielisz w Slimie też nie będziesz chciał nasypać do AP. Generalnie, turystycznie, jest to zestaw marzenie.
A co do tego, co chcę uzyskać.... kawę raczej kręcą mnie klimaty owocowo-kwaskowe w przypadku metod innych niż espresso.
To nadal za mało. Po tym stwierdzeniu wiadomo tylko jaką kawę powinieneś wybrać w palarni, no i ewentualnie to, żeby wystrzegać się wysokich temperatur. Powiedzmy, że 70-85°C jest dla Ciebie.
No i pył może czasem przeszkadzać -- lubi podbić goryczkę.
Powiedz jakich objętości oczekujesz i jakich intensywności. 50ml? 250ml? Intensywność espresso, czy raczej delikatne dripy?
A przy okazji, pamiętaj, że nieogrzany AP pochłania sporo temperatury wody.
No i o co chodzi w klasycznej i odwróconej metodzie?
Tu już odpowiedź otrzymałeś, ale powtórzę. Klasyczna, to ta z instrukcji i jej wariacje. Główną cechą jest to, że filtr z sitkiem są zakręcone, kawę sypiesz do AP, potem woda i potem przeciskanie.
Odwrócona głównie charakteryzuje się tym, że najpierw zakładasz tłoczek i stawiasz AP do góry nogami (bez sitka i filtra) i teraz kawa/woda. Potem sitko z filtrem, odwracanie na kubek (czy coś) i przeciskanie.