forum.wszystkookawie.pl

Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: lordsnow w 06 Luty 2018, 10:34:25

Tytuł: Espresso trippio
Wiadomość wysłana przez: lordsnow w 06 Luty 2018, 10:34:25
Dzień dobry.
Ostatnio w pracy tak się zastanawiam, jakby ktoś zamówił espresso potrójne to z racji, że nie ma potrójnej wylewki, to powinienem: nabić podwójną i pojedynczą i pierwsze podstawić pod pojedynczą, następnie podwójną... czy w takim razie, skoro nie ma potrójnej wylewki to od razu odmówić?
Tytuł: Odp: Espresso trippio
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 06 Luty 2018, 10:42:04
Wydaje mi się, że espresso doppio można przygotować z pojedynczej wylewki. Odniesieniem nie jest ilość wylewek, tylko pojemność sitka. Gdybym to ja dostał takie zamówienie to zrobił bym na podwójnym sitku i podwójnej wylewce jedno doppio, później drugie, przy czym do drugiego filiżankę podstawił bym pod jedną wylewkę. Skasowałbym jak za doppio i espresso. O ile dobrze mnie kiedyś poinformowano, kawiarnie nie bawią się w pojedyncze espresso i uwzględniają w cenie espresso stratę z drugiej wylewki.

Marek.

Tytuł: Odp: Espresso trippio
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 06 Luty 2018, 10:45:40
25 gramowe VST i NPF.

https://store.vstapps.com/products/vst-precision-filter-baskets
Tytuł: Odp: Espresso trippio
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 06 Luty 2018, 10:53:49
To wymagałoby od kawiarni osobnego młynka do tego sitka, ewentualnie jakiegoś porządnego z zerową retencją na specjalne zamówienia i ustawianie dedykowane pod konkretną kawę i sitko. Chyba bym zrobił na dwa razy, nawet jeśli miałbym nie zarobić na tej kawie. Inna sprawa jeśli takie potrójne espresso miało by być na stałe w menu, wtedy trzeba się przygotować.

Marek.

Tytuł: Odp: Espresso trippio
Wiadomość wysłana przez: lordsnow w 06 Luty 2018, 11:38:01
kawiarnie nie bawią się w pojedyncze espresso i uwzględniają w cenie espresso stratę z drugiej wylewki.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, jak ktoś zamówi np. cappuccino to filiżanka podkładana jest tylko pod jedną wylewkę a z drugiej espresso idzie do kosza (zlewki)? :)
Tytuł: Odp: Espresso trippio
Wiadomość wysłana przez: Kekacz w 06 Luty 2018, 11:39:25
Często tak bywa, zwłaszcza w kawiarniach ceniących powtarzalność i jakość efektów w filiżance.
Tytuł: Odp: Espresso trippio
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 06 Luty 2018, 12:06:05
wedle definicji to 21 gram, czyli sitko VST 20g competiiton wystarczy.

choć tu raczej klietowi chodziło o 3 porcje w tej kawiarnii...

Ale potrójna wylewka mnie rozłożyła. :smiech:
Tytuł: Odp: Espresso trippio
Wiadomość wysłana przez: tom517 w 06 Luty 2018, 12:11:38
25zł :) https://akcesoriabaristy.pl/pl/p/Wylewka-potrojna-otwarta-38/650
Tytuł: Odp: Espresso trippio
Wiadomość wysłana przez: Cinello w 06 Luty 2018, 12:22:26
Trippio? Serio? Bardziej martwiłby mnie brak większego sitka niż potrójnej wylewki.

czy w takim razie, skoro nie ma potrójnej wylewki to od razu odmówić?
Jeśli nie masz tego w menu...

Skasowałbym jak za doppio i espresso.
Bywa też coś takiego jak "dodatkowy szot", który jest tańszy niż cena za espresso. Może to pozycja dla tych, którzy zamawiają 5 espresso w jednym dużym kubku ;).

