Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 671183 razy)

Offline Expel Mężczyzna

  • Wiadomości: 894
    • Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #690 dnia: 27 Grudzień 2015, 17:32:37 »
Tarujecie wagę po preinfuzji? Dajecie te 6g na 100ml zużytej wody, czyli również z tym co wypije kawa? Czy na 100g gotowego naparu?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #691 dnia: 27 Grudzień 2015, 17:42:52 »
Sprawdź która wersja smakuje Ci najbardziej. To niezawodny sposób na większość tego typu pytań.

Po drugie ~6g/100ml występuje również w cuppingowym standardzie, a tam nie ma preinfuzji i tarowania. Jedno konkretne zalanie i już.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #692 dnia: 27 Grudzień 2015, 17:47:53 »
Wagę taruję, ale daję 6 g kawy na 100 ml wody, najczęściej.

Offline intersekt Mężczyzna

  • Wiadomości: 374
    • Blog o kawie CoffeeTribune
  • Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
  • Młynek: EUREKA Mignon, BARATZA Encore, COMANDANTE MK3, Rhinowares
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #693 dnia: 27 Grudzień 2015, 18:43:46 »
Zawsze zaczynam od 6 g / 100 ml wody i zawsze taruje wagę przez rozpoczęciem preinfuzji. Warto też poeksperymentować z niższą dozą, np. 5,5 g / 100 ml.
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Offline ruseus

  • Wiadomości: 65
  • Ekspres: -
  • Młynek: -
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #694 dnia: 09 Styczeń 2016, 20:09:24 »
Co wpływa na czas przelewu drupa oprócz grubości przemiału?
Bo zauważyłem że niezależnie od grubości przemiału w v60-02, przy 18g. Kawy mam czas ledwo 2:30 min. (W tym 40s. Preinfuzji).


Tapnięte dłutem do kamienia

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #695 dnia: 09 Styczeń 2016, 20:13:11 »
Jakość przemiału (ilość pyłu), filtr i kawa.

Offline ruseus

  • Wiadomości: 65
  • Ekspres: -
  • Młynek: -
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #696 dnia: 09 Styczeń 2016, 20:28:58 »
Przed chwilą zmieniłem i zaparzałem.
Kawa: Tweed Don Julio
Data palenia: 28.12.2015
Ilość: 12g.
Drip: hario V60-02, szklany.
Stopień zmielenia: nie mogę określić dokładnie, gdyż posiadam stary młynek PeDe, ale nieco drobniej niż trzeba do dripa.
Dodam tylko, że nie powstaje zbyt dużo pyłu przy mieleniu.
Zalewanie: zalewałem ledwo ponad powierzchnie napęczniałej kawy.
Preinfuzja: 40s.
Całość: 2:34min.

Myślę, że to trochę słaby czas i powinienem go jakoś wydłużyć.


Tapnięte dłutem do kamienia

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #697 dnia: 09 Styczeń 2016, 20:36:08 »
powinienem go jakoś wydłużyć.
Dlaczego? Ja starałbym się skrócić proces zaparzania.

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #698 dnia: 09 Styczeń 2016, 20:41:42 »
Bardzo dobry czas  ;)
Wszystko kwestia jak Ci smakuje. Ja parzę od 2:10 do 3 min i jest dobrze. Duże dozy dłużej 3 - 4 min.
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #699 dnia: 09 Styczeń 2016, 21:19:09 »
Jak na taką dozę to czas spoko 2:30 to idealnie jak dla mnie. Ale co będziesz eksperymentował i próbował to twoje  :szampan:

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #700 dnia: 09 Styczeń 2016, 21:33:38 »
Co wpływa na czas przelewu drupa oprócz grubości przemiału?
Oprócz wymienionych wcześniej także tempo przelewania, wielkość poszczególnych porcji wody.

Offline ruseus

  • Wiadomości: 65
  • Ekspres: -
  • Młynek: -
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #701 dnia: 09 Styczeń 2016, 22:24:56 »
O. Myslalem że mam dążyć do 3 minut :) no ale skoro mówicie że dobrze :>


Tapnięte dłutem do kamienia

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 691
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #702 dnia: 09 Styczeń 2016, 22:36:49 »
Czas masz dobry. Poza tym co wspomniał pafcio na długość przelewu ma również wpływ dynamika i punkt gdzie zalewasz.
Chcesz wydłużyć to unikaj polewania po ściankach, w ogóle najlepiej tam nie lej i osiągnij 2-2.5min i powinno być idealnie.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #703 dnia: 09 Styczeń 2016, 23:45:21 »
mi coś za cholerę wyjść to nie chce. 22g kawy, odsypałem 2-3g pyłu, poszło w dripa. poszła preinfuzja jakieś 30 g wody, 30 sekund, potem 3 porcje po 90 g, łączny czas 3:30 min. i kawa osiadająca na ściankach... w czym jest problem? przypuszczam, że w dalszym ciągu mielę zbyt drobno, ale dlaczego kawa osiada na ściankach? wody nalewam do pełna, czekam aż spłynie tyle, żeby nalać kolejną porcję(staram się równe), no i dalej część kawy zostaje. nie widziałem tego na żadnym filmie instruktażowym, dlatego uznaję to za znak, że coś robię źle.

Offline ruseus

  • Wiadomości: 65
  • Ekspres: -
  • Młynek: -
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #704 dnia: 09 Styczeń 2016, 23:54:39 »
1. Nie jest taki zły ten czas, jak na taką ilość kawy.
2. Nie pozwalaj wodzie całkowicie spłynąć! Dolewaj tak by kawa była cały czas w wodzie.
3. Skoro nalewasz do pelna, to kawa się unosi na wodzie, a potem osiada na ściankach filtra. Nic w tym dziwnego.
Spróbuj nalewać kolistymi ruchami oraz nie nalewać wody do pełna 3 porcjami, ale bardzo mały strumieniem cały czas dolewać tak by woda tylko lekko pokrywała kawę, a nie była na pełna wysokość dripa.


Tapnięte dłutem do kamienia

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi