Autor Wątek: Spienianie mleka - ala French Press  (Przeczytany 7742 razy)

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Spienianie mleka - ala French Press
« dnia: 09 Grudzień 2018, 18:25:59 »
Zastanawiam się, czy tłokowym spieniaczem ala french press, da się spienić mleko żeby miało konsystencje jogurtową z mikro pianką?

Przerobiłem french press'a z IKEA 0,4L oraz Frabosk combat: https://allegro.pl/tanio-wloski-spieniacz-do-mleka-combat-frabosk-3-i5912164835.html
W obydwu oczywiście da się spienić mleko, ale jest to taka piana, która nie jest kremowa, i ma większe strzelające bąbelki (nie wiem jak to fachowo inaczej nazwać :) )

Czy w takim spieniaczu ważna jest budowa czy bardziej technika/metoda spieniania?

Patrząc na dedykowane do mleka, mamy np.:

https://swiezopalona.pl/produkt/2625/Bialetti-Cappuccinatore-vetro-Ubijak-do-mleka - podwójne sitko, ale czy to coś daje?

https://swiezopalona.pl/produkt/91/bodum-latteo-spieniacz - sitko dostaje do samego dna przy max wciśniętym tłoku, we french presach zazwyczaj jest wyżej

https://www.coffeedesk.pl/product/4970/Barista-And-Co-Milk-Frother-Electric-Steel-Spieniacz-Do-Mleka - wąski i wysoki, też podwójne sitko

Gdzieś czytałem że Agnieszka Rojewska używała french press'a do spieniania na mistrzostwach. Ma ktoś może linka jaki to był konkretny model?


Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Spienianie mleka - ala French Press
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Grudzień 2018, 18:31:52 »
Spienisz mleko ale to nie ma nic wspólnego ze spienionym mlekiem przy pomocy pary z ekspresu.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Spienianie mleka - ala French Press
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Grudzień 2018, 18:37:56 »
bardziej technika/metoda spieniania?
Technika. Tak samo jak na ekspresie -- delikatnie spienić, a potem tylko polerować, nie wtłaczać powietrza cały czas.

jaki to był konkretny model?
Zwykły frech press. Wybrała chyba te z drewnem, ale to tylko kwestia estetyki na zawody.

to nie ma nic wspólnego ze spienionym mlekiem przy pomocy pary z ekspresu.
Pewnie, jest delikatniejsze, bo nie rozcieńczone parą.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Spienianie mleka - ala French Press
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Grudzień 2018, 18:55:13 »
Pewnie, jest delikatniejsze, bo nie rozcieńczone parą.

Nie wprowadzaj zamętu :-) jest dużo gorsze.


Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Spienianie mleka - ala French Press
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Grudzień 2018, 19:05:13 »
To twoja ocena. W mojej ocenie jest dużo lepsze.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: Spienianie mleka - ala French Press
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Grudzień 2018, 19:08:11 »
Ja, gdy nie miałem dostępu do ekspresu z możliwością spieniania mleka, używałem czegoś takiego: https://www.kinghoffsklep.pl/galerie/k/kinghoff-spieniacz-do-ml_862.jpg
Są różne spieniacze tego typu, tańsze, droższe. Wszystkie mają tę samą zasadę działania. Podgrzane mleko przeciska się przez sitko wielokrotnie  i zostaje napowietrzone. W nim jest ważne, żeby za dużo powietrza nie wpychać do mleka. Parę razy góra dół, żeby wcisnąć powietrze i potem szybkie ruchy tłoczkiem tylko wewnątrz mleka. Dochodzi się do wprawy bardzo szybko. Są spieniacze elektryczne, które podgrzewają mleko i małym świderkiem to podgrzewane mleko "spieniają". Są też takie: https://f00.esfr.pl/foto/3/3808012767/1702ed9ff4d979c0f01122b8dd649aaf/severin-sm3590,3808012767_7.jpg
Wszystkie te spieniacze to tylko jedna z metod spieniania. Para ma wysoką temperaturę i szybko ścina białko w mleku. W takich spieniaczach białko się ścina wolniej w trakcie spieniania lub przed spienianiem w trakcie podgrzewania. Nie znam żadnych wyników badań, która metoda jest lepsza od innych. Mnie smakuje mleko spienione przy pomocy pary. Jest słodsze, lub tak mi się wydaje.  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: 09 Grudzień 2018, 19:10:20 wysłana przez Jeżyk »
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Spienianie mleka - ala French Press
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Grudzień 2018, 19:21:02 »
delikatnie spienić, a potem tylko polerować, nie wtłaczać powietrza cały czas

ważne, żeby za dużo powietrza nie wpychać do mleka. Parę razy góra dół, żeby wcisnąć powietrze i potem szybkie ruchy tłoczkiem tylko wewnątrz mleka

Próbowałem coś takiego robić, ale wtedy mam na górze piankę typu bita śmietana na grubość 2cm, a poniżej ciekłe mleko, jakby te mikroruchy z zanurzonym sitkiem rozbiły wszystkie bąbelki wewnątrz.
Mleko 3,2% Piątnica lub 3,2% Łaciate.

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: Spienianie mleka - ala French Press
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Grudzień 2018, 19:32:48 »
Hmm, nie miałem takiego problemu. Może dlatego, że używałem zawsze mleka 1,5%. Może za dużo powietrza wciskasz do mleka? Spróbuj szybkich ruchów wewnątrz mleka bez dodawania powietrza lub tylko minimalnie. Jak się spienia mleko parą to powietrza daje się bardzo mało.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Spienianie mleka - ala French Press
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Grudzień 2018, 19:42:18 »
Właśnie w frenchpresie mi się wydaje słodsze, tylko ja najpierw je podgrzewam, nie za mocno, tak do 60-65 stopni

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Spienianie mleka - ala French Press
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Grudzień 2018, 19:45:44 »
No ja też zawsze podgrzewam do 60C i potem spieniam. Aczkolwiek widziałem na YT, że też spieniają zimne a potem do mikrofali na podgrzanie...

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2372
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Spienianie mleka - ala French Press
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Grudzień 2018, 19:46:54 »
"Całe życie" spieniam fraboskiem grzanym na kuchence i jestem w stanie wycisnąć gładki jogurt bez problemu.
Mimo że spieniacz jest bez dzióbka, wychodzi mi nawet serduszko ;)

Ważne:
- Mleko 3.2% świeże (Piątnica, Mlekovita, Łaciate).
- Nalewać max 40% pojemności garnka
- Spieniać dobrze rozgrzane mleko, minimum 60 stopni
- Dobre pół minuty ruchów o różnych amplitudach w różnych frakcjach
- Odstawiając tłoczek można "wyjąć" wraz z nim frakcję wierzchnią, która czasem jest nabąblowana.
Wot, filozofia.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudzień 2018, 20:32:37 wysłana przez pafcio0 »

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Spienianie mleka - ala French Press
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Grudzień 2018, 19:52:29 »
@pafcio0 - moje ubijanie spełnia Twoje punkty, no pewnie tylko "Dobre pół minuty ruchów o różnych amplitudach w różnych frakcjach" może trochę odbiegać :)

Jak duży masz ten frabosk, te max 40% to ile mniej więcej mleka?

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2372
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Spienianie mleka - ala French Press
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Grudzień 2018, 19:56:58 »
Jak duży masz ten frabosk, te max 40% to ile mniej więcej mleka?
Frabosk Combat 3.
40% napełnienia tego spieniacza to porcja optymalna na 2 cappu.
Na większe porcje wyjmuję spieniacz Bialetti (podwójny tłoczek), ele efekty wychodzą mi gorsze niż z fraboskiem.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Spienianie mleka - ala French Press
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Grudzień 2018, 19:59:01 »

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Spienianie mleka - ala French Press
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Grudzień 2018, 20:07:31 »
Nie wygrała raczej to jest anty :-)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi