Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 671122 razy)

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 1072
  • Ekspres: Kalita
  • Młynek: Arco
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2475 dnia: 14 Wrzesień 2020, 17:10:46 »
Jaką temperaturę miałeś?
Taką jak wyżej napisał @pj.w - 97 stopni.
Z reguły w Kalicie używam około 93 stopnie, ale chciałem spróbować w/w sposobu.

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1184
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2476 dnia: 14 Wrzesień 2020, 17:40:53 »
Przelewanie zimną/gorącą wodą przy stalowej kalicie ma mniejsze znaczenie niż np porcelanie, pewnie dlatego to olewa, znaczy się przelewa ;)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2477 dnia: 14 Wrzesień 2020, 17:41:39 »
Dla mnie 97 stopni przeważnie oznacza "zwalcowanie" większości aromatów.

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1096
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2478 dnia: 14 Wrzesień 2020, 21:29:30 »
Dla mnie 97 stopni przeważnie oznacza "zwalcowanie" większości aromatów.
To zależy - myte kawki, które rosną 1600/1700 m+ całkiem fajnie wychodzą w 'cieplejszym wrzątku' ☕️

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 691
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2479 dnia: 14 Wrzesień 2020, 21:31:46 »
Chyba jedynie grubo zmielone w FP.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2480 dnia: 14 Wrzesień 2020, 21:36:58 »
To zależy - myte kawki, które rosną 1600/1700 m+ całkiem fajnie wychodzą w 'cieplejszym wrzątku'
Przy przelewie i drobnym przemiale nie spotkałem kawy, która przy mojej domowej wodzie, byłaby smaczniejsza w wyższej temperaturze niż 95 °C. Nie twierdzę że to niemożliwe. We Wrocławiu np. używam wody o temperaturze o 1 °C wyższej. Ale tam jest dużo gorsza woda.

Jednak u mnie 97 °C oznacza podkreślenie słodyczy i zwalcowanie wszystkich delikatnych niuansów i owoców.

W FP albo w cuppingu gdy szybko temperatura spada nie jest to aż tak drastyczna różnica.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2481 dnia: 15 Wrzesień 2020, 13:52:02 »
Ciekawe bo fizycznie temperatura w cuppingu i FP będzie wyższa. Większa bezwładność i masa gorącej cieczy, szczególnie jak jest preinfuza w przelewie. Dodatkowo woda traci ciepło głównie przez odparowanie i tu albo mamy podobnie, albo wręcz większa powierzchnia w V60 czy kalicie...

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2482 dnia: 15 Wrzesień 2020, 13:57:50 »
Ale ciepło do nieogrzanego naczynia, przy fp czy cuppingu, dostarczane jest raz i zostaje w dużej części pochłonięte przez naczynie na początku ekstrakcji.  Poza tym nie ma turbulencji przyspieszającej i wzmacniającej ekstrakcję.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2483 dnia: 15 Wrzesień 2020, 14:43:35 »
Naczynia powinieneś rozgrzać przed, tak jak dripper. Jak się tego nie zrobi to liczyć trzeba na spadek temp. 10C 

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2484 dnia: 15 Wrzesień 2020, 14:56:43 »
Nie słyszałem o procedurze cuppingowej przewidującej rozgrzewania naczyń. Jedynie co zaproponowano to platikowe naczynia mające zmniejszyć straty ciepła. Jednak nie uciekniemy od braku turbulencji, bo zniszczyłyby kożuch, który utrzymuje ciepło w cuppingu.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2485 dnia: 15 Wrzesień 2020, 22:21:39 »
Apropos rozgrzewania ;)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1096
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2486 dnia: 24 Wrzesień 2020, 15:55:47 »
Podzielę się swoim odkryciem Kality na nowo Fajnie mi się parzy ostatnio w ceramicznej 155. Metalowa 185 tak średnio mi podeszła. Robię w 155 napar na 300g wody. Jako, że trzeba często polewać, to nic się nie zatyka, woda nie stygnie czekając na przelanie, jest mała więc jest mniejsza powierzchnia stygnięcia, napary są bardzo udane. Myślałem że Kalita to Kalita a tu proszę - jedna drugiej nie jest równa albo odkryłem 'Amerykę' jak tobić w niej dobrą kawę

Offline RADMAN Mężczyzna

  • Wiadomości: 141
  • Ekspres: Gabi Master A, Hario V60-02, AP, kawiarka, FP, Clever Driper, Oxo Good Grips, phin, Kalita 155, Picopresso
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Nitro Blade, Jx Pro
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2487 dnia: 24 Wrzesień 2020, 16:40:00 »
A jaki przepis na 155?

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1096
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2488 dnia: 24 Wrzesień 2020, 17:33:56 »
A jaki przepis na 155?
Ostatnio ceramiczna 155 idzie u mnie tak:

18,5g kawy
300g wody 94-95 stopni
przemiał pomiędzy v60 a Chemexem
preinfuzja 30 sekund 1:2 gramatury kawy

Pierwszy zalew do końca a później jak woda schodzi do połowy - dolewam kolistymi ruchami robiąc małe turbulencje, powtarzać aż nie będzie tych 300g

Czas: ok. 2:40 w zależności od kawy

Nic nowego chyba

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2489 dnia: 24 Wrzesień 2020, 21:58:11 »
Fajnie mi się parzy ostatnio w ceramicznej 155. Metalowa 185 tak średnio mi podeszła.

Mam dokładnie na odwrót, ceramiczna 185 była dla mnie sporym rozczarowaniem, a metalowa 155 Tsubame jest odkryciem.

Ceramiczna notorycznie się zapychała, nawet gdy mieliłem na gruz. Metalowa 155 to zupełne przeciwieństwo, można mielić stosunkowo drobno, a i tak przepływ jest bardzo dobry.

Pod względem smaku Kalita wygrywa u mnie w zasadzie ze wszystkim, jest słodycz, jest owocowość :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi