Autor Wątek: Tampery czyli czym ubijamy :)  (Przeczytany 312788 razy)

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4840
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #795 dnia: 06 Kwiecień 2019, 16:52:45 »
Dziwne. Przecież przy zakupie u mnie ja zawsze polecam wymianę tego tampera na profesjonalny stalowo - drewniany 57 mm. Jeśli nie skorzystałeś przy zakupie to możesz tego zakupu w każdej chwili dokonać.
https://www.ekspresdokawy.pl/pl/o/k/tampery-22.html

Możesz też dorobić sobie u Metiu idealnie dopasowany.
« Ostatnia zmiana: 06 Kwiecień 2019, 17:02:57 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Db1

  • Wiadomości: 22
  • Ekspres: Kolbowy
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #796 dnia: 12 Kwiecień 2019, 17:01:11 »
Gdzie kupię miarkę z ubijakiem do ekspresu Blaupunkt CMP301 ?

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5086
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #797 dnia: 12 Kwiecień 2019, 17:31:44 »
Może w jakimś sklepie typu noorth.pl ale może to nie być w ogóle osiągalne.

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #798 dnia: 12 Kwiecień 2019, 21:43:19 »
Gdzie kupię miarkę z ubijakiem do ekspresu
Nie wiem czy TAKIE coś chcesz kupić?  Są też TAŃSZE, plastikowe.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #799 dnia: 13 Kwiecień 2019, 23:40:15 »
Mały chwalipost :ups: Mam nadzieję, że nikt go nie odbierze negatywnie. Ostatnio w ramach dłubania w warsztacie miałem okazję popracować z egzotycznym padoukiem. Do jego zabezpieczenia użyłem lekkiego oleju duńskiego. Tak oto powstały takie rączki:

Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #800 dnia: 21 Kwiecień 2019, 15:05:04 »
Tak od dwóch miesięcy, całkowicie zrezygnowałem z tampera na rzecz chińskiego "OCD". Zdecydowanie lepsze rezultaty z tampingiem, lepsza i równiejsza penetracja, ciastko wypada wzorcowo.

Z tamperem prawie zawsze było coś nie tak, nie równo, kanałowanie, nie spójne ciastko...

A dla adwersarzy, krótki filmik:


Tylko nie zaczynajcie, że oryginalne OCD jest bez porównania z chińską podróbką...

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #801 dnia: 21 Kwiecień 2019, 15:15:13 »
@hi_aro Podasz adres z którego kupowałeś?


Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #803 dnia: 21 Kwiecień 2019, 16:15:48 »
ak od dwóch miesięcy, całkowicie zrezygnowałem z tampera na rzecz chińskiego "OCD".

Ja to się w ogóle dziwię że ktoś jeszcze używa zwykłe tampery :-)

Offline color1

  • Wiadomości: 175
  • Ekspres: Rocket Type V
  • Młynek: Rocket Fausto, i-1 mini (jeszcze)
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #804 dnia: 24 Kwiecień 2019, 21:21:23 »
Ciekawa sprawa, też sprawiłem sobie taki "ocd" - mała rzecz a cieszy, tamper poszedł w odstawkę ;)

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #805 dnia: 24 Kwiecień 2019, 22:47:11 »
I naprawdę nie dociskacie już tamperem po OCD? W założeniu to ma służyć tylko dystrybucji - tamping powinien potem być. W sumie nie próbowałem.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwiecień 2019, 23:44:53 wysłana przez rubin »

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #806 dnia: 24 Kwiecień 2019, 23:33:12 »
ałkowicie zrezygnowałem z tampera na rzecz chińskiego "OCD". Zdecydowanie lepsze rezultaty z tampingiem, lepsza i równiejsza penetracja, ciastko wypada wzorcowo.

Ciekawa sprawa, też sprawiłem sobie taki "ocd" - mała rzecz a cieszy, tamper poszedł w odstawkę

Panowie, nie mylmy dystrybutora z tamperem. Dystrybutor służy rozłożeniu kawy w sitku i potem następuje tamping, natomiast tamper do ubijania.
Zdecydowanie nie polecam używać samego dystrybutora jako tampera. To nie to narzędzie. ;)
Inną sprawą jest kwestia materiałów i powłok użytych w chińskich tamperach oraz ich dopasowanie do średnicy sitka. Może i ubijają/rozkładają równomiernie, ale fizyki i kanałowania się nie oszuka gdy średnica stopki zbyt mała w stosunku do sitka.
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5086
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #807 dnia: 24 Kwiecień 2019, 23:42:08 »
Ciekawe jaka jest siła ubicia po takim dystrybutorze. Strzelam, że nie więcej niż 1,5 kg.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #808 dnia: 25 Kwiecień 2019, 09:42:56 »
Ciekawe, że bez spróbowania wiecie lepiej jak smakuje kawa zrobiona przez kolegów...
Nie mam OCD (ani oryginalnego, ani chińskiego) ale bez spróbowania nie będę się wymądrzał że to nie może być dobre. Chociaż może gdyby Chińczycy bezpośrednio uderzali w mój biznes patrzyłbym na to inaczej...  I bez jaj, jakie powłoki? Na stali nierdzewnej?

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Tampery czyli czym ubijamy :)
« Odpowiedź #809 dnia: 25 Kwiecień 2019, 10:12:39 »
Zdecydowanie nie polecam używać samego dystrybutora jako tampera.
Zdecydowanie nie polecam tej opinii.
Dystrybucja ma miejsce podczas obracania pod własnym ciężarem "OCD", ubicie podczas lekkiego docisku podczas obracania. Bez porównania lepsze i równiejsze. Kiedyś nagram wam filmiki porównawcze z NPF.

ale fizyki i kanałowania się nie oszuka gdy średnica stopki zbyt mała w stosunku do sitka.
Zdecydowanie o "fizyce" piszesz najmniej. Nawet jeśli "OCD" jest mniejszej średnicy w moim przypadku -0,5mm nie ma znaczenia. Podczas dystrybucji, czyli obracania, "OCD" nigdy nie obraca się idealnie centralnie. Można powiedzieć, że ma "bicie", czyli dzięki temu ubija kawę na samym brzegu sitka. Kolejna sprawa to mityczne "kanałowanie" jeśli tamper ma niedopasowanie rzędu -0.5mm...

Inną sprawą jest kwestia materiałów i powłok użytych w chińskich tamperach
Co masz na myśli, nierdzewny "chińczyk"  w porównaniu do nierdzewnego oryginału ma wpływ na smak...:) Nie popadaj w skrajności. I jakie inne materiały mają znaczenie na proces ubijania.

Ciekawe jaka jest siła ubicia po takim dystrybutorze
Uzyskasz dowolną siłę ubicia. "OCD" ma regulowaną głębokość, uchwyt ma średnicę większą od sitka więc opiera się na nim. Ustawiasz sobie odpowiednią głębokość "ubijania" dopasowaną do odległości od prysznica i z głowy. Potem regulujemy tylko ilością kawy lub stopniem zmielenia. W ten sposób eliminujemy jedną zmienną. 
« Ostatnia zmiana: 25 Kwiecień 2019, 10:30:16 wysłana przez hi_aro »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi