Jeszcze masz Nivonę Cafe Grano 130. Wilfa albo Nivona będą najuniwersalniejsze. Zobacz do wątku o młynkach pod alternatywy.
Ze słodkich kaw, to może być prawie wszystko. Zależy od konkretnej kawy, sposobu palenia i przygotowania. Generalnie słodycz wydobędziesz w wyższej temperaturze i troszkę grubszym przemiale i dłuższym parzeniu. Najlepiej zawsze zapytać w palarni o konkretne kawy.
Oprócz Brazylii ze stereotypowo słodkich kaw przychodzi mi jeszcze na myśl Salwador, Meksyk, Rwanda, Burundi, ale piłem też bardzo słodkie Gwatemale, Kenie, Etiopie, Kolumbie. Nie da się tego tak łatwo zaszufladkować bo i kawy z Brazylii mogą być kwaskowe. Są różne odmiany kaw, rosną w różnych regionach, potem są różnie procesowane i wypalane. Wszystkie elementy mają wpływ na smak kawy.