Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 670927 razy)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1410 dnia: 17 Wrzesień 2017, 11:49:08 »
"Never pour on the sides" - to juz nieaktualne jakieś piec lat. Właściwie The Barn skończyło sie jakieś piec lat temu.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1411 dnia: 18 Wrzesień 2017, 21:04:11 »
Czyli najważniejsze punkty w metodzie Scotta Rao:
1. Dla V60-02 - optymalna doza kawy 22-25g
2. Temperatura wody - w zasadzie tuż po zagotowaniu, 97-98C
3. Blooming - 3 razy waga kawy, 45 sekund, i mieszanie tak aby jak najszybciej cała kawa złapała kontakt z wodą
4. Zalanie kawy wodą - na 1 maksymalnie 2 zalania. Pierwsza porcja wody większa niż druga. Zakładając 22g/360g będzie to: 70g blooming, + (od 45s) 180 g pierwsze polanie + (od 1:30) 110 g drugie polanie. Lub prościej 70 g + 290 g w jednym polaniu (polewanie kończmy gdzieś koło 1:20).
5. Po ostatnim zalaniu od razu robimy lekkie zamieszanie łyżeczką, tak aby kawa odczepiła się od filtra.
6. I za chwilę po tym jak tafla wody jest w bezpiecznej odległości od brzegu filtra Rao Spin - zabujanie dripperem 2-3 razy.
7. W przypadku jednego polania i dobrym młynku kończymy gdzieś około 2:15 (dwa polania czas około 30 s dłuższy).

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1412 dnia: 18 Wrzesień 2017, 21:08:55 »
Hmm może jutro rano spróbuję, jak nie zapomnę i odpowiednio wcześnie wstanę...

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1413 dnia: 18 Wrzesień 2017, 21:17:48 »
Bardzo fajna metoda, a właściwie wskazówki.
Dzisiaj zaparzyłem w ten sposób Kolumbie Esperanze od MA, i w smaku całkiem niezły słodziak wyszedł :)
U mnie na comandante 25 klik, 22g/360g, czas końcowy 2:40, jedno zalanie.

Offline Domes Mężczyzna

  • Wiadomości: 153
  • Ekspres: Gaggia Classic, V60, Phin, Aeropress
  • Młynek: Kinu M47, Iberital Challenge
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1414 dnia: 18 Wrzesień 2017, 21:36:15 »
Powiem kurcze, że już przy pierwszej próbie uzyskałem lepszy efekt z jednym zalaniem z filmu niż moim misternym porcjowaniem na Buono... Mniej więcej całość jak pj.walczak przytoczył, tylko temperatura niższa.
Woda 90 stopni, 18g kawy (Kenia z Casino Mocca)- 3.0 na Kinu M47, 50g wody z przemieszaniem łyżeczką, 40s bloom, 250g na raz, wprowadzenie w ruch wirowy, jeszcze gdzieś w połowie zabujanie dripperem, czas całości 2:30.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1415 dnia: 18 Wrzesień 2017, 21:57:56 »
Końcowy czas 2:15 nie licząc bloomingu. Łącznie trzy minuty czyli tyle co wyszło Scottowi. I Rao spin w 1:45, tak powtarzał ;)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1416 dnia: 19 Wrzesień 2017, 08:44:43 »
A ja celowwlem w 2:15 calosc, wyszlo 2:30 i mam lure w kubku...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1417 dnia: 19 Wrzesień 2017, 10:20:53 »
A mnie się jeszcze lura w kubku z tym przepisem nie zdarzyła... :)

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1418 dnia: 19 Wrzesień 2017, 10:45:39 »
Przetestowałem dzisiaj ten przepis dwa razy i muszę przyznać, że efekt jest bardzo zadowalający. Kawa zdecydowanie nabrała ciałka i w smaku jest lepiej zbalansowana.

Dwa razy wyszło 2:30 (całość) i lury nie stwierdzono  ;)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1419 dnia: 19 Wrzesień 2017, 10:50:16 »
lure w kubku
Cieplejsza woda, drobniej zmiel lub wieksza doza przy tej samej ilosci kawy.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1420 dnia: 19 Wrzesień 2017, 11:45:59 »
Jutro zmielę drobniej, ale dziwne, że Wam wychodzi a mi nie... Ciekawe co spierdzieliłem, że nie zadziałało. Jutro nagram filmik i wyjdzie co robię źle ;)

Offline SMaN

  • Wiadomości: 485
  • Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1421 dnia: 19 Wrzesień 2017, 12:01:17 »
wieksza

mówisz o dozie ziaren :) przy tej samej ilości wody zapewne...
Co do przepisu to różnie - Kostaryka od Antonia wyszła niedoparzona przy 2:20, Kolumbijski Sommerkaffe od Solberga przeprarzona po 2:15, przemiały podobne, ale w tej metodzie jaśniejsze palenia trzeba chyba znacznie dłużej polewać i/albo drobniej mielić.
 

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1422 dnia: 19 Wrzesień 2017, 12:17:42 »
Jaśniejsze raczej grubiej...

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1423 dnia: 19 Wrzesień 2017, 13:30:40 »
mówisz o dozie ziaren  przy tej samej ilości wody zapewne... Co do przepisu to różnie - Kostaryka od Antonia wyszła niedoparzona przy 2:20,
Tak wody :)
Sprobuj na dwa polania z Kostaryka:)

Offline SMaN

  • Wiadomości: 485
  • Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1424 dnia: 19 Wrzesień 2017, 13:46:18 »
Jaśniejsze raczej grubiej...

Grubiej jeszcze szybciej przeleci i jeszcze bardziej się niedoparzy, zdecydowanie będę na dwa polania rozbijał zanim przejdę z przemiałem.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi