forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Inne => Wątek zaczęty przez: untoldex w 09 Grudzień 2018, 18:25:59

Tytuł: Spienianie mleka - ala French Press
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 09 Grudzień 2018, 18:25:59
Zastanawiam się, czy tłokowym spieniaczem ala french press, da się spienić mleko żeby miało konsystencje jogurtową z mikro pianką?

Przerobiłem french press'a z IKEA 0,4L oraz Frabosk combat: https://allegro.pl/tanio-wloski-spieniacz-do-mleka-combat-frabosk-3-i5912164835.html
W obydwu oczywiście da się spienić mleko, ale jest to taka piana, która nie jest kremowa, i ma większe strzelające bąbelki (nie wiem jak to fachowo inaczej nazwać :) )

Czy w takim spieniaczu ważna jest budowa czy bardziej technika/metoda spieniania?

Patrząc na dedykowane do mleka, mamy np.:

https://swiezopalona.pl/produkt/2625/Bialetti-Cappuccinatore-vetro-Ubijak-do-mleka - podwójne sitko, ale czy to coś daje?

https://swiezopalona.pl/produkt/91/bodum-latteo-spieniacz - sitko dostaje do samego dna przy max wciśniętym tłoku, we french presach zazwyczaj jest wyżej

https://www.coffeedesk.pl/product/4970/Barista-And-Co-Milk-Frother-Electric-Steel-Spieniacz-Do-Mleka - wąski i wysoki, też podwójne sitko

Gdzieś czytałem że Agnieszka Rojewska używała french press'a do spieniania na mistrzostwach. Ma ktoś może linka jaki to był konkretny model?

Tytuł: Odp: Spienianie mleka - ala French Press
Wiadomość wysłana przez: manfred w 09 Grudzień 2018, 18:31:52
Spienisz mleko ale to nie ma nic wspólnego ze spienionym mlekiem przy pomocy pary z ekspresu.
Tytuł: Odp: Spienianie mleka - ala French Press
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 09 Grudzień 2018, 18:37:56
bardziej technika/metoda spieniania?
Technika. Tak samo jak na ekspresie -- delikatnie spienić, a potem tylko polerować, nie wtłaczać powietrza cały czas.

jaki to był konkretny model?
Zwykły frech press. Wybrała chyba te z drewnem, ale to tylko kwestia estetyki na zawody.

to nie ma nic wspólnego ze spienionym mlekiem przy pomocy pary z ekspresu.
Pewnie, jest delikatniejsze, bo nie rozcieńczone parą.
Tytuł: Odp: Spienianie mleka - ala French Press
Wiadomość wysłana przez: manfred w 09 Grudzień 2018, 18:55:13
Pewnie, jest delikatniejsze, bo nie rozcieńczone parą.

Nie wprowadzaj zamętu :-) jest dużo gorsze.

Tytuł: Odp: Spienianie mleka - ala French Press
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 09 Grudzień 2018, 19:05:13
To twoja ocena. W mojej ocenie jest dużo lepsze.

Marek.

Tytuł: Odp: Spienianie mleka - ala French Press
Wiadomość wysłana przez: Jeżyk w 09 Grudzień 2018, 19:08:11
Ja, gdy nie miałem dostępu do ekspresu z możliwością spieniania mleka, używałem czegoś takiego: https://www.kinghoffsklep.pl/galerie/k/kinghoff-spieniacz-do-ml_862.jpg
Są różne spieniacze tego typu, tańsze, droższe. Wszystkie mają tę samą zasadę działania. Podgrzane mleko przeciska się przez sitko wielokrotnie  i zostaje napowietrzone. W nim jest ważne, żeby za dużo powietrza nie wpychać do mleka. Parę razy góra dół, żeby wcisnąć powietrze i potem szybkie ruchy tłoczkiem tylko wewnątrz mleka. Dochodzi się do wprawy bardzo szybko. Są spieniacze elektryczne, które podgrzewają mleko i małym świderkiem to podgrzewane mleko "spieniają". Są też takie: https://f00.esfr.pl/foto/3/3808012767/1702ed9ff4d979c0f01122b8dd649aaf/severin-sm3590,3808012767_7.jpg
Wszystkie te spieniacze to tylko jedna z metod spieniania. Para ma wysoką temperaturę i szybko ścina białko w mleku. W takich spieniaczach białko się ścina wolniej w trakcie spieniania lub przed spienianiem w trakcie podgrzewania. Nie znam żadnych wyników badań, która metoda jest lepsza od innych. Mnie smakuje mleko spienione przy pomocy pary. Jest słodsze, lub tak mi się wydaje.  :mrgreen:
Tytuł: Odp: Spienianie mleka - ala French Press
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 09 Grudzień 2018, 19:21:02
delikatnie spienić, a potem tylko polerować, nie wtłaczać powietrza cały czas

ważne, żeby za dużo powietrza nie wpychać do mleka. Parę razy góra dół, żeby wcisnąć powietrze i potem szybkie ruchy tłoczkiem tylko wewnątrz mleka

Próbowałem coś takiego robić, ale wtedy mam na górze piankę typu bita śmietana na grubość 2cm, a poniżej ciekłe mleko, jakby te mikroruchy z zanurzonym sitkiem rozbiły wszystkie bąbelki wewnątrz.
Mleko 3,2% Piątnica lub 3,2% Łaciate.
Tytuł: Odp: Spienianie mleka - ala French Press
Wiadomość wysłana przez: Jeżyk w 09 Grudzień 2018, 19:32:48
Hmm, nie miałem takiego problemu. Może dlatego, że używałem zawsze mleka 1,5%. Może za dużo powietrza wciskasz do mleka? Spróbuj szybkich ruchów wewnątrz mleka bez dodawania powietrza lub tylko minimalnie. Jak się spienia mleko parą to powietrza daje się bardzo mało.
Tytuł: Odp: Spienianie mleka - ala French Press
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 09 Grudzień 2018, 19:42:18
Właśnie w frenchpresie mi się wydaje słodsze, tylko ja najpierw je podgrzewam, nie za mocno, tak do 60-65 stopni

Marek.

Tytuł: Odp: Spienianie mleka - ala French Press
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 09 Grudzień 2018, 19:45:44
No ja też zawsze podgrzewam do 60C i potem spieniam. Aczkolwiek widziałem na YT, że też spieniają zimne a potem do mikrofali na podgrzanie...
Tytuł: Odp: Spienianie mleka - ala French Press
Wiadomość wysłana przez: pafcio0 w 09 Grudzień 2018, 19:46:54
"Całe życie" spieniam fraboskiem grzanym na kuchence i jestem w stanie wycisnąć gładki jogurt bez problemu.
Mimo że spieniacz jest bez dzióbka, wychodzi mi nawet serduszko ;)

Ważne:
- Mleko 3.2% świeże (Piątnica, Mlekovita, Łaciate).
- Nalewać max 40% pojemności garnka
- Spieniać dobrze rozgrzane mleko, minimum 60 stopni
- Dobre pół minuty ruchów o różnych amplitudach w różnych frakcjach
- Odstawiając tłoczek można "wyjąć" wraz z nim frakcję wierzchnią, która czasem jest nabąblowana.
Wot, filozofia.
Tytuł: Odp: Spienianie mleka - ala French Press
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 09 Grudzień 2018, 19:52:29
@pafcio0 - moje ubijanie spełnia Twoje punkty, no pewnie tylko "Dobre pół minuty ruchów o różnych amplitudach w różnych frakcjach" może trochę odbiegać :)

Jak duży masz ten frabosk, te max 40% to ile mniej więcej mleka?
Tytuł: Odp: Spienianie mleka - ala French Press
Wiadomość wysłana przez: pafcio0 w 09 Grudzień 2018, 19:56:58
Jak duży masz ten frabosk, te max 40% to ile mniej więcej mleka?
Frabosk Combat 3.
40% napełnienia tego spieniacza to porcja optymalna na 2 cappu.
Na większe porcje wyjmuję spieniacz Bialetti (podwójny tłoczek), ele efekty wychodzą mi gorsze niż z fraboskiem.
Tytuł: Odp: Spienianie mleka - ala French Press
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 09 Grudzień 2018, 19:59:01
WBC 2015 (https://livestream.com/worldcoffee/events/3952840/videos/83371575)
Tytuł: Odp: Spienianie mleka - ala French Press
Wiadomość wysłana przez: manfred w 09 Grudzień 2018, 20:07:31
Nie wygrała raczej to jest anty :-)
Tytuł: Odp: Spienianie mleka - ala French Press
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 09 Grudzień 2018, 20:13:59
:doh:
Tytuł: Odp: Spienianie mleka - ala French Press
Wiadomość wysłana przez: tom517 w 09 Grudzień 2018, 20:29:00
Ja od około miesiąca w pracy używam french pressa do spieniania.
1. Podgrzanie do 60-65
2. 2-3 głębokie ruchy z zasysaniem powietrza
3. 40 szybkich wewnątrz mleka
4. Jogurtowa konsystencja, serduszko można narysować.

Używam 350ml z ambition
Tytuł: Odp: Spienianie mleka - ala French Press
Wiadomość wysłana przez: manfred w 09 Grudzień 2018, 20:53:48
Kto pokaże film od A do Z :-)
Tytuł: Odp: Spienianie mleka - ala French Press
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 09 Grudzień 2018, 20:55:01
Frabosk Combat 3.
40% napełnienia tego spieniacza to porcja optymalna na 2 cappu.
Na większe porcje wyjmuję spieniacz Bialetti (podwójny tłoczek), ele efekty wychodzą mi gorsze niż z fraboskiem.

No właśnie ja mam większy, Frabosk 6tz. Jest on dosyć niski i szeroki. Przez co ruchy tłoczkiem nie mają aż tak dużego skoku.
Też bym wziął 3tz, ale on już nie nadaje się do indukcji bo za mała średnica.
Zatem pozostaje mi chyba szklany french do mikrofali.


WBC 2015

@donkiszot - wielkie dzięki, właśnie tego szukałem!
Agnieszka widzę poszła na całość i zaopatrzyła się w Hario 300ml za ponad 300 PLN :)

Zatem poszukam jakiegoś frencha ok 300ml, który jest wąski i wysoki, bo potrzebuje do 1-2 cappu, więc ta wielkość powinna być w sam raz.
Tytuł: Odp: Spienianie mleka - ala French Press
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 09 Grudzień 2018, 21:53:53
Nie wiem czy to nie są 600ml -- zalewa z tego jednak dwa cappu.
Tytuł: Odp: Spienianie mleka - ala French Press
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 15 Grudzień 2018, 11:18:58
W końcu dogadałem się z french pressem z Ikea :)
Najpierw wtłaczanie powietrza, potem ruszanie tłokiem wewnątrz.
Okazuje się że dużą robotę robi zamieszanie mleka po spienieniu. Przelewam do większego kubka, mieszam okrągłymi ruchami, piana się fajnie wyrównuje i wtedy polewam. Kremowy jogurcik pierwsza klasa ;)
Dzięki za wszystkie rady!
Tytuł: Odp: Spienianie mleka - ala French Press
Wiadomość wysłana przez: tom517 w 15 Grudzień 2018, 12:36:59
Tu kogoś filmik z dobrym rezultatem https://youtu.be/rEy1cnj0Ea0
Tytuł: Odp: Spienianie mleka - ala French Press
Wiadomość wysłana przez: lisssek w 30 Styczeń 2019, 21:53:43
Marzy mi się taki french press o większej objętości. Głównie do spieniania kiedy w mojej kawiarce 12 tz zaparzę bazę i chcę zrobić np 5 delikatnych latte. Docelowo chciałbym takie 2 l w rozsądnej cenie. Czy ktoś może coś polecić?
Tytuł: Odp: Spienianie mleka - ala French Press
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 31 Styczeń 2019, 00:08:05
2 litry nigdy nie widziałem, ale używam czasem litrowego z Ikei i daje radę :-)

Marek.

Tytuł: Odp: Spienianie mleka - ala French Press
Wiadomość wysłana przez: Evanduril w 31 Styczeń 2019, 08:15:47
Z moich doświadczeń wynika, że 3 rzeczy głównie wpływają na to, jak się spieni mleko:
1) Rodzaj tłoczka i sitka w nim (siatki) - mam 2 różne i jednym w ogóle nie idzie spienić
2) Temperatura mleka - jak niedogrzane lub przegrzane idzie gorzej
3) Ile nalałem mleka względem FP - jeśli naleję ponad pewną umowną kreskę, o poprawne spienienie trudniej

Jeśli wszystkie te 3 rzeczy zagrają i się odpowiednio namacham, to mleko może wyjść jak masło ;)
Tytuł: Odp: Spienianie mleka - ala French Press
Wiadomość wysłana przez: WS w 31 Styczeń 2019, 08:33:43
4. Zapomniałeś o mleku. Od niego chyba też coś zależy :).
Tytuł: Odp: Spienianie mleka - ala French Press
Wiadomość wysłana przez: Evanduril w 31 Styczeń 2019, 08:38:28
Było to dla mnie zbyt oczywiste, żeby wspominać :)
Tytuł: Odp: Spienianie mleka - ala French Press
Wiadomość wysłana przez: lisssek w 01 Luty 2019, 00:45:06
Ze spienieniem nie mam problemów  - sposób mi się podoba i po przelaniu klasycznego dzbanka "z dziubkiem" można zrobić wszystko :) Tylko właśnie przy wykonaniu wielu kaw na raz litrowy french press nie wystarcza. Dolewanie kolejnej porcji mleka budzi we mnie nieprzyjemne uczucia jeśli go nie umyję. Tym bardziej jeśli ktoś patrzy na ręce :) A w przypadku szerszego grona oczekujących na kawę dodatkowe etapy przygotowania wywołują we mnie wzrost ciśnienia jeszcze przed pierwszym łykiem :)

Jeśli nie ma większej praski niż 1 l to po prostu zaopatrzę się w drugą :)
Tytuł: Odp: Spienianie mleka - ala French Press
Wiadomość wysłana przez: pafcio0 w 01 Luty 2019, 10:16:25
Jest parę modeli 1,5l, np taki:
https://swiat-agd.com.pl/zaparzacze-typu-french-press/bialetti-french-press-zaparzacz-15-l.html