forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: Antonio w 02 Grudzień 2020, 21:03:21
-
Czy ktoś wie jak to działa?
https://www.instagram.com/p/CITT2LMBNzW/?igshid=h2qnock3c0gs
-
Wygląda na to, że wkłada się, to to do kolby i jak te "motylki" oprą się na sicie, a trzpień zrówna się z oznacznikiem na prowadnicy, to jest to idealna ilość kawy i można śmiało parzyć. Coś ala test monety chyba :)
-
Swego czasu to był wskaźnik tylko ich ekspresów, może zrobili bardziej uniwersalne?
https://www.dallacorte.com/en/magazine-the-coffee-caliber-n-455.html
https://www.facebook.com/watch/?v=1349160358579562
-
No tak - "zwykły" głębokościomierz. W sumie niegłupie żeby dobrać dozę nie polegając na gramach - bo jaki jest sens zachowywać stałą wagę mieląc różne kawy.
-
Zawsze to mówię, że optymalną powinna być objętość...
Dzięki za wyjaśnienie. Nie mogłem tego rozkminić na "telefonicznym" internecie. Czyli stosuje się to po ubiciu tamperem?
-
Tak. Właśnie ostatnio też się o to potknąłem - nagle jakieś dziwne kanały nie wiadomo skąd, a ponieważ używam wypukłego tampera to nie widać tego tak wyraźnie w sitku. Kontrolne ważenie i olśnienie że przecież za dużo sypię. Skróciłem czas mielenia i wróciło do normy. Kara za przejście ze Stormy Weather na olsztyńską Brazylię bez przestawienia młynka (przeszedłem ostatnio z SD na on demand, więc muszę wypracować na nowo ten nawyk).
"Zalecamy pozostawienie mniej więcej 2-3 mm między ciastkiem kawowym, a sitkiem dyspersyjnym u góry. Jeśli w komorze ekstrakcyjnej nie ma wystarczającej ilości miejsca, kawa rozszerzy się, gdy pierwsze krople wody przepłyną przez ciasto kawowe, powodując kanałowanie, zmniejszając ilość aromatów w filiżance lub, co gorsza, może uszkodzić siatkę prysznica."
-
A propos, jak byście ocenili optymalną ilość kawy w sitku? Czy prysznic powinien się lekko odcisnąć w trakcie zaparzania, czy lepiej, żeby pozostał trochę powyżej?
-
U mnie w domu po ochłodzeniu zwiększyły się zamówienia płci pięknej na nieco większe kawy mleczne. Trochę wyższa doza, trochę więcej mleka. Najpierw przeszedłem w VST 15g na dozę 16g. Potem na sitko Strada 17g (czyli tak jakby VST 18). Nie drażni mnie jakoś mocno widok lekko odciśniętego prysznica w VST 15, ale jednak mam wrażenie, że ekstrakcja praktycznie tej samej ilości kawy w Stradzie 17 jest efektywniejsza. To kwestia może 2mm więcej przestrzeni nad ciastkiem.