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, jak ktoś zamówi np. cappuccino to filiżanka podkładana jest tylko pod jedną wylewkę a z drugiej espresso idzie do kosza (zlewki)?
Lepiej podłożyć filiżankę, ale tak... Espresso się "marnuje". Zawsze można polecać doppio :).
Tytuł: Odp: Espresso trippio
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 06 Luty 2018, 12:30:44
Jak do jednej filizanki to oczywiście większe sitko a liczba wylewek nic do tego nie ma.
A jak do trzech filiżanek to jak najbardziej potrójne wylewki też są.
Tytuł: Odp: Espresso trippio
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 06 Luty 2018, 12:32:34
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, jak ktoś zamówi np. cappuccino to filiżanka podkładana jest tylko pod jedną wylewkę a z drugiej espresso idzie do kosza (zlewki)?
Mozna i tak, ale jak tam jest małe sitko to przecież do tej samej filizanki jednocześnie można z dwóch wylewek, w końcu filiżanka do capu malutka nie jest.
Tytuł: Odp: Espresso trippio
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 06 Luty 2018, 12:34:56
Cappuccino z podwójnego espresso to już chyba nie cappuccino. Pewnie jest jakaś inna nazwa na to, kto by nadążył za tymi mlecznymi kombinacjami.

Marek.
Tytuł: Odp: Espresso trippio
Wiadomość wysłana przez: S_pieniacz w 06 Luty 2018, 12:48:43
Gdzieś tam nazywa się to Cappuccino Grande.
Tytuł: Odp: Espresso trippio
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 06 Luty 2018, 18:04:38
Grande obstawiam, że będzie to podwójna porcja -- znaczy się duże, podwójne cappu.
Mała filiżanka z mlekiem na podwójnym najczęściej będzie flat whitem.
Tytuł: Odp: Espresso trippio
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 06 Luty 2018, 18:37:39
O widzisz, nie wiedziałem czym się różni flat white od cappuccino

Marek.

Tytuł: Espresso trippio
Wiadomość wysłana przez: rubin w 07 Luty 2018, 12:49:53
O widzisz, nie wiedziałem czym się różni flat white od cappuccino

Flat white od cappuccino, oprócz porcji kawy różni się też sposobem przygotowania mleka. Mleko jest lżej spienione, za to równie dobrze podgrzane. W wielu kawiarniach, w których to zamawiam totalnie to olewają.

Edit:
No dobra, ciężko chyba o spójną definicje. Różne źródła, różnie mówią. Wg Wikipedii na przykład w FW może być również pojedyncze espresso.
Tytuł: Odp: Espresso trippio
Wiadomość wysłana przez: Cinello w 07 Luty 2018, 12:59:09
Raczej podwójne, ale o mleku dobrze napisałeś. Powinno być inaczej spienione niż do cappu.
Tytuł: Odp: Espresso trippio
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 07 Luty 2018, 16:44:31
Bo to długa droga z Włoch przez Australię do Europy. Najczęściej w naszej części świata będzie to intensywniejsza wersja cappu o jeszcze mniej spienionym mleku, ale oficjalnej normy nie ma więc zawsze warto dopytać jak jest w danym miejscu.
Tytuł: Odp: Espresso trippio
Wiadomość wysłana przez: rubin w 07 Luty 2018, 20:29:28
Bo to długa droga z Włoch przez Australię do Europy. Najczęściej w naszej części świata będzie to intensywniejsza wersja cappu o jeszcze mniej spienionym mleku, ale oficjalnej normy nie ma więc zawsze warto dopytać jak jest w danym miejscu.

To czy przez Australię ta droga prowadzi tez nie jest pewne :)
http :// www.telegraph.co.uk/news/worldnews/australiaandthepacific/australia/11895654/Who-invented-the-flat-white-Row-breaks-out-between-Australian-and-New-Zealand-cafe-owners.html

(@Admin proszę o korektę linka - za młody tu jestem)
Tytuł: Odp: Espresso trippio
Wiadomość wysłana przez: Stanic w 07 Luty 2018, 22:11:56
V Zakopanem istnieje cukiernia oferująca "duże cappuccino" - 400 ml kubek i potrójne espresso
Tytuł: Odp: Espresso trippio
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 08 Luty 2018, 13:34:36
cappucino jak już nie serwują, bo tu raczej chodzi że w cappucino spienia się tak kawę, że się nie da malować...
Tytuł: Odp: Espresso trippio
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 08 Luty 2018, 15:24:31
Czemu się nie da na cappu? Przecież to tylko +25% objętości.
Tytuł: Odp: Espresso trippio
Wiadomość wysłana przez: Stanic w 09 Luty 2018, 06:33:20
 chodzi o to że tradycyjne cappuccino powinno wyglądać jak brat kapucyn, brązowy habit i biały kaptur..
Tytuł: Odp: Espresso trippio
Wiadomość wysłana przez: lordsnow w 10 Luty 2018, 15:40:51
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, jak ktoś zamówi np. cappuccino to filiżanka podkładana jest tylko pod jedną wylewkę a z drugiej espresso idzie do kosza (zlewki)?

Mozna i tak, ale jak tam jest małe sitko to przecież do tej samej filizanki jednocześnie można z dwóch wylewek, w końcu filiżanka do capu malutka nie jest.
Już tak długo jestem na forum i tyle wątków przeczytanych ale ciągle się dowiaduję coś nowego...:)
Jakby szefowa zauważyła, że pod drugą wylewką nie jest podstawiona filiżanka, to zaraz by mnie ukatrupiła. Dlatego do podwójnej mielić jak do pojedynczej? Przepraszam, że pytam, ale jakie to ma znaczenie? :)
Tytuł: Odp: Espresso trippio
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 10 Luty 2018, 15:47:30
Poczytaj ten wątek. Zwróć uwagę na zależność nastawy młynka do rodzaju kawy, do dozy, do czasu ekstrakcji. Zwróć uwagę na problemy z pojedynczym espresso, pod kątem kanałowania. Wyciągnij wynioski, czy opłaca się zmieniać nastawę młynka dla pojedynczego i podwójnego espresso za każdym razem biorąc pod uwagę retencję. Zastanów się, czy warto mieć dwa młynki dla jedynej kawy z nastawą dla pojedynczego sitka i dla podwójnego sitka, czy lepiej w każdym z tych młynków mieć inną kawę do wyboru dla klienta.

http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=844.0

Marek.

Tytuł: Odp: Espresso trippio
Wiadomość wysłana przez: lordsnow w 10 Luty 2018, 15:51:41
Widocznie jakoś nieuważnie czytałem ten wątek. Przeczytam jeszcze raz, bardziej zrozumiale :)
Tytuł: Odp: Espresso trippio
Wiadomość wysłana przez: Cinello w 10 Luty 2018, 15:55:56
Jeśli przy tym samym ustawieniu młynka jesteś w stanie uzyskać poprawne espresso z pojedynczego i podwójnego sitka to nie ma problemu. Jesteś w stanie?
Tytuł: Odp: Espresso trippio
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 10 Luty 2018, 15:58:56
Miałem sitko IMS the single 9g w komplecie z IMS bodajże 12-18. Teoretycznie powinno mi się udać zrobić pojedyncze espresso na tych samych ustawieniach co podwójne. Nie wyszło, dałem sobie spokój po pierwszych próbach.

Marek.

Tytuł: Odp: Espresso trippio
Wiadomość wysłana przez: Cinello w 10 Luty 2018, 16:09:09
Na pojedynczym sitku, gdzie sypałem jakieś ~11g miałem na wyjściu 22g w podobnym czasie jak robiłem z podwójnego 17,5g in 35g out. Chociaż jak dla mnie pojedyncze sitko jest bez sensu :).
Tytuł: Odp: Espresso trippio
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 10 Luty 2018, 19:43:33
Jesteś w stanie?
Poprawne: tak; takie samo w smaku: nie. Pytanie jaki mamy próg akceptacji.