Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 669766 razy)

Offline misiekkb

  • Wiadomości: 5
  • Ekspres: dripper Kalita, Aeropress
  • Młynek: Xeleo
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2085 dnia: 09 Czerwiec 2019, 15:46:18 »
Hario wydało nowego dripa Double Mesh Metal Dripper.

Co ciekawe zaparzacz kawę będzie można bez filtrów.

Offline uke7

  • Wiadomości: 97
  • Ekspres: Ascaso Dream i trochę alternatywy
  • Młynek: Aergrind, na celowniku coś do espresso
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2086 dnia: 17 Czerwiec 2019, 14:55:36 »
Ostatnio nie mam z tym żadnych problemów. Dobrze czyli powtarzalnie działa metoda Scotta Rao z delikatnym mieszaniem łyżką i delikatnym potrząsaniem stożkiem. Stosując ją, zawsze chciałem by wodo dokładnie spenetrowała wszystkie drobiny kawy.

Od kilku miesięcy jednak wolę ideę Tetsu Kasuya albo raczej moją adaptację. Zawsze daję 20g na 300-330ml wody o temperaturze 94-96 stopni. 60ml wody w preinfuzji 45s -- wodę wylewam na środek stożka, raczej spokojnie, ew. częścią wody delikatnie zwilżam całą powierzchnię. Struga wody skierowana na środek ma dwa ciekawe efekty: doskonale miesza kawowy pył z wodą i jednocześnie zapobiega osiadaniu pyłu na papierowym filtrze, unosi najdrobniejsze drobiny na powierzchnię. Potem dolewam po 70ml i za każdym razem czekam aż woda wsiąknie: czyli waga wskazuje kolejno: 60g, 130g, 200g, 270g i 330g. Całość kończy się, gdy timer wskazuje 2:30-3:00. Zawsze kieruję strugę wody na środek stożka, ewentualnie pod koniec "rozpuszczam" ją na całą powierzchnię.
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwiec 2019, 13:19:23 wysłana przez Antonio »

Spodobała mi się ta opcja, ale okazuje się technicznie trudna do wykonania. Nie wiem w jaki sposób uzyskujesz tak krótki czas przelewu i to jeszcze czekając aż cała woda wsiąknie. Dla mnie to magia. Tyle razy zwiększałem przemiał, że ostatnio parzyłem już gruz większy niż do french pressu - można by powiedzieć, że sól mega gruboziarnista i wciąż najkrótszy czas przelewu oscyluje w granicach 3.30-3.45. Przy tym smak przy tej grubości robi się zdecydowanie zbyt wodnisty. Może przychodzi ci na myśl dlaczego tak się dzieje, bo ja nie mam pojęcia.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2087 dnia: 17 Czerwiec 2019, 15:01:03 »
Zrobię film. Może cała sztuka polega na odpowiednim umiejscowieniu strugi wody.

Offline wasku

  • Wiadomości: 321
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2088 dnia: 17 Czerwiec 2019, 15:22:56 »
Może za bardzo lejesz po bokach? Określ kolorem jak duże są to okręgi.


¯\_(ツ)_/¯

Offline jancewicz

  • Wiadomości: 395
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2089 dnia: 17 Czerwiec 2019, 15:24:16 »
sól mega gruboziarnista i wciąż najkrótszy czas przelewu oscyluje w granicach 3.30-3.45.

Aż trudno w to uwierzyć. Może filtry temu winne??? Używasz standardowych?

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 1072
  • Ekspres: Kalita
  • Młynek: Arco
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2090 dnia: 17 Czerwiec 2019, 16:09:25 »
Zrobię film
Yay  :taniec: bardzo chętnie zobaczę.
A czy wiadomo coś o filmie Eli robiąc przelew z Kality?

Offline uke7

  • Wiadomości: 97
  • Ekspres: Ascaso Dream i trochę alternatywy
  • Młynek: Aergrind, na celowniku coś do espresso
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2091 dnia: 17 Czerwiec 2019, 17:58:37 »
Może Antonio ma te 20g kawy elegancko odsiane, lub Kinu nie produkuje pyłu, a u mnie go za dużo? Chociaż ten argument odpada przy najgrubszym przemiale, bo tam pył praktycznie nie występuje. Może to faktycznie kwestia polewania - pokombinuję z tym tematem. Filtry mam standardowe Hario, wersja japońska - resztki starej partii.

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 691
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2092 dnia: 17 Czerwiec 2019, 19:24:59 »
Double Mesh Metal Dripper
Zajrzyj na AliExpress, kupisz coś takiego za $10. Kupiłem, używam i jest okay.

Offline deskowy Kobieta

    • Coffeedesk.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1509
    • Klikaj tutaj po dobrą kawę!
  • Ekspres: Moccamaster, Jura, Nivona, Bonavita, La Marzocco, Promac, Nivona
  • Młynek: Comandante, Mazzer, Eureka, Baratza, Wilfa, Hario, Porlex, Rhinowares
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2093 dnia: 18 Czerwiec 2019, 08:29:29 »
Zrobię film. Może cała sztuka polega na odpowiednim umiejscowieniu strugi wody.
Moim zdaniem w tym właśnie tkwi cały "myk", żeby nieco inaczej polewać niż przy starszych filtrach. Teraz zauwazyłem że trzeba wlewać wodę bardziej zdecydowanie i większym strumieniem. Mielimy w biurze zwykłą czarną Wilfą, która jak wiadomo nie jest mistrzynią precyzji, a i tak udaje się zmieścić spokojnie w 2:30-3:00 przy parzeniu 500-600 ml kawy, napar wychodzi smaczny. Ja przeważnie mielę na ustawieniu grubości pomiędzy Drip a Aeropress.
www.coffeedesk.pl - Rabat dla forumowiczów z kodem: Wszystkookawie - 6% rabatu na wszystko poza ekspresami Jura i Nivona. Kod nie łączy się z innymi promocjami.

Offline misiekkb

  • Wiadomości: 5
  • Ekspres: dripper Kalita, Aeropress
  • Młynek: Xeleo
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2094 dnia: 18 Czerwiec 2019, 11:18:53 »
Double Mesh Metal Dripper
Zajrzyj na AliExpress, kupisz coś takiego za $10. Kupiłem, używam i jest okay.

A jak jakość tych z AliExpress? Gdyż tam są różne jakości, np, sam mam młynek Xeleoo, którego bardzo sobie cenię, w swojej cenie jest bardzo dobry, dużo lepszy niż Rhino, Porlex.
Z tego co piszą o wadach i zaletach HArio Double Mesh to zalety lepszy smak, pełniejsze body i aromat, wada to pył osiada na dnie i trzeba go lepiej myć i to bardzo delikatnie.

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 691
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2095 dnia: 19 Czerwiec 2019, 08:56:14 »
Jakość jest okay, mam to od ponad roku i nie rozleciało się przy pierwszym parzeniu.

Offline misiekkb

  • Wiadomości: 5
  • Ekspres: dripper Kalita, Aeropress
  • Młynek: Xeleo
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2096 dnia: 19 Czerwiec 2019, 13:08:32 »
A jak się zmienia kawa w smaku w stosunku do V60 czy Kality?

Offline D2mian Mężczyzna

  • Wiadomości: 189
  • Ekspres: V60 02; AP; FP
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2097 dnia: 19 Czerwiec 2019, 21:11:51 »
Czy ktoś w kolegów mielił pod dripa w młynku Baratza Encore?
Niby drip to pozycja 15 wg. instrukcji ale mam wrażenie że za drobno...może ktoś z was podzieli się informacją od czego zacząć :)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2098 dnia: 19 Czerwiec 2019, 22:03:29 »
Zaparz kawę, to się dowiesz czyjest za drobno.

Offline D2mian Mężczyzna

  • Wiadomości: 189
  • Ekspres: V60 02; AP; FP
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2099 dnia: 19 Czerwiec 2019, 22:08:36 »
Raczkuję z dripem stąd moje pytanie...
Próbowałem i na 15 i na 20 ustawić młynek i nie wiem w którą stronę iść. Jakaś rada na co zwrócić uwagę...wstępne ustawienie młyna???

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi