Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 671047 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #60 dnia: 18 Maj 2013, 13:16:23 »
Ojej, ale to dużo więcej kawy niż w złotych regułach...  :-\

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #61 dnia: 18 Maj 2013, 13:24:32 »
Coś mi mówi, że Antoniowa dążność do pełni smaku nie będzie usatysfakcjonowana. ;) W każdym razie również uważam, że smaczniej zmienić proporcje (więcej kawy/mniej wody) niż przedłużać czas, czy korkować odpływ.

Ktoś mi może powiedzieć, czemu kawa mi nie puchnie tak, jak na pierwszym filmie od DS?
Ostatnio pokusiłem się o zrobienie zagłębienia w kawie przed nalaniem pierwszej wody (tak jak na tym filmie) i puchło aż miło, jak nigdy dotąd. Tylko trzeba uważać aby woda nie przelała się ponad kawą do filtra -- wtedy fajerwerki się skończyły. Nie wiem czy to to, czy jednorazowy przypadek, ale warto to sprawdzić. Oczywiście gruby przemiał i świeża kawa.

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #62 dnia: 18 Maj 2013, 17:47:04 »
@donkiszot, spróbuję, sprawdzę u siebie w środę : )

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #63 dnia: 19 Maj 2013, 01:00:44 »
W środę?  :wow2: Jak zamierzasz do środy bez dripa wytrzymać?  :wow2:  ???  ;)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #64 dnia: 19 Maj 2013, 13:25:08 »
 
Ostatnio pokusiłem się o zrobienie zagłębienia w kawie przed nalaniem pierwszej wody (tak jak na tym filmie) i puchło aż miło, jak nigdy dotąd.

Nie zauważyłem zależności między zrobieniem dołka w przemiale, a obfitszym puchnięciem kawy w filtrze. Fakt, że przy sporządzaniu dripów mam manierę. Kiedy po ekstrakcji ma być krater, to robię zagłębienie w przemiale. A jeśli fusy mają opaść płasko, to tylko wyrównuję powierzchnię przemiału. Niezależnie od tego, kawa podobnie puchnie.

chciałbym zrobić dripa a po ekstrakcji ten kanał w fusach zobaczyć i tyle.

Niby wszystko gra, a dziury nie ma ;). Brak krateru/leja po twoich ekstrakcjach może być spowodowany spowolnionym przepływem naparu. Poza tym, lej wodę dokładnie w środek, tak jak radził Antonio. Dawkuj ją w kilku partiach, nie za obficie i krater powinien powstać. Spróbuj też do preinfuzji użyć mniejszej ilości wody, 2 g na mililitr.

Jestem pod wrażeniem pracy pewnego młodego człowieka z Wrocławia. Jego technika zupełnie inna jest niż to, co opisałeś. Krótka preinfuzja, połowa wody w pierwszym rozlaniu, delikatne gesty "szpatułką" (od syfonu Hario) na ściankach filtra, druga połowa wody i subtelne wymieszanie zawartości bibułki wspomnianym przyrządem.

Z opisu wynika, że udział w szkoleniu tego baristy mogła mieć opolska Kofeina.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #65 dnia: 19 Maj 2013, 14:14:19 »
Wczoraj zaparzyłem w taki sposób dwie kawy: Kenię Gatomboya i Nikaraguę Los Congos, po 30g/500ml/85stopni w każdym przypadku. Efekty są pyszne do dzisiaj ;). Myślę, że strumień wody lejący się z góry na kawę nie jest w stanie równomiernie spenetrować całej kawy. Zastosowanie mieszania ten problem rozwiązuje...

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #66 dnia: 20 Maj 2013, 00:50:49 »
W środę?  :wow2: Jak zamierzasz do środy bez dripa wytrzymać?  :wow2:  ???  ;)
Noooo, tak wyszło. teraz w weekend bylem w warszawie, a z niej na rodzinny Śląsk, gdzie zostaję do środy rana, wtedy dopiero wracam do Lublina, czyli de facto będę tam wczesnym popołudniem i dopiero wtedy będę mógl sobie zaaplikować coś pijalnego ; )

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 691
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #67 dnia: 20 Maj 2013, 13:48:09 »
Ja u siebie zalewam zawsze w sposób pozostawiający dziurę czyli krater i ma on ok 3cm głębokości.



Można liczyć na opis tego sposobu?

Może to wideo coś pomoże...
Tego czego może dobrze tu nie widać to wysokość strumienia. Generalnie przy zwiększaniu tempa, wyższy strumień idzie w środek by go wzbudzić i spiralnie coraz niższy i pod koniec już powoli.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #68 dnia: 20 Maj 2013, 14:09:13 »
Hmm... bardzo szybko kawa spływa do filiżanki. Może to zasługa Twojego dużego młynka i braku pyłu w nadmiarze? Jedyna rzecz do jakiej można się przyczepić to tylko to, że drobiny kawy na obrzeżach nie są w stanie oddać siebie w pełni, jak te z głębin ;).

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 691
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #69 dnia: 20 Maj 2013, 14:53:18 »
Duży Santos na pewno pomaga :)
Może ciut drobniej byłoby też dobrze, ale akurat tak był ustawiony.
Z tą częścią na obrzeżach to trzeba iść na kompromis.
Można zalać tak jak na wideo, albo przelać po krawędziach, ale wtedy też część wody spłynie natychmiast po filtrze rozwadniając napar.
Podwyższona doza może być uzasadnieniem mojej decyzji w odniesieniu do tej części na obrzeżach... :lol2:
« Ostatnia zmiana: 20 Maj 2013, 15:02:05 wysłana przez kafcio »

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #70 dnia: 26 Maj 2013, 18:05:46 »
No i co Panowie?
My tu się wywnętrzamy nad zaletami konewek dedykowanych do dripa a nasz reprezentant w Melburne kawę w stożku polewał z dzbanka do spieniania... Może jednak te konewki to przerost formy nad treścią?
Ja patrzę na to tak: zaoszczędziłam na konewce i mam za to dobrą kawę.

 :diabelek: :diabelek: :diabelek:
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #71 dnia: 26 Maj 2013, 18:19:32 »
Ale dzbanek też nie byle jaki...

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #72 dnia: 26 Maj 2013, 18:23:14 »
Szczęśliwie nie znam się na dzbankach do spieniania, więc wrażenia na mnie nie zrobił.  :jezyk:

Przyznam, że patrząc na niego zastanawiałam się, cz przypadkiem czajniczka nie zapakował przed wylotem. Gdybym wiedziała, podesłałabym mu swojego jojo...  :smiech:

To rzecz jasna żart... Ale to mnie właśnie zastanawia, że my tu "na dole" wciąż podniecamy się czymś a "tam na górze" mają to już głęboko w... nosie.  :mrgreen:
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #73 dnia: 26 Maj 2013, 18:42:10 »
Leszek, jak sam powiedział, tak zaparza kawę w domu. W kawiarni trzeba to zrobić tak, jak to Amerykanin zrobił ;).

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #74 dnia: 26 Maj 2013, 18:47:08 »
Trafiony w punkt!
Mnie też to się rzuciło w oczy.  :ok:
Idę obejrzeć Jankesa, bo mi umknął był...


...czyli jednak dobrze, że nie kupiłam konewki...
Termometru też nie miał!  :blue: Mój geniusz mnie czasem przeraża...  :evil:
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi