Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 671113 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #405 dnia: 18 Listopad 2014, 17:58:10 »
z dzbanka do filiżanek jest dobrze, a jeszcze lepiej w dzbanku kawą pokręcić - napowietrzanie dobrze robi naparowi.

Ja bym to napowietrzanie (kręcenie dzbankiem) nazwał mieszaniem. Myślę, że warto je robić, bo w czasie przelewania napar układa się warstwami. Najcięższe i najsłodsze frakcje są na dole, a lżejsze partie u góry.

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #406 dnia: 18 Listopad 2014, 18:13:30 »
WS widzisz, tyle dobra ze zwykłego mieszania i przelania ;)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #407 dnia: 20 Listopad 2014, 07:11:46 »
Jest waga i jest miarka na kawę. Ale potrzebuję w warunkach bojowych w pracy coś w rodzaju szklanej bardzo dokładnej menzurki do odmierzenia wody. W pracy raczej konewki używać nie będe dlatego może ktoś spotkał się z fajnym rozwiązanie na minimum pół litra wody.

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #408 dnia: 20 Listopad 2014, 08:08:55 »
Cylinder miarowy ?

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #409 dnia: 20 Listopad 2014, 08:22:38 »
Dziś dzięki uprzejmości Gorana Euro Cafe. Otrzymałem do testów Tanzania Ngila Peaberry microlot. Opakowanie 200 g. Data paczkowania 22/09/14 z datą do spożycia przed 20-04-15.Odmierzyłem dokładnie 13 g. temperatura wody 93 st.C  i było jej dokładnie 200 g. Tak wodę mierzę na gramy bo mi tak najwygodniej. Warunki robocze. Pierwszy łyk stawia na nogi nie ma co. Kwaśność tej kawy jest wyjątkowa i oddala się wraz z następnymi łykami. Na sam koniec moje kubki są tak zdezelowane że już czuję łagodny smak wydobywający się wraz z ostatnim łykiem. Zaznaczam kawa do testów i nie wiem jak będzie smakowała nowsza sztuka nie śmigana. Później zrobię następny strzał w aero by na sam koniec dnia zrobić totalny hardcor we FP.
Aeropress 12 g kawy, 200 g wody w temperaturze 85 st. C. Tutaj całkiem inna bajka. Smak bardzo łagodny i przyjemny. Mój język i mózg nie wołają przeraźliwie help. Każdy łyk sprawia że chcę więcej. Co wyczuwam ... hm nie wiem ale jest to bardziej smak w stronę herbacianej kawy. O nutach i body nie pisze bo sie najnormalniej nie znam.

PS Jest gdzieś opis tej kawki?
« Ostatnia zmiana: 20 Listopad 2014, 10:35:50 wysłana przez manfred »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #410 dnia: 20 Listopad 2014, 10:58:28 »
potrzebuję w warunkach bojowych w pracy coś w rodzaju szklanej bardzo dokładnej menzurki do odmierzenia wody
Skoro w warunkach bojowych, to po co bardzo dokładnej? +/-10ml nie zrobi Ci różnicy większej niż cała reszta warunków bojowych. Weź raz wagę do pracy, zaznacz sobie, lub zapamiętaj (jeśli są punkty odniesienia) mniej więcej ile to jest te ~200ml w naczyniu z którego polewasz i już.

hm nie wiem ale jest to bardziej smak w stronę herbacianej kawy
Witamy po bursztynowej stronie mocy :szampan:

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #411 dnia: 20 Listopad 2014, 11:12:09 »
Skoro w warunkach bojowych, to po co bardzo dokładnej? +/-10ml nie zrobi Ci różnicy większej niż cała reszta warunków bojowych. Weź raz wagę do pracy, zaznacz sobie, lub zapamiętaj (jeśli są punkty odniesienia) mniej więcej ile to jest te ~200ml w naczyniu z którego polewasz i już.

Zamieniłem ml na g. Czyli zamiast bawić się w odmierzanie ml ważę wodę co chyba na jedno wychodzi. Nie mniej dzięki za podpowiedż

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #412 dnia: 20 Listopad 2014, 11:13:01 »
Z wodą, na jedno, chyba wszyscy tak odmierzają, znaczy gramy nie ml.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #413 dnia: 20 Listopad 2014, 11:19:01 »
albo kup szklaną menzurkę albo coś z kolekcji Pyrexa
http://ecx.images-amazon.com/images/I/71szgw3JDaL._SL1000_.jpg
Drip, czyli prosto i smacznie.


wpisz w wyszukiwarce na allegro "Miarka Pyrex 250 ml" i przygotuj 29PLN
LMWDP #469

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #414 dnia: 20 Listopad 2014, 11:21:56 »
Za ~30zł to już chyba lepiej dzbanek jojo kupić i sobie pozaznaczać objętości.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #415 dnia: 20 Listopad 2014, 11:24:41 »
Panowie dzięki ale zostaję przy wadze.

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #416 dnia: 20 Listopad 2014, 11:33:36 »
zamiast bawić się w odmierzanie ml ważę wodę co chyba na jedno wychodzi.
Przecie 1g. wody ma objętość 1cm3 czyli 1ml. Manfred Ty przecież jesteś pokolenie fotografów co wyrosło na powiększalniku i przygotowywanych własnoręcznie roztworach... To dopiero były czasy.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #417 dnia: 20 Listopad 2014, 11:52:54 »
Oj tak miałem nawet w pracy ciemnię i sam chemię rozrabiałem. Ale wiesz stary jestem pamięc zawodna :-)Ale nie odbiegajmy od tematu :-)

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #418 dnia: 20 Listopad 2014, 12:15:36 »
dla wody gestosc 1, wiec ml rowna sie gramy.
Ale jak ostatnio nalewki robilem to sie kapnelem ze gestosc spirytusu jest inna :D mniejsza i moj dokladny pomiar mozna bylo...

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #419 dnia: 27 Listopad 2014, 15:18:05 »
Drippo macchiato... ::)
przed



po



 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi