Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 668052 razy)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6200
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2115 dnia: 16 Lipiec 2019, 14:35:26 »
2x 150 powinno być szybciej, tak jest przynajmniej gdy ja zaparzam kawę. Oczywiście zakładając, że polewane jest z takim samym przepływem wody w obu przypadkach. :)
« Ostatnia zmiana: 16 Lipiec 2019, 14:38:47 wysłana przez krystians »

Offline SMaN

  • Wiadomości: 485
  • Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2116 dnia: 16 Lipiec 2019, 14:46:53 »
Zakładając ten sam dripper masz wyższe ciśnienie słupa wody przy 2x150 ml, więc przy tym samym przemiale szybciej przecieknie.

Offline Paldo

  • Wiadomości: 3
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2117 dnia: 19 Lipiec 2019, 14:32:43 »
A mnie nadal jedno ciekawi - jakie stosujecie czasy do hario 01 12g 200ml ? Te 3min najlepiej czy eksperymentujecie na dłuższych np z jasno palona kawą? Jeśli tak to ile maks można parzyć? 4-5min chyba za długo nie?

Dwa ile wlewów najlepiej - optymalnie 3? Czy np dobrze będzie wlać 2x100ml wtedy drobniej zmielonej? A w drugą stronę - ile maksymalnie dolewek w 01 można robić? Pierwsza zawsze większa? Czy jak w tej nowej metodzie, właśnie mniejsza? Czy może dzielić na równe wlewy np. 3x66ml

Jednym słowem interesują mnie granice owych eksperymentów (cza/przemiał/dolewki). Driper i filtry hario 01, jasna etiopia, doza standard 12g 200ml temp 94st. Dzięki za porady, bo dopiero sie uczę dripa! ;)
« Ostatnia zmiana: 19 Lipiec 2019, 14:37:36 wysłana przez Paldo »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2118 dnia: 20 Lipiec 2019, 18:03:38 »
Nie ma granic, szczególnie w eksperymentach, a nic nie uczy szybciej niż własne próby. To wszystko o czym piszesz jest warte sprawdzenia, do tego bywaj w różnych miejscach aby mieć punkt odniesienia.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2119 dnia: 20 Lipiec 2019, 18:14:04 »
Te 3min najlepiej czy eksperymentujecie na dłuższych np z jasno palona kawą?

Małe dripy 2,5 minuty, a większe poniżej trzech minut, najczęściej.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2120 dnia: 28 Lipiec 2019, 13:43:40 »
Niedawno obiecałem film. Jest trochę niedbały, ale wszystko widać. Vimeo nie banuje przebojów country ;). Proszę bardzo:



Te filtry kiedyś były dla mnie nieprzyjemnym zaskoczeniem i wrzuciłem je do kąta. Leżały chyba ze dwa-trzy lata. Teraz działam na nich od tygodni i jestem zadowolony :).
« Ostatnia zmiana: 28 Lipiec 2019, 13:51:56 wysłana przez Antonio »

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2218
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2121 dnia: 28 Lipiec 2019, 14:55:03 »
  Ostatnio sporo eksperymentuje z v60 i zauważyłem, ze gdy lejesz w środek to trochę lepsze rezultaty i większa powtarzalność daje zrobienie dziury w środku. Woda wtedy ma tyle samo „warstw” kawy do pokrycia.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 1072
  • Ekspres: Kalita
  • Młynek: Arco
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2122 dnia: 05 Sierpień 2019, 22:47:28 »


James wypuścił nowy film, polecam :)

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2123 dnia: 05 Sierpień 2019, 23:12:21 »
Jakoś nie jestem w stanie się przekonać do temperatur wyższych niż 90 stopni w przelewach.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2218
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2124 dnia: 06 Sierpień 2019, 06:36:19 »
Dużo tracisz
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2125 dnia: 06 Sierpień 2019, 10:31:58 »
Nic nie traci. Po prostu tyle metod ile osób. No i każdy twierdzi, że robi pyszną kawę ;)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2218
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2126 dnia: 06 Sierpień 2019, 11:08:44 »
Dużo traci. Tez myslalem, ze robie smaczne, czasem wyśmienite przelewy przy 90 stopniach, dopóki nie sprawdziłem wrzątku (ok to nie wrzątek, wiadomo). Rao, Tim Wendelboe, Matt Perger, a tera Hoffman - wszyscy polecają wodę prosto po gotowaniu. Nie sądzę, ze się mylą ;)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6200
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2127 dnia: 06 Sierpień 2019, 11:19:56 »
Zależy jakich kaw używa. Bo wymienieni panowie polecają zalewanie wrzątkiem dla bardzo jasnych wypaleń. Dla mnie temperatura wody zależy od różnych czynników jak skład wody, gęstość kawy i jej odmiana, przemiał, własne preferencje itd.  Może też z wiekiem tolerancja na gorycz się zwiększa? Nie wiem, bo dla mnie bardzo mało kaw smakuje dobrze zalane wodą powyżej 95 stopni. Powiedziałbym nawet że większość jak nie wchodzi w gorycz, zalana tak wysokimi temperaturami zaczyna smakować podobnie słodko - suszonymi owocami głównie rodzynkami, karmelem i tego typu słodkimi aromatami.
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpień 2019, 11:25:58 wysłana przez krystians »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2128 dnia: 06 Sierpień 2019, 11:29:16 »
Ja tam mielę drobno i zalewam wodą tuż po zagotowaniu.
Jak jest gorzko to albo grubszy przemiał albo po prostu kawa nie wypalona tak jak lubię (przelewy lubię z jasnych kaw, z wyraźną owocowością).

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6200
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2129 dnia: 06 Sierpień 2019, 12:07:57 »
Trzeba by kiedyś spotkać się forumowo i zaparzyć tę samą kawę, każdy po swojemu. :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi