forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Inne => Wątek zaczęty przez: untoldex w 09 Grudzień 2018, 18:25:59
-
Zastanawiam się, czy tłokowym spieniaczem ala french press, da się spienić mleko żeby miało konsystencje jogurtową z mikro pianką?
Przerobiłem french press'a z IKEA 0,4L oraz Frabosk combat: https://allegro.pl/tanio-wloski-spieniacz-do-mleka-combat-frabosk-3-i5912164835.html
W obydwu oczywiście da się spienić mleko, ale jest to taka piana, która nie jest kremowa, i ma większe strzelające bąbelki (nie wiem jak to fachowo inaczej nazwać :) )
Czy w takim spieniaczu ważna jest budowa czy bardziej technika/metoda spieniania?
Patrząc na dedykowane do mleka, mamy np.:
https://swiezopalona.pl/produkt/2625/Bialetti-Cappuccinatore-vetro-Ubijak-do-mleka - podwójne sitko, ale czy to coś daje?
https://swiezopalona.pl/produkt/91/bodum-latteo-spieniacz - sitko dostaje do samego dna przy max wciśniętym tłoku, we french presach zazwyczaj jest wyżej
https://www.coffeedesk.pl/product/4970/Barista-And-Co-Milk-Frother-Electric-Steel-Spieniacz-Do-Mleka - wąski i wysoki, też podwójne sitko
Gdzieś czytałem że Agnieszka Rojewska używała french press'a do spieniania na mistrzostwach. Ma ktoś może linka jaki to był konkretny model?
-
Spienisz mleko ale to nie ma nic wspólnego ze spienionym mlekiem przy pomocy pary z ekspresu.
-
bardziej technika/metoda spieniania?
Technika. Tak samo jak na ekspresie -- delikatnie spienić, a potem tylko polerować, nie wtłaczać powietrza cały czas.
jaki to był konkretny model?
Zwykły frech press. Wybrała chyba te z drewnem, ale to tylko kwestia estetyki na zawody.
to nie ma nic wspólnego ze spienionym mlekiem przy pomocy pary z ekspresu.
Pewnie, jest delikatniejsze, bo nie rozcieńczone parą.
-
Pewnie, jest delikatniejsze, bo nie rozcieńczone parą.
Nie wprowadzaj zamętu :-) jest dużo gorsze.
-
To twoja ocena. W mojej ocenie jest dużo lepsze.
Marek.
-
Ja, gdy nie miałem dostępu do ekspresu z możliwością spieniania mleka, używałem czegoś takiego: https://www.kinghoffsklep.pl/galerie/k/kinghoff-spieniacz-do-ml_862.jpg
Są różne spieniacze tego typu, tańsze, droższe. Wszystkie mają tę samą zasadę działania. Podgrzane mleko przeciska się przez sitko wielokrotnie i zostaje napowietrzone. W nim jest ważne, żeby za dużo powietrza nie wpychać do mleka. Parę razy góra dół, żeby wcisnąć powietrze i potem szybkie ruchy tłoczkiem tylko wewnątrz mleka. Dochodzi się do wprawy bardzo szybko. Są spieniacze elektryczne, które podgrzewają mleko i małym świderkiem to podgrzewane mleko "spieniają". Są też takie: https://f00.esfr.pl/foto/3/3808012767/1702ed9ff4d979c0f01122b8dd649aaf/severin-sm3590,3808012767_7.jpg
Wszystkie te spieniacze to tylko jedna z metod spieniania. Para ma wysoką temperaturę i szybko ścina białko w mleku. W takich spieniaczach białko się ścina wolniej w trakcie spieniania lub przed spienianiem w trakcie podgrzewania. Nie znam żadnych wyników badań, która metoda jest lepsza od innych. Mnie smakuje mleko spienione przy pomocy pary. Jest słodsze, lub tak mi się wydaje. :mrgreen:
-
delikatnie spienić, a potem tylko polerować, nie wtłaczać powietrza cały czas
ważne, żeby za dużo powietrza nie wpychać do mleka. Parę razy góra dół, żeby wcisnąć powietrze i potem szybkie ruchy tłoczkiem tylko wewnątrz mleka
Próbowałem coś takiego robić, ale wtedy mam na górze piankę typu bita śmietana na grubość 2cm, a poniżej ciekłe mleko, jakby te mikroruchy z zanurzonym sitkiem rozbiły wszystkie bąbelki wewnątrz.
Mleko 3,2% Piątnica lub 3,2% Łaciate.
-
Hmm, nie miałem takiego problemu. Może dlatego, że używałem zawsze mleka 1,5%. Może za dużo powietrza wciskasz do mleka? Spróbuj szybkich ruchów wewnątrz mleka bez dodawania powietrza lub tylko minimalnie. Jak się spienia mleko parą to powietrza daje się bardzo mało.
-
Właśnie w frenchpresie mi się wydaje słodsze, tylko ja najpierw je podgrzewam, nie za mocno, tak do 60-65 stopni
Marek.
-
No ja też zawsze podgrzewam do 60C i potem spieniam. Aczkolwiek widziałem na YT, że też spieniają zimne a potem do mikrofali na podgrzanie...
-
"Całe życie" spieniam fraboskiem grzanym na kuchence i jestem w stanie wycisnąć gładki jogurt bez problemu.
Mimo że spieniacz jest bez dzióbka, wychodzi mi nawet serduszko ;)
Ważne:
- Mleko 3.2% świeże (Piątnica, Mlekovita, Łaciate).
- Nalewać max 40% pojemności garnka
- Spieniać dobrze rozgrzane mleko, minimum 60 stopni
- Dobre pół minuty ruchów o różnych amplitudach w różnych frakcjach
- Odstawiając tłoczek można "wyjąć" wraz z nim frakcję wierzchnią, która czasem jest nabąblowana.
Wot, filozofia.
-
@pafcio0 - moje ubijanie spełnia Twoje punkty, no pewnie tylko "Dobre pół minuty ruchów o różnych amplitudach w różnych frakcjach" może trochę odbiegać :)
Jak duży masz ten frabosk, te max 40% to ile mniej więcej mleka?
-
Jak duży masz ten frabosk, te max 40% to ile mniej więcej mleka?
Frabosk Combat 3.
40% napełnienia tego spieniacza to porcja optymalna na 2 cappu.
Na większe porcje wyjmuję spieniacz Bialetti (podwójny tłoczek), ele efekty wychodzą mi gorsze niż z fraboskiem.
-
WBC 2015 (https://livestream.com/worldcoffee/events/3952840/videos/83371575)
-
Nie wygrała raczej to jest anty :-)
-
:doh:
-
Ja od około miesiąca w pracy używam french pressa do spieniania.
1. Podgrzanie do 60-65
2. 2-3 głębokie ruchy z zasysaniem powietrza
3. 40 szybkich wewnątrz mleka
4. Jogurtowa konsystencja, serduszko można narysować.
Używam 350ml z ambition
-
Kto pokaże film od A do Z :-)
-
Frabosk Combat 3.
40% napełnienia tego spieniacza to porcja optymalna na 2 cappu.
Na większe porcje wyjmuję spieniacz Bialetti (podwójny tłoczek), ele efekty wychodzą mi gorsze niż z fraboskiem.
No właśnie ja mam większy, Frabosk 6tz. Jest on dosyć niski i szeroki. Przez co ruchy tłoczkiem nie mają aż tak dużego skoku.
Też bym wziął 3tz, ale on już nie nadaje się do indukcji bo za mała średnica.
Zatem pozostaje mi chyba szklany french do mikrofali.
WBC 2015
@donkiszot - wielkie dzięki, właśnie tego szukałem!
Agnieszka widzę poszła na całość i zaopatrzyła się w Hario 300ml za ponad 300 PLN :)
Zatem poszukam jakiegoś frencha ok 300ml, który jest wąski i wysoki, bo potrzebuje do 1-2 cappu, więc ta wielkość powinna być w sam raz.
-
Nie wiem czy to nie są 600ml -- zalewa z tego jednak dwa cappu.
-
W końcu dogadałem się z french pressem z Ikea :)
Najpierw wtłaczanie powietrza, potem ruszanie tłokiem wewnątrz.
Okazuje się że dużą robotę robi zamieszanie mleka po spienieniu. Przelewam do większego kubka, mieszam okrągłymi ruchami, piana się fajnie wyrównuje i wtedy polewam. Kremowy jogurcik pierwsza klasa ;)
Dzięki za wszystkie rady!
-
Tu kogoś filmik z dobrym rezultatem https://youtu.be/rEy1cnj0Ea0
-
Marzy mi się taki french press o większej objętości. Głównie do spieniania kiedy w mojej kawiarce 12 tz zaparzę bazę i chcę zrobić np 5 delikatnych latte. Docelowo chciałbym takie 2 l w rozsądnej cenie. Czy ktoś może coś polecić?
-
2 litry nigdy nie widziałem, ale używam czasem litrowego z Ikei i daje radę :-)
Marek.
-
Z moich doświadczeń wynika, że 3 rzeczy głównie wpływają na to, jak się spieni mleko:
1) Rodzaj tłoczka i sitka w nim (siatki) - mam 2 różne i jednym w ogóle nie idzie spienić
2) Temperatura mleka - jak niedogrzane lub przegrzane idzie gorzej
3) Ile nalałem mleka względem FP - jeśli naleję ponad pewną umowną kreskę, o poprawne spienienie trudniej
Jeśli wszystkie te 3 rzeczy zagrają i się odpowiednio namacham, to mleko może wyjść jak masło ;)
-
4. Zapomniałeś o mleku. Od niego chyba też coś zależy :).
-
Było to dla mnie zbyt oczywiste, żeby wspominać :)
-
Ze spienieniem nie mam problemów - sposób mi się podoba i po przelaniu klasycznego dzbanka "z dziubkiem" można zrobić wszystko :) Tylko właśnie przy wykonaniu wielu kaw na raz litrowy french press nie wystarcza. Dolewanie kolejnej porcji mleka budzi we mnie nieprzyjemne uczucia jeśli go nie umyję. Tym bardziej jeśli ktoś patrzy na ręce :) A w przypadku szerszego grona oczekujących na kawę dodatkowe etapy przygotowania wywołują we mnie wzrost ciśnienia jeszcze przed pierwszym łykiem :)
Jeśli nie ma większej praski niż 1 l to po prostu zaopatrzę się w drugą :)
-
Jest parę modeli 1,5l, np taki:
https://swiat-agd.com.pl/zaparzacze-typu-french-press/bialetti-french-press-zaparzacz-15-l.html