forum.wszystkookawie.pl
Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: Kamlot w 30 Kwiecień 2018, 20:25:48
-
Cześć wam, ostatnio widziałem przepis na mistrzostwach aeropress w którym do przeciśniętej kawy dodawało się wodę. Czy taki trik zadzaiła też aby po prostu zaparzyć więcej kawy ? Tz przykładowo jeśli parzę 17g ziaren w 250 ml wody, to czy jeżeli dam 25 g ziaren i zaleje 250 ml wody a później dodam te brakujące ok 110 ml wody już do naparu to wyjdzie na to samo czy smak będzie inny(rozwodniony) ?
-
Oj, instrukcja się kłania.
-
Cześć wam, ostatnio widziałem przepis na mistrzostwach aeropress w którym do przeciśniętej kawy dodawało się wodę. Czy taki trik zadzaiła też aby po prostu zaparzyć więcej kawy ? Tz przykładowo jeśli parzę 17g ziaren w 250 ml wody, to czy jeżeli dam 25 g ziaren i zaleje 250 ml wody a później dodam te brakujące ok 110 ml wody już do naparu to wyjdzie na to samo czy smak będzie inny(rozwodniony) ?
Musisz zwiększyć dozę, żeby rozwadniać. Tutaj nie działa najprostsza matematyka. Jest do tego równanie z SCA, ale polecam samemu próbować :) Postaram się wytłumaczyć najprościej jak potrafię :) Pomyśl, że jak przeciskasz załóżmy 17g kawy w 250g w wody, to ta woda ma kontakt z kawą i ma smak. Jak dolejesz czystej wody, to napar musi być mocniejszy, by dał podobna intensywność. W związku z czym do rozwadniania trzeba dać więcej ziaren. Jak chcesz rozwadniać do 360g, to może zacznij np. od ok. 32g kawy. Wtedy na pierwsze zalanie np. 250-260g + 100 później. Można też zwiększyć temperaturę, żeby więcej wyciągnąć, trochę z przemiałem pokombinować itd. Przyjemną częścią eksperymentów jest picie kawy :) próba wymyślenia własnego przepisu też bardzo rozwija - trzeba kombinować. Powodzenia!
-
Cześć wam, ostatnio widziałem przepis na mistrzostwach aeropress w którym do przeciśniętej kawy dodawało się wodę. Czy taki trik zadzaiła też aby po prostu zaparzyć więcej kawy ? Tz przykładowo jeśli parzę 17g ziaren w 250 ml wody, to czy jeżeli dam 25 g ziaren i zaleje 250 ml wody a później dodam te brakujące ok 110 ml wody już do naparu to wyjdzie na to samo czy smak będzie inny(rozwodniony) ?
Musisz zwiększyć dozę, żeby rozwadniać. Tutaj nie działa najprostsza matematyka. Jest do tego równanie z SCA, ale polecam samemu próbować :) Postaram się wytłumaczyć najprościej jak potrafię :) Pomyśl, że jak przeciskasz załóżmy 17g kawy w 250g w wody, to ta woda ma kontakt z kawą i ma smak. Jak dolejesz czystej wody, to napar musi być mocniejszy, by dał podobna intensywność. W związku z czym do rozwadniania trzeba dać więcej ziaren. Jak chcesz rozwadniać do 360g, to może zacznij np. od ok. 32g kawy. Wtedy na pierwsze zalanie np. 250-260g + 100 później. Można też zwiększyć temperaturę, żeby więcej wyciągnąć, trochę z przemiałem pokombinować itd. Przyjemną częścią eksperymentów jest picie kawy :) próba wymyślenia własnego przepisu też bardzo rozwija - trzeba kombinować. Powodzenia!
To chyba tak właśnie napisałem że muszę zwiększyć doze ziaren w przykładzie dałem z 17--->25 g ziaren przy zwiększeniu ilości wody z 250-->350/360
-
Cześć wam, ostatnio widziałem przepis na mistrzostwach aeropress w którym do przeciśniętej kawy dodawało się wodę. Czy taki trik zadzaiła też aby po prostu zaparzyć więcej kawy ? Tz przykładowo jeśli parzę 17g ziaren w 250 ml wody, to czy jeżeli dam 25 g ziaren i zaleje 250 ml wody a później dodam te brakujące ok 110 ml wody już do naparu to wyjdzie na to samo czy smak będzie inny(rozwodniony) ?
Musisz zwiększyć dozę, żeby rozwadniać. Tutaj nie działa najprostsza matematyka. Jest do tego równanie z SCA, ale polecam samemu próbować :) Postaram się wytłumaczyć najprościej jak potrafię :) Pomyśl, że jak przeciskasz załóżmy 17g kawy w 250g w wody, to ta woda ma kontakt z kawą i ma smak. Jak dolejesz czystej wody, to napar musi być mocniejszy, by dał podobna intensywność. W związku z czym do rozwadniania trzeba dać więcej ziaren. Jak chcesz rozwadniać do 360g, to może zacznij np. od ok. 32g kawy. Wtedy na pierwsze zalanie np. 250-260g + 100 później. Można też zwiększyć temperaturę, żeby więcej wyciągnąć, trochę z przemiałem pokombinować itd. Przyjemną częścią eksperymentów jest picie kawy :) próba wymyślenia własnego przepisu też bardzo rozwija - trzeba kombinować. Powodzenia!
To chyba tak właśnie napisałem że muszę zwiększyć doze ziaren w przykładzie dałem z 17--->25 g ziaren przy zwiększeniu ilości wody z 250-->350/360
No tak :) Rozmawiamy jednak o dużym zwiększeniu ilości kawy... Proporcja 1:14 (350g:25g), którą proponujesz, jest właściwie niewiele mniejsza od standardowego 1:15-1:17. Moim zdaniem nie wystarczy do zaparzenia zbalansowanej i wyrazistej kawy. Do rozwadniania trzeba pójść po bandzie i mocno przeparzyć.
My tu gadu gadu a samo się nie spróbuje... Zrób z 25g na jedno śniadanie i z 30g na drugie - wybierz co Ci bardziej smakuje. Jest jeszcze temperatura, mieszanie, przemiał do manipulacji dla zwiększenia ekstrakcji. Ja Ci nie będę mówić co jest dla Ciebie lepsze :)
-
Nic nie mówiąc rzekłeś ;) Własne doświadczenia! Szczególnie, że zmiennych jest sporo, a spełnić trzeba preferencje.