Autor Wątek: Nurri Distribution  (Przeczytany 4759 razy)

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1485
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Nurri Distribution
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Styczeń 2019, 12:31:23 »
@Antonio, spoko :)

@Krakus, tzn. twierdzisz, że osiadanie pyłu na dnie jest uzależnione od mieszadła?

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Nurri Distribution
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Styczeń 2019, 15:28:21 »
IMOwibracje to nie jest dobry pomysł (bo zrobi warstwy, których wcześniej nie było)
ze wględu na ten efekt Orzechów brazylijskich
https://en.wikipedia.org/wiki/Granular_convection

Wciąż WDT jest numerem 1

A co do pyłu w WDT na dno, to proszę o dowód, nikt tego nie udekumentował a efekt orzechów jest od wibracji (nie mieszania).
Więc potenjcjalnie metoda Pergera można by tu umieścić (ale to za krótko IMO)
« Ostatnia zmiana: 04 Styczeń 2019, 15:32:12 wysłana przez lucasd »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6214
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Nurri Distribution
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Styczeń 2019, 15:51:15 »
Może tak być, że pojawią się jakieś regularne, okrężne pasma podobnych drobin.. Ale z punktu widzenia wody, taka struktura będzie chyba jednorodna, przynajmniej w przekroju poziomym
Jeśli tak jest to czy woda zamiast płynąć przez całą średnicę ciastka, nie będzie płynąć tylko środkiem - tam gdzie jest najgrubszy przemiał? Wydaje mi się że takie ciastko ani w poziomym, ani pionowym przekroju nie będzie jednorodne.
« Ostatnia zmiana: 04 Styczeń 2019, 15:54:37 wysłana przez krystians »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10571
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Nurri Distribution
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Styczeń 2019, 16:54:00 »
Nie wiem. To tylko moje gdybanie i intuicje...

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Nurri Distribution
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Styczeń 2019, 17:17:09 »
jak czynisz to "bełtanie" widelczykiem?
Nakręcę filmik, to pokażę.

uzależnione od mieszadła?
Raczej od sposobu mieszania (przynajmniej tak myślę) - bełtam ciągnąc widelec od spodu do góry.
« Ostatnia zmiana: 04 Styczeń 2019, 17:28:04 wysłana przez Krakus »

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Nurri Distribution
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Styczeń 2019, 17:42:48 »
Co do pyłu na dole sitka, to wg. teorii Scotta Rao, on i tak wędruje na dno zaraz na samym początku ekstrakcji.

Źródło: https://wb.coffee/product/the-professional-baristas-handbook-an-expert-guide-to-preparing-espresso-coffee-and-tea-scott-rao/

Capture.JPG

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 649
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Nurri Distribution
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Styczeń 2019, 17:46:39 »
IMOwibracje to nie jest dobry pomysł (bo zrobi warstwy, których wcześniej nie było)

Ale to tylko 5 sekund - zadziała najbardziej na styku z portafiltrem, bo tylko tam ziarna odskakują w jedną stronę tworząc wolną przestrzeń której nic innego nie wypełni póki nie zmieni się zwrot drgania. Na środku drgają w całej płaszczyźnie razem z sąsiednimi i potrzebują dużo więcej czasu na separację.

Moim zdaniem wygląda całkiem obiecująco.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Nurri Distribution
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Styczeń 2019, 18:00:51 »
Off-Topic:
bełtam ciągnąc widelec od spodu do góry.

"Bełtanie" - to się raczej do płynów odnosi.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Nurri Distribution
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Styczeń 2019, 19:20:00 »
Off-Topic:
do płynów
Cieczy, proszę Pana, cieczy. Płyny to ciecze i gazy.
Ewentualnie, może się odnosić do błękitu (ale w głowie).

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Nurri Distribution
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Styczeń 2019, 21:19:11 »
Off-Topic:
To po co w kółko piszesz o "bełtaniu przemiału", jakżeś taki "mundry".

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Nurri Distribution
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Styczeń 2019, 17:50:36 »
Off-Topic:
To po co w kółko piszesz o "bełtaniu przemiału",
Bo mi to słowo dobrze opisuje czynność - mieszam nie tylko dookoła, ale równocześnie od spodu do wierzchu. Znasz lepsze określenie?

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Nurri Distribution
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Styczeń 2019, 20:55:21 »
Off-Topic:
Daj spokój, amigo. Bełtaj sobie dalej.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi