forum.wszystkookawie.pl
Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: lordsnow w 06 Luty 2018, 10:34:25
-
Dzień dobry.
Ostatnio w pracy tak się zastanawiam, jakby ktoś zamówił espresso potrójne to z racji, że nie ma potrójnej wylewki, to powinienem: nabić podwójną i pojedynczą i pierwsze podstawić pod pojedynczą, następnie podwójną... czy w takim razie, skoro nie ma potrójnej wylewki to od razu odmówić?
-
Wydaje mi się, że espresso doppio można przygotować z pojedynczej wylewki. Odniesieniem nie jest ilość wylewek, tylko pojemność sitka. Gdybym to ja dostał takie zamówienie to zrobił bym na podwójnym sitku i podwójnej wylewce jedno doppio, później drugie, przy czym do drugiego filiżankę podstawił bym pod jedną wylewkę. Skasowałbym jak za doppio i espresso. O ile dobrze mnie kiedyś poinformowano, kawiarnie nie bawią się w pojedyncze espresso i uwzględniają w cenie espresso stratę z drugiej wylewki.
Marek.
-
25 gramowe VST i NPF.
https://store.vstapps.com/products/vst-precision-filter-baskets
-
To wymagałoby od kawiarni osobnego młynka do tego sitka, ewentualnie jakiegoś porządnego z zerową retencją na specjalne zamówienia i ustawianie dedykowane pod konkretną kawę i sitko. Chyba bym zrobił na dwa razy, nawet jeśli miałbym nie zarobić na tej kawie. Inna sprawa jeśli takie potrójne espresso miało by być na stałe w menu, wtedy trzeba się przygotować.
Marek.
-
kawiarnie nie bawią się w pojedyncze espresso i uwzględniają w cenie espresso stratę z drugiej wylewki.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, jak ktoś zamówi np. cappuccino to filiżanka podkładana jest tylko pod jedną wylewkę a z drugiej espresso idzie do kosza (zlewki)? :)
-
Często tak bywa, zwłaszcza w kawiarniach ceniących powtarzalność i jakość efektów w filiżance.
-
wedle definicji to 21 gram, czyli sitko VST 20g competiiton wystarczy.
choć tu raczej klietowi chodziło o 3 porcje w tej kawiarnii...
Ale potrójna wylewka mnie rozłożyła. :smiech:
-
25zł :) https://akcesoriabaristy.pl/pl/p/Wylewka-potrojna-otwarta-38/650
-
Trippio? Serio? Bardziej martwiłby mnie brak większego sitka niż potrójnej wylewki.
czy w takim razie, skoro nie ma potrójnej wylewki to od razu odmówić?
Jeśli nie masz tego w menu...
Skasowałbym jak za doppio i espresso.
Bywa też coś takiego jak "dodatkowy szot", który jest tańszy niż cena za espresso. Może to pozycja dla tych, którzy zamawiają 5 espresso w jednym dużym kubku ;).
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, jak ktoś zamówi np. cappuccino to filiżanka podkładana jest tylko pod jedną wylewkę a z drugiej espresso idzie do kosza (zlewki)?
Lepiej podłożyć filiżankę, ale tak... Espresso się "marnuje". Zawsze można polecać doppio :).
-
Jak do jednej filizanki to oczywiście większe sitko a liczba wylewek nic do tego nie ma.
A jak do trzech filiżanek to jak najbardziej potrójne wylewki też są.
-
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, jak ktoś zamówi np. cappuccino to filiżanka podkładana jest tylko pod jedną wylewkę a z drugiej espresso idzie do kosza (zlewki)?
Mozna i tak, ale jak tam jest małe sitko to przecież do tej samej filizanki jednocześnie można z dwóch wylewek, w końcu filiżanka do capu malutka nie jest.
-
Cappuccino z podwójnego espresso to już chyba nie cappuccino. Pewnie jest jakaś inna nazwa na to, kto by nadążył za tymi mlecznymi kombinacjami.
Marek.
-
Gdzieś tam nazywa się to Cappuccino Grande.
-
Grande obstawiam, że będzie to podwójna porcja -- znaczy się duże, podwójne cappu.
Mała filiżanka z mlekiem na podwójnym najczęściej będzie flat whitem.
-
O widzisz, nie wiedziałem czym się różni flat white od cappuccino
Marek.
-
O widzisz, nie wiedziałem czym się różni flat white od cappuccino
Flat white od cappuccino, oprócz porcji kawy różni się też sposobem przygotowania mleka. Mleko jest lżej spienione, za to równie dobrze podgrzane. W wielu kawiarniach, w których to zamawiam totalnie to olewają.
Edit:
No dobra, ciężko chyba o spójną definicje. Różne źródła, różnie mówią. Wg Wikipedii na przykład w FW może być również pojedyncze espresso.
-
Raczej podwójne, ale o mleku dobrze napisałeś. Powinno być inaczej spienione niż do cappu.
-
Bo to długa droga z Włoch przez Australię do Europy. Najczęściej w naszej części świata będzie to intensywniejsza wersja cappu o jeszcze mniej spienionym mleku, ale oficjalnej normy nie ma więc zawsze warto dopytać jak jest w danym miejscu.
-
Bo to długa droga z Włoch przez Australię do Europy. Najczęściej w naszej części świata będzie to intensywniejsza wersja cappu o jeszcze mniej spienionym mleku, ale oficjalnej normy nie ma więc zawsze warto dopytać jak jest w danym miejscu.
To czy przez Australię ta droga prowadzi tez nie jest pewne :)
http :// www.telegraph.co.uk/news/worldnews/australiaandthepacific/australia/11895654/Who-invented-the-flat-white-Row-breaks-out-between-Australian-and-New-Zealand-cafe-owners.html
(@Admin proszę o korektę linka - za młody tu jestem)
-
V Zakopanem istnieje cukiernia oferująca "duże cappuccino" - 400 ml kubek i potrójne espresso
-
cappucino jak już nie serwują, bo tu raczej chodzi że w cappucino spienia się tak kawę, że się nie da malować...
-
Czemu się nie da na cappu? Przecież to tylko +25% objętości.
-
chodzi o to że tradycyjne cappuccino powinno wyglądać jak brat kapucyn, brązowy habit i biały kaptur..
-
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, jak ktoś zamówi np. cappuccino to filiżanka podkładana jest tylko pod jedną wylewkę a z drugiej espresso idzie do kosza (zlewki)?
Mozna i tak, ale jak tam jest małe sitko to przecież do tej samej filizanki jednocześnie można z dwóch wylewek, w końcu filiżanka do capu malutka nie jest.
Już tak długo jestem na forum i tyle wątków przeczytanych ale ciągle się dowiaduję coś nowego...:)
Jakby szefowa zauważyła, że pod drugą wylewką nie jest podstawiona filiżanka, to zaraz by mnie ukatrupiła. Dlatego do podwójnej mielić jak do pojedynczej? Przepraszam, że pytam, ale jakie to ma znaczenie? :)
-
Poczytaj ten wątek. Zwróć uwagę na zależność nastawy młynka do rodzaju kawy, do dozy, do czasu ekstrakcji. Zwróć uwagę na problemy z pojedynczym espresso, pod kątem kanałowania. Wyciągnij wynioski, czy opłaca się zmieniać nastawę młynka dla pojedynczego i podwójnego espresso za każdym razem biorąc pod uwagę retencję. Zastanów się, czy warto mieć dwa młynki dla jedynej kawy z nastawą dla pojedynczego sitka i dla podwójnego sitka, czy lepiej w każdym z tych młynków mieć inną kawę do wyboru dla klienta.
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=844.0
Marek.
-
Widocznie jakoś nieuważnie czytałem ten wątek. Przeczytam jeszcze raz, bardziej zrozumiale :)
-
Jeśli przy tym samym ustawieniu młynka jesteś w stanie uzyskać poprawne espresso z pojedynczego i podwójnego sitka to nie ma problemu. Jesteś w stanie?
-
Miałem sitko IMS the single 9g w komplecie z IMS bodajże 12-18. Teoretycznie powinno mi się udać zrobić pojedyncze espresso na tych samych ustawieniach co podwójne. Nie wyszło, dałem sobie spokój po pierwszych próbach.
Marek.
-
Na pojedynczym sitku, gdzie sypałem jakieś ~11g miałem na wyjściu 22g w podobnym czasie jak robiłem z podwójnego 17,5g in 35g out. Chociaż jak dla mnie pojedyncze sitko jest bez sensu :).
-
Jesteś w stanie?
Poprawne: tak; takie samo w smaku: nie. Pytanie jaki mamy próg akceptacji.