Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1068333 razy)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #60 dnia: 27 Sierpień 2014, 10:32:53 »
Dziś po skończeniu Brazylii Santos pierwszy strzał z kawy zakupionej na warsztatach. Odżyły nadzieje na picie espresso. Robię sobie ok 40-46 ml. I jestem zauroczony smakiem. Brak goryczy czy pieron wie jak to nazwać ale wreszcie ciesze sie jak dziecko. Od dziś przyrzekam nie kupuje kawy w jakiś dziwnych promocjach przecenach.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #61 dnia: 27 Sierpień 2014, 10:41:30 »
 :brawa:
LMWDP #469

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #62 dnia: 27 Sierpień 2014, 14:22:03 »
Witaj na ciemnej stronie mocy ;)

Offline shaqks

  • Wiadomości: 311
  • Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #63 dnia: 27 Sierpień 2014, 17:13:50 »
Od dziś przyrzekam nie kupuje kawy w jakiś dziwnych promocjach przecenach.

Do dobrych wniosków ludzie dochodzą

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #64 dnia: 27 Sierpień 2014, 19:00:36 »
A to widzisz niby duży sklep internetowy. Dadzą kawę trochę po niższej cenie a później człowiek się meczy i ma nerwy. Dziś już czwarta kawka bo tak jakoś się ludzie przez dom przechadzają i non stop powtarzalne wyniki. A cappuccino istny nektar na chłodny dzień podhalański.

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #65 dnia: 28 Sierpień 2014, 09:00:48 »
Pierwszy raz skorzystałem z oferty Gorana i dziś wsypałem Espresso Umbrella . Ma ktoś jakieś doświadczenie z tą kawą? Palona tydzień temu a leci jakby była conamniej z przed miesiąca :ups:
W młynie: ziarna

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #66 dnia: 28 Sierpień 2014, 09:31:51 »
Green Umbrella?

Właśnie trafiła do młynka - pierwszy strzał po Brazylii okazał się porażką   :evil: - musiałem konkretnie drobniej zejść z przemiałem  :taktak: I teraz mam jakieś 45ml po 25 sekundach. Fajne kwaski, słodycz i duużo czekolady na koniec.
LMWDP #469

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #67 dnia: 28 Sierpień 2014, 09:48:06 »
Mieszacie espresso (lyzeczka badz filizanka) przed piciem, czy raczej tego unikacie?

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #68 dnia: 28 Sierpień 2014, 09:51:08 »
Wypada zakrecic choc ;)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #69 dnia: 28 Sierpień 2014, 10:06:27 »
@lucasd

w sumie wiele zależy od techniki picia ;)

20ml można na raz łyknąć i wymieszać sobie na języku. Można też "sipnąć" to na dwa razy - wtedy każdy "sip" bedzie inacej smakował.

Kawa trafiając do filiżanki (zwłaszcza po ściance filiżanki) będzie się układać warstwami.
LMWDP #469

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #70 dnia: 28 Sierpień 2014, 10:25:09 »
Zawsze należy mieszać. Nawet dripa stojącego już chwilę powinno się mieszać.
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #71 dnia: 28 Sierpień 2014, 10:30:01 »
Zeby nie bylo,  mieszam lyzeczka (aczkolwiek oblizanie nie wiem czy jest dobrym pomyslem, bo jest gorzka).
Krecenie IMO praktycznie nic nie daje poza zostawieniem creme na sciankach i schlodzeniem kawy.

Ale z opisow tu smakowych wygladalo ze pijecie nie mieszana ;)

BTW ktos ma ciekawy patent na doswietlenie PF podczas ekstrakcji (co by jeszcze dobrze wygladal)?

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #72 dnia: 28 Sierpień 2014, 10:32:42 »
BTW ktos ma ciekawy patent na doswietlenie PF podczas ekstrakcji (co by jeszcze dobrze wygladal)?

To już do działu DIY - można w prosty sposób diodę/diody białe dać tuż pod grupą, połączyć ze startem pompy - ale chyba szkoda E61 tak traktować ;)
LMWDP #469

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #73 dnia: 28 Sierpień 2014, 12:12:48 »
Green Umbrella?

Właśnie trafiła do młynka - pierwszy strzał po Brazylii okazał się porażką   :evil: - musiałem konkretnie drobniej zejść z przemiałem  :taktak: I teraz mam jakieś 45ml po 25 sekundach. Fajne kwaski, słodycz i duużo czekolady na koniec.
A ile sypałeś jej do sitka?
W młynie: ziarna

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #74 dnia: 28 Sierpień 2014, 12:41:33 »
Zmusiłeś mnie do pomiarów  ;D - mielenie 7 sekund (co u mnie jest standardem +/- 0.2s)

Kawy wyszło aż 20g - równo jak w mordę.
LMWDP #469

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi